Tisk článku

Vánoční cukroví linecké

Vánoce se nám opět o pár dní přiblížily a tak pokračujeme v pečení vánočního cukroví. Jedním z nejrozšířenějších druhů je cukroví z lineckého těsta. Pokud se najde někdo, kdo nepeče žádné linecké cukroví, pak je to může být jen ten, kdo nepeče cukroví vůbec žádné. Bez slepovaných koleček, hvězdiček a srdíček vánoce snad ani nemohou být.

Vánoční cukroví linecké

Příprava lineckého těsta

Linecké těsto je vlastně druhem těsta, které jinak nazýváme křehkým těstem, kdy se zpracuje mouka (většinou hladká), tuk a cukr. Navíc se přidává žloutek, ale nemusí tam být, v případě potřeby stačí trochu studené vody. Část mouky pro sváteční pečení může být nahrazena mletými ořechy nebo mandlemi. Zbarvení těsta ovlivňujeme přidáním kakaa nebo instantní kávy. Pro přípravu lineckého těsta si můžeme vybrat z řady receptů, kde jsou základní ingredience přesně na gram nebo dokonce na půl gramu určeny. Ale toto těsto má jedno základní pravidlo, které můžeme vždycky použít a připravovat ho i bez receptu a sice to, že se připravuje v poměru 3:2:1. To znamená 3 díly mouky, 2 díly tuku a 1 díl cukru. Zpracovává se ručně na vále, i když můžeme uvedené ingredience předem zpracovat ve šlehači. Přesto však bereme v úvahu maximální objem, který jsme schopni při celém zpracování zvládnout a z tohoto pohledu je nejvhodnější nejvyšší poměr 42 dkg mouky, 28 dkg tuku a 14 dkg cukru. Jak již bylo řečeno, těsto propracujeme na vále tak, že je nejdříve promneme jako na drobenku a spojíme. Není nutné je delší dobu propracovávat. Hotové těsto necháme v chladu odležet. Pak je vyválíme a můžeme vykrajovat libovolné tvary. Pokud máme dostatek plechů a místo v ledničce nebo k dispozici opravdu chladnou místnost, tak je ještě lepší těsto vyválet a tvary vykrájet ihned a nechat několik hodin odležet kousky cukroví připravené k pečení.

Tvarování lineckého cukroví

Z vyváleného těsta můžeme vykrajovat nejrůznější tvary. Pro vánoční cukroví volíme spíše drobnější tvary jako kolečka, hvězdičky, srdíčka, oválky a další jim podobné. Protože linecké těsto většinou spojujeme krémem nebo zavařeninou, předem si rozmyslíme, zda chceme mít horní díl částečně otevřený a pak musíme tvary rozdělit na polovinu a v jedné polovině vykrájet středy. Na tento úkon se vyplatí si koupit komplet dvou formiček, kdy jedna je plná a druhá vykrojená. Formičky klademe na těsto tak, aby bylo co nejméně odkrojků. Linecké cukroví lze také různě kombinovat jak velikostí, tak zbarvením a i zde si musíme propočítat potřebné množství tvarů. Jednou z možností je i společné pečení, kdy například na kolečko bílkem přilepíme malou hvězdičku nebo srdíčko. Dále můžeme na linecký spodek vršit ještě před pečením nebo až po upečení hmotu z jiných surovin. Z jednoho druhu těsta tak pořídíme několik druhů cukroví. Možných kombinací je velmi mnoho, některé z nich uvádíme v našich A-Z receptech, v rubrice "Cukroví".

Pečení lineckého cukroví

Linecké cukroví pečeme ve středně teplé troubě při zhruba 180°C dorůžova. Protože těsto je dostatečně tučné, nemusíme plech vymazávat a není třeba ani pečící papír. Z plechu linecké cukroví sundáváme lopatkou a ukládáme na rovný tác, aby se horké kousky nezkroutily. Předtím, než na plech narovnáme další várku cukroví, necháme plech zcela vychladnout.

Zdobení lineckého cukroví

U linecké cukroví většinou spojujeme dva kousky a to zavařeninou nebo krémem. Zavařenina musí být hladká. Lepší je pikantní chuť, proto používáme zavařeninu rybízovou nebo višňovou. Horní kolečko by mělo mít prázdný střed a vršek jenom cukrujeme. Častěji se však linecké cukroví spojuje nastavovanými krémy s různou příchutí a vršek polévá polevou. Krémy mohou mít různou příchuť, protože si můžeme základní krém z másla, cukru a nastavený pudinkem rozdělit a přidáním některých dalších přísad jednoduchým způsobem získat několik druhů krému, jako například :

  • nugátový: do základního krému přidáme trochu Nutelly
  • koňakový: do základního krému vmícháme trochu vaječného koňaku
  • ovocný: do základního krému přidáme trochu zavařeniny nebo na velmi drobné kousky nakrájené kandované ovoce
  • vanilkový: do základního krému přidáme několik kapek vanilkové tresti
  • kokosový: do základního krému přidáme několik lžic strouhaného kokosu
  • punčový: do základního krému vmícháme nastrouhané piškoty zvlhčené ovocnou šťávou a dochutíme rumem, který přidáváme po kapkách

Polevu na tyto slepované kousky dáváme čokoládovou nebo utřenou z moučkového cukru, bílku a horké vody. Příchutě do polevy mohou být ovocné, kdy použijeme citronovou nebo pomerančovou šťávu, s příchutí rumu, vaječného koňaku nebo kávy, se žloutkem a další. Povrch zdobíme ořechy, mandlemi, barevným zdobením, kapkami nebo nitkami čokoládové polevy a vlastně vším, co nás napadne a co se nám třeba i hodí od jiného pečiva.
 





Příspěvky ke článku: Vánoční cukroví linecké

Vložit nový příspěvek
Nejlépe odleželé těsto Autor: Olga, vloženo 04.12.2009
OdpovědětJsou výtečné jen když to těsto odležíte do druhého dne a to jsou pak linecké kolečka k nakousnutí?
Re: Nejlépe odleželé těsto Autor: Karlička, vloženo 04.12.2009
OdpovědětLinecké musí být pořádně uleželé po upečení to je taky dost důležité dámy.
Re: Re: Nejlépe odleželé těsto Autor: Taťána, vloženo 04.12.2009
OdpovědětLinecké neplním jen marmeládou, ale zkouším to aji oříškovou náplní a čokoládovou a mohu je opravdu dopúoručit je to skvělý. Sice neobvyklé, ale dobroučké a neni nikdo kdo by neodolal.
Re: Nejlépe odleželé těsto Autor: monika, vloženo 19.12.2010
Odpovědětnemáte někdo borý recept na linecké KTERÉ DLOUHO NETRVÁ A JE TOHO HODNĚ


Nové příspěvky