Tisk článku

Vánoční cukroví s ořechy

Jako vánoční cukroví se v domácnostech pečou především tradiční a oblíbené druhy, ale mezi nimi rozhodně nemůže chybět vánoční cukroví s ořechy. Cukroví bez ořechů by rozhodně nebylo ono. Ořechová chuť tak ovlivňuje nejen různé druhy těsta, ale také krémy nebo náplně. Celé nebo upravené části ořechů se používají i na zdobení.

Vánoční cukroví s ořechy

Vánoční cukroví a druhy ořechů

Do cukroví se používají různé druhy ořechů, přednost však mají vlašské ořechy nebo lískové oříšky. Mezi ořechy pro tyto účely zařazujeme i mandle nebo arašídy, které z botanického hlediska sice ořechy nejsou, ale v kuchyni jako ořechy dobře poslouží. Pro některé recepty převzaté ze zahraničních kuchyní se používají i u nás zatím méně obvyklé druhy ořechů.

Ořechy a jejich příprava

Nejjednodušší je samozřejmě stav, kdy si obstaráme pro vánoční pečení jenom jádra ořechů a vyhneme se tak jejich loupání. Jinak musíme u jednotlivých druhů dbát na správné vyloupání ze skořápek a další přípravu. Práci si můžeme ulehčit například těmito způsoby :

  • vlašské ořechy: Před loupáním je zalijeme mírně oslazenou vroucí vodou a v této vodě je necháme vychladnout. Tento postup současně zlepší chuť starších ořechů. Podle potřeby pak ořechy strouháme na robotu, sekáme nožem nebo přístrojem na sekání surovin. Pomoci si můžeme také tak, že vyloupaná jádra nasypeme na utěrku nebo silný alobal nasypeme jádra, zakryjeme je papírem a další utěrkou a válečkem je rozdrtíme.
  • lískové ořechy: Lísková jádra je někdy po vyloupání ještě potřeba zbavit slupky. Pomůžeme si tak, že volně rozložíme na plech, vložíme do trouby a mírně je opražíme. Kromě toho, že získají lepší chuť, tak je promnutím v utěrce lehce zbavíme hnědé slupky.
  • mandle: Mandle je třeba také zbavit slupky, což jde docela snadno po jejich krátkém spaření ve vroucí vodě. Po vyjmutí z vody z nich lehkým mnutím slupku odstraníme. Po oloupání je opláchneme studenou vodou a necháme okapat. Tak zůstanou bílé. Do cukroví je buď meleme nebo krájíme na nudličky ostrým nožem. Aby se hladce krájely a neodskakovaly, tak si prkénko posypeme trochou pískového cukru.
  • arašídy: Arašídy se loupou snadno a stejně snadno se i v případě potřeby melou.

Tradiční cukroví s ořechy

Použití cukroví je u některých druhů variabilní, to znamená, že můžeme nebo také nemusíme je do těsta přidávat. V případě, že je vynecháme, tak jejich váhu musíme nahradit moukou a obráceně, pokud je zařadíme do těsta, kde nejsou uvedeny, tak musíme objem mouky přiměřeně snížit. Jsou však takové tradiční druhy cukroví, které se bez ořechů neobjedou a bez většiny druhů tohoto cukroví se neobejdou ani správné vánoční svátky. Mezi tyto druhy patří například : 

  • pracny, pracky neboli medvědí pracičky: Do praciček se hodí především mleté vlašské ořechy, které svou chutí doplňují kořeněné těsto na pracičky.
  • vanilkové rohlíčky: I do vanilkových rohlíčků se používají spíše vlašské ořechy, protože jsou tučnější a těsto na rohlíčky je s nimi křehčí. Ale i s lískovými oříšky jsou rohlíčky chutné.
  • slepované cukroví: Můžeme použít všechny druhy ořechů, záleží na receptu, našich možnostech a naší chuti.
  • plněné cukroví: Také zde se uplatní jak vlašské, tak lískové oříšky a současně i mandle. Ořechy i mandle používáme jemně strouhané do krémů nebo náplní.
  • drobné cukroví: Jedná se o cukroví drobných tvarů, kde se hodí využít mandlí. Jsou to různé malé oválky nebo hvězdičky, případně hrudky, které ještě kombinujeme s čokoládou či kokosem.
  • perníčky: Do některých perníčků přidáváme mleté mandle, ale většinou je využíváme na zdobení perníčků. 
  • nepečené cukroví: Mleté ořechy všech druhů i mandle používáme do nepečené hmoty, ze které pak tvarujeme kuličky, hrudky, roládky a další tvary.

Vánoční cukroví a zdobení ořechy

Ořechy i spařené oloupané mandle se výborně hodí na zdobení, především do čokoládové nebo jiné polevy, na zdobení perníčků nebo nepečeného cukroví. Zdobíme buď celým oříškem, půlkou ořechového jádra nebo mandle. Na zdobení potřebujeme vzhlednější a nepoškozené kousky ořechů, proto si je předem odkládáme a zbytek využijeme na zdobení, kdy používáme sekané ořechy nebo mandle.
 





Příspěvky ke článku: Vánoční cukroví s ořechy

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky