Tisk článku

Vánoční cukroví s kakaem

Kakao je ingrediencí, která se do vánočního cukroví přidává někdy v menší, někdy ve větší míře, ale bez níž se vánoční cukroví neobejde. Přidává se jednak pro zabarvení a vůni těsta, do krémů a náplní a především do polev pro polévání, namáčení nebo zdobení.

Vánoční cukroví s kakaem

Kakao a jeho příprava

Pro použití do vánočního cukroví především vybíráme kvalitní kakao tmavší barvy. Před přidáním do těsta se vyplatí ho prosít přes jemné sítko, protože pak nebude tvořit hrudky. Do krémů a polev je proséváme vždy. Pro některá těsta, kde nevadí přidání tekutiny, můžeme využít toho, že kakao lépe barví, když jej rozmícháme v trošce horké vody. Množství kakaa dáváme podle receptu nebo se řídíme vlastní zkušeností.

Vánoční těsta s kakaem

Kakao prakticky můžeme přidávat do všech těst. Hodí se do lineckého těsta, křehkého těsta, dají se s ním dobarvit i další druhy těst včetně kokosových nebo těsta pro sněhové cukroví. Využít je můžeme i tehdy, když připravujeme zdravější cukroví z ovesných vloček nebo s přísadou celozrnné mouky.

Tradiční kakaové cukroví

Kakao většinou používáme do tradičních praciček, kde se doplňuje ještě dalším kořením. Přidáváme jej i do perníčků pro zbarvení těsta. Z kakaového lineckého těsta se tvarují nebo vykrajují kolečka, srdíčka a jiné tvary odpovídající vánočním motivům. Z kakaového křehkého těsta děláme různé rohlíčky nebo dortíčky. Dá se použít i do jiných těst, například pro zpracování strojkem nebo lisem na cukroví. Široké a časté použití je i u nepečených druhů cukroví.

Variace s kakaovým těstem

Tmavé kakaové těsto umožňuje různé varianty využití při kombinaci tmavého a světlého těsta. Z jednoho těsta tak získáme několik druhů cukroví, jako například :

  • Cukroví připravíme ve dvou dávkách jako světlé a tmavé těsto a máme dva druhy cukroví.
  • Především u lineckého těsta můžeme využít kombinací světlého a tmavého těsta, kdy kolečka nebo jiné tvary slepujeme jedno bílé a jedno tmavé, slabší tvary můžeme kombinovat i vícenásobně.
  • Při ručním tvarování například rohlíčků nebo koleček můžeme splétat světlý a tmavý váleček.
  • U sušenek můžeme vykrajovat větší a menší tvary buď stejné nebo odlišné a pak kombinovat světlý větší tvar s tmavým menším nebo opačně, kdy menší tvar na větší přilepíme bílkem.
  • Světlé a tmavé těsto zpracujeme do šachovnice, ze které pak můžeme vykrajovat kostky.
  • Připravené světlé těsto můžeme rozdělit na poloviny a do jedné zapracovat kakao jen lehkým propracováním tak, aby se zcela nerozptýlilo. V těstě nám zůstane tmavé žíhání. tento způsob se hodí pro vykrajované sušenky nebo pro lisované cukroví.

Vánoční krémy s kakaem

Kakaem se často dochucují krémy, kterým upečené cukroví slepujeme nebo plníme. Krémy mohou být máslové a nastavené kaší nebo uvařeným pudinkem, jogurtem, kysanou smetanou a dalšími ingrediencemi. Použití kakaa žádná z nich nebrání. Kakao do krémů prosijeme přes malé sítko a důkladně je do krému zašleháme, aby se dokonale rozptýlilo a netvořilo hrudky.

Vánoční náplně s kakaem

Vánoční náplně používáme do předpečeného cukroví, které jsme upekli ve formičkách. Jsou to především košíčky nebo bábovičky, výjimečně jiné tvary. Kakao zde mícháme s ořechy, cukrem, piškotovými drobečky a dochucujeme rumem nebo ovocnou šťávou. V některých receptech se podobné náplně pečou současně s těstem ve formičce.

Vánoční polevy s kakaem

Kakaová poleva je velmi využívanou polevou, protože při správné přípravě je tmavá, lesklá a dobře kryje. Připravujeme ji z cukru, trochy tuku, horké vody a kakaa. Je méně tučná než čokoládová poleva a můžeme s ní cukroví polévat celé nebo jen zčásti, namáčet konce cukroví nebo jemně zdobit pomocí zdobičky, kornoutku nebo špejle. Dobře se zdobí i cukroví s kakaovou polevou, protože na ní vyniká bílé zdobení z kokosu nebo mandlí i zdobení z oříšků, kandovaného ovoce včetně barevného zdobení z koupených zdobících přísad.
 





Příspěvky ke článku: Vánoční cukroví s kakaem

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...