Tisk článku

Tvarohová bábovka

Co v neděli ke kafíčku? Něco dobrého a sladkého? A nemusí to ani být vždy jen neděle nebo káva, kdy se poohlížíme po něčem takovém. Vláčná a přitom dobře upečená bábovka jako moučník nikdy nezklame. Žádanou vláčnost dodá bábovce tvaroh použitý do těsta nebo jako náplň.

Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka a suroviny

Používáme běžné suroviny, tj. vejce, mouku, cukr, tuk a ingredience na dochucení. Tvaroh je zde trochu navíc a jeho přidáním do těsta můžeme snížit nebo dokonce zcela vyloučit použití másla, rostlinného tuku nebo oleje. Kromě toho jej můžeme využít jako náplň především do kynutých bábovek, ale dostatečně zahuštěný i do bábovek z třeného těsta.

Tvarohové těsto na bábovku

Tvaroh do těsta se přidává do třeného těsta po našlehání žloutků nebo celých vajec s cukrem a tukem. Do těsta je vcelku lhostejné, zda použijeme tvaroh ve vaničce nebo hustší tvaroh balený ve staniolu. Máme-li hustší těsto, pak jej přidáváme střídavě s mlékem, případně jinou tekutinou. Nakonec vmícháváme do těsta mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků. Objem jednotlivých surovin vážíme nebo měříme na hrnky či skleničky a zde se musíme řídit velikostí formy. Při přidávání tvarohu o něco krátíme potřebu mléka. S trochou zkušeností si budeme umět poradit s objemovou úpravou vybraných receptů tak, aby nám vyšly do naší formy.

Tvarohová bábovka a příchutě

Podle vybraného receptu nebo podle vlastní fantazie můžeme i do tvarohové bábovky přidávat další ingredience, které bábovku dochutí. Jedná se především o kakao nebo čokoládu do všeho těsta nebo jen do části pro mramorování bábovky. Mleté ořechy, kokos a rozinky nebo třeba skořice se hodí do každé bábovky, tedy i do tvarohové. Kromě toho můžeme přidat i ovoce čerstvé nebo kompotované nakrájené na menší kousky. U ovoce je lepší nalít vždy trochu těsta a ovoce na ně rovnat a zakrývat dalším těstem než ovoce do těsta vmíchat. Předejdeme tak tomu, že se ovoce při pečení přichytí na stěnu formy a bábovka pak jde špatně vyklopit. Do tvarohové bábovky se hodí i jemně nastrouhaná mrkev, která těsto pěkně zabarví. Kromě toho lze těsto dochucovat šťávou z ovoce, zde vynikající jsou citrony a pomeranče. Můžeme těsto dochutit i rumem, vaječným koňakem nebo některým ze sladkých likérů.

Tvarohová bábovka plněná

Plnit můžeme především kynutou bábovku, ale i bábovku z třeného těsta. Náplň musí být dostatečně hustá, aby při pečení nevytékala, proto do ní většinou přidáváme pudinkový prášek, nejčastěji s vanilkovou příchutí. Ale příchuť může být libovolná, podle toho, jakou chuť dáváme celé bábovce. Do náplně můžeme přidat i rozinky nebo ořechy či ji obarvit kakaem nebo strouhanou čokoládou.

Plněná bábovka kynutá

Ta se velmi dobře plní, i když se možná nepeče tak často. Vykynuté těsto rozválíme na plát, naplníme ochuceným tvarohem, svineme a vložíme do tukem dobře vymazané formy. Také těsto můžeme rozdělit na dva až tři díly, z každého pak vyválet plát, naplnit, svinout a vložit do vymazané formy. V tomto případě můžeme tvarohovou náplň kombinovat s jinými náplněmi. Kynutá bábovka se dá vyrobit i z malých buchtiček, pokud si trošku budeme předem lámat hlavu s tím, kolik jich je zapotřebí na naplnění naší formy.

Plněná bábovka třená

Vyžaduje opravdu hustou náplň, proto používáme jen tvaroh balený ve staniolu a nezapomeneme ho zahustit pudinkovým práškem. I zde lze přidat rozinky, ořechy, kakao, zajímavé jsou třeba i lentilky. Do vymazané a moukou nebo kokosem vysypané formy pak vrstvíme vždy trochu těsta a trochu náplně, pokud možno ne zcela ke krajům. Poslední vrstvou musí být těsto. Hodně hustou náplň můžeme tvarovat do kuliček nebo válečků a rovnat ve vrstvách na těsto.

Tvarohová bábovka a pečení

Bábovku pečeme v mírné troubě dostatečně dlouho, aby se dobře propekla. Pokud již nahoře příliš tmavne, tak ji zakryjeme alobalem. Špejlí si vyzkoušíme, zda je bábovka upečená. Po upečení ji vyjmeme a pro ulehčené vyklápění je dobré ji postavit na utěrku namočenou ve studené vodě a chvíli nechat stát. Upečenou bábovku pocukrujeme nebo ji vychladlou poléváme polevou.
 





Příspěvky ke článku: Tvarohová bábovka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...