Tisk článku

Třešně a višně

"Jó třešně zrály, zrovna třešně zrály, sladký třešně zrály a jak to bylo dál?" Článek o třešních snad nemůže začít jinak než vzpomínkou na Waldemara Matušku. V našem případě je to ale, na rozdíl od písničky, dál tak, že třešně teď zrovna přezrávají, višně naopak teprve dozrávají a my si v tomto článku povíme co s nimi. Oba příbuzné druhy jsou velmi vděčným ovocem pro nejrůznější moučníky, do knedlíků a pro konzervaci v podobě kompotů, džemů, marmelád a sirupů.

Třešně a višně

Příprava třešní a višní před zpracováním

Oba druhy nejdříve přebereme a vyřadíme poškozené nebo nahnilé plody a opláchneme je studenou vodou. Nepříjemností a znehodnocování pokrmů i konzervací, které způsobuje červivost třešní se můžeme zbavit tím, že třešně namočíme do slaného vlažného roztoku (2dkg soli na 1 l vody) a necháme nejméně hodinu, podle potřeby i déle namočené, až se červíci vyplaví. Višně červivostí netrpí. Pak z obou druhů otrháme stopky a podle potřeby necháme buď celé nebo je vypeckujeme. Vypeckované ovoce se rozhodně příjemněji konzumuje. Pomoci nám může prodávaný vypeckovávač třešní a višní.

Použití třešní a višní

Třešňové a višňové moučníky
 

Oba druhy, třešně i višně, používáme do piškotových bublanin, do třených moučníků včetně bábovek, do závinů spolu s tvarohem nebo mákem, do kynutých buchet a koláčů a řady dalších moučníků. Dobré jsou i moučníky z kompotovaných třešní a višní, kde šťávu z kompotu můžeme využít pro přípravu želatinové zálivky na povrch moučníku. Zvláště želatina připravená z višní je krásně zabarvená do tmavočervena. Recepty na tyto moučníky naleznete i v našich A-Z receptech v rubrice "Moučníky".

Třešňové a višňové knedlíky

Z obou druhů se připravují ovocné knedlíky. V tomto případě jsou lepší třešně, višně jsou poněkud kyselejší, proto je předem trochu obalíme v cukru. Těsto používáme tvarohové nebo krupicové. S třešněmi jsou vynikající i kynuté knedlíky.

Konzervace třešní a višní

Z obou druhů jsou velmi dobré kompoty a to jak z celých nebo vypeckovaných plodů. Na višně připravujeme nálev o něco sladší a pro dospělé můžeme nahoru do sklenice před zavíčkováním přilít trochu rumu. Višně se pak chutí podobají griotce. Pro další zpracování do moučníků třešně i višně zavařujeme buď jen ve vlastní šťávě nebo jen mírně proslazené cukrem. Džemy a marmelády připravujeme z vypeckovaného ovoce. Samotné třešně nemají příliš výraznou chuť, proto je doplňujeme višněmi nebo rybízem nebo jiným ovocem, které máme k dispozici. Totéž platí pro sirupy. Pokud máte přebytek višní, zkuste si připravit višňové čatní, což je sladkokyselá a současně slaná hmota, kterou podáváme ke grilovaným pokrmům nebo minutkám. Oba druhy ovoce nemusíme jen konzervovat, ale můžeme je také mrazit nebo sušit. Mrazit můžeme na několik způsobů. Vypeckované a neslazené ovoce se hodí k pozdějšímu použití do koláčů. Vypeckované a pocukrované je použijeme do nákypů a tvarohových dezertů. Celé nevypeckované višně a třešně použijeme po rozmrazení na ozdobu pohárů nebo moučníků. Ovoce se doporučuje předmrazit a pak sesypat do sáčků. Tak se kousky ovoce mohou odebírat po částech. K sušení používáme sušičku ovoce nebo sušíme na slunci nebo v troubě, přitom občas promícháme. Proslazené sušené třešně mohou v zimě nahradit rozinky.

Další využití třešní nebo višní

Třešně i višně používáme celé jako ozdobu na poháry, dorty nebo různé moučníky či cukroví. Protlak z třešní nebo višní přidáváme do ovocných zmrzlin. Z čerstvých třešní nebo višní lze uvařit pro rychlou spotřebu džus. Z obou druhů ovoce můžeme připravit ovocné koktejly, které v teplých letních dnech doplníme trochou ledu. Do tepla se hodí i studené polévky. A nakonec milovníci domácích vín a likérů si je mohou z třešní i višní doma připravit podle speciálních receptů a postupů.
 





Příspěvky ke článku: Třešně a višně

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky