Bábovka na mnoho způsobů

Tradiční bábovku dělávaly už naše babičky. Je to totiž moučník, který je snadný, rychlý, ale hlavně chutný.

My jsme si pro vás připravili 5 receptů na bábovku s příchutí, díky nimž z tohohle běžného moučníku uděláte vynikající dezert.

1. Bábovka s vaječným koňakem

Vaječný koňak nemusí najít využití pouze v období Vánočních svátků. Přinášíme vám recept na bábovku s vaječným koňakem, na které si jistě pochutnáte.

Ingredience:

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 5 vajec
  • 20 dkg pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml oleje
  • 250 ml vaječného koňaku

Postup:

  1. Vejce, pískový a vanilkový cukr ušleháme do pěny.
  2. Přidáme olej, vaječný koňak, prášek do pečiva a nakonec mouku.
  3. Olejem vymazanou a moukou vysypanou bábovkou formu naplníme vzniklým těstem a pečeme v předehřáté troubě.
  4. Ještě horkou bábovku vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

 

Bábovka s vaječným koňakem

Foto: www.pidak.cz

Pokud nemáte rádi kupovaný vaječný koňak, určitě vyzkoušejte náš recept na domácí vaječný koňak, který si zamilujete!

2. Bábovka s jablky

Jablky krásně zvláčníte každý moučník. Proč je tedy vyzkoušet i v našem receptu na bábovku s jablky? Protože výsledek je vynikající!

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 250 g moučkového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • 1 skořicový cukr
  • 120 g rostlinného tuku
  • 350 g strouhaných jablek
  • rozinky

Postup:

  1. Nejprve utřeme žloutky s cukrem a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a se skořicovým cukrem.
  2. Poté vmícháme opatrně tuhý sníh z bílků, strouhaná jablka a nakonec rozinky.
  3. Těsto dáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku a zvolna pečeme asi 25 minut.
  4. Po upečení bábovku vyklopíme a můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

Foto: www.fresh.iprima.cz

Rozinky nejsou dvakrát uznávanou surovinou, proto do bábovky dát můžeme, ale nemusíme. Pokud chcete, můžete do bábovky s jablky přidat i ořechy, které skvěle doplní chuť.

3. Hrníčková bábovka s jogurtem

Pečení s jogurtem je oblíbené převážně v teplých, letních měsících a to z prostého důvodu – osvěží a je také méně kalorický.

Vyzkoušejte bábovku s jogurtem a přesvědčte se sami.

Ingredience:

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 30 dkg bílého jogurtu
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

  1. Utřeme žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny, přidáme jogurt a postupně zamícháme moukou smíchanou s práškem do pečiva.
  2. Zlehka vmícháme sníh z bílků.
  3. Těsto nalijeme do olejem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku a pečeme asi 45 minut při teplotě 180°C.

Bábovka s jogurtem

Foto: www.ahaonline.cz

Pokud chceme můžeme si část těsta odlít a obarvit ho kakaem, můžeme přidat strouhaný kokos, čokoládu nebo skořici.

4. Bábovka s pudinkem

Všichni jistě víme, že z pudinku lze udělat rychlý a snadný dezertale pudink má více využití než si asi myslíte.

Vyzkoušejte recept na bábovku s pudinkem, která je opravdová delikatesa.

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 20 dkg cukru krupice
  • 1,5 dl oleje
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • pudink s příchutí podle chuti

Postup:

  1. Z 5 bílků a 10 dkg cukru ušleháme tuhý sníh.
  2. V druhé nádobě utřeme 5 žloutků a 10 dkg cukru.
  3. Směsi opatrně smícháme dohromady, přidáme olej a kypřící prášek a pudink.
  4. Těsto postupně lijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180°C asi 40 minut.
  5. Upečenou bábovku vyklopíme a můžeme pocukrovat.

Bábovka s pudinkem

Foto: www.mimibazar.cz

Pokud chceme mít bábovku barevnou, můžeme místo jednoho pudinku přidat třeba tři, například jahodový, čokoládový, vanilkový. Postup je stejný, pouze před vmícháním pudinku, rozdělíte směs na tři části a do každé vmícháte jeden pudink. Z výsledku budou mít radost určitě i vaše děti.

5. Bábovka s čokoládou a ořechy

Milovníci čokolády jistě ocení náš recept na bábovku s čokoládou.

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 15 dkg rostlinného tuku
  • 25 dkg tvarohu
  • 25 dkg moučkového cukru
  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 dl mléka
  • 10 dkg mletých vlašských ořechů nebo lískových jader
  • 10 dkg Nutelly nebo strouhané čokolády na vaření

Postup:

  1. Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme z nich tuhý sníh.
  2. Žloutky utřeme s cukrem a změklým tukem do pěny.
  3. Po lžících přidáme tvaroh, mléko a dobře promícháme.
  4. Nakonec do těsta střídavě po lžících přidáváme a vmícháváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků.
  5. Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné vmícháme Nutellu nebo nastrouhanou čokoládu a do druhé ořechy.
  6. Obě těsta střídavě vkládáme do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a poté vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 50 minut.

Bábovka s čokoládou

Foto: www.albert.cz

K bábovce na jakýkoliv způsob bude určitě vynikající i zmrzlina. Nevíte jaká? Vyzkoušejte si náš recept na rychlou banánovou zmrzlinu.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Doporučuji ledovou kávu s Caro Ricoré, to obsahuje jak kvalitní praženou rozpustnou kávu, tak rozpustnou čekanku 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *