Tisk článku

V nabídce je chřest

Chřest byl pro svůj specifický způsob pěstování odjakživa jarní zeleninou, jejíž sezóna trvala zhruba od března do června. Pracnost pěstování z něj zpočátku dělala zeleninu lahůdkovou, později jej téměř zcela vyřadila z nabízené zeleniny a chřest si mohli dopřát jen ti, kdo si jej sami vypěstovali. Doba se změnila a dnes je nabízen nejen ve specializovaných, ale i v běžných obchodech. Měli bychom využít nabídky, dokud sezóna čerstvého chřestu neskončí.

V nabídce je chřest

Chřest a jeho charakteristika

Málokdo ví, že kuchyňský chřest je velmi blízce příbuzný s všeobecně známou pokojovou květinou a doplňkem vázaných kytic, kterému se běžně říká asparágus. Pro kuchyňské použití však byly vypěstovány speciální odrůdy. Z chřestu se používají mladé dužnaté výhonky a to buď vybělené nebo zelené. Bílé výhonky se v kuchyni považují za cennější, ale pravda je taková, že zelené výhonky obsahují více vitamínu C. Celkově chřest obsahuje menší množství vitamínu C, minerálních látek, cukrů a bílkovin. Obsah výživných látek je velmi nízký, proto se ideálně hodí pro diety zaměřené na snížení váhy. Nezanedbatelné nejsou ani jeho léčivé vlastnosti, protože upravuje hodnoty krevního tlaku, podporuje kardiovaskulární systém a prospívá ledvinám. Všeobecně příznivý účinek má na snížení pocitu únavy a povzbuzení organismu.

Chřest a jeho využití v kuchyni

Chřest můžeme podávat teplý i studený. Nejrychlejší úpravou je chřest podávaný ihned po uvaření a přelitý jen rozpuštěným máslem nebo jednoduchou omáčkou. Podobně jej můžeme podávat i studený. Kromě těchto tradičních a rychlých způsobů se však z chřestu mohou vařit polévky nebo jej uvařený podávat s jemnou omáčkou. Velmi vhodný je chřest pro zapékání, kde obměnou dalších surovin se z něj dají připravit pestrá a méně obvyklá jídla. Sytější jídlo poskytne chřestový nákyp. Pokud můžeme zapomenout na dietu, tak je chřest možné i smažit. Hlavičkami nebo drobně nakrájeným chřestem lze obohatit studený aspik.

Chřest a jeho příprava

Než z chřestu začneme připravovat jakékoliv jídlo, je nutné věnovat pozornost jeho očištění a povaření. Sklizený nebo koupený chřest musíme nejdříve očistit od nežádoucích částí. Spodní část chřestu bývá často již zdřevnatělá, takže ji odkrojíme. Odkrojenou část lze využít při přípravě zeleninového vývaru, kde ji necháme jen vyvařit a pak odstraníme nebo na vývar, kterým pak ředíme omáčku ke chřestu. Po odkrojení dřevnaté části chřest tence sloupneme. Na chřestu se nejvíce cení hlavičky, proto loupeme od nich dolů. Čerstvě sklizený chřest se loupe poměrně dobře, ale u zakoupeného chřestu může být loupání obtížnější. K usnadnění loupání chřest na chvíli namočíme do studené vody, pak to jde lépe. Po sloupnutí chřest opláchneme a svážeme do svazečků asi po 10 kouscích. Takto připravený chřest vložíme do vroucí osolené vody a povaříme 10-15 minut. Chřest by měl být měkký, rozhodně však ne rozvařený. Starší kuchařky doporučují chřest ihned po vyjmutí z horké vody krátce smočit ve studené vodě. Chřest tak trochu zpevní a předejde se možné nahořklé chuti. Pro chuť se do vody může přidat i kostka nebo lžička cukru. S uvařeným chřestem pak pokračujeme v přípravě vybraného jídla.

Chřest a další potraviny při zapékání

Chřest můžeme zapékat samostatně jen posypaný sýrem nebo zalitý například zakysanou smetanou. Sytější jsou nákypy, které připravujeme s vejci a většinou i dalšími surovinami. Vejce přidáváme tak, že žloutky a bílky rozdělíme, z bílků vyšleháme sníh a přidáme jej nakonec do připravené nákypové hmoty. Nákyp je pak mnohem kypřejší, což se ke chřestu více hodí.

Chřest a omáčky

Omáčky ke chřestu by měly být velmi jemné, aby nerušily osobitou chuť chřestu. Teplé omáčky proto připravujeme z mléka a smetany a trochy hladké mouky, což je vlastně základní bešamelová omáčka. Dochucujeme jen mírně solí, trochou citronové šťávy a špetkou pepře. Chřest můžeme přelévat i studenou omáčkou připravenou z majonézy nebo bílého jogurtu či zakysané smetany. I tyto studené omáčky kořeníme jen opatrně. Lze do nich však přidat některou ze zelenin. Hodí se jarní cibulka, trochu česneku, hrášek a drobně nakrájená rajčata.

Chřest a přílohy

Pro redukční dietu podáváme chřest bez přílohy, protože i tak je velice chutný. Běžně jej však podáváme s přílohou, kterou tvoří vařené brambory. Jestliže máme chřest upravený jen velmi jednoduše, podáváme jej například jen přelitý máslem, tak brambory můžeme doplnit tatarskou omáčkou nebo její náhradou z jogurtu. Ke chřestu připravenému s omáčkou se hodí i jemné těstoviny.
 





Příspěvky ke článku: V nabídce je chřest

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky