Tisk článku

Třešňové koláče

Začátkem léta patří mezi první ovoce kromě jahod také třešně. Jejich úroda bývá většinou vyšší než se stačí sníst za syrova a tak jsou velmi chutnou a šťavnatou přísadou různých koláčů a jiných moučníků. Vhodných receptů je dostatek. takže stačí vybrat ten nejchutnější.

Třešňové koláče

Příprava třešní

Třešně musíme před použitím přebrat a odstranit všechny poškozené nebo nahnilé plody. Současně z nich také odtrhneme stopky a třešně propláchneme ve studené vodě. Pokud máme podezření na to, že jsou červivé, pomůžeme si tak, že je asi hodinu máčíme ve studené vodě, do které můžeme přidat trochu soli. Pak třešně osušíme a použijeme buď s peckami nebo ještě lépe vypeckujeme. Je to sice práce navíc, ale moučník bez třešňových pecek se vždy jí mnohem příjemněji.

Druhy třešňových koláčů a moučníků

S třešněmi můžeme připravit moučníky nejen z různých těst, ale i různě tvarované.

Třešňové buchty a koláče

S třešněmi můžeme péci i obyčejné plněné buchty z kynutého těsta. Postupujeme zcela běžně tak, že zaděláme kynuté těsto, které po vykynutí rozdělíme na přiměřeně velké dílky, ty roztáhneme na placičky a plníme třešněmi. Pod třešně můžeme dát ještě sladký a ochucený tvaroh nebo mletý spařený a dochucený mák. Tvaroh i mák vsáknou případnou šťávu z třešní a ta nevytéká z buchet ven. Buchty pak uzavřeme, narovnáme na plech, necháme dokynout, pak je potřeme rozehřátým tukem a upečeme. Ze stejného kynutého těsta lze místo buchet vytvarovat menší nebo větší kulaté koláče, případně vázané koláčky. Kulaté koláče neplníme samotnými třešněmi, ale vždy pod ně dáváme tvaroh, mák a můžeme to zkusit i s uvařeným pudinkem nebo spařeným kokosem. Teprve tento podklad hustě obložíme třešněmi a můžeme ještě posypat drobenkou. Okraje koláčů před pečením potřeme vejcem nebo rozehřátým máslem. I do vázaných koláčků dáváme náplň a teprve na ni třešně. Pak spojíme, potřeme a posypeme drobenkou.

Třešňové moučníky pečené na plechu

Moučník pečený jako velký díl na plechu bývá jedním z méně pracných moučníků. Na moučník s třešněmi můžeme využít jak kynuté těsto, tak především těsto třené nebo piškotové, případně jednodušší těsto, které jenom zamícháme bez jakéhokoliv zdlouhavějšího propracování. Samotné třešně dáváme většinou pouze do piškotových nebo třených bublanin. Předtím, než je narovnáme na těsto, obalíme je trochu v hrubé mouce, aby při pečení neklesly až na spodek moučníku. Všechna těsta můžeme kombinovat s kakaem, čokoládou, strouhanými ořechy, skořicí a dalšími ingrediencemi.

Třešňové moučníky v kulaté formě

Kulatá koláčová forma je vhodný tvar pro úhledný moučník. Použít lze jakékoliv těsto a některou z dalších náplní. Těsto vkládáme do tukem vymazané formy, pro piškotové těsto ji ještě vysypeme hrubou moukou, jemnou strouhankou nebo kokosem. Těsto si můžeme i rozdělit na dvě potřebně velké části. Jednu využijeme jako spodek moučníku, proto může být o něco větší, z druhé pak vytvoříme vršek koláče, vytvarujeme mřížky nebo vykrájíme jiné tvary. U křehkého těsta je možné nechat tuto část dostatečně ztuhnout v mrazničce a pak ji nahoru nastrouhat. Koláč je také možné připravit jen z jedné části těsta a vršek doplnit bílkovým sněhem, jogurtovým krémem, pudinkem před či po upečení nebo po upečení a vychladnutí zalít želatinou.

Třešňové moučníky v dortové formě

V dortové formě pečeme tehdy, pokud připravujeme moučník s dodatečným zdobením tak, aby připomínal dort nebo pokud by nám upečené těsto sloužilo jako korpus pro další úpravu. Při dodatečném zdobení nebo při další úpravě pak používáme lehké tvarohové nebo pudinkové krémy a želatinu. Třešně v tomto případě můžeme použít i čerstvé, musíme však počítat s rychlou spotřebou.

Třešňové záviny

Třešňové záviny jsou velmi chutné a šťavnaté. Aby však takové byly, je třeba většího objemu třešní, takže těsto by s nimi mělo být hustě pokryto. Aby se šťáva z třešní měla kam vsáknout, doplňujeme třešně podobně jako u jiných moučníků ochuceným tvarohem nebo mákem. Máme-li dostatek ořechů, tak poslouží i silnější vrstva mletých. Těsto může být listové, jednoduché těsto jogurtové, případně jiné těsto, které patří mezi naše oblíbené. Po opatrném svinutí, aby třešně nevypadly, upečeme závin obvyklým způsobem.
 





Příspěvky ke článku: Třešňové koláče

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky