Ty nejlepší saláty z brambor v klasické i dietní úpravě 7x jinak. Inspirujte se!

Vánoční bramborový salát podávaný ke smaženému kapru je letitá tradice, která se ve většině českých domácností stále udržuje každé Vánoce.

Takový salát z brambor může mít ovšem několik podob.

Připravili jsme si pro vás 7 luxusních receptů na bramborové saláty, které nemusíte jíst jen o Vánocích.

Dobrou chuť!

Tradiční vánoční bramborový salát

Klasika, která chutná. Takový je tento salát z brambor, mrkve, celeru, okurky, vajec, hrášku a majonézy. bramborový salát s majonézou.

INGREDIENCE

  • 1 kg brambor
  • 1 cibule
  • 1-2 mrkve
  • kousek celeru
  • 1 petržel
  • 1-2 nakládané okurky
  • 1 vejce natvrdo
  • mražený nebo sterilovaný hrášek
  • pepř
  • sůl
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 sklenice majonézy

POSTUP

  1. Den předem si uvařte brambory ve slupce.
  2. Na druhý den je oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  3. Zeleninu omyjte a uvařte doměkka ve vodě.
  4. Potom ji nakrájejte nadrobno.
  5. Do mísy dejte nakrájené brambory a zeleninu.
  6. Doplňte hráškem a nadrobno nakrájenou cibulí.
  7. Ochuťte solí a pepřem a lžící hořčice.
Salát z brambor, mrkve, celeru, okurky, vajec, hrášku a majonézy na talíři.
www.bettycrocker.com

Máme pro vás i lahodné recepty s kaprem, které si můžete udělat nejen na Vánoce!

Dietní salát z brambor

Aby byl vánoční bramborový salát dietní, měli bychom se při jeho přípravě zříci majonézy, která je tučná. Tu nahradíme raději rostlinným nebo olivovým olejem.

INGREDIENCE

  • 1 kg brambor
  • 1 až 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • hrst mraženého hrášku
  • sůl
  • pepř
  • masový nebo zeleninový vývar
  • 1 lžíce hořčice
  • olej

POSTUP

  1. Brambory uvařte ve slupce den předem.
  2. Na druhý den brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  3. Cibuli nakrájejte nadrobno.
  4. Mražený hrášek uvařte doměkka.
  5. Mrkev, celer a petržel umyjte a uvařte doměkka.
  6. Potom nakrájejte na kostičky.
  7. Do mísy dejte nakrájené brambory, zeleninu a cibuli.
  8. Doplňte uvařeným mraženým hráškem.
  9. Dochuťte pepřem a solí a 5 lžícemi rostlinného oleje a 1 lžící plnotučné hořčice.
  10. Aby byl bramborový salát vlahý, zalijte ho dle potřeby masovým nebo zeleninovým vývarem.
Salát se zeleninou v míse s vedle položenou sklenicí piva.
www.whatsgabycooking.com

Bramborový salát s červenou řepou

Na tento bramborový salát se bude výborně hodit zakysaná smetana. Řepa salátu dodá krásnou sytou barvu, díky které si ho zamilují i vaše děti.

INGREDIENCE

  • 800 g brambor
  • 400 g červené řepy
  • 2 cibule
  • 200 g nakládaných okurek
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl
  • pepř
  • 3 vejce
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

POSTUP

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte do druhého dne.
  2. Potom brambory oloupejte.
  3. Červenou řepu omyjte a oloupejte a také uvařte doměkka.
  4. Vejce uvařte natvrdo.
  5. Do mísy dejte uvařené brambory a červenou řepu nakrájené na kostičky.
  6. Doplňte nakrájenými okurkami a na kostičky nakrájeným vařeným vejcem.
  7. Osolte a opepřete.
  8. Dochuťte hořčicí a zakysanou smetanou.
  9. Vše dobře promíchejte a nechte odležet.
Salát z brambor, červené řepy a vajec v salátové míse.
www.panningtheglobe.com

Rakouský salát z brambor

Tato rakouská varianta bramborového saláta je lehčí než ta, kterou známe, a je ochucena cibulí, octem a hořčicí. Lahůdka!

INGREDIENCE

  • 1 kg brambor, oloupaných, nakrájených na čtvrtky a poté na plátky o tloušťce asi 1 cm (slupky si dejte stranou)
  • sůl dle chuti
  • 3 lžíce bílého vinného octa plus další podle chuti
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3/4 šálku nasekané ​​červené cibule
  • 2 lžíce nasekané ​​čerstvé pažitky
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 2 lžičky cukru
  • čerstvě mletý bílý nebo černý pepř

POSTUP

  • Nakrájené brambory vložte do velkého hrnce a podlijte vodou.
  • Osolte.
  • Bramborové slupky vložte do jemného síta a položte na vršek hrnce.
  • Přidejte tolik vody, aby byly ponořené i bramborové slupky.
  • Přiveďte k varu na vysoké teplotě a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 15 minut.
  • Brambory sceďte a přendejte na pečicí papír s okrajem.
  • Ihned postříkejte 2 lžícemi octa a nechte vychladnout.
  • Až vychladnou, přendejte je do velké mísy.
  • Přidejte zbývající ocet, olivový olej, hořčici, červenou cibuli, pažitku, kuřecí vývar a cukr.
  • Gumovou stěrkou nebo vařečkou směs nahrubo promíchejte.
  • Dochuťte podle chuti ještě solí a bílým nebo černým pepřem.
  • Nechte odpočívat alespoň 30 minut a až přes noc. (Pokud necháváte odpočívat déle než 4 hodiny, přikryjte misku a přendejte do chladničky.)
  • Znovu důkladně promíchejte, aby zálivka zhoustla.
  • Pokud je zálivka příliš hustá, nařeďte salát trochou vody nebo kuřecího vývaru a znovu okořeňte.
  • Podávejte studené nebo při pokojové teplotě.
Salát z brambor na talíři s vedle položenou lžící.
www.seriouseats.com

Vyzkoušejte i naše další inspirativní recepty na pravý vídeňský salát v 4 různých variantách! Je chutný, výživný a zároveň rychlý.

Bavorský bramborový salát

Tak tohle prostě musíte vyzkoušet! Bavorská klasika z brambor, nakládaných okurek, hořčice  a kopru je prostě vynikající.

INGREDIENCE

  • 1 kg brambor
  • ½ – ¾ šálku kuřecího vývaru
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • ½ šálku jemně nakrájené červené cibule
  • ¼ šálku jemně nasekaných nakládaných okurek
  • 2 lžíce najemno nasekaného čerstvého kopru
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ¾ lžičky jemné mořské soli a více podle chuti
  • ¼ lžičky mletého černého pepře, plus více podle chuti

POSTUP

  • Vložte brambory do velkého hrnce; přidejte studenou vodu, aby zakryla brambory alespoň o 3 cm.
  • Přiveďte k varu na středně vysokém plameni.
  • Snižte plamen na střední a vařte za občasného míchání, dokud brambory nezměknou, asi 14 minut.
  • Sceďte a nechte 5 až 10 minut stát, dokud nevychladnou.
  • Brambory oloupejte pomocí malého ostrého nože.
  • Nakrájejte na kolečka o tloušťce 1 centimetr a vložte do mělké misky.
  • Nalijte 1/2 šálku kuřecího vývaru do malé misky vhodné do mikrovlnné trouby.
  • Zahřívejte v mikrovlnné troubě na vysokou teplotu, asi 30 sekund.
  • Přidejte ocet a hořčici; promíchejte.
  • Nalijte tekutinu na brambory v misce a jemně promíchejte.
  • Nechte při pokojové teplotě za občasného míchání 1 hodinu louhovat.
  • Pokud brambory po 1 hodině absorbují většinu vývaru, vmíchejte zbývající 1/4 šálku kuřecího vývaru.
  • Přidejte cibuli, okurky, kopr, olej, sůl a pepř a jemně promíchejte.
  • Nechte stát při pokojové teplotě za občasného míchání alespoň 2 hodiny nebo až 4 hodiny.
  • Dochuťte další solí a pepřem podle chuti.
Salát z brambor na talíři se lžící.
www.foodandwine.com

Jarní salát z brambor, ředkviček a oliv

Tohle je skvělá odlehčená alternativa klasického bramborového salátu! Připravte si ji podle našeho receptu a uvidíte, že hosté budou nadšeni.

INGREDIENCE

  • 1 kg brambor
  • 5 velkých vajec uvařených natvrdo
  • 110 g černých oliv
  • 4 ředkvičky nakrájené na plátky
  • 6 nakrájených jarních cibulek
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Na zálivku:

  • 3 lžíce jablečného octa nebo bílého vinného octa nebo podle chuti
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička soli nebo podle chuti
  • 1 lžička pepře nebo podle chuti

POSTUP

  • Brambory omyjte.
  • Brambory zalijte studenou vodou, vodu osolte a vše přiveďtee k varu.
  • Snižte plamen na mírný a vařte, dokud nezměknou, asi 15-20 minut.
  • Dobře sceďte a nechte mírně vychladnout.
  • Jakmile vychladnou, brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  • Dejte je do mísy spolu s nakrájenou jarní cibulkou.
  • Nakrájejte natvrdo uvařená vejce a ředkvičky a přidejte je také do salátu.
  • Do salátu dejte i olivy.
  • Vše promíchejte.
  • Nyní si připravte zálivku.
  • Vyšlehejte ocet a hořčici.
  • Za stálého šlehání pomalu přilévejte olivový olej, dokud zálivka lehce nezemulguje.
  • Osolte a opepřete.
  • Zálivku jemně promíchejte se salátem a ozdobte čerstvou petrželkou.
  • Servírujte!
Zeleninový salát s olivami v míse s vařečkami.
www.cravinghomecooked.com

Možná se vám bude hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Bramborový salát s kukuřicí po francouzsku

Tento skvělý letní bramborový salát ve francouzském stylu se připravuje z jarní cibulky, čerstvé kukuřice a hořčičné zálivky s koprem. Je lehký a pikantní, skvělý na pláž, piknik i na letní grilovačky.

INGREDIENCE

  • 1 kg baby brambor
  • sůl a černý pepř
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1  1/4 šálku vařených kukuřičných zrn (1 velký kukuřičný klas)
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1/2 šálku čerstvého kopru, nasekaného

Na zálivku:

  • 2 a 1/2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • černý pepř
  • 3 lžíce rýžového vinného octa
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje

POSTUP

  • Opláchněte a vydrhněte brambory a nakrájejte na 0,5 cm plátky.
  • Přidejte je do velkého hrnce a zalijte studenou vodou.
  • Osolte a přiveďte k varu.
  • Jakmile se brambory vaří, snižte teplotu na střední a pokračujte ve vaření po dobu 10–13 minut.   
  • Zatímco se brambory vaří, připravte si zálivku.
  • Přidejte hořčici, česnek, sůl, pepř, rýžový ocet a jablečný ocet do mixovací nádoby a promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Pomalu přidávejte olivový olej a šlehejte.
  • Po uvaření brambory sceďte a propláchněte studenou vodou.
  • Osušené brambory přidejte je do velké servírovací mísy.
  • Dochuťte solí a černým pepřem a 1 lžící jablečného octa.
  • Přidejte kukuřici, jarní cibulku a kopr.
  • Zalijte zálivkou a promíchejte.
  • Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
  • Chlaďte 1 hodinu nebo déle, aby brambory nasákly více chuti zálivky.
  • Podávejte vychlazené nebo při pokojové teplotě.
  • Zbytky uchovávejte zakryté v lednici až 4 dny.
  • Chraňte před mrazem.
Zeleninový salát v míse.
www.eatwellenjoylife.com

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Komentáře
  1. Já jsem letos udělal trochu jiný salát. Na ten bramborový s kaprem nebyla chuť, tak padla volba na kynutý knedlík se zelním, výpečky a bůček a měl jsem úspěch 🙂 Občas je fajn nabourat tradice:)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X