Tisk článku

Tvarohové pomazánky

Pomazánky, jejichž základem je větší nebo menší podíl ochuceného tvarohu mají řadu výhod. Jsou rychlé, zdravé, chutné a pestré, protože tvaroh můžeme doplnit téměř jakoukoliv přísadou. Tvarohové pomazánky můžeme připravovat jak slané, tak sladké.

Tvarohové pomazánky

Slané tvarohové pomazánky

Základ slaných tvarohových pomazánek tvoří ušlehaný nebo promíchaný tvaroh, který osolíme a pro zjemnění můžeme přidat trochu zakysané smetany, bílého jogurtu nebo majonézy, případně trochu hořčice. Pomazánky mohou být velmi jednoduché, kdy použijeme jenom koření nebo sytější a jen o něco málo pracnější, kdy do připraveného tvarohu přidáváme vejce, uzeninu, sýry, zeleninu, pečené nebo vařené maso, rybí maso podušené nebo z konzervy a další nejrůznější suroviny. Vše můžeme samozřejmě vzájemně kombinovat.

Slané tvarohové pomazánky s kořením

Velice jednoduchá pomazánka je tzv. liptovská, kdy do ochuceného tvarohu přidáme sladkou papriku a vymícháme dohladka. Jinak můžeme do tvarohu použít i různé kořenící směsi včetně Podravky, kečup nebo ostrou hořčici. Doplnit můžeme drobně nakrájenou cibulí nebo prolisovaným česnekem, křenem nebo koprem.

Slané tvarohové pomazánky s vejci

Do ochuceného tvarohu přidáváme vejce většinou vařená a nadrobno nasekaná. Velmi rychlý způsob je, když vařené vejce do pomazánky protlačíme kolečkem, které používáme na brambory. Chutnou pomazánku také připravíme tak, že žloutky z uvařených vajec vybereme, dohladka je utřeme s tvarohem a bílky nadrobno nasekáme. Méně obvyklá, ale rovněž dobrá, je pomazánka s vejci usmaženými. Po vychladnutí je do tvarohu zašleháme a dochutíme prolisovaným česnekem. Vaječné pomazánky doplňujeme sekanou pažitkou, drobně nakrájenou cibulí a další syrovou jemně nastrouhanou zeleninou a dochucujeme hořčicí, kečupem, sardelovou pastou a kořením podle vlastní chuti.

Slané tvarohové pomazánky s uzeninou, masem nebo sýry

Do ochuceného tvarohu najemno nakrájíme uzeninu nebo vařené, pečené nebo dušené maso. Pokud chceme mít přidávanou uzeninu opravdu jemnou, tak ji můžeme nastrouhat. Měkkou uzeninu si předem dáme do mrazničky ztuhnout, lépe se pak strouhá. Rybí maso z konzervy můžeme použít včetně oleje nebo tomatového nálevu. Sýry strouháme nebo krájíme na drobné kostičky. Doplňujeme opět cibulí, česnekem, kořením, hořčicí, kečupem a zeleninou. Potřebujeme-li pro chuť přikyselit, pak je vhodné využít citronovou šťávu.

Slané tvarohové pomazánky se zeleninou

Možnosti obměn u těchto pomazánek jsou neomezené. Kromě cibule, pažitky a česneku můžeme použít téměř všechny druhy zeleniny. Přednost dáváme syrové zelenině, ale některé, jako třeba květák je vhodnější předem trochu povařit. Použít můžeme i nakládanou zeleninu. Zeleninu krájíme nebo strouháme nadrobno, aby šla pomazánka dobře natírat. Kombinujeme druhy, které jsou k sobě chuťově vhodné a současně můžeme využít i různobarevnosti zeleniny, aby pomazánka byla i barevně pestrá a přitom vyvážená.

Slané pomazánky s různými přísadami

Kromě výše uvedených surovin, které přidáváme do tvarohových pomazánek, můžeme do ochuceného tvarohu přidat i najemno nastrouhané nebo umleté ořechy, lískové nebo burské oříšky. Dochucujeme solí, podle chuti pak prolisovaným česnekem, jako třeba pomazánku s burskými oříšky.

Sladké tvarohové pomazánky

Na sladké tvarohové pomazánky tvaroh vymícháme nebo ušleháme opravdu dohladka tak, aby měl jemnou krémovitou konzistenci. Nehlídáme-li příliš obsah tuku, tak přidání několika lžic smetany nebo ušlehané šlehačky značně zlepší celkový výsledek. Ochutíme cukrem nebo ještě lépe medem a přidáváme kakao, čokoládu, ořechy, ovoce čerstvé nebo kompotované nakrájené na drobné kostičky nebo nastrouhané, ze zeleniny můžeme použít mrkev například do kombinace s jablky nebo ananasem. Tyto sladké pomazánky můžeme dozdobit a podávat jako krémový sladký dezert s piškoty.
 





Příspěvky ke článku: Tvarohové pomazánky

Vložit nový příspěvek
Pmazánky máme všichni doma rádi až na tátu:) Autor: Petruše, vloženo 28.07.2009
OdpovědětPomazánky u nás hlavně frčí v létě na čerstvý chleba a já si pěstuji bylinky čerstvé, takže neni víc co asi dodat:)
Re: Pmazánky máme všichni doma rádi až na tátu:) Autor: Klárka, vloženo 03.08.2009
OdpovědětMy už ani pomazánky nekupujeme a děláme si je sami doma ze svých ingrediencí:) máem jistotu, že je to kvlaitní a nei to ze skažených potravin a to ej ta výhoda.
Re: Re: Pmazánky máme všichni doma rádi až na tátu:) Autor: Veronika, vloženo 18.08.2009
OdpovědětDo tvarohové pomazánky se dá dát snad cokoliv:) od zeleniyn po ovoce na palačinyk třeba:)Máem ji mooc radi.


Nové příspěvky
  • perník
    perník je naozaj výborný a ja som do cesta pridala ešte aj caro nápoj. perník bol skutočne výborný
  • rohlíčky
    a ak v jogurte alebo kefíre ešte rozmiešate aj caro cereálny nápoj, bude mať cesto ešte lepšiu chuť
  • lívančeky
    do cesta som pridala aj caro cereálny nápoj a cesto malo výbornú chuť
  • bábovka
    do bábovkového cesta bežne pridávam caro nápoj, ktorý rozpustím v mlieku. cesto je naozaj výborné.
  • rezy
    kakao zvyknem zmiešať ešte s caro cereálnym nápojom, ten dodá naozaj famóznu chuť