Tisk článku

Upravujeme srnčí maso

Maso ze zvěřiny, kam srnčí maso patří, neupravujeme každý den. Není totiž jen tak běžně k dispozici. Ale může se stát, že se objeví na řeznickém pultě nebo jej dostaneme od aktivního myslivce a pokud s ním máme jenom velmi malé nebo vůbec žádné zkušenosti, tak nám může připravit i trochu starostí. Ty však budou zbytečné, pokud si připomeneme některé zásady pro přípravu srnčího masa.

Upravujeme srnčí maso

Srnčí maso a příprava

Srnčí maso zřejmě dostaneme nebo koupíme již v menší porci. Maso především očistíme od blan a šlach a podle potřeby ho necháme ještě odležet. Maso koupené ve specializovaných obchodech má tu výhodu, že již bývá očištěné a odleželé. Pak si promyslíme další postup. Zvěřinu a tedy i srnčí maso můžeme nechat proležet několik dní v mořidle složeném z kořenové zeleniny, koření, octa a vody. Maso zkřehne a současně částečně získá chuť mořidla podle množství octa a koření. Někdy se před proležením maso také prokládá cibulí a zeleninou, případně potírá ještě rozpuštěným máslem. U kupovaného masa to nebývá nutné a můžeme je začít hned připravovat, případně nechat mořit jen krátkou dobu. Zvěřina nebývá tučná, proto pokud nevadí trochu tuku, tak se špikuje klínky slaniny, anglické slaniny nebo uzeného masa.

Srnčí maso a tepelná úprava

Srnčí maso nejčastěji dusíme nebo pečeme. U kvalitnějších a mladých kusů masa není vyloučena ani minutková úprava nebo smažení v podobě řízků. Případné méně kvalitní kousky nebo okrojky od porcí můžeme využít do polévky, kam přidáme k vyvaření i kosti, pokud je máme. Polévku pak dokončíme podobně jako hovězí polévku zeleninou a zavářkou. Maso můžeme také umlít a využít na sekanou, karbanátky nebo masové placičky.

Srnčí maso dušené

Dusíme hřbet nebo kýtu, ale může to být i plec. Před vložením masa osmahneme kořenovou zeleninu a cibuli na tuku, přidáme maso, opečeme je, podlijeme a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme horkým vývarem nebo vodou, ale u zvěřiny se často využívá i bílého nebo červeného vína. Jestliže jsme maso mořili, podléváme mořidlem. Na zvěřinu využíváme koření, kterému se říká divoké. Je to bobkový list, nové koření, celý pepř a mohou se přidat i bobulky jalovce. Výhodné jsou různé kořenící směsi tohoto koření, které již jsou namíchány v určitém poměru. Měkké maso vyjmeme, odstraníme koření, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, kterou dorůžova osmahneme, pak podlijeme a zahuštěnou omáčku provaříme a dochutíme solí, pepřem a zvláštní chuť dodáme přídavkem ostřejší zavařeniny nebo kečupu. Vybrané omáčky také doplňujeme smetanou. Mezitím maso, pokud ještě není v porcích, naporcujeme a pak je necháme v omáčce prohřát.

Srnčí maso pečené

Pro pečení se hodí srnčí hřbet a kýta. Maso pro lepší chuť a hlavně proto, aby zůstalo uvnitř šťavnaté, opečeme na másle a pak vložíme do pekáče. Podle receptu přidáme cibuli, kořenovou zeleninu, koření nebo jiné přísady. Pečeme v horké troubě zakryté, podle potřeby mírně podléváme. Na podlévání opět používáme horký vývar, vodu, mořidlo nebo víno. Pečeme doměkka, před dopečením odkryjeme a dopečeme dočervena. U pečeného masa šťávu většinou nezahušťujeme, ale necháváme ji přírodní. Dochucujeme ji podle vlastní chuti. Máme-li větší vykostěný vhodný kus, můžeme ho rozkrojit na plát a plnit jako roládu. Podobně můžeme do vyšších plátků proříznout kapsu a plnit nebo plátky rozklepat, naplnit a pak svinout do závitků.

Srnčí maso jako minutka

Na minutku se hodí srnčí plátky nakrájené z kýty a z mladého kusu. Můžeme je předem potřít některou kořenící směsí nebo krátce naložit do marinády. Pak je zprudka opékáme na tuku a ihned podáváme. Menší plátky masa můžeme upravit s dalšími surovinami jako ražniči.

Srnčí maso smažené

Stejně upravené a naklepané plátky můžeme i obalit v trojobalu nebo v těstíčku a smažit jako řízky v horkém oleji. Opět ihned podáváme. Nakrájíme-li si tenké řízky, můžeme vždy dva spojit náplní z plátků uzeného masa nebo jiných surovin.

Srnčí maso mleté

Meleme různé okrojky a maso obrané z krku nebo žeber. Upravujeme je pak jako pečenou šišku, plát nebo smažíme jako karbanátky nebo placičky.

Srnčí maso a přílohy

K omáčkám volíme jemné knedlíky nebo noky, ale velmi vhodná je dušená rýže. Pečené, smažené a minutkové srnčí maso doplňujeme různě upravenými brambory nebo bramborovou kaší. K pečenému masu s dostatkem šťávy podáváme i dušenou rýži. Jako doplněk podáváme většinou kompoty s pikantnější chutí nebo vhodné zeleninové saláty.
 





Příspěvky ke článku: Upravujeme srnčí maso

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...