Nejlepší recepty na měkké perníčky k Vánocům na jednom místě. Inspirujte se!

Voňavé, kořeněné a hezky vypadající. Pečení a zdobení perníčků je vždy zábavou.

Přijdou vhod nejen na Vánoce, ale tehdy prostě chutnají nějak lépe. 

Recepty na tradiční vánoční perníčky můžete využít i pro návštěvu jako občerstvení ke kávě.

Mrkněte se na ty nejoblíbenější podoby.

Vánoční perníčky hned měkké

Chtěli byste upéct vánoční perníčky na poslední chvíli. Tento recept nevyžaduje jejich rozležení, lze je tedy konzumovat ihned, aniž byste si nalomili zub.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky koření do perníku
  • 1 lžíce kakaa
  • 180 g cukru moučky
  • 160 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 4 lžíce medu
  • 1-2 lžíce vody podle potřeby
  • bílek smíchaný s vodou na potření

Postup

  • Mouku si smícháme s perníkovým kořením, cukrem, kakaem, sodou a kypřicím práškem.
  • Následně přidáme máslo nakrájené na kostičky a žloutky. 
  • Vypracujeme těsto (pokud je moc sypké, přidáme trochu vody).
  • Necháme uležet v chladu alespoň 2 hodiny. 
  • Těsto si vyválíme na zhruba 5 mm hrubou placku a vykrajujeme tvary. 
  • Pečeme v troubě nahřáté na 160 °C asi 8-10 minut. 
  • Po upečení je ještě horké potřeme směsí vody a bílků, aby se krásně leskly.
Vánoční perníkové vločky s bílým zdobením ze sněhu.
Zdroj: shootsknitsandleaves.com

Medové perníčky s mandlemi

Recept na vánoční perníčky s medem patří k těm nejoblíbenějším. Tato verze je navíc obohacena o mandle.

Ingredience

  • 75 g másla
  • 125 g medu
  • 50 g hnědého cukru
  • 1 bílek
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 lžičky perníkového koření
  • špetka soli
  • 2  lžičky prášku do pečiva

Postup

  • V rendlíku si rozpustíme máslo s cukrem. 
  • Po vychlazení přidáme bílek a šleháme, pak přidáme med a přisypeme rozemleté mandle a mouku smíchanou se solí, kořením a kypřicím práškem.
  • Těsto si vypracujeme a dáme do lednice na dvě hodiny zchladit. 
  • Pak jej vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme různé tvary. 
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 5 minut. 
  • Po vychlazení je můžeme potřít rumovou glazurou nebo ozdobit bílky.
Zdobený vánoční perník ve tvaru srdce.
Zdroj: mojaprzystan-ila.blogspot.com

Pokud máte rádi kořeněné perníky na různý způsob, pak vás možná potěší recepty na perníky z plechu.

Vánoční slepované perníčky

Perníčky s marmeládovou náplní jsou měkké a chutné. Namísto marmelády můžete použít třeba i čokoládu nebo krém.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g Hery nebo másla
  • 100 g cukru
  • 2 a ½ lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1 a ½ lžičky perníkového koření
  • ½ lžičky skořice
  • 2 lžičky rumu
  • ½ lžičky jedlé sody

Ingredience na polevu

  • 75 g čokolády na vaření
  • 25 g 100% tuku

Ingredience na zdobení

  • marmeláda

Postup

  • Do mísy si dáme vejce, cukr, rum, změklý tuk, koření a mouku smíchanou s jedlou sodou. 
  • Těsto vypracujeme a necháme v lednici odležet 4 hodiny. 
  • Pak jej vyválíme na 5 mm vysokou placku a vykrajujeme tvary podle svých představ. 
  • Pečeme v troubě zahřáté na 180 °C asi 10-15 minut. 
  • Po vychlazení je spojujeme marmeládou a obalujeme v čokoládové polevě. 
  • Na polevu si připravíme vodní lázeň, nad kterou ingredience rozpustíme a perníčky máčíme. 
  • Pak je ještě můžeme podle představ ozdobit bílou čokoládou nebo bílkovou polevou.
Hotový recept na perníky k Vánocům zdobené čokoládou.
Zdroj: vikendovakucharka.sk

Nepečené perníkové kuličky

Máte chuť na zdravé perníčky? Navíc jsou úplně bez lepku.

Ingredience

  • ¾ hrnku datlí
  • ½ hrnku kokosové šlehačky
  • ⅓ hrnku kešu másla
  • 3 lžíce melasy
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička perníkového koření bez lepku
  • 3 lžíce kokosové mouky
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ½ hrnku nalámané tmavé čokolády
  • ½ lžičky kokosového oleje

Postup

  • Datle, kokosovou šlehačku a kešu máslo si dáme do mixéru a mixujeme asi minutu. 
  • Pak přidáme melasu a veškeré koření a mixujeme do hladka. 
  • Pak přidáme kokosovou moučku a těsto si dáme na 10 minut do mrazáku. 
  • Z těsta tvarujeme kuličky nebo pralinky, které skládáme na tácek a dáme opět na chvíli vychladit do mrazáku. 
  • Mezitím si nad párou roztavíme čokoládu s kokosový olejem.
  • Vychladlé perníčky máčíme do čokolády. 
  • Dáme opět vychladit. 
Perníkové kuličky bez pečení a bez lepku.
purelykaylie.com

Bezlepkové medové perníčky

I lidé s celiakií chtějí mlsat. Dopřejte jim to!

Ingredience

  • 400 g bezlepkové mouky oblíbené značky (možno použít také pohankovou)
  • 140 g třtinového cukru
  • 100 g rozměklého másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce teplého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • perníkové koření (pokud nemáme, tak lžičku mleté skořice a lžičku mletého hřebíčku)

Postup

  1. Všechny sypké suroviny smícháme v míse.
  2. Přidáme med, máslo a vejce a zpracujeme do jednolité hmoty.
  3. Těsto necháme odpočinout, klidně i přes noc.
  4. Na pomoučeném válu (i zde musíme použít bezlepkovou mouku) rozválíme těsto na tenké plátky a vykrajujeme zvolené vánoční tvary a pokládáme na pečicím papírem vyložený plech.
  5. Před pečením potřeme rozkvedlaným vajíčkem.
  6. Vkládáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme asi 5 minut – jakmile zlátnou, vytahujeme.
Perníková srdíčka různě zdobená bílou polevou
Zdroj: shootsknitsandleaves.com

Jako šikovný pomocník nejen na vánoční cukroví se může hodit kvalitní kuchyňská váha z naší recenze. Podívejte se, jak si nejlépe vybrat.

Jednoduché rumové perníčky

Máte rádi cukroví s příchutí rumu? Zkuste tento recept na vánoční perníčky.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g změklého másla
  • 2 lžíce rumu
  • 2 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce medu
  • 170 g cukru moučka
  • 80 g mletých mandlí
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžíce kakaa

Ingredience na polevu

  • 400 g moučkového cukru
  • 4 lžíce rumu
  • 7 lžic horké vody

Postup

  • Mouku si prosejeme spolu s cukrem a kakaem, přidáme skořici, perníkové koření, mandle, jedlou sodu a vše smícháme.
  • Poté přidáme vejce a změklé máslo. 
  • Vytvarujeme těsto, které necháme hodinu odležet. 
  • Pak z těsta tvarujeme kuličky o průměru zhruba 2 cm a skládáme na plech vyložený papírem na pečení.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 8 minut. 
  • Polevu si nachystáme z prosátého cukru, do kterého přidáme horkou vodu a rum. 
  • Perníčky pak do polevy namáčíme.
Vánoční perníkové cukroví s rumem.
Zdroj: sistersbakery.com

Norimberské perníčky 

Na vánoční perníčky z Norimberka nemusíte cestovat daleko. Jejich vůně se může objevit i ve vaší kuchyni.

Ingredience

  • 1 hrnek cukru krystal
  • 5 velkých vajec
  • 1 a ¾ hrnku mletých lískových ořechů
  • 1 a ¾ hrnku mletých mandlí
  • ½ hrnku kandované citronové kůry (rozmixované najemno)
  • ½ hrnku kandované pomerančové kůry (rozmixované najemno)
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička citronové kůry
  • Tmavá čokoláda na vaření (na obalení)

Postup

  • Vejce si vyšleháme s cukrem do bílé pěny (necháme si na tom záležet a šleháme asi 15 minut).
  • Poté přidáme mleté lískové oříšky, mandle, kandovanou kůru z citronu i pomeranče, citronovou kůru a perníkové koření. 
  • Vše zamícháme a necháme v lednici uležet asi 10 hodin. 
  • Pak si na pečicí papír předkreslíme pomocí hrnku (o průměru asi 6 cm) kruhy. 
  • Do jednotlivých kruhů pak přidáváme hromádky těsta. 
  • Pečeme při 160 °C asi 22 minit. 
  • Po vychlazení obalujeme v čokoládě.
Lahodné perníčky k Vánocům z Norimberka udělané doma.
Zdroj: platedcravings.com

Zkuste také naše recepty na vánoční linecké cukroví.

Častý problém, proč jsou perníčky tvrdé, je ten, že do receptu na vánoční perníčky přidáváte v dobré víře med. To je ale špatně, nikdy nedávejte více, než je předepsaná dávka.

Pokud se stane, že jsou perníčky tvrdé, ještě to nevzdávejte! Dejte je do krabice a k nim vložte rozkrojené jablko a uzavřete. Perníčky nasáknout vlhkost z jablka a změknou!

Hotové perníkové cukroví skladujeme uložené v krabicích a ve vlhčím prostředí, aby zvláčněly.

Ideální doba na uležení jsou 2 týdny předem.

Tipy na zdobení vánočních perníčků

Na závěr je nejlepší perníčky nějak ozdobit. Nejen, že pak vypadají pěkněji, ale také chutnají o něco lépe.  

Jednou z nejoblíbenějších úprav je sněhová poleva. Pro jednodušší variantu se osvědčila rumová či citronová glazura.

Bílkovou polevou si můžete vytvořit krásné ornamenty, a někdy zcela jednoduše. Aby se to však všechno hezky povedlo, potřebujete správnou konzistenci polevy a také ideální tloušťku linky. Ve finále to může vypadat třeba tak, jak vidíte na obrázku. 

Hotové nazdobené perníčky sněhovou polevou i v barevné variantě.
Zdroj: tasteofhome.com

Polevu si také můžete obarvit do různých barev. Toho docílíte přidáním potravinového barviva. 

Mnohem jednoduššího zdobení docílíte namočením do čokolády nebo potřením glazurou. Přidá to sice na chuti, ale perníčky nebudou až tak lákavé na oko, jako jsou ty zdobené polevou z bílků.

Jak na každou z těchto polev? To zjistíte v samostatném článku o polevách na perníčky

Kromě polev můžete samozřejmě perníčky dozdobit u dětí oblíbenými lentilkami, jedlými cukrovými perličkami, potravinářským fixem nebo hrubozrnným cukrem.

Komentáře
  1. Perníčky už dělla moje pra pra babička a mám od ní recept uplně výtečnej mám ho tady na receptech:) a jsou opravdu skvělé jen si musíte správně načasovat kd yje udělat tak 3 týdny předem.

  2. Já ještě perníčky sypu skořicovým cukrem a pěkně se mě to osvědčilo jsou voňavé a dobroučké:)

  3. Ten skořicový cukr, určitě zkusím, ale jen písněte jak se to má udělt děkuji za info.

  4. Papriky pěstuji asi 40 roků. Za tu dobu jsem vyskoušel nejméně 40 – 50 druhů a celkem s dobrým výsledkem. Letos jsem zasel asi 5 semen odrůdy Samuraj F1. Jaké bylo moje překvapení, kyž první zralá paprika měřila 26 cm na délku a téměř 14 cm na šířku. Její stěny měly kolem 4 mm. Chuťově čerstvá je opravdu dobrá. A co mne překvapilo ještě více je to, že na rostlině jsou 3-4 plody. Doporučuji ji všem, kteří pěstují papriky i když cena je kolem 34 Kč.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X