Tisk článku

Toasty k večeři

Co podávat k večeři, aby to bylo rychlé, za přiměřenou cenu a přitom všem chutnalo, to bývá někdy zapeklitější otázka než příprava hlavního chodu i s polévkou k obědu. Při plánování večeře si ujasníme, jestli všichni rodinní příslušníci mají zajištěn teplý oběd. Pokud ano, pak může být večeře o něco jednodušší a jedním z tipů mohou být i různě upravené toasty.

Toasty k večeři

Toastový chléb nebo jiné pečivo?

Když toasty, tak by základní surovinou měl být toastový chléb. Je trochu jiného tvaru než obyčejný chléb, protože připomíná spíše cihlu. Právě díky jeho tvaru se z něj dobře krájí tenké a stejně velké krajíčky a velmi často bývá v prodeji na tyto krajíčky již nakrájený. Ale pokud není toastový chléb k dispozici, tak jej může nahradit chléb nebo obyčejná chlebíčková veka. Méně starostí mají ti, kdo vlastní a hlavně používají domácí pekárnu, protože mají možnost si připravit chléb podle vlastní volby.

Toasty a jejich varianty

Toasty skrývají to, co podobná jídla, totiž obrovské množství variant podle použitých surovin a jejich vzájemných kombinací. Rozdělit je však můžeme také podle způsobu přípravy. Můžeme je připravovat a podávat jen jako obložené toasty nebo můžeme jednotlivé krajíčky opéct a doplnit pomazánkou i oblohou. Další variantou jsou toasty zapékané nebo smažené. Toasty nemusí být podávány jenom jako slané, ale pro děti i pro mlsné dospělé se dají připravit také jako sladké chlebíčky.

Obložené toasty

Rychlé a jednoduché, tak lze charakterizovat obložené toasty. Přitom není třeba žádných zvláštních nároků na základní suroviny, většinou stačí využít domácích zásob. Toasty mažeme slabě máslem nebo máslem pomazánkovým. Zdravější i lepší než máslo je míchaný a dochucený tvaroh, pomazánky s tvarohovým základem či jiné pomazánky, kde dominuje sýr či zelenina. Obkládáme podle chuti a možnosti krájenou uzeninou, sýry, vařenými vejci a hlavně zeleninou. Výborně se hodí cibule, rajčata, papriky, listy hlávkového salátu, pór, ředkvičky a na dozdobení zelené natě pažitky, petrželky nebo jiných bylinek.

Opečené toasty

Starší toastový chléb či jiné použité pečivo získá na křupavosti, pokud je opečeme na troše tuku, kterého nedáváme příliš, aby krajíčky nenasákly tukem. Pokud nám záleží na sníženém obsahu tuku. tak je opékáme jen velmi tence potřené máslem nebo zcela nasucho na plechu v troubě. Opečené krajíčky ihned mažeme a obkládáme podobně jako obložené toasty. Na opečené toasty se také lépe hodí teplé pomazánky, které připravujeme v chladnějších dnech z masa, uzeniny, dušených hub, smažených vajec a dalších ingrediencí. Obkládáme a zdobíme podle charakteru pomazánky.

Zapékané toasty

Zapékáme tehdy, kdy chceme podávat toasty teplé. Nejlépe se zapékají v toastovači, kde máme zaručenou teplotu. Ale toastovač někdy trochu omezuje v používání surovin, takže pro ty, kdo jej nemají i pro ty, kdo chtějí připravit bohatší toast se hodí zapékání pod domácím grilem nebo zcela obyčejně v horké troubě. Trouba má tu výhodu, že se na plech vejde větší počet porcí. Na zapékání volíme vhodné pomazánky, které se neroztékají a nepřipalují a totéž platí i pro další suroviny. Uplatní se různé druhy uzeniny a především sýry. Zeleninou a to především čerstvou hlavně zdobíme.

Smažené toasty

U smažených toastů se nevyhneme tomu, že se jedná o poněkud tučnější jídlo. Smažíme je většinou plněné plátkem uzeniny, sýra nebo paštiky. Pomazánky se dají použít pouze takové, u kterých nehrozí vytékání během smažení. Obalujeme v klasickém trojobalu z mouky, vejce a strouhanky. Vejce přitom můžeme dochutit hořčicí, kečupem nebo kořením, do strouhanky přidat trochu sýra nebo křupavých lupínků. Kromě trojobalu lze obalovat i ve vhodném těstíčku nebo jen v rozšlehaných vejcích..

Sladké toasty

Na toasty nasladko používáme některou ze sladkých pomazánek, hojně využíváme i med a především ovoce čerstvé nebo kompotované. Pomazánky nebo oblohu sladkých toastů doplníme strouhanými ořechy, rozinkami nebo kousky čokolády.
 





Příspěvky ke článku: Toasty k večeři

Vložit nový příspěvek
Oblíbené Autor: sarkiska, vloženo 26.10.2011
OdpovědětZapečené tousty jsou u nás oblíbené. Dětem stačí kousek šunky nebo salámku a k tomu plátek sýra, samozřejmě kyselá okurka a všudy přítomný kečup (dávám jim sladký Hellmanns). My s manželem máme rádi s anglickou slaninou, cibulkou a nakládanou paprikou - kečup pikantní:)


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...