Ty nejlepší recepty s višněmi na jednom místě. Najdete si svého favorita?

Lámete si hlavu, co vše lze z višní připravit?

Už nemusíte!

Připravili jsme si pro vás ty nejlepší višňové recepty, které si zamilujete.

Je libo marmeládu, sirup nebo třeba kakaový dort?

Vyzkoušejte všechno!

Schwarzwaldský dort

Retro klasika, které málokdo odolá! Co je lepší než pořádná nálož čokolády, šlehačky a višní? Tak pojďme na to!

INGREDIENCE

Na korpus:

  • 3 středně velká vejce, pokojové teploty
  • 125 g (½ šálku) cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 75 ml (5 lžic) oleje neutrální chuti
  • 75 g (½ šálku) hladké mouky
  • 50 g (½ šálku) neslazeného holandského kakaa
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru plus něco navíc
  • máslo na vymazání formy

Na náplň:

  • 680 g zavařených višní (uchovejte si z nich i višňovou šťávu)
  • 2 lžíce kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu
  • 25 g (2 lžíce) cukru
  • 2 pláty zlaté želatiny
  • 500 ml (2 šálky) smetany ke šlehání
  • 3 lžíce rumu
  • 150 g hořké čokolády
  • čerstvé višně na ozdobu

POSTUP

  1. Troubu rozehřejte na 180 °C.
  2. Dno kulaté 20 cm dortové formy vyložte pečicím papírem a dno a boky vymažte máslem.
  3. Šlehejte vejce, cukr a vanilku asi 5 minut, poté zakápněte olejem a šlehejte, dokud se nezapracuje.
  4. Smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl.
  5. Jemně vmíchejte suché ingredience do vaječné směsi.
  6. Nalijte do formy a pečte uprostřed předehřáté trouby 25-30 minut, dokud korpus nevykyne.
  7. Vyndejte z trouby a nechte 5 minut vychladnout ve formě.
  8. Rošt vyložte pečicím papírem a korpus převraťte vzhůru nohama, vyjměte formu a nechte vychladnout, než odlepíte vrchní papír.
  9. Višně sceďte a nechte si 150 ml šťávy.
  10. Smíchejte 2 lžíce šťávy s kukuřičnou moukou.
  11. Višně s cukrem prohřejte v hrnci, promíchejte se směsí kukuřičné mouky a vařte do zhoustnutí.
  12. Nechte vychladnout.
  13. Plátky želatiny vložte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 5 minut změknout.
  14. Po 5 minutách vymačkejte co nejvíce tekutiny, pak dejte želatinu do kastrůlku se 3 lžícemi smetany a zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí.
  15. Elektrickým mixérem vyšlehejte smetanu do tuha.
  16. Když se želatina rozpustí, stáhněte ji z plotny a nechte vychladnout.
  17. Do želatiny přidejte dvě velké lžíce šlehačky a promíchejte, poté směs jemně přimíchejte zpět do šlehačky.
  18. Přeneste ¼ krému do sáčku s hvězdicovou zdobící tryskou.
  19. Zoubkovaným nožem vodorovně rozkrojte korpus na tři vrstvy.
  20. Spodní vrstvu položte na servírovací talíř, potřete 1 polévkovou lžící višní nebo rumu, přidejte polovinu višní a vrstvu krému.
  21. Opakujte s další vrstvou a poté položte třetí vrstvu nahoru.
  22. Potřete zbylým rumem.
  23. Na vrch a boky dortu naneste lžící krém.
  24. Na vršek dortu rovnoměrně nazdobte sáčkem krém a ozdobte čerstvými višněmi.
  25. Nožem z čokolády udělejte hoblinky, které naneste přes boky a doprostřed dortu.
  26. Nechte vychladnout.
Čokoládový dort se šlehačkou a višněmi.
www.daysofjay.com

Višňový sirup

Tento sirup má vše! Je nakyslý, sladký, trochu květinový, mírně povzbuzující a dodává zajímavý rozměr široké škále nápojů. Můžete ho použít místo citronové šťávy nebo v kombinaci s ní k dochucení a rozjasnění všeho od sklenice sodovky až po gin s tonikem. Navíc v lednici vydrží až měsíc.

INGREDIENCE

  • 300 g cukru
  • 360 ml vody
  • 425 g vypeckovaných višní

POSTUP

  1. Vložte všechny ingredience do malého hrnce.
  2. Dejte na středně vysokou teplotu a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu, abyste udrželi var, a za občasného míchání vařte 10 minut, dokud tekutina nezíská jasně červenou barvu.
  4. Nechte zcela vychladnout a poté uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až měsíc.
Sirup z višní ve sklenici se lžičkou s vedle položenými čerstvými višněmi.
www.umamigirl.com

Vyzkoušejte i naše recepty na konzervování třešní na mnoho způsobů. Který si vyberete vy?

Kakaový dort s višněmi

Luxusní dort z kakaa a višní si zamiluje celá vaše rodina! Je jednoduchý na přípravu a nepotřebujete na něj žádné složité ingredience.

INGREDIENCE

  • 2 šálky (500 g) višní
  • 1 a 1/4 šálku cukru
  • 1 hrnek hladké mouky
  • ¼ lžičky soli
  • 1/2 šálku (100 g) másla
  • 1/2 šálku (50 g) kakaového prášku
  • 1/2 šálku (120 ml) vroucí vody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 šálku jogurtu
  • 2 vejce

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. 23 cm dortovou formu vymažte tukem a moukou; dejte stranou.
  3. Višně zbavte pecek a každou rozpůlte.
  4. Smíchejte se 2 lžícemi cukru a dejte stranou.
  5. V míse smíchejte mouku, 1 šálek cukru a sůl; dejte stranou.
  6. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo.
  7. Vmíchejte kakao.
  8. Přidejte vroucí vodu, nechte směs vařit 30 sekund a poté vypněte sporák.
  9. Nalijte na moučnou směs a dobře promíchejte.
  10. V malé misce prošlehejte jogurt, vejce a prášek do pečiva.
  11. Jogurtovou směs vmíchejte do směsi másla/kakaa a míchejte, dokud se vše nespojí.
  12. Nepřemíchávejte.
  13. Opatrně vmíchejte polovinu višní.
  14. Nalijte do připravené dortové formy a posypte zbylými višněmi vršek dortu.
  15. Posypte zbývajícími 2 lžícemi cukru a pečte při 200 °C, dokud párátko zapíchnuté do středu dortu nevyjde čisté, asi 20–25 minut.
  16. Před krájením a podáváním nechte vychladnout při pokojové teplotě.
Dort z kakaa a višní ve formě.
www.unamericanaincucina.com

Domácí griotka

Není nad dobrý domácí likér a griotka patří mezi ty nejoblíbenější! Připravte si ji jednoduše podle našeho receptu.

INGREDIENCE

  • 4 kg čerstvých višní
  • 1 l rumu
  • 1 kg cukru
  • dle potřeby 1 l vodky nebo lihu

POSTUP

  1. Připravte si dobře vymytou 5l sklenici a umyté višně.
  2. Do sklenice dávejte vždy vrstvu višní a vrstvu cukru.
  3. Takto vyskládejte celou sklenici, uzavřete a dejte na den na tmavé chladné místo.
  4. Po otevření zalijte rumem až nad poslední vrstvu.
  5. Takto nechte 6-8 týdnů odležet.
  6. Vždy jednou týdně otevřete a promíchejte.
  7. Po uplynutí 6 až 8 týdnů višně přeceďte a nechte si je stranou k pozdější degustaci.
  8. Překapanou tekutinu smíchejte s vodkou nebo nějakým silnějším lihem, kolik, je na vlastním zvážení.
  9. Užijte si to!
Domácí likér z višní rozlitý ve sklenicích s vedle rozsypanými čerstvými višněmi.
www.receptnajedlo.sk

Bublanina s višněmi

Bublanina patří mezi oblíbené dezerty. Proč nevyzkoušet třeba višňovou? Připravíme si ji z piškotového těsta a uvidíte, že vám bude moc chutnat!

INGREDIENCE

  • 2 dcl mléka
  • 2 dcl oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 kg višní
  • drobenka

POSTUP

  • Vejce ušlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem.
  • Přidejte olej, mléko a mouku s práškem do pečiva
  • Vyšlehejte hladkou hmotu. 
  • Těsto vylijte do formy.
  • Posypte vypeckovanými višněmi a nakonec drobenkou.
  • Drobenku si připravte tak, že prsty uhněťte máslo, hrubou mouku a cukr do pískové hmoty.
  • Bublaninu pečte při 200 °C po dobu 30 minut.
Višňová bublanina servírovaná na talířku se lžičkou.
www.platedcravings.com

K tomuto koláči by sedla i výborná káva. Podívejte se na naši recenzi nejlepších kávovarů DeLonghi. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Višňová marmeláda

Není lepšího způsobu, jak si uchovat višně třeba na zimu, než připravit si z nich marmeládu. Máme pro vás jednoduchý návod, s kterým to zvládne úplně každý!

INGREDIENCE

  • 500 g višní
  • 500 g cukru
  • 250 g jablek
  • šťáva z 1 citronu
  • Gelfix Extra

POSTUP

  • Vypeckované višně i jablka pokrájejte nadrobno.
  • Gelfix extra smíchejte se 2 lžícemi cukru a přidejte k třešním a jablkům do hrnce.
  • Přidejte citronovou šťávu.
  • Za stálého míchání povařte asi minutu.
  • Přidejte zbytek cukru a přiveďte k varu.
  • Stále míchejte a vařte 5 minut.
  • Odeberte pěnu.
  • Plňte do připravených vyvařených sklenic až po okraj, zavíčkujte, po 3 minutách otočte dnem vzhůru.
Marmeláda z višní ve sklenici se lžičkou, položená na prkýnku spolu s plátky pečiva.
www.yummynotes.net

Pokud přemýšlíme, jak višně konverzovat, tak se inspirujte v našem článku na zavařování višní. Naučíte se, jak višně dlouhodobě uchovat.

Kompot z višní s citronem a vanilkou

Luxusní višňový kompot, jehož krása tkví v jednoduchosti! Pouze spaříte višně spolu s citronem, cukrem a čerstvou vanilkou, což z nich během pár minut udělá naprostou delikatesu. Servírujte ho teplý třeba na kaši či zmrzlině nebo studený s jogurtem a granolou.

INGREDIENCE

  • 160 ml vody
  • 120 g třtinového cukru
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • ½ vanilkového lusku, podélně rozříznutého
  • 500 g omytých a vypeckovaných višní (gramáž platí pro vypeckované višně)

POSTUP

  1. Do hrnce dejte vodu, cukr, citronovou šťávu, citronovou kůru a vanilku.
  2. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
  3. Přidejte višně.
  4. Nechte 3–5 minut vařit, dokud višně nezměknou a šťáva není sirupovitá.
  5. Vychladlý kompot vydrží v lednici až týden.
Ovocný kompot v mističce.
www.berriesandlime.com

Čokoládové muffiny s višněmi

Kdo říká, že čokoláda nemůže být zdravým začátkem dne? Směs kakaového prášku a tmavé čokolády dodává muffinům chuť bez přílišného tuku. Jako bonus vám vždy zpříjemní ráno!

INGREDIENCE

  • 1/4 šálku slunečnicového oleje
  • 1/4 šálku peciček z hořké čokolády
  • 1 a 1/4 šálku plus 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 a 1/8 šálku třtinového cukru
  • 2/3 šálku sušených višní
  • 1 velké celé vejce
  • 2/3 šálku nízkotučného mléka
  • 1/2 šálku plus 1 lžíce nízkotučného řeckého jogurtu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 175 ° C a dejte rošt do středu trouby.
  2. 16 formiček na muffiny vyložte papírovou vložkou a dejte stranou.
  3. Smíchejte olej a čokoládové pecičky v žáruvzdorné misce a zahřívejte v mikrovlnné troubě za občasného míchání, dokud se čokoláda nerozpustí.
  4. Promíchejte a dejte stranou vychladnout.
  5. Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, kakaový prášek, sůl, třtinový cukr a sušené višně.
  6. Všechny ingredience smíchejte dohromady, aby se spojily.
  7. V samostatné míse prošlehejte celé vejce, mléko, jogurt a vanilkový extrakt.
  8. Do mísy s moukou nalijte vychladlou čokoládovou směs a jogurtovou směs.
  9. Vše smíchejte dohromady.
  10. Těsto příliš nemíchejte, jinak muffiny nevykynou správně.
  11. Pečte 20–25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu jednoho z muffinů nevyjde čistá.
  12. Vyjměte muffiny z trouby a před podáváním nechte mírně vychladnout.
  13. Zbytky lze skladovat pevně zabalené při pokojové teplotě až dva dny.
Muffiny z kakaa a višní položené na roštu.
www.portal.peopleonehealth.com

A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X