4 recepty z toustového chleba, dvě topinkové pomazánky a 1 domácí toastový chléb! Zkuste je všechny

Také se vám často stává, že nestíháte připravit teplou večeři?

Hledáte pořád inspiraci na co nejrychlejší pokrmy?

A vyzkoušeli jste nějaké recepty na toasty?

Připravte si jeden ze 4 snadných receptů na toasty, které jsme pro vás sepsali, nebo si připravte lahodné směsi, kterými toasty můžete namazat!

Francouzský toast

Pokud milujete klasiku v podobě šunky a sýra, zkuste tyto dvě oblíbené suroviny použít na francouzský toast.

Co budeme potřebovat

  • 8 plátků bílého toastového chleba
  • 4 lžíce majonézy
  • 300 g mozzarelly
  • sůl podle chuti
  • mletý černý pepř
  • 220 g šunky od kosti
  • 2 vejce
  • 4 lžíce másla

Postup

  1. Jednotlivé plátky chleba potřeme majonézou.
  2. Mozzarellu nakrájíme na kolečka a rozložíme je na 4 plátky chleba.
  3. Na mozzarellu rozdělíme plátky šunky a zaklopíme druhou čtveřicí chlebů.
  4. Okraje odkrojíme a do misky nebo hlubšího rozklepneme vajíčka.
  5. Osolíme, opepříme a rozšleháme. Připravené toasty v nich opatrně obalíme z obou stran.
  6. V pánvi rozpustíme máslo a toasty na nich osmažíme.
  7. Ještě teplé podáváme. Kdo chce, může je ještě posypat jemně nasekanou zelenou částí jarních cibulek.
Křupavý dozlatova vypečený toast se zmrzlinou a ovocem a sirupem.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Zapečené toasty v troubě

Zapečené toasty jsou rychlou a hlavně teplou večeří, kterou připravíte během chvilky, a pochutná si celá rodina. Využijete navíc i bylinky z vlastní zahrádky, případně z kuchyně, pokud si je pěstujete doma.

Co budeme potřebovat

  • 6 plátků toastového chleba
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany (15 %)
  • 1 lžičku nasekané pažitky
  • 1/2 lžičky nasekané petrželky
  • 3 plátky šunky
  • 50 g strouhaného tvrdého sýru
  • 1 stroužek česneku

Postup

  1. Připravíme si misku a rozklepneme do ní vajíčka.
  2. Přidáme zakysanou smetanu, nasekanou šunku, strouhaný sýr a prolisovaný česnek.
  3. Nakonec přisypeme bylinky a promícháme.
  4. Toastový chléb rozložíme do pekáče a potřeme hotovou směsí.
  5. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a zhruba 15 minut zapékáme.
  6. Hotové toasty můžeme ještě posypat další pažitkou nebo jarní cibulkou
Křehký chléb s cibulkou a sýrem.
Zdroj: yammiesnoshery.com

Toasty s ďábelským masem

Rychlé, chutné, pikantní, zkrátka dokonalé, přesně takové jsou tyto ďábelské toasty, které potěší vaše chuťové buňky.

Co budeme potřebovat

  • 600 g mletého vepřového masa
  • 2 velké cibule
  • 4 feferonky
  • Sůl podle chuti
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 300 g jemného kečupu
  • 700 ml zeleninového leča (ve skle)
  • olej
  • Plátky toastového chleba (podle počtu strávníků)
  • strouhaný sýr

Postup

  1. Do pánve nalijeme trochu oleje, přidáme mleté maso a prudce osmahneme.
  2. Potom osolíme, přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a feferonky.
  3. Necháme trochu opražit a přihodíme kečup s lečem, které společně podusíme.
  4. Nakonec ještě podle potřeby dosolíme a opepříme.
  5. Toastový chléb opečeme v topinkovači a naneseme na něj hotovou ďábelskou směs.
  6. Každý toast ještě posypeme strouhaným sýrem.
Křupavý toustový chleba naplněný lahodným trhaným vepřovým masem.
Zdroj: micadeli.dk

Avokádový toast

Avokádo je velmi oblíbená a hlavně zdraví prospěšnými látkami nadupaná potravina, proto si připravte tento recept na avokádový toast!

Co budeme potřebovat

  • 4 plátky toastového chleba
  • 1 zralé avokádo
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • mletý čtyřbarevný pepř
  • 1 lžíce pražených sezamových semínek
  • 8 plátků salátové okurky
  • Hrst zrníček z granátového jablka

Postup

  1. Avokádo dáme do misky a pomocí vidličky rozmačkáme.
  2. Přidáme prolisovaný česnek, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, osolíme a opepříme.
  3. Přihodíme pražená sezamová semínka a promícháme.
  4. Toastové chleby opečeme v topinkovači a naneseme na ně avokádovou směs.
  5. Každý chléb ozdobíme plátky okurky a zrníčky granátových jablek nebo rajčaty.
Plech s křupavými toasty s krémovým avokádem a zeleninou.
Zdroj: thekitchn.com

Masová směs na topinky

Toasty je výborné doplnit pikantní masovou směsí, kterou si můžeme vyrobit do zásoby třeba na zimu.

Co budeme potřebovat

  • 500 g libového vepřového bůčku
  • 250 g cibule
  • 500 g paprik
  • 500 g rajčat
  • 1 menší palička česneku
  • 1 menší feferonka
  • sůl
  • mletý pepř
  • mletá pálivá paprika

Postup

  1. Do papiňáku dáme vařit bůček s přídavkem feferonky.
  2. Papriky, rajčata, cibuli a česnek očistíme, vše nakrájíme a osolíme a dáme vařit doměkka.
  3. Jak je maso a zelenina měkké, všechno umeleme společně na masovém mlýnku na pastu.
  4. Pak do ní přidáme koření – pepř a papriku a ještě případně dosolíme.
  5. Naplníme do skleniček a sterilujeme po dobu 1 a čtvrt hodiny

Topinky a toasty podáváme vždy horké, ihned po přípravě, protože jen tak jsou křupavé a dobré. Pro lepší vzhled i chuť je můžeme dozdobit syrovou zeleninou.

Krémová směs na topinky s kyselou okurkou.
Zdroj: simplywhisked.com

Cuketová směs na topinky

Cuketové toasty začínají být čím dál více oblíbené, zejména mezi vegetariány. Je to skvělá zeleninová alternativa ke klasickému tataráku.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg cuket
  • 4 cibule
  • česnek dle chuti
  • 110 ml oleje
  • sůl dle chuti
  • cukr dle chuti
  • 2 lžíce balsamika
  • 400 g rajského protlaku
  • 5 lžic worcesteru
  • chilli koření

Postup

  1. V kastrolu osmažíme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme na kolečka nakrájenou cuketu a společně dusíme.
  3. Dochutíme česnekem, kořením a worchesterem.
  4. Jak je cuketa měkká, můžeme směs podávat namazanou na topinkách

Milujete zapečené tousty a sendviče? Takové dobroty lze vykouzlit i v toustovači. Jaký by k vám domů nejvíce pasoval? Mrkněte na recenzi nejlepších toustovačů.
Inspirujte se i dalšími lahodnými pomazánkami, zkuste například tyto rybí pomazánky, nebo krémové pomazánky ze sýrů, ale i vegetariánské pomazánky z cizrny!

Zelená krémová pomazánka na opečeném toastu.
Zdroj: peacefuldumpling.com

Jak na domácí toastový chleba?

Tento super snadný recept povede i těm největším začátečníkům v kuchyni. Bude měkký, jemný, vysoký a ideální pro výrobu sendvičů.

Co budeme potřebovat

  • 240 ml teplé vody
  • 60 ml vlažného plnotučného mléka
  • 7 g droždí
  • 25 g krupicového cukru
  • 60 g másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 400 g polohrubé mouky

Postup

  • V míse vyšlehejte dohromady teplou vodu, teplé mléko, droždí a cukr.
  • Přikryjte a nechte 5 minut odležet.
  • Přidejte máslo, sůl a 200 g mouky.
  • Hněťte po dobu 30 sekund, a poté přidejte zbytek mouky.
  • Hněťte, dokud se těsto nespojí a neodlepí se od stěn mísy, asi 2 minuty.
  • Velkou mísu lehce namažte olivovým olejem. Těsto dejte do mísy a otáčejte, aby se všechny strany obalily v oleji.
  • Mísu zakryjte plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ho kynout v teplém prostředí 1-2 hodiny do dvojnásobného objemu asi 2 hodiny.
  • Když je těsto nakynuté, promáčkněte ho, aby se uvolnil vzduch.
  • Těsto rozválejte na velký obdélník a srolujte ho do tvaru polena a vložte do připravené ošatky, pekáčku nebo formy.
  • Přikryjte vytvarovaný bochník plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou.
  • Nechte znovu nakynout asi 1 hodinu.
  • Nastavte rošt trouby do nižší polohy a předehřejte troubu na 180 °C.
  • Pečte 30–34 minut nebo dozlatova.
  • Pokud na bochník jemně poklepete, měl by znít dutě.
  • Vyjměte z trouby a před krájením a podáváním nechte chléb několik minut vychladnout.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X