Tisk článku

Vánoční cukroví bez pečení

Vánoční svátky se bez cukroví neobejdou. K dispozici je řada starých rodinných i těch novějších receptů , kterými se dají uspokojit chutě rodinných příslušníků i návštěvníků. A tak se peče a peče cukroví, až to plechy a trouba málem nestačí. Ale ať už máme nebo nemáme napečeno, tak je vždy ještě jeden druh cukroví, na který plech ani troubu nepotřebujeme. Ano, správně, je to nepečené cukroví.

Vánoční cukroví bez pečení

Nepečené cukroví a základní suroviny

Nepečené cukroví se dá udělat z různých ingrediencí a není třeba si zastírat, že se na něj dají vhodně využít i přebytky od jiného cukroví. Přesto je třeba vzít v úvahu, že některé základní suroviny přece jenom budeme potřebovat. Patří mezi ně zejména :

  • piškoty: Piškoty potřebujeme na základní hmotu většiny nepečeného cukroví. Můžeme je umlít ve strojku na strouhanku nebo rozdrtit válečkem. Piškoty můžeme doplnit nebo zcela nahradit rozdrcenými kousky cukroví, které se polámalo nebo trochu nepovedlo a proto jsme je vyřadili. Celé piškoty používáme na spodní část některých tvarovaných kousků nepečeného cukroví, například vosích hnízd, apod. Podobnou službu udělají jednoduché sušenky z lineckého nebo sušenkového těsta.
  • cukr: Většinu hmoty je třeba přisladit. Používáme prosátý moučkový nebo jemný krupicový cukr. Někde se pro vůni hodí i vanilkový cukr.
  • med: V některých předpisech je med přímo uveden, ale i tam, kde to nevadí při zpracování raději nahrazujeme cukr rozehřátým tekutým medem.
  • ořechy: Hodí se jak vlašské ořechy, tak lískové oříšky, mandle a arašídy. Při zpracování hmoty na cukroví je používáme většinou mleté, na zdobení sekané, půlené nebo celé. Ořechy také používáme pro plnění.
  • strouhaný kokos: Strouhaný kokos používáme jak do hmoty na cukroví, tak na zdobení.
  • ovoce: Do nepečeného cukroví používáme různé druhy ovoce. Kandované ovoce se hodí jak do základní hmoty, tak na zdobení, kompotované ovoce do základní hmoty nebo při plnění. Čerstvé ovoce kromě šťávy se příliš často nepoužívá.
  • rozinky: Rozinky používáme jak do základní hmoty, tak ke zdobení. Do základní hmoty je máčíme do rumu nebo ovocné šťávy.
  • čokoláda: Strouhaná nebo rozpuštěná čokoláda je velmi častou součástí základní hmoty a stejně často se používá při zdobení.
  • kakao: Kakaem dobarvujeme a dochucujeme základní hmotu, někdy jej využíváme i na zdobení.
  • koření: Z koření využíváme především skořici.
  • zavařenina: Džemem nebo hustší zavařeninou doplňujeme základní hmotu nebo oboje používáme při plnění.
  • ovocné šťávy: Citronovou nebo pomerančovou šťávou dochucujeme základní hmotu nebo je používáme při vlhčení některých ingrediencí. Podobně používáme i šťávy z jiného ovoce nebo kompotů.
  • rum: Rumem velmi často dochucujeme hmotu na cukroví, smáčíme jím piškoty nebo do něj namáčíme rozinky.
  • likéry: Místo rumu se dají použít některé husté a sladké likéry. Nejčastěji to bývá griotka, vaječný likér a mandlový nebo ořechový likér.

Nepečené cukroví a příprava

Příprava nepečeného cukroví je většinou velmi rychlá a především jednoduchá. Stačí mít připravené suroviny podle vybraného receptu a dále pak postupovat podle doporučení. V menších domácnostech může nepečené cukroví zcela nahradit běžné vánoční cukroví. S výrobou nepečeného cukroví si poradí i méně zkušení kuchaři a kuchařky.

Nepečené cukroví a tvarování

Nepečené cukroví se nejčastěji tvaruje jako různé hrudky nebo kuličky. Kromě toho se dá tvarovat i ve větších kusech jako roládky nebo salámky a pak krájet na plátky. Jen výjimečně je třeba k některým druhům zapotřebí formiček.

Nepečené cukroví a zdobení

Nepečené cukroví zdobíme libovolnými polevami, obalujeme v cukru, strouhaném kokosu nebo čokoládě či mletých oříšcích. Zdobíme ořechy, rozinkami nebo kousky čokolády či malých bonbonů. Podle vlastní fantazie můžeme využít i celou řadu různých koupených zdobících přípravků.

Nepečené cukroví a podávání

Nepečené cukroví rovnáme na ozdobné tácy nebo mísy. Větší kuličky nebo hrudky či jiné tvary podle potřeby vkládáme do papírových košíčků.
 





Příspěvky ke článku: Vánoční cukroví bez pečení

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky