Tisk článku

Vánoční bramborový salát

Kolik je na světě a z toho u nás receptů na bramborový salát, to určitě nikdo není schopen spočítat. Přesto má příprava dobrého bramborového salátu několik zásad, které je dobré dodržet, aby právě ten náš salát byl ten nejlepší.

Vánoční bramborový salát

Suroviny na bramborový salát

Základní surovinou pro bramborový salát jsou samozřejmě brambory. Nejvhodnější jsou lojovité brambory, mezi kterými na předním místě figurují tak zvané rohlíčky, což jsou brambory podélného a mírně zakřiveného tvaru. Pokud máme možnost si je opatřit, pak jsou opravdu nejlepší. Kromě brambor patří do bramborového salátu, cibule a sladkokyselé okurky. Tady už může výčet základních surovin končit. Protože někdo chce mít salát barevnější, někdo chuťově výraznější, někdo sytější, tak se do skutečně dobrého salátu přidávají ještě různé a někdy opravdu velmi různé přísady, jako například :

  • další zelenina jako mrkev a celer a to předem povařené téměř doměkka
  • okapaný sterilovaný hrášek nebo podušený mražený hrášek
  • čerstvé nebo nakládané papriky
  • sterilovaná zelenina, kde ve směsi jsou i další zeleniny
  • houby nakládané ve sladkokyselém nálevu
  • trochu kysaného zelí
  • kyselejší jablko, které je vynikající nakrájené na jemné kostičky
  • vejce uvařená natvrdo
  • měkký salám
  • kyselé ryby

Salát se spojuje zálivkou nebo majonézou. Na zálivku se používá voda nebo masový vývar s octem a kořením. Vaječná majonéza se připravuje ze žloutků a oleje nebo se nahrazuje lehčí a lépe stravitelnou majonézou z tvarohu nebo jogurtu. Kromě základních surovin patří do salátu i sůl, pepř a trochu kyselé chuti z citronové šťávy nebo octa, popřípadě i hořčice.

Příprava bramborového salátu

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Necháme je vychladnout a oloupeme. Máme-li v úmyslu přidávat i kořenovou zeleninu jako mrkev a celer, tak je oloupeme a krátce povaříme doměkka, ale tak, aby se nerozpadaly. Vychladlé brambory nakrájíme na kostičky nebo pomocí kolečka s mřížkou, které je dnes ve vybavení každé domácnosti, je rovnou promačkáme do připravené mísy. Pak krájíme další přísady na drobné kostičky. Jestliže je chceme mít opravdu drobné, tak dodržujeme následující postup: nejdříve krájíme na plátky, pak podélně na nudličky a nakonec napříč na kostičky. Tak se nám podaří nakrájet opravdu drobné kousky. Jestliže používáme do salátu sterilovanou zeleninu, tak ji také nejdříve posekáme nadrobno. Stejně naložíme i s případně přidávanými vařenými vajíčky. Na ty použijeme salátové kolečko, vajíčka se rozpadnou na kostičky. Přidávaný salám oloupeme a krájíme opět na kostičky nebo tenké nudličky.

Dochucení bramborového salátu

Jakmile jsou všechny přísady nakrájené, přidáme sůl a mletý pepř, vše v množství odpovídajícímu objemu salátu a vlastní chuti. Dále můžeme přidat plnotučnou hořčici a několik kapek worchesteru. Jako zálivka se nejvíce používá majonéza, ale jestliže chceme salát odlehčit, tak použijeme zakysanou smetanu nebo bílý neochucený jogurt. Majonézu jím zcela nahradíme nebo jen nastavíme. Salát takto upravený je skutečně méně tučný a je také jemnější. Je pravdou, že dříve se v hospodářstvích do salátu žádná majonéza nepoužívala, ale hospodyně zalévala salát tučnou kysanou smetanou, která byla původně určena ke stloukání másla. Nakrájené suroviny a zálivku mícháme jen lehce, abychom brambory zbytečně nerozmačkali, ale přitom důkladně, aby se všechny přísady promíchaly a v salátu rozptýlily. Teplý salát připravujeme krátce před podáváním, aby se udržel teplý, studený salát necháme proležet, nejlépe do druhého dne, pak ochutnáme a přidáme to, co je k vynikající chuti ještě zapotřebí.
 





Příspěvky ke článku: Vánoční bramborový salát

Vložit nový příspěvek
Bez nakrájeného salámu Autor: , vloženo 11.01.2010
OdpovědětNesnáším v bramborovém salátu nakrájený salám toje nejhorší co m ůže být, to tam podle mě nepatří vůbec.
Re: Bez nakrájeného salámu Autor: Alenka, vloženo 19.01.2010
OdpovědětDělám ho i když nejsou vánoce a k tomu řízečky a to je potom baštulka
Cibule v bramborovem salatu Autor: Janka, vloženo 22.11.2015
OdpovědětCibuli vzdy necham na oleji zleskovatet ztrati svoji palcivost a neni tvrda👍😊


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...