Tvarohová bábovka – klasika, která nezklame

Co v neděli ke kafíčku? Něco dobrého a sladkého? Jednoznačně – tvarohovou bábovku!

A koneckonců nemusí být ani neděle, stačí půl hodiny času.

Taková bábovka nikdy nezklame – to věděly už naše babičky. Když do těsta totiž přidáte ještě tvaroh, bábovka bude nejen zdravější, ale i vláčnější.

Co budeme na tvarohovou bábovku potřebovat?

Nemusíte se trápit žádnými výstřednostmi, všechno potřebné byste měli najít doma.

INGERDIENCE:

  • 3 vejce
  • 3 hrnky mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk (máslo/olej)
  • ingredience na dochucení
  • 1 tvaroh (ve vaničce/staniolu)
  • mléko nebo voda

Množství surovin ovšem závisí na velikosti formy.

Hledáte zdravější variantu bábovky? Přidejte tvaroh. V receptu není nutný, ale díky němu můžete ubrat máslo, rostlinný tuk nebo olej.

Kromě toho jej můžete využít jako náplň do kynutých bábovek, a když bude dostatečně zahuštěný, tak i do bábovek z třeného těsta.

Cesta k nejlepší tvarohové bábovce – základní recept

POSTUP:

  1.  V míse smícháme mouku s práškem do pečiva.
  2.  Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
  3.  Žloutky našleháme s cukrem a tukem.
  4.  Tvaroh přidáme ke žloutkům, pečlivě promícháme.
  5.  Do takto připraveného těsta vmícháme sypkou směs.
  6.  Z bílků vyšleháme sníh a také ho přimícháme do těsta.
  7.  Je-li těsto hustší, můžeme přidat přiměřeně mléka, případně vody.
  8.  Bábovku pečeme v lehce předehřáté troubě dostatečně dlouho, aby se dobře propekla. Pokud již nahoře příliš tmavne, zakryjeme ji alobalem.
  9.  Špejlí průběžně zkoušíme, jestli je bábovka již dobře upečená, nebo ještě potřebuje pár minut v troubě.

Tip pro vás: Aby se nám tvarohová bábovka lépe vyklápěla, postavíme ji na utěrku namočenou ve studené vodě a dáme jí chvíli čas – ideálně ji vyklopíme, až když utěrka úplně uschne.

Upečenou bábovku můžeme pocukrovat, nebo počkat až vychladne a poté ji polít čokoládovou polevou.

Nejlepší tvarohová bábovka.
Hotová tvarohová bábovka, zdroj: pixabay.com

Recept číslo 2 – mramorová bábovka

A že je obyčejná tvarohová bábovka nuda? Přidejte další ingredience!

I tady platí – fantazii se meze nekladou. Pokud ingredience vmícháte jen do části těsta, vytvoříte krásnou mramorovou bábovku.

K základnímu rozpisu surovin můžete zkusit přidat:

  • kakao
  • čokoládu
  • mleté ořechy
  • kokos
  • rozinky
  • skořici
  • lentilky

Bylo vám už osmnáct?

Pak můžete bábovku doplnit rumem,  vaječným koňakem nebo některým ze sladkých likérů.

Do tvarohové bábovky se hodí i jemně nastrouhaná mrkev, která těsto pěkně zabarví.

Řez mramorovou bábovkou.
Řez mramorovou bábovkou, zdroj: pixabay.com

Recept číslo 3 – tvarohová bábovka s ovocem

Zkuste přidat i ovoce. Je jedno jestli čerstvé nebo kompotované.

Aby se ovoce nepřilepilo na stěnu formy, doporučujeme nejdříve nalít trochu těsta a na to ovoce rovnat. Když bychom totiž ovoce do těsta vmíchali, mohlo by se stát, že by šla bábovka špatně vyklopit.

Kromě čerstvých plodů lze těsto dochutit i šťávou z ovoce. Obzvlášť dobře chutná s citrony a pomeranči.

Tvarohová bábovka s ovocem
Tvarohová bábovka s ovocem, zdroj: pixabay.com

 

Recept číslo 4 – plněná bábovka kynutá

INGREDIENCE (k základnímu rozpisu surovin):

  • tvaroh ve staniolu
  • pudinkový prášek
  • další náplně dle libosti (marmeláda, čokoládová pomazánka, arašídové máslo…)

Náplň musí být dostatečně hustá, aby při pečení nevytékala. Proto do ní většinou přidáváme pudinkový prášek, nejčastěji s vanilkovou příchutí. Příchuť ale může být libovolná, podle toho, jakou preferujeme.

POSTUP:

  1.  Vykynuté těsto rozválíme na plát.
  2.  Naplníme ochuceným tvarohem, svineme a vložíme do tukem vymazané formy.

Máte chuť na něco extravagantního?

Rozdělte těsto na dva až tři díly, z každého pak vyválejte plát, naplňte ho libovolnou náplní, svinujte ho a vložte do vymazané formy.

Tvarohovou náplň tak můžeme kombinovat s jinými druhy náplně.

Tvarohová bábovka s čokoládou.
Tvarohová bábovka s čokoládou, zdroj: pxhere.com

Recept číslo 5 – plněná bábovka třená

POSTUP:

  1. Třená plněná bábovka vyžaduje opravdu hustou náplň, proto používáme jen tvaroh balený ve staniolu a nezapomeneme ho zahustit pudinkovým práškem.
  2.  I do této bábovky můžeme přidat rozinky, ořechy, kakao,…
  3.  Do vymazané a moukou nebo kokosem vysypané formy pak vrstvíme vždy trochu těsta a trochu náplně, kterou ale nedáváme příliš blízko krajům.
    Pokud se nám náplň povede dostatečně hustá, můžeme ji tvarovat do kuliček nebo válečků a rovnat na těsto.
  4.  Poslední vrstvou musí být těsto.

Proč je tvaroh zdravý?

  • Tvaroh obsahuje bílkoviny (kasein), které lidský organismus dokáže lépe strávit než ty z masa. Udržuje a staví svalovou hmotu.
  • Je bohatý na vápník, draslík, zinek, měď, selen, hořčík, aminokyseliny a vitamíny.
  • Studie prokázaly, že je tvaroh vhodný i k prevenci rakoviny, protože obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály.
  • Tvaroh vás opravdu zasytí. Tráví se pomalu.

Vyzkoušejte také další varianty bábovek!

Milovníky kávy potěšíte kávovou bábovkou se skořicí, pokud chcete okusit něco nového, doporučujeme banánovou bábovku nebo mrkvovou bábovku s pomerančem.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Doporučuji ledovou kávu s Caro Ricoré, to obsahuje jak kvalitní praženou rozpustnou kávu, tak rozpustnou čekanku 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *