Tisk článku

Tortilla

Název tortilla se dostává do našeho povědomí už nejenom z filmů nebo četby, ale i z nových receptů a také možností si v některých super či hypermarketech tortillu koupit jako polotovar. Pro ty, kdo rádi experimentují a zkouší cizí kuchyně, je to výborná příležitost, jak obohatit domácí kuchyň, protože tortilly můžeme podávat jak samotné, tak jako přílohu k různým pokrmům.

Tortilla

Co je tortilla?

Co je to vlastně tortilla? V překladu ze španělštiny znamená "malý dort" neboli "dortíček". Ale prakticky název tortilla označuje dva druhy jídel. V Jižní Americe a ve Španělsku nepřekládanou omeletu připravenou z opečených brambor, vajec a různé zeleniny, která se obvykle podává studená jako předkrm a které se říká španělská tortilla. Ve Střední a Severní Americe se pod názvem tortilla skrývá placka z kukuřičné nebo pšeničné mouky, různě upravená a podávaná s rozličnými přísadami. Říká se jí mexická tortilla, protože se stala základem mexických jídel a odtud se rozšířila i do dalších zemí. V zemi původu se vyrábí z již předem speciálně připravené kukuřičné mouky.

Jak se dělá tortilla ?

Tortillu je možné koupit průmyslově vyráběnou jako polotovar a to i v našich obchodech. Můžeme si ji však udělat také doma z těsta z kukuřičné nebo pšeničné mouky a to podle následujícího postupu :

  1. Do vhodné nádoby vysypeme hladkou mouku, doprostřed přidáme sůl a promícháme v teplé vodě, aby se vytvořilo těsto. Velmi důležité pro výrobu tortilly je správné množství vody. Těsto by nemělo být ani suché ani vlhké. Jednoduchá zkouška správné vlhkosti těsta je to, že uválíme malou kuličku, kterou stiskneme mezi prsty. Pokud se objeví praskliny, je těsto příliš suché a musíme přidat vodu. Pokud se těsto maže na prsty, je příliš vlhké a musíme přidat mouku. Těsto by prostě mělo být na dotek pevné a pružné, nemělo by se drobit ani lepit.
  2. Předehřejeme pánev na střední teplotu a když je zahřátá, postupně uválíme z těsta kuličky o velikosti vejce.
  3. Vezmeme voskový papír nebo plochou pánev a kuličky slisujeme, až vytvoří kulatou placku, případně si vypomůžeme válečkem. Pokud požadujeme jiný tvar, musíme placku seříznout. Velikost placek může být různá, síla je asi 5 mm.
  4. Vytvořené placky postupně vkládáme na nevymaštěnou nebo jen lehce olejem vytřenou vyhřátou pánev a krátce po obou stranách osmahneme. Opékání by nemělo trvat déle než z každé strany 1-2 minuty, dokud nejsou tortilly na povrchu suché a nezbarvují se dohněda. Tortilly lze ve větším množství péci i na plechu. Po vyjmutí je udržujeme v teple až do servírování.

Jak vyplývá z použitých surovin, toto těsto se podobá nudlovému bez použití vajec. Takto připravená tortilla je sušší a tvrdší. Chceme-li mít tortillu spíše vláčnější můžeme přidat trochu tuku a dále postupovat obdobně nebo si připravit mexickou tortillu z použitím mouky, vajec a sádla. Recept přinášíme v našich A-Z receptech.

Tortilla více než 100 krát jinak

Tortilla je základem řady mexických jídel, ať už je to hlavní jídlo, předkrm nebo svačina či rychlá večeře. Protože se k ní hodí široká paleta přísad, umožňuje přípravu jídel ze surovin, které jsou právě k dispozici nebo i pro osoby s různými dietami. Níže jsou uvedeny některé možnosti využití tortilly :

  • příloha k masu: Různé druhy podušeného, upečeného nebo grilovaného masa podáváme s tortillou a zeleninovou oblohou. Vše nakonec můžeme posypat strouhaným sýrem.
  • plněná tortilla: Tortillu můžeme plnit kousky různých druhů masa, uzeninou, zeleninou, špenátem, sýrem nebo houbami. Jako nádivku můžeme přidat cokoliv podle chuti a vlastní fantazie. Vše však předem tepelně upravujeme podle potřeby, do tortilly balíme až hotovou směs. Plněnou tortillu můžeme podávat zabalenou celou nebo nakrájenou příčně na kousky a udělat tak malé roládičky. Zde je vhodné při volbě náplně myslet na výsledný barevný efekt.
  • vegetariánská tortilla: Tortillu naplníme směsí upravené zeleniny pouze s přídavkem sýra nebo vajec, ale bez masa.
  • smažená tortilla: Naplníme tortillu nádivkou podle vlastní fantazie, zabalíme a prudce osmažíme ponořenou v oleji.
  • grilovaná tortilla: Tortillu naplníme uzeninou, zeleninou nebo sýrem, zabalíme a zlehka ogrilujeme. Podáváme většinou jako přesnídávku nebo lehkou večeři.
  • polévka s tortillou: Osmažená tortilla nakrájená na kousky se využívá jako zavářka do polévek. Může se tak přidávat do celé řady různých polévek, například hovězího nebo slepičího vývaru, do zeleninové nebo luštěninové polévky a dalších.
  • chipsy: Různě tvarované a ochucené kousky tortilly osmažíme a podáváme buď jako přílohu nebo mohou sloužit podobně jako bramborové chipsy k vínu.

Tipů jak připravit jídlo z tortilly zde není sice ani 100, slouží jen jako inspirace, ale při troše fantazie je zcela jistě možné tortillu využít v kuchyni mnoha různými způsoby. Můžeme přitom napodobit i mexickou kuchyni, která je chuťově velmi výrazná a kořením příliš nešetří.

Obloha k jídlům z tortilly

K jídlům z tortilly se nejčastěji podává obloha z čerstvé zeleniny, ale tam kde je to vhodné tak se můžou přidat sázená vejce, strouhaný sýr, různé směsi kyselé zeleniny, směs kyselých hub nebo kysané zelí. K dochucení používáme různé ochucené hořčice, kečup sladký i ostrý nebo tatarskou omáčku.
 





Příspěvky ke článku: Tortilla

Vložit nový příspěvek
Vegetariánská tortila se sádlem? Autor: Petr, vloženo 22.01.2015
OdpovědětTo se mi moc nezdá. Je tedy v původní mexické receptuře sádlo, nebo to je až česká úprava?
Re: Vegetariánská tortila se sádlem? Autor: Y, vloženo 25.01.2015
OdpovědětMexická tortilla je především z kukuřičné mouky, ne pšeničné. Celé je to česká úprava.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...