Tisk

Tortilla

V překladu ze španělštiny tento název znamená "malý dort". Podle historických nálezů byly první tortilly pečeny z kukuřice již 10 000 let před naším letopočtem. Tortilla označuje v různých oblastech dva druhy jídla. V Jižní Americe a ve Španělsku se jedná spíše o omeletu připravenou z opečených brambor, vajec a různé zeleniny, která se obvykle podává teplá nebo studená jako předkrm nebo večeře. Ve Střední a Severní Americe tortilla označuje placku z kukuřičné nebo pšeničné mouky podávanou s různými přísadami. Tato placka je základní součástí mexické kuchyně podobně jako třeba náš chléb nebo brambory. Podává se jako nejčastější příloha k různým jídlům, dále jako plněná, griluje se a smaží. Tortilla se vyrábí jak v domácnosti, tak průmyslově z kukuřičné nebo pšeničné mouky s různými přísadami a v různých chutích. U nás je k dostání ve formě polotovarů.


Další pojmy slovníku:

  • Makrela

    Tato ryba se nazývá makrela obecná a jedná se o mořskou rybu žijící v poměrně velkých počtech v různých mořích. Velikostí se jedná o menší rybu o...

  • Nektarinka

    Jedná se o zvláštní druh broskve, která má zcela hladkou slupku. Tím se liší od ostatních druhů broskví a proto se někdy nazývá nepravá broskev....

  • Garnýrování

    Garnýrování znamená obkládání hlavního pokrmu přílohou. Název se používá spíše při takovém způsobu servírování na stůl, kdy se více porcí předkládá...

  • Čokoláda

    Čokoláda a kakao se připravují z plodů mexického stromu kakaovníku (Theobroma cacao), které obsahují 20-30 bílých semen. Z fermentovaných, sušených...

  • Pór

    Jako ostatní cibuloviny byl vyšlechtěn z rostlin planě rostoucích ve Středozemí. Kdy se tak stalo, není zcela přesně známo, protože je znám již od...

Recepty s "Tortilla":

  • Tortilla plněná kuřecím masem

    Kuřecí prsa nakrájíme na větší hranolky, osolíme, opepříme a orestujeme na rozehřátém oleji (asi 2 minuty). Přidáme na hranolky nakrájenou papriku,...



Nové příspěvky