Tisk

Tortilla

V překladu ze španělštiny tento název znamená "malý dort". Podle historických nálezů byly první tortilly pečeny z kukuřice již 10 000 let před naším letopočtem. Tortilla označuje v různých oblastech dva druhy jídla. V Jižní Americe a ve Španělsku se jedná spíše o omeletu připravenou z opečených brambor, vajec a různé zeleniny, která se obvykle podává teplá nebo studená jako předkrm nebo večeře. Ve Střední a Severní Americe tortilla označuje placku z kukuřičné nebo pšeničné mouky podávanou s různými přísadami. Tato placka je základní součástí mexické kuchyně podobně jako třeba náš chléb nebo brambory. Podává se jako nejčastější příloha k různým jídlům, dále jako plněná, griluje se a smaží. Tortilla se vyrábí jak v domácnosti, tak průmyslově z kukuřičné nebo pšeničné mouky s různými přísadami a v různých chutích. U nás je k dostání ve formě polotovarů.


Další pojmy slovníku:

  • Fagara

    Je to zejména v Americe a západní Evropě používaný jiný název pro sečuánský pepř. Sečuánský pepř jsou sušené plody ze stromu pocházejícího z Asie....

  • Parmská šunka

    Parmská šunka je syrová šunka vynikající kvality, která se pod názvem prosciutto crudo konzervuje v Langhiranu u Parmy v Itálii. Význam názvu...

  • Skořice čínská (kasiová)

    Čínská skořice kassia, jedno z nejstarších koření světa, je sušená kůra skořicovníku kassiového, stromu z čeledi vavřínovitých, který roste v...

  • Hlíva ústřičná

    Hlíva patří mezi velmi chutné houby. Má výraznou houbovou chuť a je vonnější než žampiony. Mírnou nevýhodou je to, že je poněkud tužší a proto...

  • Zelí červené

    Červené zelí je odrůda zelí, která vytváří středně velkou kulovitou hlávku červenofialové barvy. Připravuje se obdobným způsobem jako zelí bílé....

Recepty s "Tortilla":

  • Tortilla plněná kuřecím masem

    Kuřecí prsa nakrájíme na větší hranolky, osolíme, opepříme a orestujeme na rozehřátém oleji (asi 2 minuty). Přidáme na hranolky nakrájenou papriku,...



Nové příspěvky