Tisk článku

Vánoční sněhové cukroví

Sněhobílé nebo barevné pusinky, malé věnečky, drobné placičky nebo laskonky, to je sněhové cukroví, někdy označované také jako pěnové. Toto lehounké cukroví z bílkového sněhu by na vánočním stole nemělo chybět. Jeho příprava je snadná, pozornost je třeba věnovat hlavně jeho dokončení velmi mírným pečením, spíše jen sušením.

Vánoční sněhové cukroví

Sněhové cukroví a ingredience

Základní surovinou do sněhového cukroví jsou bílky. Dají se tak dobře zužitkovat odložené bílky od jiného cukroví nebo krémů, kde byly zapotřebí pouze žloutky. Bílky se mohou nastavit studenou vodou v množství asi 1 lžíce na 1 bílek. Vodu můžeme nahradit například vínem nebo vařenou kávou. Dále je to cukr, jako vhodnější se jeví jemná krupice a mouka na zahuštění. Na zahuštění většinou používáme hrubou nebo polohrubou mouku, ale sněhovou hmotu můžeme zahustit i velmi jemnou a samozřejmě prosátou strouhankou, strouhaným kokosem, mletými ořechy či mandlemi. Někdy se používají ve velmi malém množství i další ingredience na zabarvení nebo dochucení. Až na výjimky se do něj nepoužívá žádný tuk.

Sněhové cukroví a jeho příprava

Na přípravu sněhového cukroví je třeba bílky vyšlehat do tuhého sněhu. Není snad třeba připomínat, že bílky musí být dobře odděleny od žloutků tak, aby v nich ani kousek nezůstal, protože sníh by se pak nedal vyšlehat. Nádoba na šlehání a šlehací metly musí být bez pozůstatků jakéhokoliv tuku, jinak sníh zůstává řídký. Několik kapek citronové šťávy napomůže dobrému ušlehání. Bílkový sníh šleháme buď běžně za studena nebo nad párou a během šlehání přidáváme pouze cukr. Mouku nebo jiné ingredience na zahuštění zlehka vmícháme až do hotového sněhu. Bílkový sníh můžeme také připravit méně obvyklým způsobem s horkým svařeným cukrem.

Bílkový sníh studený

Ve vhodné nádobě šleháme bílky, můžeme přidat i trochu vody a postupně přidáváme cukr, dokud není sníh pevný a tuhý a netvoří špičky. Neměl by však být tak tuhý aby hrudkovatěl.

Bílkový sníh šlehaný nad párou

Pro tento způsob potřebujeme dvě nádoby. V jedné šleháme bílky s vodou a cukrem a tato nádoba je současně ponořena do jiné nádoby s horkou vodou. Šleháme, dokud sníh nezačne houstnout, pak odstavíme a šleháme do jeho zchladnutí.

Bílkový sníh se svařeným cukrem

Ve zvláštní nádobě svaříme cukr s vodou na nitku nebo až na bubliny, záleží na receptu. Místo vody opět můžeme použít víno, kávu nebo kakao. Horký cukr pak zašleháváme do sněhu.

Sněhové cukroví a tvarování

Sněhové pečivo tvarujeme přímo na plech, který musí být vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem, pro jistotu rovněž trochu pomazaný tukem. Tuhý sníh, do kterého jsme dali všechny potřebné ingredience, můžeme tvarovat lžičkou, kdy z něj tvoříme hrudky nebo hromádky, které rozetřeme na placičky. Pravidelné tvary získáme, když na tvarování použijeme sáček se zdobící špičkou, jejíž velikost volíme podle potřeby. Pro docílení pravidelných tvarů si můžeme předem naznačit obrysy do tuku posypaného moukou již na plechu. Hustší sněhová hmota se někdy kombinuje s dalším cukrovím, které tvoří podklad pro sněhovou hmotu.

Sněhové cukroví a pečení

Na tepelné úpravě sněhového cukroví velmi záleží. Toto cukroví se totiž nepeče tak jako ostatní druhy, ale spíše pouze suší v teplé troubě. Plech s cukrovím se vkládá do trouby, která je předem vyhřátá na cca 50°C a nechá se vyběhnout. Pak už se jen dosouší. Pro některé druhy může být trouba již vypnutá a pak cukroví jen sušíme. Sušení přitom trvá relativně dlouho, někdy až hodinu či více. Pokud by nám chybělo lehké zrůžovění povrchu cukroví, tak můžeme nakonec troubu zapnout nejvýše na 5 minut. U sněhového cukroví se přitom obtížně stanovují nebo doporučují jednotlivé časy, protože v každé domácnosti peče trouba jinak. Proto pokud si nejsme zcela jisti, je nejlepší si vše vyzkoušet na menším množství. Správně dokončené sněhové cukroví jde dobře sundávat z plechu nebo sloupnout z papíru a kousky nejsou vláčné, ale tuhé a trochu chrastící.

Sněhové cukroví a zdobení

I sněhové cukroví můžeme zdobit. Částečným zdobením je již přibarvení sněhu kakaem, kávou nebo několika kapkami potravinářského barviva. Zdobit můžeme i kousky ořechů či datlí a podobného ovoce, kterými dozdobíme ještě před sušením a cukroví s nimi dokončíme. Hotové cukroví většinou nespojujeme krémy, ale spíše jen čokoládovou polevou, do které můžeme cukroví namáčet nebo polevou jen mírně pokapat.

Sněhové cukroví a skladování

Pokud připravujeme sněhové cukroví v předstihu, je jeho způsob skladování ještě důležitější než u jiného cukroví. Toto cukroví nesmí zvlhnout, protože ztrácí svoji křehkost i vzhled.
 





Příspěvky ke článku: Vánoční sněhové cukroví

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...