Tisk článku

Třená bábovka s příchutí

Pěkně upečená bábovka, bohatě pocukrovaná nebo ozdobená polevou, patří mezi české oblíbené moučníky. Pečou se sice i bábovky z kynutého těsta nebo těsta piškotového, ale nejčastěji používané bývá těsto třené. Využívají se přitom různě získané recepty nebo osvědčené recepty, často zděděné po maminkách a babičkách. Nové i klasické recepty lze při ponechání receptu na těsto velmi snadno chuťově pozměnit.

Třená bábovka s příchutí

Příchutě do bábovky

Bábovku pozměníme přidáním různých ingrediencí, koření, ovoce nebo likéru na bábovku s úplně jinou barvou a hlavně úplně jinou chutí. Jednotlivé přísady mezi sebou lze velmi dobře kombinovat. Tak získáme z jednoho jediného receptu několik variant, jako například :

  • bábovku s ovocnou příchutí
  • bábovku s likérovou příchutí
  • bábovku s příchutí koření
  • bábovku s čokoládovou příchutí
  • bábovku s kakaovou příchutí
  • bábovku s ořechovou příchutí
  • bábovku s další příchutí

Bábovka s ovocnou příchutí

Do těsta na bábovku zamícháme nebo střídavě s těstem vkládáme do formy různé druhy čerstvého, kompotovaného nebo mraženého ovoce, případně sušeného nebo kandovaného ovoce. Drobné ovoce ponecháme celé, větší ovoce nakrájíme na drobné kousky, měkké ovoce, například banány můžeme rozmělnit a jablka nebo hrušky strouháme na hrubší nudličky nebo krájíme na malé kostky. Kompotované ovoce musíme nechat okapat. Šťávu z kompotu přitom můžeme použít jako tekutinu místo mléka nebo jí část tekutiny nahradit. Mražené ovoce rozmrazujeme jen částečně nebo je nemusíme předem vůbec rozmrazovat. To se týká především drobného ovoce. Použít je možné téměř jakékoliv ovoce. Z drobného ovoce jsou vynikající borůvky, ale lze použít i maliny, ostružiny nebo rybíz. Z tvrdého ovoce jsou využívána nejčastěji jablka a občas i hrušky. Hodí se i drobné peckoviny, jako třešně nebo višně, je však lépe je vypeckovat, meruňky, broskve i švestky je po vypeckování vhodné pokrájet nadrobno. Z dováženého ovoce jsou do bábovky nejlepší banány a ananas, z pomerančů se používá jen šťáva. Ač nepatří mezi ovoce, tak do bábovky je velmi dobrá i mrkev nebo cuketa.

Bábovka s likérovou příchutí

Likéry a jiné alkoholové přísady používáme samozřejmě jen do bábovky určené pro dospělé osoby. I když to není likér, tak náš domácí rum lze použít bez obav, protože jeho chuť a vůně bábovce neuškodí. Z likérů je velmi vhodný vaječný koňak nebo likéry s různými příchutěmi, jako je ořechový nebo mandlový. Vyloučeno není ani víno. Likér přidáváme v libovolném množství, nejvýše však asi 2-2,5 dl. Množství a hustotě likéru pak přizpůsobíme objem přidávané tekutiny.

Bábovka s příchutí koření

I do bábovkového těsta můžeme přidávat koření odpovídající sladkému moučníku. Je to především skořice, kterou přidáváme 1-2 lžičky podle chuti. Zvlášť vhodný je přídavek skořice do bábovky s jablky. Jako směs lze použít perníkové koření nebo alespoň již ochucený kypřící prášek do perníku. Perníkové bábovky mají velmi zajímavou chuť, zvláště tehdy, pokud přidáme ještě kávu nebo kakao.

Bábovka s čokoládovou příchutí

Do těsta na bábovku použijeme čokoládu strouhanou nebo čokoládové lupínky připravené škrabkou. Čokoláda může být různé kvality i chuti. Kromě běžné čokolády na vaření lze použít i další druhy již ochucených čokolád včetně různých čokoládových bonbonů nebo tyčinek či čokoládový krém, například Nutellu. Ochucujeme buď celé množství těsta nebo jen jeho část, kterou střídavě vložíme do formy a vytvoříme tak bábovku mramorovanou. 

Bábovka s kakaovou příchutí

Kakao je nejčastější přísadou pro mramorovanou bábovku, kdy jeho přidáním obarvíme jen zhruba třetinu těsta, které do formy vložíme mezi světlé těsto, trochu projedeme nožem nebo lžící a po upečení pak má bábovka tmavší střed. Postupovat lze samozřejmě i obráceně nebo si připravit bábovku jen kakaovou. Chuť samostatné kakaové bábovky můžeme ještě vylepšit přidáním trochy marmelády nebo povidel.

Bábovka s ořechovou příchutí

Mleté nebo strouhané ořechy jsou v bábovce vynikající příchutí. Vhodné jsou především vlašské ořechy, ale mohou to být i lískové oříšky, arašídy nebo jiné druhy méně obvyklých oříšků. Vynikající jsou i spařené oloupané a nastrouhané mandle.

Bábovka s další příchutí

Do bábovky kromě již uvedených přísad lze použít i strouhaný kokos, rozinky, strouhané aromatizované sušenky a další ingredience.
 





Příspěvky ke článku: Třená bábovka s příchutí

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...