Tisk

Tortilla

V překladu ze španělštiny tento název znamená "malý dort". Podle historických nálezů byly první tortilly pečeny z kukuřice již 10 000 let před naším letopočtem. Tortilla označuje v různých oblastech dva druhy jídla. V Jižní Americe a ve Španělsku se jedná spíše o omeletu připravenou z opečených brambor, vajec a různé zeleniny, která se obvykle podává teplá nebo studená jako předkrm nebo večeře. Ve Střední a Severní Americe tortilla označuje placku z kukuřičné nebo pšeničné mouky podávanou s různými přísadami. Tato placka je základní součástí mexické kuchyně podobně jako třeba náš chléb nebo brambory. Podává se jako nejčastější příloha k různým jídlům, dále jako plněná, griluje se a smaží. Tortilla se vyrábí jak v domácnosti, tak průmyslově z kukuřičné nebo pšeničné mouky s různými přísadami a v různých chutích. U nás je k dostání ve formě polotovarů.


Další pojmy slovníku:

  • Cukr vanilkový

    Vanilkový cukr je náhražkou pravé vanilky. Jedná se o jemný cukr ochucený chemicky vyráběným ethylvanilinem, který svou chutí a vůní pravou vanilku...

  • Pekanové ořechy

    Pekanové ořechy jsou plody stromu z názvem ořechovec pekanový. Ačkoliv jsou příbuzné s vlašským ořechem, pocházejí ze Severní Ameriky, kde jsou...

  • Cukr hnědý

    Po technologickém zpracování cukrové řepy se krystalizací vytvoří surový hnědý cukr s vysokým obsahem sacharózy a tedy velmi sladivý. Mírně...

  • Sladká mletá paprika

    Mletá paprika je hojně používané práškové koření jasně červené barvy a palčivé chuti, kterou ovlivňuje svým množstvím alkaloid kapsicin v paprice...

  • Pasírování

    Pasírování je prolisování suroviny přes síto s otvory o různé hustotě tak, aby sítem prošly jemné části. Hrubší a nežádoucí části jako jsou části...

Recepty s "Tortilla":

  • Tortilla plněná kuřecím masem

    Kuřecí prsa nakrájíme na větší hranolky, osolíme, opepříme a orestujeme na rozehřátém oleji (asi 2 minuty). Přidáme na hranolky nakrájenou papriku,...



Nové příspěvky