Tisk článku

Uzené nejen studené

Uzené maso sice nelze považovat za dietní potravinu, ale čas od času si jej jistě můžeme dopřát. Velmi často se podává jen studené s chlebem nebo jako součást obložených mís a talířů. V lepším případě se ohřáté uzené maso podává teplé bez dalších kuchyňských úprav k luštěninám nebo se přidává do zapékaných těstovin. Z uzeného masa se dá však uvařit i hlavní chod k obědu. Přidáním dalších surovin a ingrediencí rozhodně rozšíříme obvyklý jídelníček.

Uzené nejen studené

Druhy uzeného masa

Udit lze téměř jakékoliv maso. V našem prostředí to bývá nejčastěji vepřové maso a to je také běžně k dostání, ať již se jedná o uzenou krkovičku, plec nebo bůček. Udí se samozřejmě i kotlety nebo kýty, ale ty bývají po uzení sušší. U vepřového masa se často udí a k vaření využívají i méně kvalitní části prodávané většinou i s kostí, jako jsou žebírka a kosti od kotlet. Uzené maso můžeme zapékat, dusit i smažit, vhodně nakrájené plátky můžeme i plnit. Kromě vepřového masa se na trhu objevují i uzené části drůbeže a celé nebo části uzených ryb.

Příprava uzeného masa

Uzené maso především řádně opláchneme studenou vodou. Pak je podlité vodou krátce podusíme buď v celém kuse nebo již nakrájené na porce. Můžeme je také přímo uvařit, pak vývar zbude na polévku. Uzené maso je zpracováváno tak, že se před uzením nakládá do solného nálevu. Proto nesolíme a dosolíme případně až podle potřeby. U ostatního koření šetříme i pepřem a jiným ostřejším kořením, abychom nenarušili specifickou chuť a vůni uzeného masa.

Úpravy uzeného masa

Uzené maso dušené

Na dušení se hodí krkovička nebo kýta, ze kterých se maso velmi dobře krájí na plátky. Maso dusíme proto, aby při podávání bylo přiměřeně měkké, proto dobu dušení přizpůsobíme jeho druhu a stavu. Většinou by mělo stačit cca 45 minut. K dušenému uzenému masu se připravuje některá ze speciálních omáček. Za klasickou je považována povidlová omáčka ze švestkových povidel. Tu následuje smetanová křenová omáčka. Ale nemusí to být vždy omáčka, uzené maso můžeme dusit i se zeleninou. Vhodná je kapusta, růžičková kapusta, mrkev nebo zelí.

Uzené maso zapékané

Uzené maso lze i péci a to samotné, častěji však s dalšími ingrediencemi. Vhodnější je péci maso již nakrájené na porce, tak je dříve upečené a péci můžeme i maso obrané z kostí. Při pečení je dostatečně podléváme horkým vývarem nebo horkou vodou tak, aby se maso napůl peklo, napůl dusilo. Tak zajistíme, že je maso po upečení měkké a šťavnaté. K takto pečenému masu přidáváme zeleninu, houby, jablka, trochu uzeniny a případně i další ingredience. Uzené maso můžeme zapékat i přímo s brambory a připravit si tak celý chod najednou.

Uzené maso smažené

Vepřové uzené maso lze i smažit. Aby nebylo suché a tvrdé, tak je před smažením povaříme v menším množství vody. Vývar pak můžeme použít na polévku. Maso nakrájíme na plátky, obalíme v mouce, vejci a strouhance a smažíme jako jiné řízky. Před obalením je můžeme pro chuť třeba trochu potřít hořčicí, pokapat kečupem nebo posypat křenem. Plátky můžeme obalovat i v těstíčku z vajec a mouky, které různě dochucujeme. Na obalování uzeného masa se výborně hodí bramborové těstíčko, připravené podobně jako na bramborák. Na smažení můžeme využít i obrané uzené maso ze žebírek, které nasekáme nadrobno nebo umeleme, spojíme s dalšími ingrediencemi a smažíme jako placičky nebo obalené jako karbanátky.

Uzené maso plněné

Z uzeného masa lze připravit i chutné závitky. Základem jsou vhodně nakrájené plátky masa. Plníme je pak podobně jako jiné závitky uzeninou, dušenými houbami, míchanými vejci nebo paštikou. Vhodné jsou i zeleninové nádivky, kdy dáváme přednost kysanému zelí. Naplněné a stočené závitky pak podlité buď dusíme v kastrolu nebo opět dostatečně podlité pečeme v troubě.

Přílohy k uzenému masu

K uzenému masu podáváme nejčastěji různě upravené brambory včetně bramborových knedlíků. K dušenému uzenému masu se zeleninou se jako příloha hodí i malé bramboráčky. Kromě bramborových příloh to samozřejmě mohou být i klasické knedlíky, někdy se hodí i rýže nebo těstoviny. Pečivo u teplého uzeného masa vynecháme. Ze zeleninových příloh to bude nejčastěji zelí sladké i kysané, kapusta,, dušená mrkev, dušená zeleninová směs nebo zeleninové saláty.
 





Příspěvky ke článku: Uzené nejen studené

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky