Tisk článku

Tvaroh zdravý i chutný

Tvaroh je jedním z nejzdravějších mléčných výrobků, jehož spotřebu bychom neměli v žádném případě zanedbávat. Tvaroh s různým stupněm tučnosti je také v obchodech běžně dostupný a nic nám tedy nebrání, abychom jej využívali do studených i teplých jídel. Spolu s dalšími surovinami si tak zajistíme jídlo nejen syté, ale i zdravé.

Tvaroh zdravý i chutný

Tvaroh a jeho zdravotní přínos

Tvaroh má především vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, které obsahují vyváženou směs všech aminokyselin. Dále obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů. Jsou to především vápník, fosfor, draslík, hořčík a také vitamíny A, D, E a K, které jsou rozpustné v tucích. Čím tučnější tvaroh je, tím obsahuje vyšší množství vitamínů, musíme se proto sami rozhodnout, jak tučnému tvarohu dáme přednost. Obsah dalších minerálních látek je ve všech typech tvarohu stejný. Totéž platí pro vápník, který je velmi důležitý nejen pro zdravý vývoj dětí a mladistvých, ale i pro starší osoby, protože zabraňuje obávané osteoporéze.

Tvaroh v kuchyni

Tvaroh má velmi široké použití do nejrůznějších sladkých i slaných jídel, zhotovit se dají i samostatná jídla. Při vaření jej používáme buď za studena nebo jej dále tepelně upravujeme.

Tvaroh a jeho použití za studena

Za studena se dá tvaroh využívat velmi často, protože příprava téměř čehokoliv je velmi rychlá a za krátkou dobu tak můžeme předkládat například :

  • slané pomazánky: Tvaroh rozmícháme nebo rozšleháme, osolíme a můžeme zjemnit trochou majonézy. Pak už podle momentální chuti nebo možností můžeme přidávat další suroviny a dochutit kořením. Přednost bychom měli dávat čerstvé zelenině a hlavně zeleným natím nebo bylinkám. Jinak se do slané tvarohové pomazánky hodí sýry, vařená vejce, uzenina či maso a další suroviny. Pomazánky mažeme na bílé i tmavé pečivo. Jednoduchá pomazánka z ušlehaného a dochuceného tvarohu je výborná k vařeným bramborám.
  • sladké pomazánky: Sladké pomazánky dochucujeme medem či cukrem a můžeme přidávat libovolné ovoce, džem, strouhanou čokoládu, kakao nebo kokos. Sladké pomazánky jsou oblíbené dětmi, kterým je podáváme s piškoty, sušenkami nebo jemným bílým pečivem.
  • slané nebo sladké tvarohové krémy: Na jemný hladký krém nebo pěnu je lepší tvaroh rozmixovat s trochou smetany a stejně tak musíme rozmixovat nebo velmi drobně nakrájet i ostatní suroviny. Slanými krémy můžeme plnit slané zákusky, sušenky, šunkové nebo sýrové závitky, případně je používat jako pomazánku. Sladké krémy využijeme do pohárů, na plnění zákusků, sladkých moučníků, sušenek nebo jiných předpečených korpusů, do pečených i nepečených dortů.
  • slané náplně do palačinek nebo omelet: Do palačinek nebo omelet připravovaných naslano, patří také slaná náplň. Rozšlehaný tvaroh můžeme jen jednoduše doplnit zelenými natěmi nebo použít podobné suroviny jako u pomazánek. Dochucujeme křenem, česnekem, hořčicí, kečupem a libovolným kořením.
  • sladké náplně do palačinek nebo omelet: Na sladkou náplň rozšlehaný tvaroh osladíme medem nebo cukrem a dále přidáváme například ovoce, rozinky, strouhané ořechy nebo strouhaný kokos.
  • posyp na sladká jídla: Strouhaným tvrdým tvarohem nebo rozdrobeným měkkým tvarohem sypeme vařené nudle nebo ovocné knedlíky.
  • použití ve studené kuchyni: Tvaroh může být i základní surovinou pro odlehčenou majonézu nebo salátovou zálivku. Tuhou tvarohovou pěnou můžeme zdobit výrobky studené kuchyně.


Tvaroh a jeho tepelná úprava

Tvaroh můžeme různými způsoby i tepelně upravovat. Nepostradatelný je jako nádivka do buchet a koláčů nebo sladké žemlovky, kterou dochucujeme cukrem a rozinkami, případně i dalšími surovinami a pro lepší pečení pak zlehčíme žloutky a sněhem z bílků. Tvaroh může také posloužit jako slaná nádivka do masových nebo sýrových závitků, které dále buď dusíme nebo smažíme. Z tvarohu můžeme také připravovat samostatná jídla. Spolu s vejci se hodí především na slané i sladké nákypy či smažené tvarohové placičky a lívanečky. Tvaroh také dobře slouží jako přídavek do těst na různé řezy, bábovky, záviny, zákusky a sladké moučníky vůbec, stejně jako na obdobné moučníky slané. Přidáním tvarohu moučníky zvláční a vláčné i déle zůstávají.  Dobře se zhodnotí i při přípravě těst na slané i sladké knedlíky, kde jeho použití těsto dochutí a zkypří. 
 





Příspěvky ke článku: Tvaroh zdravý i chutný

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...