Vynikající recepty na chřest na jednom místě. Skvělá inspirace na oběd!

Víte, že chřest patří k jarní zelenině?

Současně je to zelenina pochoutková, z níž můžeme připravit řadu chutných a zajímavých pokrmů.

Nechte se inspirovat našimi recepty s chřestem!

Chřestový krém

Chcete uvařit opravdu delikátní krémovou polévku? Pak zvolte chřestový krém se smetanou a bílým vínem.

INGREDIENCE

  • 600 g bílého chřestu
  • 1 cibule
  • 1 dl bílého vína
  • 1 kelímek sladké smetany
  • 30 g másla
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Chřest si musíme připravit tím, že ho oloupeme.
  2. V hrnci na másle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme nakrájený chřest.
  3. Osolíme a opepříme a přilijeme bílé víno.
  4. Uvedeme do varu a přidáme asi půl litru horké vody.
  5. Vše vaříme tak dlouho, až je chřest měkký. Stačí asi 9 minut.
  6. Potom polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému.
  7. Přidáme smetanu a můžeme ochutit citronem.
Hotový recept na chřestový krém
zdroj: epicurious.com

Chřest s holandskou omáčkou

INGREDIENCE

  • asi 20 výhonků chřestu – bílý nebo zelený
  • 3 žloutky
  • 50 ml vývaru
  • 50 ml bílého vína
  • bílý pepř
  • sůl
  • 100 g másla

POSTUP

  1. Přepustíme máslo.
  2. Chřest očistíme a sloupneme a odřízneme dřevnaté konečky.
  3. Žloutky rozmícháme ve vodní lázni s bílým vínem a vývarem.
  4. Ochutíme solí a pepřem.
  5. Vše šleháme až do zhoustnutí.
  6. Pak zašleháme přepuštěné máslo.
  7. Uvaříme chřest a na talířku ho poléváme omáčkou.
  8. Podáváme s bílým toastem.
Hotový recept na chřest s holandskou omáčkou
zdroj: italianfoodforever.com

Grilovaný chřest

Tento recept vás přesvědčí, že i grilovaný chřest báječně chutná.

INGREDIENCE

  • 20 výhonků zeleného chřestu
  • plátky anglické slaniny
  • olivový olej
  • česnek
  • sojová omáčka

POSTUP

  1. Chřest opláchneme.
  2. V misce si smícháme olej, utřený česnek, sojovou omáčku a vzniklou směsí potřeme výhonky chřestu.
  3. Necháme marinovat alespoň hodinu.
  4. Potom jednotlivé výhonky chřestu obalíme v plátku anglické slaniny a dáme na gril.
  5. Grilujeme asi 5 minut, při grilování otáčeme chřestem ze všech stran.
Hotový recept na grilovaný chřest
zdroj: myrecipes.com
Zajímá vás, jak na výběr čtvercových pánví třeba i na gril? Inspirujte se naší recenzí.

Salát s chřestem

Nebojte se chřest použít i do zeleninového salátu.

INGREDIENCE

  • 500 g chřestu
  • 250 g rajských jablek
  • 2 vejce
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 kelímek sladké smetany ke šlehání
  • 1 lžička citronové šťávy
  • mletý pepř

POSTUP

  1. Vejce uvaříme natvrdo.
  2. Chřest uvaříme v osolené vodě doměkka.
  3. Připravíme si rajčata, která nakrájíme na kousky a dáme do misky.
  4. Pokrájíme také uvařená vejce a chřest.
  5. Zeleninu zalijeme jogurtem, který jsme smíchali se sladkou smetanou.
  6. Osolíme a opepříme.
  7. Dobře promícháme a dáme do chladna, aby se salát vychladil.
Hotový recept na chřestový salát

zdroj: cookingwithcarlee.com

Chřestové rizoto

Když doplníme chřest dušenou rýží, získáme báječné rizoto, které bude výborně chutnat s parmazánem.

INGREDIENCE:

  • asi 300 g chřestu
  • 1 cibule
  • lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce nati petržele
  • 300 g rýže
  • 100 ml bílého vína
  • 100 g parmazánu
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme rýži. V hrnci orestujeme na oleji nakrájenou cibuli a utřený česnek, do níž přidáme rýži.
  2. Přilijeme víno a vodu a dusíme asi 15 minut.
  3. Potom k rýži přidáme nakrájený chřest a dále dusíme do změknutí rýže i chřestu.
  4. Rizoto podáváme sypané zelenou petrželí a strouhaným parmazánem.
Hotový recept na chřestové rizoto
zdroj: thespruceeats.com

Tip: K přípravě chřestového rizota využijte hlubší pánev s poklicí. Líbila by se vám nějaká z naší recenze?

Chřestová omáčka

K těstovinám se výborně chřestová omáčka, kterou rozředíme mlékem.

INGREDIENCE

  • 500 g chřestu
  • 1 cibule
  • sůl
  • mléko
  • polohrubá mouka
  • mletý pepř
  • olej

POSTUP

  1. Chřest uvaříme v osolené vodě a nakrájíme na malé kousky.
  2. V kastrolu na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme kousky chřestu.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Zalijeme mlékem, zahustíme moukou a povaříme.
  5. Podáváme s těstovinami.
Hotový recept na chřestovou omáčku
zdroj: recipeland.com

Jak upravit chřest před vařením?

Aby nám chřest opravdu zachutnal, musíme jej umět připravit. Chřest vyžaduje tepelnou úpravu vařením.

Před vařením jej očistíme, odkrojíme spodní, zpravidla dřevnatou část a necháme jen kratší část od hlavičky, tj. asi 8-10 cm.

Hlavičky jsou na chřestu nejcennější, proto chřest tence loupeme od hlaviček dolů. Po sloupnutí jej opláchneme studenou vodou.

Omytý chřest pak svážeme lýkem nebo nití do malých snopečků neboli otýpek, a to asi po 10-15 kouscích.

Takto připravený chřest vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 15-20 minut do změknutí. Pak už jej připravujeme různými způsoby.

Chutnaly vám naše recepty s chřestem? Zkuste i další, jako třeba chřestovou polévku či chřestové rizoto.

Chřest a jeho charakteristika

Málokdo ví, že kuchyňský chřest je velmi blízce příbuzný s všeobecně známou pokojovou květinou a doplňkem vázaných kytic, kterému se běžně říká asparágus. Pro kuchyňské použití však byly vypěstovány speciální odrůdy.

Z chřestu se používají mladé dužnaté výhonky, a to buď vybělené, nebo zelené. Bílé výhonky se v kuchyni považují za cennější, ale pravda je taková, že zelené výhonky obsahují více vitamínu C. Celkově chřest obsahuje menší množství vitamínu C, minerálních látek, cukrů a bílkovin. Obsah výživných látek je velmi nízký, proto se ideálně hodí pro diety zaměřené na snížení váhy.

Nezanedbatelné nejsou ani jeho léčivé vlastnosti, protože upravuje hodnoty krevního tlaku, podporuje kardiovaskulární systém a prospívá ledvinám. Všeobecně příznivý účinek má na snížení pocitu únavy a povzbuzení organismu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X