Tisk článku

Vánoční cukroví s kokosem

Jednou z typických přísad do vánočního cukroví je strouhaný kokos. Můžeme si ho sice nastrouhat sami z dužniny kokosového ořechu, ale zřejmě dáme přednost balenému a již jemně nastrouhanému kokosu, který si koupíme v obchodě. Ušetřený čas a práci pak věnujeme výběru těch nejlepších receptů.

Vánoční cukroví s kokosem

Tradiční cukroví s kokosem

Na prvním místě jsou jistě kokosky. Problém je ten, že pod tímto pojmem se nachází celá řada receptů, takže se někdy jedná o dost odlišné druhy cukroví. Některé kokosky se podobají zákuskům, některé jsou jen jednoduché a tvarované, některé jsou slepované či plněné. Často se s přídavkem kokosu dělá cukroví tvarované přes nástavec k masovému strojku. A nemohou chybět sněhové tvarované pusinky s kokosem. V nepečeném cukroví se kokos objevuje také velmi často v různých hrudkách, roládkách a podobném cukroví.

Kokosová těsta

S kokosem se dá připravit několik druhů těst :

  • kokosové křehké těsto
  • kokosové těsto do strojku
  • kokosové sněhové těsto
  • kokosové stříkané těsto
  • kokosové rychlé těsto
  • těsto pro nepečené cukroví

Kokosové křehké těsto

Toto těsto je vlastně obdobou lineckého těsta, ale s výrazným přídavkem kokosu, který tvoří více než polovinu nebo až stejnou váhu mouky. Zpracovává se rychle z mouky, tuku, kokosu a cukru a prospěje mu, když ho necháme alespoň dvě hodiny nebo třeba až do druhého dne v chladu odpočinout. Po upečení je pak křehčí. Toto těsto vyvalujeme na plát, vykrajujeme různé tvary a pečeme dorůžova. Z tohoto těsta také můžeme péct tvary, které po tom spojujeme krémem a stejně tak cukroví pečené ve formičkách, které po upečení plníme krémem nebo náplní.

Kokosové těsto do strojku

Je to poměrně jednoduché těsto, opět s výraznou dávkou kokosu. Toto těsto je velmi oblíbené a většinou se dělá v poměrně velké dávce, protože pomocí strojku se dosahuje velmi rychlého tvarování. Vybraný tvar, který projde strojkem pak ještě dodatečně krájíme na kousky a buď ponecháme jako tyčinky nebo stáčíme do kroužků, věnečků, esíček či jiných tvarů. Pečeme dorůžova. Po upečení můžeme dozdobit čokoládou, libovolnou polevou nebo jen obalit ve směsi moučkového cukru smíchaného s moučkovým cukrem.

Kokosové sněhové těsto

Sněhové těsto je už trochu specifické těsto z tuhého bílkového sněhu doplněného cukrem a kokosem, případně citronovou šťávou nebo jinou ingrediencí pro dochucení. Do tohoto těsta nepatří žádný tuk. Sníh šleháme buď nad párou nebo jej vyšleháme samostatně opravdu dotuha. Je připravené poměrně rychle a musíme jej ihned péct, nejlépe na plechu vyloženém pečícím papírem. Tvarujeme jej zdobičkou nebo jenom lžičkou. Péci se musí při nižších teplotách, spíše jen sušit. Z tohoto těsta děláme drobné nebo větší pusinky či malé hromádky. Slouží také pro upečení různých druhů kokosek, které dále upravujeme s piškotem nebo lineckým kolečkem a krémem nebo náplní na malé zákusky.

Kokosové rychlé těsto

Jde o skutečně velmi rychlé těsto vytvářené z kondenzovaného slazeného mléka a kokosu. Nic se příliš nepropracovává, pouze se tyto dvě ingredience smíchají v poměru 20-25 dkg strouhaného kokosu na jednu plechovku kondenzovaného mléka, na plech vyložený pečícím papírem se vytvarují hromádky lžičkou a zvolna ihned upečenou. Konečné zdobení zůstává na vlastní fantazii.

Kokosové stříkané těsto

Jde o trochu složitější těsto, které se podobá třenému těstu a také se připravuje šleháním tuku, cukru, žloutků, mouky a kokosu. Po dokončení těsta se ihned tvaruje tak, že se zdobičkou s širší špičkou nastříkají potřebné, trochu větší tvary přímo na plech vyložený pečícím papírem a ihned se upečou. Po upečení je můžeme máčet v čokoládě, čokoládou zdobit, případně i slepovat krémem.

Kokosové těsto pro nepečené cukroví

Kokos velmi dobře zahušťuje jakoukoliv hmotu a lze ho konzumovat i nepečený. Z těchto důvodů se velmi často využívá při přípravě nepečeného cukroví.

Kokosové krémy

Strouhaným kokosem se dají zpestřit a dochutit máslové nastavované krémy. Jeho zahušťovací schopnost umožní jeho použití i do lehčích tvarohových nebo smetanových krémů.

Kokos na zdobení

Strouhaný kokos se svou bílou barvou dobře ladí s tmavším cukrovím a tmavými polevami, kde se hodí na různé posypy. Ale kokos se dá dobře i barvit potravinářskými barvivy, kdy jej zvlhčíme zředěnou vodou s barvivem a necháme uschnout. Tento způsob používáme tehdy, kdy to potřebujeme například na perníčky nebo jiné cukroví či pro vánoční dekoraci.
 





Příspěvky ke článku: Vánoční cukroví s kokosem

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...