Tisk článku

Tvarohová buchta

Buchty s tvarohem patřívaly v pohádkách k cestovní výbavě českého Honzy. Není asi pochyb o tom, že se jednalo o buchty kynuté. Ale není buchta jako buchta. Tvarohové buchty si také můžeme připravit s tvarohem přidávaným do těsta, s tvarohovou nádivkou nebo s tvarohovým krémem vrstveným na upečený korpus. Dostatečný výběr receptů najdete v našich A-Z receptech v rubrice Moučníky.

Tvarohová buchta

Tvarohová buchta kynutá

Tvarohová buchta kynutá se připravuje z kynutého, nepříliš tuhého těsta a před pečením ji plníme tvarohovou nádivkou. Na nádivku tvaroh buď jen rozmícháme s cukrem, do kterého jsme pro vůni přidali vanilkový cukr nebo ji můžeme vylepšit přidáním žloutků a sněhu z bílků. Kromě toho do nádivky přidáváme rozinky namočené v ovocné šťávě nebo rumu, můžeme přidat i trochu drobného ovoce nebo kousky sušeného a předem namočeného ovoce. Vytvarované buchty pečeme v předehřáté troubě na vymazaném plechu. Abychom dosáhli pěkně vypečené kůrčičky potřeme je před pečením rozpuštěným máslem a nejméně dvakrát je potřeme i během pečení. Když nemáme čas nebo chuť tvarovat jednotlivé buchty můžeme těsto rozdělit na poloviny, vyválet dva pláty velikosti plechu a péci s tvarohovou nádivkou uprostřed. Opět před pečením a během pečení potřeme máslem. Po upečení ihned pocukrujeme moučkovým cukrem.

Tvarohová buchta drobenková

Tvarohová buchta drobenková je oblíbenou a rychlou buchtou, která se připravuje tak, že z mouky, tuku a cukru připravíme drobenku, větší část navrstvíme na vymazaný plech, potřeme tvarohovou nádivkou a zasypeme zbytkem drobenkového těsta. Příprava je velmi rychlá a výsledek velmi chutný.

Tvarohová buchta třená

Tvarohová buchta třená se připravuje z třeného těsta, to znamená, že utřeme žloutky s cukrem, přidáme tuk, který velmi často představuje olej a přidáme mléko a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech nebo pečící papír a potřeme tvarohovou nádivkou nebo rozetřeme jen část těsta, dáme nádivku a potřeme zbytkem těsta. U této buchty můžeme využít mramorování těsta tak, že do části těsta zamícháme kakao nebo strouhanou čokoládu a pak střídavě vkládáme po lžících na plech nebo jen zhruba promícháme, aby zůstaly světlé a tmavé části.

Tvarohová buchta jako řezy

Z třeného těsta upečeme jen korpus, na který po vychladnutí navršíme tvarohový krém připravený z tvarohu a másla nebo jen z tvarohu a hustého pudinku. Pod nebo na krém můžeme rozložit čerstvé nebo okapané kompotované ovoce a celý moučník zalít pudinkem, želatinou nebo čokoládovou polevou. Z běžné třené buchty máme rázem slavnostní moučník.

Tvarohová buchta z křehkého těsta

Křehké těsto se podobá lineckému, je jen méně tučné. Připravuje se z mouky, tuku, vejce a poměrně malého podílu cukru, takže je méně sladké. Přidávat do něj můžeme kakao, kokos nebo ořechy. Po zpracování jej vyvalujeme na pláty. Je ještě křehčí, když jej po zpracování necháme v chladu odležet nebo necháme odležet už vyválené pláty. Nádivku dáváme mezi dva pláty nebo místo horního plátu vyválíme mřížky. Můžeme si také odloženou část těsta na horní plát nechat ztuhnout a pak ji nastrouhat. Těsto můžeme také kombinovat s piškotovým těstem tak, že spodní plát je z křehkého těsta a vrchní z piškotového. Samozřejmě můžeme doplňovat ovocem nebo marmeládou.

Tvarohová buchta jednoduchá

Mezi jednoduché buchty lze zařadit buchty, kdy těsto nekyne, není třeba jej třít ani šlehat, ale jen se prostě smíchají ingredience předepsané receptem. Ty se často ani neváží, ale odměřují na hrnky nebo sklenice. Zamíchané těsto vlijeme na plech připravený na pečení a upečeme. Pečeme buď s nádivkou nebo si upečeme korpus a tvarohovou náplň upravíme jako krém. Využití ovoce a dalších přísad záleží na fantazii a momentálních možnostech.

Tvarohová buchta perníková

Tvarohovou nádivku můžeme kombinovat i s perníkovým těstem. Nádivku můžeme jen obyčejně rozetřít nebo si vypomoci zdobícím sáčkem a vytvarovat mřížky nebo jiné ornamenty. Obyčejný domácí perník tak získá jiný vzhled a jinou chuť.

Tvarohová buchta nepečená

Tento druh moučníků má nepřeberné množství kombinací a nejvíce se využívá s ovocem. Připravený tvaroh ochucený cukrem, popřípadě kakaem nebo čokoládou či oříšky a doplněný třeba jogurtem, zakysanou smetanou nebo pudinkem se ve vrstvách střídá s piškoty nebo drcenými sušenkami. Většinou se mezi vrstvy vkládá i čerstvé, kompotované nebo mražené ovoce. Pro ztuhnutí se občas využívá i želatiny. Naskládaný moučník je třeba nechat proležet, nejlépe do druhého dne. Při podávání zdobíme šlehačkou, kousky ovoce nebo jinými přísadami vhodnými ke zdobení. Buchta je nenáročná na zpracování a spolu s ovocem velice osvěžující.
 





Příspěvky ke článku: Tvarohová buchta

Vložit nový příspěvek
Tvarohový dort nej nej Autor: Klára, vloženo 27.10.2009
OdpovědětDortíky jsou u nás oblíbené a nejraději máme politý čokoládou a posypaný kokosem. Je lehký, neni tak sladký a tučný jako klasické dorty:)
Re: Tvarohový dort nej nej Autor: Kája, vloženo 04.11.2009
OdpovědětTvarohové buchty halvně milují naše děti a to jsou už dospělé a naši vnuci, ale receptů na tuto pochotku neni nikdy dost:)
Re: Re: Tvarohový dort nej nej Autor: Martinka.G, vloženo 04.12.2009
OdpovědětTvarohovou buchtu vždycky doladím nějakým ovocem, třeba meruňky, broskve a nebo jahůdky ty ten tvarohový dezert hezky zvláční a eni tak moc suchý.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...