9 výtečných receptů s uzeným v hlavní roli. Vyzkoušejte je všechny!

Po chuti uzeného se můžete utlouct?

Pak vyzkoušejte naše recepty s uzeným masem, na kterých si pochutná celá vaše rodina.

Ochutnejte uzenou polévku, plněné knedlíky či zapékané brambory.

Máme pro vás i tip, jak si připravit uzené hovězí hrudí a to sami a naprosto jednoduše.

Tak pojďme na to!

Pečené uzené v ovocném nálevu

Luxusní pochoutka, kterou prostě musíte ochutnat! Pečené uzené maso nasladko je naprosto delikátní záležitost, kterou ocení i ti nejnáročnější hosté.

Ingredience

  • 1 ks uzeného masa
  • 1 šálek hruškového džusu
  • 1 šálek pomerančového džusu
  • 0,5 šálku třtinového cukru
  • 0,5 šálku medu

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 200 °C.
  2. Do hlubokého pekáče nalijte hruškový a pomerančový džus (můžete přidat i vodu), promíchejte a vložte do něj uzené maso (maso by mělo být zalito cca do poloviny).
  3. Pekáč přikryjte alobalem a při teplotě 200 ° C ho pečte maso do měkka.
  4. Maso během pečení polévejte ovocnou směsí, v případě potřeby přidejte vodu.
  5. Když je maso dostatečně měkké, vyndejte ho z trouby a připravte si glazuru.
  6. Med smíchejte s cukrem, touto směsí polijte maso a nechte ho dopéct dozlatova (můžete použít funkci gril, avšak pozor na to, aby se vám maso nespálilo).
  7. Takto připravené uzené maso podávejte s celozrnným chlebem, křenem a nakládanými okurkami, případně s různými druhy bramborových salátů.
Kus pečeného masa, pokrájeného a servírovaného na tácku s vidličkou.
www.blog.cavetools.com

Slovenské halušky se zelím a uzeným masem

Halušky patří mezi tradiční slovenské jídlo s nezaměnitelnou chutí. Vyzkoušejte tuto variantu se zelím a uzeným masem. Budete se oblizovat!

Ingredience

  • 3 brambory
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 200 g kysaného zelí
  • 200 g uzeného masa
  • 1 cibule
  • sůl a pepř dle chuti
  • kmín dle chuti
  • 1 lžíce oleje

Postup

  1. Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte.
  2. Vymačkejte z nich veškerou vodu.
  3. K nastrouhaným bramborám přidejte mouku, sůl a vejce.
  4. Vypracujte těsto.
  5. V hrnci přiveďte vodu k varu.
  6. Těsto vložte do síta na halušky a protlačte do vroucí vody noky.
  7. Vařte cca 8 minut, pokud samy nevyplavou na povrch.
  8. Uvařené halušky sceďte a nechte je v míse.
  9. Na pánvi si na oleji dozlatova osmahněte najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené uzené maso.
  10. K masu a cibuli přidejte kysané zelí, kmín, sůl, pepř a vše společně ještě chvíli opékejte.
  11. Halušky servírujte promíchané se zelím a uzeným.
  12. Ozdobte jarní cibulkou nebo pažitkou.
Noky s kysaným zelím a uzeným, servírované na talíři.
www.remoska.sk

Hrachová kaše s uzeným masem

Ne každý má hrachovou kaši zrovna v lásce, to se však s naším receptem může změnit! Servírujte ji s uzeným masem a kyselou okurkou a věřte, že si pochutnáte.

Ingredience

  • 500 g suchého půleného hrachu
  • 500 g uzeného masa
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1,5 cibule
  • 1-2 ks (nemusí být) brambor
  • 15 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla
  • majoránka dle chuti
  • špetka sušené saturejky
  • voda dle potřeba
  • sůl dle chuti

Postup

  1. Hrách propláchněte a namočte na 8-12 hodin do studené vody, nejlépe přes noc.
  2. Potom vodu slijte, zalijte čistou vodou, povařte 10 minut a zase slijte.
  3. Maso uvařte s kořenovou zeleninou, polovinou cibule a koření do měkka, asi 2 hodiny, podle množství masa.
  4. Vývar si odložte.
  5. Předvařený hrách zalijte vývarem z masa, přidejte nakrájenou bramboru, špetku saturejky a uvařte do měkka.
  6. Na sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte 2 lžíce hladké mouky a osmahněte do zlatova.
  7. Tuto jíšku přidejte do uvařené hrachové kaše, která se nám přiměřeně zahustí.
  8. Podle potřeby přidejte vývar z masa, prolisujte česnek, ochuťte solí a chvíli povařte.
  9. Nakonec přidejte podle chuti majoránku.
  10. Uzené maso nakrájejte na plátky, přidejte k porci kaše a ozdobte osmaženou cibulkou.
  11. Podávejte s kyselou okurkou a chlebem.
Plátek uzeného s kyselými okurkami a  kaší z hrachu, posypanou smaženou cibulkou.
www.varecha.pravda.sk

Máme pro vás také další recepty na kaši z hrachu 5x jinak. Objevte klasické i netradiční varianty!

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Oblíbená klasika, kterou nikdy nikdo nepohrdne. Připravte si vynikající plněné bramborové knedlíky dle našeho receptu a už nikdy nebudete chtít jiné!

INGREDIENCE

  • 800 g brambor (varný typ C)
  • 300 g uzené krkovice
  • 200 g hrubé mouky
  • 80 g dětské krupičky
  • 1 ks vejce
  • hladká mouka na pomoučeném válu
  • sůl

POSTUP

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte úplně vychladnout.
  2. Mezitím povařte uzené maso zcela ponořené ve vodě asi 20 minut.
  3. Vyndejte ho na vál, nechte ho zchladnout a nakrájejte ho na drobné kostičky.
  4. Aby  knedlíky čekáním na vroucí vodu nezřídly, naplňte velký hrnec nejméně 3 litry osolené vody a přiveďte k varu.
  5. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  6. K nastrouhaným bramborám nasypte mouku, krupičku a vyklepněte vejce.
  7. Osolte a rukama vypracujte měkké a nelepivé těsto.
  8. Těsto rozdělte na 4 části a na pomoučeném válu ho postupně rozválejte na plát vysoký asi 0,5 až 1 cm.
  9. Rozdělte jej na čtverce o hraně asi 8 cm.
  10. Doprostřed každého čtverce položte hromádku uzeného masa.
  11. Všechny čtyři cípy těsta spojte dohromady a rukama vytvarujte kulatý knedlík.
  12. Hotové knedlíky opatrně přesuňte do vroucí vody a opět co nejrychleji přiveďte k varu.
  13. Vařečkou je odlepte ode dna a vařte 10 až 12 minut podle velikosti knedlíků.
  14. Poté je slijte, každý propíchněte vidličkou a ihned podávejte.
  15. Knedlíky můžete podávat s dušeným kyselým zelím, nebo smaženou cibulkou.
Rozpůlený knedlík z brambor plněný uzeným a servírovaný na talířku.
www.sbs.com.au

Vyzkoušejte také naše další recepty na luxusní knedlíky z brambor. Užijte si různé náplně!

Uzené karé s bramborovou kaší

Připravte si tento chutný a přitom jednoduchý recept, který si oblíbí celá vaše rodina!

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 2 kyselá jablka
  • 1 cibule
  • trochu oleje
  • 3 lžíce másla
  • 200 ml mléka
  • špetka soli
  • 600 g uzeného karé

Postup

  1. Brambory očistěte, uvařte a částečně sceďte, rozmačkejte a dobře vymíchejte.
  2. Mléko povařte s máslem a solí a postupně zamíchejte do brambor.
  3. Očištěná jablka rozvařte s trochou vody na kaši, přidejte k bramborám a utřete dohladka.
  4. Cibuli nakrájejte nadrobno, osmahněte na oleji dorůžova a nandejte na kaši.
  5. Maso omyjte a uvařte.
  6. Polovychladlé nakrájejte na plátky a podávejte s kaší.
Plátek uzeného s kaší z brambor servírovaný na talíři s vidličkou a ozdobený čerstvou petrželkou.
www.dobruchut.aktuality.sk

Uzená polévka s kroupami

Tato lahodná vydatná polévka z uzeného masa, krup a zeleniny je plná chuti a skvěle zasytí a zahřeje. Vyzkoušejte ji i vy!

INGREDIENCE

  • 750 g uzeného masa, mohu být i kosti
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 250 g krup
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule nakrájená na jemno
  • 2 brambory oloupané a nakrájené na kostky
  • 1 mrkev nakrájená na kostky
  • 1 petržel nakrájená na kostky
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, petržel na ozdobu

POSTUP

  1. Uzené maso vložte do hrnce a zalijte 2 litry vody.
  2. Přidejte bobkový list, pepř, nové koření a vaříme asi hodinu.
  3. Kroupy zalijte dvojnásobkem studené vody a nechte je aspoň 45 minut stát.
  4. Pak je uvařte podle návodu, propláchněte studenou vodou.
  5. V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět.
  6. Zalijte přes cedník vývarem z uzeného masa, přidejte brambory a vařte 10 minut.
  7. Přidejte zeleninu, kroupy, vařte dalších  15 minut.
  8. Mezitím nakrájejte maso na kousky, vložte ho  do polévky, okořeňte majoránkou, případně osolte a ozdobte petrželkou.
Polévka z uzeného, krup a zeleniny servírovaná v hlubokém talíři s vedle položenou lžící.
www.simplyhappyfoodie.com

Je libo také dalších 5 úžasných polévek s vůní uzeného masa? Vyzkoušejte je!

Uzené s křenovou omáčkou

Vyzkoušejte tento jednoduchý tradiční recept na křenovou omáčku s uzeným masem. Zvládne ho i úplný začátečník!

Ingredience

  • 1 kg uzené krkovičky
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • podle chuti (čerstvý nastrouhaný) křen
  • podle chuti sůl
  • podle chuti krystalový cukr
  • podle chuti citrónová šťáva
  • 250 ml smetany na vaření
  • 100 ml mléka
  • 1 středně velká cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 300 ml vývaru z uzeného masa

Postup

  1. Nejprve si uvařte uzené maso.
  2. Na rozehřátém másle osmahněte hladkou mouku do žluta.
  3. Zalijte mlékem a povařte na mírném ohni asi 10 minut.
  4. Přimíchejte vývar z uzeného masa (asi 3 dl), a přidejte nastrouhaný čerstvý křen.
  5. Pomalu povařte dalších 10 minut, případně osolte.
  6. Se solí opatrně, vývar je slaný od uzeného.
  7. Podle chuti přidejte cukr a citrónovou šťávu.
  8. Nakonec přidejte kvalitní smetanu na vaření.
  9. Nechte přejít varem.
  10. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli do hněda.
  11. Nakrájené maso dejte na talíř a posypte osmaženou cibulí.
  12. Podávejte s knedlíkem.
Plátek uzeného se smaženou cibulkou, servírovaný s omáčkou z křenu a houskovým knedlíkem.
www.varecha.pravda.sk

Francouzské brambory se sýrem a uzeným

Výtečné bezlepkové jídlo, které si s klidem můžete dopřát i během diety. Je jednoduché na přípravu a přitom chutné. Užijte si ho!

Ingredience

  • 900 g brambor
  • 450 g uzeného masa
  • 100 g strouhaného Eidamu
  • 3 vejce
  • 220 ml mléka
  • 100 g cibule
  • 20 g oleje / ghí / sádla
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Brambory si uvařte ve slupce (můžete i den dopředu).
  2. Uzené si můžete také ještě uvařit, ale nemusíte.
  3. 2 ze 3 vajec uvařte na tvrdo (1 nechte syrové) a po vychladnutí je nakrájejte na kostičky.
  4. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky.
  5. Uvařené a oloupané brambory si přes síto nakrájejte na kostičky.
  6. Uzené maso také pokrájejte na kostičky.
  7. Nakrájené brambory, uzené a vajíčka dejte do pekáče a jemně promíchejte.
  8. Cibulu osmahněte na tuku a přidejte do pekáče na směs.
  9. V mléce si rozmíchejte nastrouhaný sýr, 1 syrové vejce, sůl a pepř.
  10. Tuto směs nalijte na zbytek ingrediencí, které máte již v pekáči a jemně je spolu promíchejte.
  11. Pekáč vložte do trouby na 160 ° C a pečte přibližně hodinu.
  12. Dobrou chuť!
Brambory zapečené s vejci, sýrem a uzeným servírované v zapékací míse s vařečkou.
www.blog.vyzivovetabulky.sk

Máme pro vás i další neodolatelné recepty na brambory po francouzku. Inspirujte se!

Uzené hovězí hrudí pro začátečníky

Zkuste si připravit vlastní uzené maso, po kterém se budete moci utlouct. S naším návodem to zvládne úplně každý!

Ingredience

  • 4,5 kg hovězího hrudí bez kosti
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/3 šálku soli
  • 1/3 šálku papriky
  • 1/3 šálku sušeného chilli
  • 1/4 šálku černého pepře

Postup

  1. Ořízněte tuk z masa, pořádně ho potřete směsí koření a roztopte udírnu či gril na teplotu cca 107 stupňů Celsia.
  2. Vložte maso do udírny a nechte ho tam, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 74 °C (asi 7 hodin).
  3. Vyjměte hrudí a zabalte ho do alobalu, poté maso vložte zpět do udírny/grilu a nechte ho tam, dokud nejtlustší konec hrudi nedosáhne teploty 93 °C.
  4. Propečenost ověřte tak, že nejtenčí konec masa bude měkký.
  5. Hrudí nechte zabalené v alobalu a před krájením ho nechte alespoň 45 minut odpočinout.
  6. Podávejte a užívejte si ho!
Pokrájený kus uzeného hovězího.
www.saltpepperskillet.com

Víte, že uzené maso si můžete i zavařovat a dopřát si tak jeho lahodnou chuť po celý rok? Vyzkoušejte naše tipy!

Jak správně udit maso

  • K uzení masa použijte ideálně udírnu, pokud ji však nemáte k dispozici, postačí vám plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí.
  • V posledním případě naskládáte dřevěné uhlí na jednu stranu grilu, druhou necháte prázdnou a můžete gril rozpálit.
  • Strana s uhlíky se rozpálí jako obvykle, což je ideální na steaky, ale kouzlo uzení vzniká na druhé straně.
  • Pokud chcete udit na plynovém grilu, stačí zapnout hořáky na jedné straně grilu a ostatní nechat vypnuté.
  • Stejně jako u grilu na dřevěné uhlí budete muset chvíli experimentovat, než přesně zjistíte, jak dosáhnout požadované teploty 107 – 135 stupňů Celsia.
  • Trik, který zabrání vysychání masa a pomůže ho udržet vlhké a chutné, je dát grilovací alobalovou misku (asi do poloviny naplněnou vodou) dovnitř grilu, na stranu, kde není žádné uhlí.
  • Voda absorbuje teplo  a poté ho znovu vyzařuje, což pomáhá udržovat celkovou teplotu grilu konzistentní.
  • Doba uzení je různá.
  • Závisí na spoustě faktorů jako je velikost masa, teplota během uzení, množství soli či vlhkost.
  • Nejspolehlivější je teplotu masa kontrolovat teploměrem na maso.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X