Tisk článku

Vánočka

Vánočka je téměř nepostradatelnou součástí Vánoc a mnozí z nás si vánoční svátky bez ní neumějí ani představit. Avšak uplést a upéct vánočku, aby byla hezká a dobrá není zdaleka tak jednoduché. Někteří přípravu vzdají ihned a někteří si na pomoc vezmou formu, do které těsto pouze nalijí. Nicméně, s naším návodem na přípravu skvělé vánočky, bude každý mistrem pekařem a nemusí se tedy ostýchat předložit před hosty svůj výtvor.

Počátek pečení vánočky má své kořeny již v šestnáctém století. Tehdy jí směli péct pouze vyučení cechovní řemeslníci, tedy pekaři. V obyčejných domácnostech se vánočky začaly péct ve století osmnáctém. Hospodyně při pečení udržovaly různé zvyky, aby vánočce zajistily zdar. Pekly ji v bílé zástěře a šátku, při přípravě nesměly mluvit a při kynutí vánočky vyskakovaly vysoko, aby vánočka pěkně nakynula. Vánočka se pletla většinou z devíti pramenů. Spodní cop ze čtyř pramenů měl symbolizovat slunce, vodu, vzduch a zemi. Střední cop ze tří pramenů symbolizoval vůli, cit a rozum a poslední dva vrchní prameny lásku a vědění. A toto zaplétání pramenů křížem mělo rodinu ochránit před nepřízní a zlými vlivy. Nezdar věštila vánočka, která se při pečení připálila, či natrhla. V některých krajích do nich zapékaly mince. Ten, kdo ji při krájení či kousání našel, tomu měla mince zajistit bohatství a zdraví po celý další rok. První vánočku, která se upekla, měl dostat hospodář. Měla mu zajistit bohatou úrodu. Hospodyně napekla tolik vánoček, kolik měla rodina členů. Vánočku dostával také dobytek, aby byl zdravý. Velká, rodinná vánočka se krájela po štědrovečerní večeři.

Vánočku můžeme péct z několika druhů těst. Nejznámější a nejpoužívanější je těsto kynuté. Další variantou je těsto tvarohové nebo také bramborové. Před samotným pečením zde uvedeme několik velice důležitých rad a na všechny tři druhy těst také recept a návod, jak správně vánočku uplést a upéct. Pro méně zručné kuchaře-pekaře máme jeden malý trik. Jestliže toužíte po tom, upéct svou vánočku, ale obáváte se výsledku, dávku těsta rozdělte na tři stejné díly a z každého dílu upleťte jednu malou vánočku. Menší prameny se pletou lépe a nehrozí tak „rozjetí“. Navíc můžete malé vánočky zabalit do průhledného celofánu, konce ovázat mašlí a takovým milým dárkem podarovat své hosty. Pak ale upečte tolik vánoček, kolik budete mít hostů.

Upečenou vánočku bychom měli spotřebovat do 3 nebo 4 dnů, aby neztvrdla. Nikdy ji nebalíme do igelitového či mikrotenového sáčku, protože by ztratila svou křehkost a vláčnost. Zabalíme ji do látkového ubrousku nebo do čisté utěrky. Nesníme-li celou vánočku, po 2 dnech ji můžeme zabalit do mikrotenu a zamrazit. V mrazničce vydrží několik měsíců. Po rozmrazení chutná jako čerstvá. Můžeme ji také vložit do sáčku a pomocí vakuové pumpy odsát vzduch. Takto ji můžeme uchovávat několik týdnů. Výjimkou je ovšem vánočka z bramborového těsta. Tu bychom měli spotřebovat téměř ihned. Pečeme ji přibližně 2 dny před konzumací. Před přípravou těsta si navážíme všechny suroviny, které budeme potřebovat. Suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu. Při přípravě kynutého těsta je velice důležité mít v místnosti teplo. Mléko musí být ohřáté, ale ne horké, tím by se kvasinky v droždí zničily a těsto by nám nevykynulo. Droždí vždy použijeme čerstvé. Je-li droždí čerstvé, zjistíme tak, že ho ponoříme do sklenice s vodou. Zůstane-li na hladině, můžeme ho bez obav použít. Klesne-li na dno, droždí vyhodíme a raději koupíme nové. Staré droždí by mohlo způsobit nesprávné nebo nedostatečné vykynutí těsta. Pokud dáme do vánočky méně tuku, než je psáno v receptu, vánočka bude lehčí a nadýchanější. Dáme-li však do těsta více tuku, vánočka bude těžká a nebude tak dobrá. Těsto můžeme dochutit nejen tradičními rozinkami, ale také sušeným ovocem (které také můžeme nejdříve namočit do rumu nebo lepšího koňaku), na kousky nakrájenou čokoládou, sekanými mandlemi nebo ozdobit vlašskými ořechy. Výsledný efekt zajistíme také čokoládovou nebo bílkovou polevou. Každý vrchní pramen potřeme jednou z těchto dvou polev a ještě než zaschnou, můžeme je posypat mletými ořechy, které jsme dali také do těsta. Fantazii se meze nekladou a vánočku můžeme ochutit podle libosti.

Při válení pramenů nepoužíváme příliš mouky, vánočka by byla tvrdá a neleskla by se. Těsto by mělo být tužší (avšak ne příliš tuhé, protože by těsto špatně kynulo), aby se vánočka při pečení nerozjela. Rozjetí vánočky také způsobí příliš mnoho cukru a tuku. Kynuté těsto je dostatečně připravené, pokud se nelepí na stěny mísy a na vařečku. Ti, kteří mají síly méně, můžou použít elektrický hnětač s metlami určenými pro hnětení tuhého těsta. Chceme-li mít vánočku křehčí, přidáme do těsta lžíci sádla. Necháváme kynout na teplém místě, přikryté nejméně 2-3 hodiny, ale i déle. Během kynutí několikrát těsto propracujeme vařečku. Čím déle kyne, tím lepší bude mít po upečení tvar i chuť. Jestliže do těsta přidáváme kandované ovoce nebo jiné přísady, dáme ho pouze pod střední a vrchní cop. Na povrchu vánočky by se mohly připálit. Ovoce by nemělo být přimícháno do těsta, pak získá jinou barvu, než jsme chtěli. Vánočku pleteme spíše vyšší a užší, kynutím a pečením nabývá do šířky. Po upletení a navršení copů vánočku potřeme žloutkem nebo celým rozšlehaným vejcem a necháme na plechu ještě kynout asi 10-15 minut. Abychom přeci jenom předešli rozjetí vánočky, přelomíme špejle na několik dílů a propíchneme ji na několika místech od vrchního copu až dolů. Pečeme zlehka ve vyhřáté troubě asi na 170°C . Jestli je vánočka upečená zjistíme vytažením jedné špejle. Pokud je suchá bez drobečků a těsta, můžeme ji vyndat z trouby. Jestliže ještě upečená není a povrch upečený je, přikryjeme ji alobalem nebo pergamenovým papírem. Vychladlou vánočku sypeme moučkovým cukrem nebo zdobíme polevou. Z tohoto těsta můžeme uplést také vánoční (adventní) věnec. Těsto rozdělíme na tři díly, vyválíme prameny a upleteme cop, který spojíme do kruhu. Máme-li kulatou koláčovou formu, cop do ní přeneseme. Věnec udrží svůj tvar. Pro děti můžeme také vytvořit malé copánky nebo sladké rohlíky. Skvěle chutnají namazané máslem, marmeládou nebo lískooříškovým krémem. Jestliže pečeme sladké rohlíky, vynecháme kandované ovoce, rozinky a ořechy, před pečením je necháme vykynout na plechu, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Doba pečení se pak zkrátí asi na 20 minut.

Recept: Vánočka z kynutého těsta

Ingredience:
50 dkg polohrubé mouky, 10 dkg másla, 2 žloutky, 3 dkg droždí, 18 dkg moučkového cukru, 230 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 5 dkg rozinek (předem namočíme do rumu), 5 dkg nasekaných vlašských ořechů, špetka soli, nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu

Příprava těsta:
Do 100 ml vlažného mléka přidáme 1 lžíci cukru a rozdrobené droždí. Promícháme a uložíme na teplé místo, dokud nevzejde kvásek. Do mísy nasypeme moučkový a vanilkový cukr, nakrájené máslo, žloutky a utřeme. Přidáme prosátou mouku, citrónovou kůru, kvásek a promícháme. Mírně osolíme, nalijeme zbytek mléka a vypracujeme tužší těsto. Mísu uložíme na teplé místo, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 2 hodiny kynout.

Postup přípravy:
Z vykynutého těsta odřízneme dva menší kousky, které budeme potřebovat na upletení vrchního copu, vyválíme dva tenké pramínky a dáme stranou. Ze zbývajícího těsta pak nakrájíme 7 stejně velkých kousků, ze kterých vyválíme prameny asi 35-40 cm dlouhé a 3 cm silné. Nejdříve vezmeme 4 prameny, ze kterých upleteme spodní cop. Položíme je vedle sebe a přimáčkneme je k sobě na jednom konci. Cop budeme plést ve třech opakujících se krocích. První pramen přehodíme přes druhý pramen. Třetí pramen přehodíme přes čtvrtý pramen (vždy zleva doprava). Třetí pramen přehodíme přes druhý pramen. A opět znovu: první pramen přes druhý, třetí přes čtvrtý, třetí přes druhý atd. Konce opět přitiskneme k sobě. Na povrchu tohoto copu za pomoci naší dlaně uděláme uprostřed od jednoho konce ke druhému malý žlábek, kam položíme rozinky a druhý cop. Tento upletený cop potřeme částí rozšlehaného vejce a posypeme rozinkami a ořechy. Další cop upleteme ze tří pramenů, potřeme vejcem,posypeme opět rozinkami a ořechy a posadíme na spodní cop a oba konce přitiskneme a podsuneme pod cop. Poslední cop zamotáme do sebe ze dvou tenkých pramínků, které jsme si předtím dali stranou a usadíme na druhý cop. Oba konce vrchního copu podsuneme pod vánočku. Celou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme ozdobit celými ořechy. Na plechu necháme kynout ještě asi 15 minut, propíchneme na několika místech špejlemi a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zlehka 1 až 1 a 1/2 hodiny při 170°C.

Recept: Vánočka z tvarohového těsta

Ingredience:
50 dkg polohrubé mouky, 18 dkg moučkového cukru, 20 dkg másla, 2 vejce, 25 dkg měkkého tvarohu, 1 kypřící prášek do pečiva, 10 dkg rozinek namočených v rumu, 5 dkg nasekaných mandlí, 5 dkg kandovaného ovoce, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu

Postup přípravy:
Máslo utřeme s cukrem, vejci a citronovou kůrou. Přidáme tvaroh, prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a vše promícháme. Přisypeme rozinky, kandované ovoce, mandle a zapracujeme v těsto. Další postup je stejný jako u vánočky z kynutého těsta. Upletenou vánočku přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, propíchneme na několika místech špejlí, vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme 50-60 minut. Vychladlou vánočku sypeme moučkovým cukrem nebo zdobíme bílkovou polevou.

Tvarohová vánočka nepotřebuje kynout, protože neobsahuje kvasnice. Doba přípravy a pečení se tak zkrátí přibližně na 90 minut.

Recept: Vánočka z bramborového těsta

Ingredience:
50 dkg polohrubé mouky, 25 dkg uvařených brambor ve slupce, 6 dkg másla, 9 dkg cukru, 3 dkg droždí, 200 ml mléka, 1 vejce, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 5 dkg rozinek namočených v rumu, špetka soli

Postup přípravy:
Máslo utřeme s cukrem, vejcem, přidáme špetku soli a citronovou kůru. Do mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do másla zamícháme rozinky a střídavě přidáváme mouku, jemně nastrouhané brambory a vzešlý kvásek. Vypracujeme tužší těsto, přikryjeme čistou utěrkou a dáme minimálně na 1 hodinu kynout na teplé místo. Z vykynutého těsta upleteme vánočku (návod viz vánočka z kynutého těsta). Přendáme ji na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě nejméně 15 minut kynout. Propíchneme na několika místech špejlí, potřeme ji rozšlehaným vejcem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 60 minut. Vychladlou vánočku sypeme moučkovým cukrem nebo zdobíme bílkovou či čokoládovou polevou.

Jestliže si i přes náš podrobný návod někteří netroufnou upéct svou vlastní vánočku, v některých specializovaných obchodech najdeme formy ve tvaru vánočky nebo věnce. Vytvořené těsto pouze nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme stejným způsobem. Pro ty, kteří mají času méně, je nabídka v supermarketech velká, zakoupíme zde vánočky různých chutí, pro diabetiky s umělými sladidly, s kandovaným ovocem či rozinkami nebo bez. A když nám vánočka zbyde a ztvrdne, můžeme ji spotřebovat dalším způsobem. Nakrájíme ji na plátky, na pánvi rozehřejeme máslo (nejlépe přepuštěné) a plátky vánočky na něm dozlatova opečeme. Opět sypeme moučkovým cukrem nebo zdobíme ušlehanou smetanou, potíráme marmeládou. Budou-li jíst takto upravenou vánočku pouze dospělí, před smažením nakrájené kousky pokameme dobrým koňakem. Přejeme vám při pečení vánočky hodně zdaru a dobrou chuť!





Příspěvky ke článku: Vánočka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky