Tisk článku

Vánoční kapr

Ke štědrovečerní večeři se kapr připravuje tradičně nejčastěji smažený. Ale i u smaženého kapra můžeme vyzkoušet některé drobné změny při jeho přípravě. Někdy zase potřebujeme připravit kapra dietním způsobem, někdy si chceme vyzkoušet jiný způsob úpravy, někdy přidat další chod z kapra k slavnostní večeři. S několika náměty a postupy vás v krátkosti seznámí následující článek doplněný recepty.

Vánoční kapr

Předběžná příprava kapra

Většinou si asi kapra koupíme. Pokud nejsme zkušení a zruční, pak využijeme dnes běžně poskytované služby a necháme si kapra zabít a vykuchat již při nákupu. I tak na nás zbude dost práce s odstraňováním šupin. Pokud je kapr již zaschlý, tak jej trochu přelijeme horkou vodou, šupiny jdou pak snáze dolů. Odstraňujeme je speciální škrabkou, pokud ji nevlastníme, tak to jde i škrabkou na brambory nebo tupou stranou nože. Nepořádek se přitom nadělá i při nejlepší vůli, takže si k ruce připravíme staré nebo papírové utěrky na okamžité odklízení. Šupiny můžeme také odstranit přímo s kůží, pokud kapra stahujeme.

Smažený kapr

Očištěného kapra nakrájíme na porce. Mohou to být podkovičky, kdy krájíme přes hřbet napříč z celého kapra nebo většího kapra můžeme rozpůlit a pak nakrájet na řízky. Pokapeme je citronem, osolíme a necháme odležet. Kromě toho je můžeme třeba i nakládat do mírně okořeněného jogurtu, pak jsou řízky obzvlášť jemné nebo je předem naložíme do oblíbené marinády. Před obalováním řízky osušíme. Obalujeme klasicky v trojobalu, který tvoří hladká mouka, rozšlehané vejce a strouhanka. Vejce můžeme přichutit kořením, kečupem, vše podle chuti. Kromě strouhanky můžeme obalovat i v drcených lupíncích nebo ovesných vločkách. Velmi chutné jsou řízky obalované v těstíčku, kdy do rozšlehaných vajec přidáme pivo nebo víno, nejrůznější koření, strouhaný sýr, sterilovaný hrášek a nakonec mouku nebo solamyl, kterými těstíčko zahustíme. Obalené řízky usmažíme dozlatova ve vyšší vrstvě tuku, která by měla dosahovat zhruba do poloviny porce. Smažíme na oleji, ztuženém tuku nebo sádle.

Grilovaný kapr

Kapra můžeme i grilovat a pak jej podáváme jako minutku a přidáváme k němu zeleninovou oblohu a různě upravené brambory. Na grilování je vhodný kapr naložený předem v marinádě nebo alespoň dostatečně okořeněný. Grilujeme po obou stranách asi 7 minut na každé straně.

Opékaný nebo pečený kapr

Kapra nesmažíme, ale pouze opékáme na menším množství tuku. Pře opékáním jej obalíme v hladké mouce nebo solamylu. Opékání je podobně jako grilování vhodné pro pikantnější úpravy. Totéž platí pro pečeného kapra, kdy jej pečeme buď obloženého zeleninou na pekáči, kam můžeme přidat i například slaninu nebo pevně zabaleného v alobalu. Kapra můžeme před dopečením sypat sýrem, přelévat smetanou s rozšlehaným vejcem, kečupem nebo zvlášť připraveným pikantním přelivem.

Vařený kapr

Kapra vaříme většinou tehdy, pokud jej chceme upravovat v rosolu nebo s pikantním přelivem. Vkládáme jej celého, půlky nebo v porcích do vařícího vývaru se solí a potřebným kořením, většinou přidáváme i kořenovou zeleninu. Vaříme 10-15 minut, aby se nám nakonec zcela nerozpadl. Opatrně vyjmeme lopatkou, necháme vychladnout a buď podáváme s již připraveným přelivem nebo jej dále upravujeme například v aspiku. Mezi vařené kapry patří i kapr namodro, kdy kapra postavíme hřbetem nahoru do pekáče a přeléváme vařícím octem, až získá modravou barvu. Pak kapra dovaříme doměkka a podáváme teplého nebo studeného většinou s pečivem nebo jej využijeme do aspiku a pak podáváme jen studeného.

Dušený kapr

Kapra nejdříve opečeme na tuku, pak jej podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Podlévat můžeme i pivem, vínem nebo smetanou, vše záleží na vybraném receptu a k tomu náležejících přísadách. Můžeme si také vyzkoušet dříve velmi oblíbenou úpravu kapra načerno, což je dušený kapr s pikantní sladkokyselou omáčkou zahuštěnou perníkem podávaný s jemnými knedlíky.

Dietní kapr

Ani o vánocích není někomu dopřáno zapomenout na přísnou dietu a aby nemusel být ošizen o kapra, tak je nutné vybrat vhodnou dietní úpravu. Takže vybíráme z receptů na vařeného nebo dušeného kapra a protože většinou při dietě není vhodné ani koření, tak přidáváme jen trochu nezbytného. Pokud je možné mastit, tak jen kouskem másla. Je možné připravit i obalovaného kapra bez smažení. Kapra obalíme v trojobalu, u vajec můžeme vynechat i žloutek a obalit jen v bílcích a kapra buď grilujeme nebo jej zabalíme do alobalu, nahoru dáme kousek másla, zabalíme a v troubě upečeme.
 





Příspěvky ke článku: Vánoční kapr

Vložit nový příspěvek
Výborný vánoční kapřík v těstíčku Autor: Dagmarka, vloženo 18.12.2009
OdpovědětNás oblíbený vánoční kapřík v těstíčku je skvělej a celá rodina ho vyměnila za klasiku v trojobalu


Nové příspěvky
  • QtKXjZHBEb
    I'm not interested in football http://whistlinjacklodge.com/super-nudge-6000-slot/ super nudge...
  • oeQsoqKcngEKV
    I'm unemployed http://www.honorflightthemovie.com/about/ wellbutrin sr manufacturer 13. Apply...
  • giJozfLdSC
    What do you do for a living? phone tap number complete basic, questioning to complete complex...
  • aizYjFpDkLWwGo
    I'm a member of a gym http://www.fiendishsudoku.com/honey-to-the-bee-slots/ honey to the bee slot...
  • UksGztcYsYS
    I'm doing an internship http://ferso.org/ocean-dreams-slot-machine/ ocean dreams slot game Most...