Tisk

Tvrdý sýr

Tvrdým sýrem pro použití v kuchyni je myšlen sýr, který je tuhé konzistence, takže jej lze krájet na plátky a především strouhat. Sýr těchto vlastností je vyráběn v mnoha druzích, které se od sebe liší jak způsobem zpracování, tak částečně i chutí. Mezi nejznámější tvrdé sýry patří Eidam, Ementál, Gouda, Parmazán a Čedar a patří k nim třeba i slovenské oštěpky a uzený sýr. Tvrdý sýr se využívá především do zapékaných jídel, přidává se do polévek, omáček a pomazánek. Zvlášť na posypání se podává k rýžovému rizotu, k těstovinám, k polévkám a podobným jídlům. Nakrájený na plátky a obalený se i smaží. 


Další pojmy slovníku:

  • Vepřové sádlo škvařené

    Škvařené vepřové sádlo je tuk, který byl teplem rozpuštěn a používá se dále jako při vaření. Nejkvalitnější je sádlo hřbetní. Správně vyškvařené...

  • Ječná mouka

    Ječná mouka se mele z ječných zrn. Má poněkud tmavší žlutou barvu a slabě nahořklou chuť. Používá se především na pečení různých placek a mohou se...

  • Sardele

    Sardele, někdy také zvané sardelky, jsou malé rybky velké asi 15 cm a žijící ve Středozemním moři. Jejich další a dnes již zastaralý název je...

  • Cedrát

    Cedrát je plod stejnojmenné rostliny, která se dnes pěstuje po celém světě v subtropických a tropických oblastech, ačkoliv původně pochází z...

  • Mortadela

    Mortadela je známý italský salám, který je pozoruhodný tím, že se jedná o jeden z největších salámů v průměru. Přísady se mění podle druhu nebo...

Recepty s "Tvrdý sýr":

  • Těstoviny s cibulovou omáčkou

    Těstoviny uvaříme, propláchneme a scedíme. Cibuli nakrájíme na kolečka, slaninu nakrájíme na kostičky a vypečeme na pánvi, pak přidáme cibuli a...

  • Teplá masová pomazánka s houbami

    Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na malé kousky očištěné a nakrájené houby, osmažíme je, podlijeme trochou vody, okmínujeme,...

  • Sýrová pomazánka s křenem

    Utřeme pomazánkové máslo se strouhaným sýrem, přidáme majonézu a křen v množství podle chuti. Podle potřeby dosolíme a vše důkladně promícháme....

  • Zapékané patisony s uzeným masem

    Cibuli nakrájíme na kolečka, patison oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky, uzené maso nakrájíme na kostičky, rajčata na kostky. Nakrájenou...

  • Obrovské řízky

    Kotlety opláchneme, osušíme, u okrajů nařízneme a osolíme.Vejce určená k obalování rozšleháme se 4 lžícemi piva, nastrouháme do něho trochu tvrdého...



Nové příspěvky