Tisk článku

Topinky a toasty

Jak topinky, tak i toasty občas zařazené do našeho jídelníčku mají několik výhod. Jejich příprava je velice rychlá, umožňuje celou řadu kombinací a zpracuje se třeba i starší pečivo, pro které již není jiné využití. Tím, že se podávají teplé, poslouží nám především jako večeře. Pokud je připravíme s vhodnou kombinací pomazánek nebo náplní a neplýtváme tukem, nemusíme je považovat za jídlo odporující přiměřeně zdravé výživě.

Topinky

Suroviny pro přípravu topinek

Topinky připravujeme z jakéhokoliv druhu chleba včetně celozrnných. Připravené topinky potíráme tak, jak se to kdysi dělávalo, jen sádlem a česnekem nebo na ně mažeme pomazánky z masových směsí, zeleninových směsí a houbových směsí, sýrových a tvarohových směsí, smažených vajíček a řady dalších. Pomazánky mohou být teplé i studené. Kromě pomazánek můžeme topinky obkládat sýrem, uzeninou nebo jenom zeleninou.

Příprava topinek

Chléb nakrájíme na tenké plátky, které opečeme. Topinky bez použití tuku opékáme buď v topinkovači, nasucho na pánvi nebo na mírně vodou pokropeném plechu v troubě. Nepočítáme-li příliš kalorie, opečeme plátky chleba na pánvi na sádle, oleji nebo jiném tuku. Opečené topinky lehce osolíme a navršíme na ně náplň, kterou si předem připravíme. Postupujeme rychle, protože topinky musíme podávat horké. Někdy je proto výhodnější topinky zapékat a to tak, že je opečeme jen velmi lehce, navršíme na ně zvolenou náplň, vložíme do trouby a zapečeme.

Toasty

Suroviny pro přípravu toastů

Toasty jsou obdobou topinek, ale používáme na ně buď speciální toastový chléb nebo plátky bílé, tzv. chlebíčkové veky. Tak jako u topinek, zde používáme pomazánky, oblohu z uzenin nebo sýrů nebo jenom zeleninu. Pro děti můžeme připravit i sladké toasty. Pak použijeme sladké pomazánky například z tvarohu a toast doplňujeme ovocem.

Příprava toastů

Nakrájíme si plátky z toastového chleba nebo z veky, které můžeme ještě dotvarovat překrájením na trojúhelníky nebo vykrojit na různé tvary. V domácích podmínkách můžeme v případě potřeby využít i rozpůlených housek nebo rohlíků. Plátky lehce opečeme, navršíme náplň a opět ihned podáváme. Vynikající jsou však zapékané toasty. Připravené toasty potřeme pomazánkou nebo na ně navršíme náplň a zapečeme je v troubě. Náplň můžeme také vkládat mezi dva plátky, které musí být v tomto případě velmi tenké, navrchu lehce potřeme máslem a pak zapečeme. Zapékáme rychle a krátce, aby byly křupavé a nesmíme je nechat ztvrdnout.

Toasty zapékané v toastovači

Pokud vlastníme a používáme toastovač , pak si musíme vykrájet potřebné tvary a náplň volíme tak, aby byla výška toastů přiměřená a náplň v toastovači nevytékala. Můžeme zde připravovat jak slané, tak sladké toasty.

Podávání topinek a toastů

Topinky a toasty podáváme vždy horké, ihned po přípravě, protože jen tak jsou křupavé a dobré. Pro lepší vzhled i chuť je můžeme dozdobit syrovou zeleninou. Připravujeme k nim vhodné nápoje a to jak teplé, tak studené.
 





Příspěvky ke článku: Topinky a toasty

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...