Jednoduché recepty na vánoční cukroví bez pečení, které se dá připravit na poslední chvíli. Inspirujte se!

Jste v jednom kole, takže nic nestíháte, ale moc rádi mlsáte? Pak právě pro vás jsou skvělou volbou recepty na nepečené cukroví.

Inspirujte se v našem článku a vyzkoušejte některou z našich pečlivě posbíraných lahůdek vhodných pro jakoukoliv příležitost.

Hledáte nejlepší dobrůtky na Vánoce, Velikonoce nebo třeba na narozeninový večírek?

Využijte toho, že vám přípravy takových pochoutek zaberou minimum času a ještě si úžasně pochutnáte.

Klasické nepečené cukroví

Samozřejmě, že s masem nemá tento recept nic společného, naopak získal svůj název díky tomu, jaký má tvar a že se před konzumací krájí na plátky jako je tomu u uzenin.

Mezi toto populární cukroví bez pečení patří i recepty na včelí úly, které mají zcela nezaměnitelnou chuť.

Ingredience:

  • 90 g rozinek (ideálně sultánky)
  • 4 lžíce kvalitního koňaku
  • 400 g máslových čajových sušenek nebo dětských piškot
  • 150 g blanšírovaných mandlí
  • 375 g rozpuštěného nesoleného másla
  • 220 g holandského kakaa nebo kakaového prášku
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • Moučkový cukr na obalení

Postup

  • Nejdříve dáme sultánky do misky a přidáme 2 lžíce koňaku. Louhujeme po dobu 10 minut.
  • Do velké mísy nasypeme sušenky nebo dětské piškoty a rukama je rozdrtíme na středně velké kousky.
  • Přisypeme blanšírované mandle, rozpuštěné máslo, kakaový prášek, zbývající koňak a kondenzované mléka.
  • Nakonec přihodíme namočené rozinky i s koňakem a velmi důkladně mícháme, aby se vše spojilo a vznikla hladká hmota.
  • Těsto je tuhé, takže je nejlepší jej zpracovat ručně. Míchání bude trvat dlouho, ale rozhodně to stojí za to.
  • Jakmile se vše spojí, vznikne krásně tmavé, vláčné těsto.
  • Na kuchyňskou linku rozprostřeme potravinářskou fólii a do jejího středu dáme 1/3 hotového těsta.
  • Rukama ji vytvarujeme do kmene, jehož průměr bude zhruba 5 až 7 cm.
  • Hotový kmen/salám posuneme ke kraji fólie a začneme ji kolem něj opatrně, ale pevně otáčet.
  • Konce fólie otočíme dolů a přimáčkneme lehce ke spodní části kmene.
  • Takto zpracujeme zbývající 2/3 těsta a uložíme do lednice, kde je necháme chladit až do příštího dne.
  • Před servírováním stačí jen vybalit z potravinářské fólie a poprášit moučkovým cukrem přes jemné síto.
  • Nakrájíme pomocí ostrého nože a můžeme servírovat.

Tip: Pokud vše nesníme v jeden den a chceme si cukroví trochu přikrášlit, můžeme následující den nakrájet na hodně tenké plátky a ozdobit šlehačkou s čokoládovým toppingem.

Nepečený čokoládový salám s koňakem.
Zdroj: http://allrecipes.co.uk/

Vánoční cukroví bez pečení

Tahle receptura je super volbou pro milovníky kokosu a likéru Malibu. Příprava je maximálně jednoduchá a výsledek stojí za pozornost.

Ingredience:

  • 400 g domácí piškotové rolády plněné džemem (když nemáme, dá se použít i ta kupovaná)
  • 60 ml smetany ke šlehání (40 % – pokud neseženeme, použijeme 33 %)
  • 1 polévková lžíce likéru Malibu
  • 250 g kvalitní tmavé čokolády
  • 120 g strouhaného kokosu

Postup

  • Připravíme si velký plech a vyložíme ho papírem na pečení.
  • Piškotovou roládu rozkrájíme na plátky, dáme do misky a rozdrtíme.
  • Přilijeme smetanu ke šlehání, Malibu likér a vypracujeme hladkou hmotu.
  • Lžíci odebíráme kousky hmoty a tvarujeme do kuliček, které naskládáme na plech.
  • Když zpracujeme celou dávku, vložíme plech s kuličkami do lednice a necháme 1 hodinu chladit.
  • Poté nasypeme strouhaný kokos do střední misky a v malém hrnci rozpustíme čokoládu, případně můžeme v mikrovlnné troubě.
  • Každou kuličku dáme na vidličku a ponoříme do rozehřáté čokolády.
  • Jemně poklepeme na okraj hrnce či misky s čokoládou, aby odkapala přebytečná zpět, a vhodíme do misky s kokosem.
  • Důkladně obalíme a vrátíme zpět na původní místo na plechu.
  • Obalené kuličky vložíme zpět do lednice minimálně na 30 – 60 minut. Jakmile zatuhnou, můžeme konzumovat.
Lamingtonské koule s kokosem.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Kokosové kuličky Raffaello

Jestli existuje nepečená pochoutka, na kterou nesmíte zapomenout, pak je to právě tento recept. V televizi běží každou chvíli reklama, kde je tato pochoutka vychvalována, ale věřte, že doma vyrobená chutná ještě daleko lépe než kupovaná.

Výhodou je i to, že je rychle hotová a snadno se připravuje. Kokos je oblíbená surovina, proto neváhejte a projděte si recepty na kokosovou buchtu.

Ingredience:

  • 190 g strouhaného kokosu
  • 50 g drcených kokosových plátků
  • 400 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 150 g pražených nesolených mandlí
  • 1 lžička vanilkového extraktu (můžeme použít i mandlový extrakt, případně oba v poměru 1:1)

Postup

  • Do misky nasypeme strouhaný kokos a přilijeme všechno kondenzované mléko.
  • Přidáme vanilkový či mandlový extrakt a promícháme.
  • Necháme 30 minut odstát, aby mohl kokos absorbovat mléko.
  • Když bude směs příliš mokrá, přisypeme víc strouhaného kokosu.
  • Rukama poté odebíráme kousky hmoty a tvarujeme v dlaních do kuličky.
  • Do každé kuličky zasuneme opatrně jednu mandli do střední části a obalíme v drceném kokosu.
  • Naskládáme do misky a uložíme na 3 – 4 hodiny do lednice.

Tip: Pokud přemýšlíte, čím někomu udělat radost, připravte tyto kuličky, zabalte do dárkové krabičky nebo ozdobného sáčku, opatřete mašlí a máte perfektní dárek. Ostatně, ručně vyráběné dárky jsou vždy nejlepší.

Domácí nepečené kuličky Raffaello s kokosem a mandlemi.
Zdroj: https://www.thebossykitchen.com/

Rumové kuličky

Tohle je klasické vánoční cukroví, které ovšem není problém připravit kdykoliv v průběhu roku, včetně léta, zvlášť když k němu nepotřebujete troubu. Má vynikající chuť, úžasně voní, je rychle hotové a jeden kousek nikdy nestačí.

Ingredience:

Na kuličky:

  • 250 g vanilkových oplatek nebo čokoládových sušenek (když nemáme, použijeme dětské piškoty)
  • 400 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku neslazeného kakaového prášku
  • 1/2 hrnku jemně drcených kokosových plátků

Na obalení:

  • 1 – 1 a 1/2 hrnku strouhaného kokosu

Postup

  • Sušenky nasypeme do sáčku se zipem, dobře uzavřeme a pomocí válečku na těsto rozdrtíme přes sáček. Kdo má kuchyňského robota, může sušenky rozmixovat i v něm na jemné drobky. Když zůstanou některé kousky větší, vůbec to nevadí.
  • Rozdrcené sušenky nasypeme do velké mísy, přidáme drcené kokosové plátky, kakaový prášek, kondenzované mléko, rum a vanilkový extrakt.
  • Rukama důkladně promícháme, aby vznikla dokonale hladká hmota.
  • Jestli bude směs moc hustá, přidáme 2 lžíce mléka a znovu prohněteme.
  • Lžící budeme odebírat kousky směsi a tvarovat kuličky o průměru 2 – 3 cm.
  • Každou kuličku obalíme v kokosu a odkládáme na tác nebo misku.
  • Jakmile máme vše zpracované, uložíme kuličky aspoň na 2 hodiny do lednice. Teprve potom servírujeme.
Oblíbené nepečené vánoční cukroví z rumu, kokosu a kakaa.
Zdroj: https://cafedelites.com/

Medovníkové koule

Moučník Marlenka zná určitě každý, ale už jste si z něj zkusili někdy vyrobit jako nepečenou alternativu? Uvidíte, že si tento recept zamilujete a budete se k němu pravidelně vracet.

Ingredience:

  • 500 g medového korpusu na dort Marlenka
  • 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
  • 2 – 3 polévkové lžíce medu
  • 200 g čerstvého nesoleného másla
  • Rum podle chuti
  • Mleté a nasekané lískové či vlašské ořechy pro obalení
  • Čokoláda na ozdobu

Postup

  • Do mísy dáme změklé máslo, karamelové kondenzované mléko i med a pomocí ručního mixéru rozmixujeme na hladkou hmotu.
  • Medové těsto na Marlenku ručně rozdrobíme do mísy ke směsi a pokud možno necháme i větší kousky.
  • Pokapeme rumem a důkladně promícháme s máslovou směsí.
  • Vypracujeme, aby bylo těsto pěkně hladké.
  • Pomocí lžičky odebíráme kousky, z nichž tvoříme malé kuličky, které obalíme ve směsi mletých a nasekaných ořechů.
  • Každou kuličku dáme do cukrářského papírového košíčku.
  • Nakonec ještě rozpustíme čokoládu a jednotlivé kuličky s ní pokapeme.
  • Těsto by mělo vystačit na 30 – 40 kousků.
Luxusní medové koule Marlenka.
Zdroj: https://www.top-rezepte.de/

Kuličky z arašídového másla

Ve chvíli, kdy připravujeme nějaké ty sladkosti a hlavní roli hrají oříšky, máme jistotu, že budou chutnat skvěle. Výjimkou není ani tento recept, kde ořechům sekunduje med.

Ingredience:

  • 3/4 hrnku přírodního arašídového másla
  • 1/4 hrnku medu
  • 3/4 hrnku sušeného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky soli

Postup

  • Do misky dáme med, arašídové máslo, vanilkový extrakt a důkladně zamícháme.
  • Přisypeme sušené mléko, osolíme a šleháme, dokud se vše nespojí.
  • Jakmile je nepečené těsto hotové, odebíráme z něj kousky těsta a tvarujeme d stejně velkých kuliček o průměru cca 3 – 4 cm.
  • Naskládáme do misky nebo na tác a dáme vychladit do ledničky.
Energetické koule plné arašídového másla bez obilovin i lepku.
Zdroj: https://www.foxandbriar.com/

Kávová zrna bez pečení

Tohle cukroví je naprosto luxusní a velmi oblíbené. Hodně oblíbené a často vyhledávané snad ve všech cukrárnách. Ovšem tomu domácímu se nic nevyrovná. Co potěší nejvíc je, že jich můžete sníst, kolik chcete a nikdo to neuvidí.

Ingredience:

Na kuličky:

  • 250 g moučkového cukru
  • 75 ml vody
  • 125 g čerstvého nesoleného másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g drcených máslových sušenek
  • 80 g mléčné čokolády
  • 2 lžičky instantní kávy (může být i bez kofeinu)

Na polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje

Postup

  • Do hrnce dáme vodu, přisypeme cukr, rozmícháme, aby se rozpustil, a dáme vařit na 3 – 4 minuty.
  • Přihodíme máslo a necháme rozpustit, přičemž stále mícháme.
  • Odstavíme, přisypeme mleté ořechy, drcené máslové sušenky, čokoládu, instantní kávu a pečlivě zamícháme, aby se vše propojilo v hladké těsto.
  • Necháme trochu vychladnout a poté odebíráme kousky těsta, z nichž tvarujeme malé kuličky.
  • Ty skládáme na plech vyložený papírem na pečení a pomocí párátka či špejle vytvoříme uprostřed rýhu a na kuličku lehce zatlačíme. Díky tomu budou vypadat jak malá kávová zrna.
  • Nakonec si připravíme polevu. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, poté odstraníme z tepla a za stálého míchání přilijeme postupně všechen olej.
  • Kávová zrna ozdobíme rozpuštěnou čokoládou a necháme zatuhnout.
Vynikající čokoládovo-ořechová kávová zrna v čokoládové polevě.
Zdroj: https://www.top-rezepte.de/

Kokosová kolečka s kakaem

Další zajímavá pochoutka je tentokrát připravována z vloček a nabízí skvělou chuť malin, kokosu a kešu oříšků. Tuto pochoutku si zamilujete a často se k ní budete vracet.

Ingredience:

Na sušenky:

  • 200 g ovesných vloček
  • Špetka soli
  • 220 g čerstvých datlí
  • 100 g kešu másla

Na náplň:

  • 120 g hustého kokosového jogurtu
  • 120 g čerstvých malin
  • 1 polévková lžíce chia semínek

Na polevu:

  • 300 g čokolády na vaření
  • 1 lžička kakaových lupínků
  • Špetka soli

Postup

  • Maliny dáme do misky, rozmačkáme a přimícháme chia semínka. Necháme odpočívat 60 minut.
  • Ovesné vločky nasypeme do mixéru a rozmixujeme ne jemnou mouku.
  • Přidáme špetku soli, kešu máslo, datle a mixujeme dál, až se utvoří lepkavé těsto, co drží pohromadě.
  • Připravíme si dva archy papíru na pečení a nepečené těsto vytvarujeme do tvaru kolečka.
  • Vložíme mezi oba listy a vyválíme přes papír na placku o tloušťce 0,5 cm.
  • Kulatou formičkou na cukroví vykrojíme 60 malých koleček. Zbytky těsta vždy vyválíme a znovu vykrájíme, aby se vše zpracovalo.
  • Polovinu sušenek namažeme kokosovým jogurtem. Na to dáme vrstvu rozmačkaných malin s chia semínky.
  • Zakryjeme druhým kolečkem, čímž nám vznikne vlastně slepované cukroví, jen ho není potřeba péct.
  • Takto upravené sušenky dáme na 30 minut do mrazáku.
  • Mezitím rozpustíme čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.
  • Vyndáme sušenky z mrazáku a jednu po druhé namočíme v čokoládě.
  • Odložíme na pracovní plochu pokrytou pečícím papírem a posypeme nasekanými kakaovými lupínky a solí.
  • Vložíme do lednice a necháme minimálně 20 minut odpočinout. V chladničce nám toto nepečené cukroví vydrží až 5 dnů.

Tip: Pokud nebudeme mít čerstvé datle, ale sušené, musíme je před použitím zalít vroucí vodou a nechat 10 minut namočené. Potom jen stačí scedit.

Nepečené kokosové cukroví s kakaem a malinovým džemem.
Zdroj: https://nourishingamy.com/

Arašídovo-datlové brownies s čokoládou

Tento bezlepkový dezert ve stylu oblíbeného amerického moučníku si zamilujete hned po prvním soustu. Rozplývá se na jazyku a má naprosto dokonalou chuť.

Ingredience:

Na těsto:

  • 25 kusů vypeckovaných datlí
  • 1/2 hrnku vyloupaných vlašských ořechů
  • 3/4 hrnku neslazeného kakaového prášku
  • 1/4 hrnku smetanového arašídového másla
  • 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mořské soli

Na polevu:

  • 1/3 hrnku kakaového prášku
  • 1/3 hrnku medu nebo javorového sirupu
  • 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Pekáč vyložíme pečícím papírem a zatím odložíme stranou.
  • Datle dáme do misky, přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut odstát. Poté přecedíme a nakrájíme na malé kousky.
  • Do nádoby kuchyňského robota dáme vlašské ořechy, kakaový prášek, sůl a důkladně rozmixujeme na jemné drobné kousky.
  • Těsto je dobré zpracovat na dvě části, aby mělo tu nejlepší konzistenci i chuť.
  • Polovinu této směsi dáme stranou a do té zbývající dáme polovinu datlí, arašídového másla, kokosového oleje i vanilky.
  • Mixujeme tak dlouho, až je směs hladká. V případě potřeby přidáme kokosový olej.
  • Jakmile směs drží pohromadě a nedrolí se, když jí rukou stlačíme, přeneseme ji do připraveného pekáče.
  • Zbývající směs kakaa s ořechy, datle, arašídové máslo, vanilku i kokosový olej dáme do kuchyňského robota a zpracujeme stejně jako předtím.
  • Opět přendáme těsto do pekáče a vše pečlivě zatlačíme do pekáče a rozprostřeme po celé ploše.
  • Dáme vychladit do lednice a mezitím si nachystáme polevu.
  • Ve středně velké misce smícháme kakaový prášek, med, rozpuštěný kokosový olej i vanilku.
  • Mícháme tak dlouho, dokud není směs hustá a hladká.
  • Rovnoměrně rozprostřeme na hmotu v pekáči a dáme na 2 hodiny vychladit.
  • Před servírováním rozdělíme na menší kousky. Kdo chce, může ještě posypat kakaem nebo postříkat čokoládovou polevou.
Nepečené brownies s kakaem, arašídy a medem.
Zdroj: https://krollskorner.com/

Čokoládové bochánky oreo

Cukroví bez pečení s oblíbenými sušenkami potěší snad každého mlsala. Mají nezaměnitelnou a zcela charakteristickou chuť, která pohladí vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 1 balení sušenek Oreo v krabici
  • 510 g smetanového sýra
  • 200 g čokolády na vaření nebo mléčné

Postup

  • Oreo sušenky nasypeme do nádoby mixéru či kuchyňského robota a na nejvyšší rychlost rozmixujeme na jemné drobečky. Pokud nemáme mixér s nádobou či robota, dáme je do sáčku a rozdrtíme pomocí kuchyňského válečku na těsto.
  • Přendáme do klasické misky, přidáme smetanový sýr a důkladně rozšleháme pomocí ručního mixéru.
  • Odebíráme kousky hmoty a tvarujeme z ní kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Když zpracujeme vše, vložíme kuličky do lednice a necháme aspoň 1 hodinu vychladit.
  • Poté rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a jednu kuličku po druhé do ní namočíme.
  • Vrátíme zpět na plech a znovu dáme chladit, tentokrát aspoň na 2 – 3 hodiny.

Tip: Jestli nechcete jen obyčejnou čokoládu, projděte si recepty na čokoládové polevy na cukroví, které se také budou hodit.

Nepřekonatelné lanýže máčené v čokoládě.
Zdroj: https://whoneedsacape.com/

Meruňkovo-kokosové kuličky se zázvorem

Tento recept byl inspirován veganskými čokoládovo-karamelovými kuličkami. Základ tvoří zdraví prospěšná semena s obsahem omega 3.

Není to jen obyčejná sladkost, ale zároveň i výživná rychlá svačinka, do které se s chutí zakousnete. Vynikající chuť jde ruku v ruce s jemností.

Ingredience:

  • 1/4 hrnku zlatých lněných semínek
  • 1/4 hrnku konopných semínek
  • 1/2 hrnku mandlí
  • 1/2 hrnku sušeného strouhaného kokosu
  • 150 g sušených meruněk
  • 3 čerstvé datle
  • Špetka soli

Postup

  • Meruňky dáme do misky, zalijeme vroucí vodou a necháme 5 minut odstát. Poté meruňky přecedíme, opláchneme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky.
  • Do nádoby mixéru dáme lněná i kopná semínka, mandle a 1/4 hrnku kokosu. Na nejvyšší rychlost rozmixujeme, až bude mít vše konzistenci jako mouka.
  • Když máme hotovo, přidáme meruňky, nakrájené datle, sůl a pulzním tlačítkem mixujeme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí. Není na škodu několikrát oddělit kousky ze stěn mísy.
  • Nakonec mísu vyjmeme ze základny a přisypeme zbývající 1/4 hrnku kokosu. Směs bude lepkavá, ale dobře se s ní pracuje.
  • Připravíme si talíř nebo tácek, posypeme kokosem a z těsta tvoříme stejně velké kuličky, které skládáme na talíř.
  • Vložíme do chladničky a necháme 1 hodinu vychladit.
  • Poté už jen stačí naservírovat.
Veganské kuličky s meruňkami, kokosem a javorovým sirupem.
Zdroj: https://amylecreations.com/

Vánoční cukroví s bourbonem

Vánoce jsou krásné období a příprava sladkého mlsání je jeho nepostradatelnou součástí. Tyto kuličky se dají sice připravovat po celý rok, ale to největší kouzlo mají právě o vánočních svátcích. Jsou rychlé, jednoduché a moc dobré.

Ingredience:

  • 1 hrnek drcených vanilkových sušenek
  • 1 hrnek nakrájených pekanových ořechů
  • 1 a 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 2 – 3 lžičky neslazeného kakaového prášku
  • 1/4 hrnku bourbonu Jim Beam
  • 1 a 1/2 lžičky kukuřičného sirupu

Postup

  • Do střední misky nasypeme drcené vanilkové sušenky, pekanové ořechy, kakao a 1 hrnek moučkového cukru.
  • Přidáme kukuřičný sirup, zalijeme bourbonem a vše důkladně promícháme, aby vznikla hladká hmota.
  • Lžičkou odebíráme kousky těsta a dlaněmi vytvarujeme do kuličky.
  • Zbývající 1/3 kokosu nasypeme na hluboký talíř a každou kuličku v něm obalíme.
  • Naskládáme na tác či plech s pečícím papírem a dáme aspoň na 1 hodinu vychladit.
Dokonale vláčné nepečené vánoční kuličky s bourbonem.
Zdroj: https://www.savvymamalifestyle.com/

Sněhové koule

Každé cukroví bez pečení je něčím specifické, což platí i v případě tohoto receptu. Díky pekanovým ořechům a sušenkám budou kuličky úžasnou pochoutkou, kterou potěšíte všechny své blízké. Jen pozor, aby na vás vůbec zbylo.

Ingredience:

  • 2 a 1/4 hrnku rozdrobených čokoládových sendvičových sušenek (Oreo, Disco atd.)
  • 1 hrnek jemně nasekaných pekanových ořechů
  • 1 a 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/4 hrnku kukuřičného sirupu
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/4 hrnku jahodové marmelády

Postup

  • Drobky sušenek s nasekanými pekanovými ořechy dáme do mísy.
  • K sušenkám prosejeme 3/4 hrnku moučkového cukru, strouhaný kokos a promícháme.
  • Přidáme kukuřičný sirup, jahodovou marmeládu a důkladně zamícháme, aby se vše spojilo v hladkou hmotu.
  • Rukou nebo lžičkou tvoříme stejně velké kuličky, které obalíme ve zbývajících 3/4 hrnku cukru moučka.
  • Každou kuličku otočíme v cukru hned několikrát, aby byla skutečně dobře obalená.
  • Pokud je uložíme do vzduchotěsné nádoby, vydrží nám až 1 týden.
13) Ořechové kuličky s kokosem.
Zdroj: https://www.myrecipes.com/

Kaštánky z kaštanů

Tyto sušenky jsou maximálně chutné a krásně měkké. Jejich chuť je máslová, přestože máslo vůbec neobsahují. Způsobem přípravy je trochu netradiční, ale určitě stojí za to ho vyzkoušet.

Ingredience:

  • 250 g jedlých kaštanů
  • 4 polévkové lžíce akátového medu
  • 1/2 lžičky skořice
  • Špetka soli
  • 2 lžíce nasekaných piniových oříšků
  • Špetka soli

Postup

  • Kaštany dáme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme je namočené po dobu 1 hodiny.
  • Potom je nařízneme do tvaru kříže, přendáme do misky nebo kastrolu i s vodou, ve které byly namočené a přivedeme k varu.
  • Vaříme po dobu 15 minut, poté snížíme teplotu a necháme vařit dalších 10 minut.
  • Poté kaštany přecedíme, nasypeme na utěrku, zabalíme a důkladně promačkáme, aby skořápka praskla. Vyloupeme a ochladíme pod tekoucí studenou vodou.
  • Vyloupané kaštany nasypeme do nádoby mixéru a rozdrtíme najemno.
  • V malém hrnci rozpustíme 2 lžíce akátového medu se skořicí a špetkou soli.
  • Tento sirup nalijeme na rozmixované kaštany a pečlivě promícháme.
  • Namočíme si prsty a odebíráme kousky hmoty, ze které tvarujeme mírně ploché kaštany.
  • Každý jednotlivý kousek namočíme do zbývajících 2 lžic akátového medu a pak obalíme v piniových oříškách.
  • Skládáme na tácek nebo talíř a dáme vychladit do lednice, kde nám vydrží cca 3 dny.
  • Před konzumací je potřeba nechat kaštany 1 hodinu odstát při pokojové teplotě a poté servírovat.
Nepečené cukroví z kaštanů.
Zdroj: https://gordon-ramsay-recipe.com/

Ořechové cukroví s čokoládovou polevou

Lahodné tyčinky či čtverečky plné vlašských ořechů jsou jemné, dokonale křupavé s drobivou náplní a lahodnou polevou. Příprava se může zdát složitá, ale věřte, že je to hračka.

Ingredience:

Na nepečený korpus:

  • 1/2 hrnku kokosové mouky
  • 1/2 hrnku půlených vlašských ořechů
  • Špetka soli
  • 3 polévkové lžíce kokosového oleje (musí mít pokojovou teplotu)
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na náplň:

  • 8 – 10 kousků datlí
  • 1 hrnek půlených vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • Špetka soli

Na polevu:

  • 1 balení tmavé čokolády
  • 1/3 hrnku arašídového másla

Postup

  • Do nádoby kuchyňského robota či mixéru dáme kokosovou mouku, vlašské ořechy, sůl a na střední rychlost mixujeme.
  • Potom přilijeme kokosový olej, javorový sirup i vanilkový extrakt. Mixujeme, aby se vše spojilo, přičemž několikrát mixér vypneme a odloupneme kousky hmoty od stěn nádoby.
  • Připravíme si čtvercovou formu, vyložíme ji pečícím papírem a přendáme do ní hotovou hmotu, kterou prsty namačkáme na celé dno.
  • Opláchneme mísu od robota a vložíme do ní všechny suroviny na náplň.
  • Na střední rychlost vše mixujeme, až se utvoří hladký krém, který přelijeme na připravenou základnu v pekáči.
  • Rozprostřeme a dáme na 30 minut do lednice.
  • Nakonec dáme čokoládu rozpustit do vodní lázně a mícháme, dokud není hezky hladká.
  • Odstraníme z plotny a přidáme arašídové máslo. Nalijeme na náplň a uhladíme.
  • Dáme do lednice a necháme odpočinout nejlépe přes noc. Pokud se nám nechce čekat tak dlouho, chladíme aspoň 3 hodiny.
  • Pak už jen stačí rozdělit na 16 stejně velkých kousků a servírovat.
  • Skladujeme v lednici a můžeme si část uložit i do mrazáku.
Tyčinky plné ořechů, čokolády a datlí.
Zdroj: https://bakeitpaleo.com

Cukroví ze salka

Někdy stačí jen chvilka a nepečená pochoutka je na světě jako mávnutím kouzelného proutku. Pokud milujete Salko, pak je tento recept určen právě vám. Budete se olizovat až za ušima.

Ingredience:

  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 1/2 kostky čerstvého nesoleného másla
  • 2 čokolády na vaření (můžeme použít i mléčnou či hořkou)
  • 30 kusů mléčných sušenek

Postup

  • Pečící formu na biskupský chlebíček vyložíme papírem na pečení a lehce namažeme máslem.
  • Sušenky rozdrtíme a nasypeme do velké misky.
  • Do malého hrnce dáme čokoládu, máslo, kondenzované mléko a na nízkou teplotu pomalu zahřejeme.
  • Za stálého míchání necháme rozpouštět, aby se vše spojilo. Vaříme cca 3 – 5 minut.
  • Ještě teplou směs přelijeme do mísy k sušenkám a důkladně promícháme. Tím vznikne souvislá hmota, kterou přendáme do připravené formy.
  • Důkladně natlačíme do formy a rozprostřeme na celé dno.
  • Vložíme do lednice a necháme po dobu 7 hodin zatuhnout.
  • Jakmile tato doba uplyne, vyjmeme formu z lednice, otočíme dnem vzhůru a odlepíme pečící papír.
  • Nakrájíme na malé, stejně velké kousky a můžeme podávat. Uchováváme s chladničce.
Čokoládový sušenkový koláč bez pečení z kondenzovaného mléka.
Zdroj: https://www.islandsmile.org/

Zajímavosti na závěr

Na různé druhy nepečeného cukroví se používá kondenzované mléko. Víte, jak se vyrábí? Mrkněte na krátké video, podle kterého si uděláte představu.

Peanut Butter | How It's Made

V několika receptech můžete narazit na tzv. sendvičové sušenky. Ty jsou velmi populární zejména kvůli lahodné náplni. V následujícím videu zjistíte, jak se vlastně tyto sušenky tvoří.

SANDWICH COOKIES | How It's Made

Cukroví a čokoláda k sobě patří stejně jako jahody se šlehačkou. Používá se do krémů, na polevy, k posypu, zkrátka do všeho možného. Podívejte se na video a zjistíte, jak taková pochoutka vlastně vzniká.

How It's Actually Made - Chocolate

Dnešní doba je značně uspěchaná, takže když se vám nebude chtít ztrácet čas s pečením rolády, kterou použijete na přípravu nepečeného cukroví, můžete si ji jednoduše koupit hotovou. Jak se vyrábí? To už zjistíte v přiloženém videu.

SHANGHAI KUIHONG automatic swiss roll production line video 1

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X