Tisk

Tvrdý sýr

Tvrdým sýrem pro použití v kuchyni je myšlen sýr, který je tuhé konzistence, takže jej lze krájet na plátky a především strouhat. Sýr těchto vlastností je vyráběn v mnoha druzích, které se od sebe liší jak způsobem zpracování, tak částečně i chutí. Mezi nejznámější tvrdé sýry patří Eidam, Ementál, Gouda, Parmazán a Čedar a patří k nim třeba i slovenské oštěpky a uzený sýr. Tvrdý sýr se využívá především do zapékaných jídel, přidává se do polévek, omáček a pomazánek. Zvlášť na posypání se podává k rýžovému rizotu, k těstovinám, k polévkám a podobným jídlům. Nakrájený na plátky a obalený se i smaží. 


Další pojmy slovníku:

  • Muškátový oříšek

    Muškátový oříšek je kulovité sušené jádro pecky muškátovníku pocházejícího z Indonésie. Pecka je pak z masitého plodu podobného meruňce. Prodává se...

  • Jablečný ocet

    Cukr obsažený v jablečné dužnině se kvašením postupně přemění na alkohol a kyselinu octovou. Jablečný ocet lze vyrobit i po domácku, ale nikdy není...

  • Kapr

    Kapr pochází z jihovýchodní Evropy a Asie. Kromě přirozeného výskytu ve volné přírodě se běžně chová v umělých nádržích, rybnících, jezerech a...

  • Sójový olej

    Sójový olej se vyrábí lisováním ze semen sóji. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny a současně je i cenným zdrojem lecitinu. Obsahuje...

  • Anglická slanina

    Anglická slanina je speciální uzený masný výrobek, oblíbený především v anglosaských zemích, kde se plátky slaniny opékají dokřupava. Vyrábí se...

Recepty s "Tvrdý sýr":

  • Rajčatový koláč

    1/3 brambor uvaříme ve slupce, slijeme, oloupeme a nastrouháme najemno. Zbytek brambor oloupeme a syrové nastrouháme. Oboje smícháme, přidáme...

  • Roštěnky se šunkou a pórkem

    Roštěnky očistíme, po obvodu nařízneme a naklepeme. Jemně je osolíme, poprášíme kořením, pokapeme olejem a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Pak je...

  • Zapečené vepřové plátky

    Vepřové plátky několikrát nařízneme, zlehka naklepeme, osolíme, poprášíme moukou a opečeme na oleji v teflonové pánvi. Přidáme na plátky nakrájenou...

  • Slaný chlebový dort

    Z chleba skrojíme ze všech stran kůrky. Střídku nejméně dvakrát prokrojíme a upravíme na kulatý tvar dortu. Každou vrstvu dostatečně potřeme...

  • Plněné papriky s křenovou pěnou

    Z paprik vykrojíme semeníky, očistíme je, opláchneme a rozkrojíme podélně na poloviny. Lučinu utřeme s trochou mléka do pěny, přidáme strouhaný...



Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...