Tisk článku

Vánoční cukroví

Blíží se vánoce a s nimi spojené nejen nákupy dárků, předvánoční úklid, zdobení stromečku, kapr ve vaně, ale také pečení tradičního vánočního cukroví. To je práce bezesporu náročná a potřebuje promyšlený a pečlivý přístup. Aby se vám vše podařilo, přinášíme vám několik dobrých a osvědčených rad pro jednotlivé etapy pečení. A když se něco nepodaří? Nevadí, za rok budou zase Vánoce.

Vánoční cukroví

 

Příprava na pečení vánočního cukroví

  • Předem si rozmyslíme, které druhy cukroví budeme na vánoce péci a připravíme si předběžný propočet surovin a připočítáme menší rezervu.
  • Je dobré si připravit i takovou banální záležitost jako krabice a dózy k uskladnění napečených polotovarů nebo hotového cukroví.
  • Prohlédneme plechy, formičky a vykrajovátka a včas obnovíme potřebné.
  • Vybrané druhy cukroví připravujeme s ohledem na to, jakou dobu potřebují k proležení, aby v době vánočních svátků byly co nejlepší.
  • Předem vylouskáme vlašské a lískové ořechy, vybereme vzhledné ořechy na zdobení a z ostatních si potřebné množství umeleme.
  • Mandle sloupneme a připravíme si je jako ořechy.
  • Mandle před loupáním spaříme horkou vodou, pak jde slupka lehce stáhnout.
  • Lískové oříšky před loupáním mírně opražíme na pánvi. Pak mnutím v utěrce slupky z oříšků odpadnou.

 

Příprava těsta

  • Mouku vždy prosejeme, těsto je pak nadýchanější.
  • Tuky do těsta by měly mít pokojovou teplotu (výjimky jsou uvedeny u receptů).
  • Ušetříme si čas, když si rozvážíme a připravíme na misky suroviny na jednotlivá tuková těsta, která budeme právě péct. Pak postupně těsta vypracujeme, zabalíme do mikrotenu nebo alobalu a uložíme do chladna.
  • Pro přípravu těst využijeme domácích přístrojů (robotů, šlehačů nebo hnětačů) a těsto již jen dopracujeme na vále. Ušetříme si čas i námahu.
  • V lineckém těstě můžeme část tuku nahradit měkkým tvarohem nebo jemně nastrouhanými vařenými brambory.
  • Když do těsta přidáme 2 lžíce vanilkového pudinku, tak bude pěkně dožluta zbarvené.
  • Křehké a linecké těsto po zpracování uložíme alespoň na půl hodiny do chladna, po upečení bude křehčí.
  • Pro zlepšení chuti a vůně můžeme do těsta přidat lžíci citronové nebo pomerančové šťávy. Dříve uváděná kůra z těchto plodů není vhodná, protože je chemicky ošetřená.
  • Rum dodává pečivu křehkost a vůni, jen výjimečně jej lze nahradit jiným destilátem (punč nebo likéry), ale vždy jen pro vybrané speciální recepty.

 

 

Pečení cukroví

  • Pečivo z křehkého těsta se nám bude lépe tvarovat, když je dáme do chladničky ztuhnout a ke zpracování je budeme odebírat po částech.
  • Nejde-li vyklopit pečivo z formiček, postavíme je ještě horké na mokrou utěrku a po chvilce je vyklopíme.
  • Pečivo ve formičkách, které budeme dále plnit jako košíčky, ořechy, apod. propíchneme, aby nevyběhlo, tím zůstane více prostoru pro náplň.
  • Na vykrajování jsou nejlepší formičky s ostrými hranami. Při vykrajování postupujeme tak, aby zůstalo co nejméně okrojků.
  • Než začneme péct, narovnáme si cukroví připravené k pečení na co nejvíce plechů, aby bylo více času na sledování průběhu pečení. Používáme proto všechny plechy, které máme k dispozici. I značně opotřebovaný plech může posloužit pro pečení cukroví ve formičkách.
  • Během pečení plech nemyjeme vodou, ale pouze otřeme ubrouskem a znovu potřeme tukem. Těsto se pak nebude připalovat.
  • Cukroví k pečení klademe vždy na vychladlé plechy
  • Linecká a křehká těsta mají dostatek tuku, takže není třeba plech vymazávat a není ani nutné péct na pečícím papíru.
  • Těsto vkládáme vždy do předehřáté trouby. Během pečení troubu zbytečně neotevíráme, protože ochlazováním by pečivo nenabylo.
  • Po upečení rovnáme horké pečivo na rovné talíře nebo tácy a jen v jedné vrstvě.
  • Polámané nebo ne zcela povedené kousky cukroví uschováme a využijeme je při přípravě nepečených druhů cukroví.

 

 

Ukládání a skladování cukroví

  • Upečené a vychladlé cukroví ukládáme v chladnu do vhodných krabiček, které můžeme vyložit alobalem.
  • Do krabiček ukládáme pokud možno vždy jen jeden druh cukroví, zvláště kořeněné druhy balíme zvlášť.
  • Cukroví můžeme skládat ve vrstvách, ale jednotlivé vrstvy oddělíme papírovým ubrouskem.
  • Naplněné krabice skladujeme v chladnu.

 

 

Plnění, polévání, zdobení

  • Dříve napečené cukroví plníme krémem až těsně před Vánocemi a naplněné cukroví uchováváme i nadále v chladnu.
  • Máslo na krém by mělo mít pokojovou teplotu, stejně jako ostatní přísady přidávané do krému. Během tření přidáváme vše ostatní po malých dávkách, aby se krém nesrazil.
  • Sražený krém napravíme, když nahřejeme mísu s krémem nad párou a znovu umícháme nebo sražený krém vmícháváme po malých částech do másla utřeného s cukrem.
  • Na zdobení polevou, například u perníčků použijeme velmi těsně stočený kornoutek z papíru, kterému ustřihneme špičku.
  • Polevy nanášíme na vychladlé cukroví.
  • Poleva z moučkového cukru se nejlépe nanáší nožem.
  • Do čokoládové polevy můžeme cukroví i namáčet buď celé na jehlici nebo jen částečně (konečky, vršky, spodky)a potom je nechat oschnout.
  • Cukroví s polevou z čokolády nenecháváme tuhnout v chladu, protože poleva pak šedne. U ostatních polev chlad nevadí.
  • Zbytky polev můžeme uchovat a znovu upotřebit. Polevu z moučkového cukru rozředíme trochou vody, rumu nebo ovocné šťávy a rozmícháme. Ztuhlou čokoládovou polevu nahřejeme ve vodní lázni.
  • Cukroví potřené polevou zdobíme ještě ořechy, mandlemi, cukrovými perličkami, kokosem, tmavou polevou na bílou a naopak. Nebo polevou jen zdobíme tak, že papírovým kornoutkem stříkáme úzké linky, tečky, kolečka, apod.

 

 

Servírování

  • Vánoční pečivo servírujeme na různých ozdobných tácech a talířích z pěkném porcelánu nebo kvalitního skla.
  • Nikdy nepoužíváme umělohmotné tácky.
  • Cukroví rovnáme podle druhů do řad nebo na kulaté tácy do kruhů nebo do výsečí.



Přečtěte si také článek Těsto na vánoční cukroví nebo Voňavé cukroví nebo Nejoblíbenější recepty na vánoční cukroví

 





Příspěvky ke článku: Vánoční cukroví

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • Cuketový sachr dort od Ládi Hrušky,TN Nova
    u receptu chybí část ingrediencí,opakují se!
  • perník
    perník je naozaj výborný a ja som do cesta pridala ešte aj caro nápoj. perník bol skutočne výborný
  • rohlíčky
    a ak v jogurte alebo kefíre ešte rozmiešate aj caro cereálny nápoj, bude mať cesto ešte lepšiu chuť
  • lívančeky
    do cesta som pridala aj caro cereálny nápoj a cesto malo výbornú chuť
  • bábovka
    do bábovkového cesta bežne pridávam caro nápoj, ktorý rozpustím v mlieku. cesto je naozaj výborné.