Tisk článku

Vánoční perníčky

Vánoce konečně přicházejí. Úklid je rozplánován, nakoupené vánoční dárky bezpečně schovány tam, kde je děti nenajdou, ale my naopak v potřebnou dobu ano, takže se můžeme věnovat tomu, co budeme na vánoční svátky vařit a především jaké péct cukroví. První na řadě jsou vánoční perníčky, které k dokonalé chuti potřebují čas na rozležení.

Vánoční perníčky

Z čeho pečeme vánoční perníčky

Mezi základní suroviny na vánoční perníčky patří mouka, sladidlo, kterým by měl být med, případně jemný krupicový cukr, výjimečně vejce, tekutina, koření a kypřidlo :

  • mouka: Perníčky pečeme většinou z hladké pšeničné mouky. Přidávat můžeme i mouku žitnou, špaldovou nebo celozrnnou. Na jemné perníčky můžeme použít i mouku polohrubou. Před použitím mouku prosijeme, nejlépe dvakrát, aby byla opravdu provzdušněná a bez hrudek.
  • sladidlo: Do perníčků je nejlepší med, nemáme-li ho nebo ho nemůžeme použít, pak dáváme do těsta jemný krupicový cukr.
  • vejce: Vejce rozdělené na žloutek a sníh z bílků se dávají jen do jemnějších perníčků, kde je těsto podobné třenému těstu, do pevnějších perníčků se k lepšímu spojení těsta přidává vejce celé.
  • tekutina: Podle potřeby používáme vodu nebo mléko, které můžeme nahradit i černou nebo bílou kávou, kakaem nebo čajem. Do tužšího těsta na tvarované perníčky se tekutina nepoužívá vůbec nebo jen velmi málo.
  • koření: V případě perníčků je koření velmi důležitou přísadou, protože dodává perníčku specifickou chuť. Můžeme si ho připravit sami, ale nejjednodušší je si koupit směs perníkového koření, kde jsou všechny ingredience obsaženy.
  • kypřidlo: Prášek do perníku je určen pro rychlé perníky pečené na plechu a nehodí se pro tvarované perníčky. Na ty používáme buď jedlou sodu nebo tzv. cukrářské droždí, kterým je amonium. Na 50 dkg mouky se dávají většinou 2-3 gramy amonia nebo 5 gramů jedlé sody, kterou doplníme lžící citronové šťávy. Nepříjemný pach amonia pečením zmizí.

Příprava těsta na vánoční perníčky

Mouku prosijeme do mísy nebo na vál, přidáme do ní perníkové koření a cukr, pokud ho používáme. Med nahřejeme, přidáme do něj tekutinu a vejce a vše rozmícháme. Můžeme vše šlehat nad parou do konzistence hustého krému a vlažným krémem pak zadělat těsto. Množství tekutiny se řídí druhem perníčků. Na figurky a malé vykrajované perníčky děláme těsto tužší. Kypřidlo přidáme až nakonec a to tak, že jedlou sodu prosijeme s trochou mouky, amonium rozpustíme v tekutině, kterou v tomto případě může být i rum. Vypracujeme pevné těsto a necháme ho odpočinout nejlépe přes noc nebo ještě déle, což znamená 2-3 dny. Odpočinutím se koření i kypřidlo v těstě dobře rozloží a perníčky jsou pak kypré. Neodpočaté těsto by při pečení rychle nabývalo a perníčky by ztrácely tvar.

Pečení vánočních perníčků

Odpočaté těsto vyválíme na vále a vykrajujeme vybrané tvary vykrajovátky, figurky nebo části chaloupek, svícnů a dalších ozdobných tvarů krájíme ostrým nožem podle šablonky. Jestliže uvažujeme o tom, že perníčky použijeme na ozdobení vánočního stromečku, tak nezapomeneme na vykrojení otvoru pro stužku. Pečeme na vymazaném plechu, menší tvary je lepší péct na pečícím papíru. Povrch potřeme vejcem, oslazeným mlékem nebo kávou, perníčky se pak lépe pečou a na povrchu nepraskají. Vkládáme do předem vyhřáté trouby a pečeme stejnoměrně při střední teplotě 150-180°C. Po upečení můžeme potřít rozšlehaným vejcem, aby perníčky měly lesklý povrch, není to však nutné u perníčků, které chceme bohatě zdobit.

Zdobení vánočních perníčků

Zlatým hřebem přípravy perníčků je jejich zdobení, kde lze využít jak tradičních způsobů, tak vlastní fantazie. Zdobíme polevou připravenou z moučkového cukru, bílků a zbarvenou potravinářským barvivem. Poleva se musí vymíchat opravdu dohladka. Ke zdobení můžeme použít speciální sáček na zdobení perníčků nebo si jej složit z papíru tak, aby otvor byl velmi malý a mohli jsme tak zdobit nitkovitými ornamenty. Perníčky ke zdobení by měly být alespoň několik dnů odleželé, jinak z nich poleva odpadává. Kromě polevy můžeme zdobit i čokoládou nebo jinými polevami či zdobit ořechy a mandlemi ještě před upečením.

Skladování vánočních perníčků

Perníčky většinou potřebují zhruba 14 dnů k tomu, aby se důkladně proležely a byly vláčné a chutné.
Skladujeme je uložené v krabicích a ve vlhčím prostředí, aby zvláčněly. Pokud použijeme některý z receptů na rychlé perníčky, kde je většinou větší podíl tuku a vajec, pak tato nezbytnost odpadá.
 





Příspěvky ke článku: Vánoční perníčky

Vložit nový příspěvek
Správné načasování pečení Autor: Petruška, vloženo 04.12.2009
OdpovědětPerníčky už dělla moje pra pra babička a mám od ní recept uplně výtečnej mám ho tady na receptech:) a jsou opravdu skvělé jen si musíte správně načasovat kd yje udělat tak 3 týdny předem.
Re: Správné načasování pečení Autor: Olinka, vloženo 04.12.2009
OdpovědětJá ještě perníčky sypu skořicovým cukrem a pěkně se mě to osvědčilo jsou voňavé a dobroučké:)
Re: Re: Správné načasování pečení Autor: Pavlínka.D, vloženo 04.12.2009
OdpovědětTen skořicový cukr, určitě zkusím, ale jen písněte jak se to má udělt děkuji za info.
Re: Re: Re: Správné načasování pečení Autor: Alenka, vloženo 18.12.2009
OdpovědětPerníčky dělávám tak 14 dní před vánocemi a jsou skvělé jen je zdobím střídměji:)


Nové příspěvky