Tisk článku

Vánoční sušenky

U cukroví na vánoční stůl převládá cukroví s vyšším obsahem tuku i cukru, slepované nebo plněné krémy a náplněmi a navíc zdobené i polevou. Tuku a cukru v tomto cukroví bývá více než dost a občas přijdou k chuti i jednodušší druhy sladkostí. Jedním z nich jsou i sušenky.

Vánoční sušenky

Vánoční sušenky a vhodná těsta

Sušenky sice můžeme připravit i z křehkého, nebo lineckého těsta, ale většinou na ně používáme sušenkové těsto, které obsahuje méně tuku než předcházející dvě těsta. Na toto těsto potřebujeme běžné základní suroviny jako je mouka hladká či polohrubá, moučkový nebo krupicový cukr a máslo nebo rostlinný tuk.

Vánoční sušenky a ingredience

Hlavní suroviny doplňujeme dalšími ingrediencemi podle receptu nebo podle chuti. Základní sušenkové těsto můžeme dobarvit či dochutit řadou ingrediencí, které splní svůj účel. Z těch nejvíce využívaných to je například :

  • kakao: Kakaem především těsto zabarvíme a současně i mírně dochutíme.
  • ořechy a oříšky: Mleté je používáme do těsta pro dochucení, celé nebo krájené na zdobení před pečením.
  • koření: Mletým nebo tlučeným kořením se sušenky různě dochucují. K tomuto účelu se používá skořice, zázvor, anýz, koriandr nebo některé směsi koření.
  • strouhaná mrkev: Strouhaná mrkev je vhodnou přísadou. Těsto zabarví do lehce oranžové barvy, dochutí a současně jej kaloricky odlehčí.
  • citrusové šťávy: Vymačkaná šťáva z citronů nebo pomerančů či jiných citrusů těsto lehce ochutí a dodá mu příjemnou vůni.
  • strouhaná citrusová kůra: Strouhaná kůra z citronů, pomerančů nebo dalších citrusů se doporučuje pro chuť i vůni. Použít však můžeme pouze kůru dobře omytou tak, aby z ní byly odstraněny chemikálie, kterými byla ošetřena před přepravou.
  • ovesné vločky: Přídavkem ovesných vloček uděláme sušenky trochu zdravější, podobně můžeme použít i celozrnnou či jiné druhy mouky.
  • sušené nebo kandované ovoce: Používáme pro dochucení sušenek, případně pro dozdobení povrchu před pečením.

Vánoční sušenky a tvarování

Sušenky vykrajujeme z vyválených plátů formičkami na vykrajování. Protože je sušenkové těsto méně tučné, tak plát vyválíme skutečně tenký. Pro tvarování ze sušenkového těsta můžeme místo vykrajování v některých případech využít i nástavec na masový strojek nebo speciální lis na sušenky se zvláštními šablonkami, které určují tvar sušenky. Zvláště u sušenkového lisu musíme dbát na to, aby těsto bylo zcela hladké, bez hrubších částí nebo hrudek, protože by neprošlo otvory šablon. Sušenky můžeme ještě před pečením dozdobit kouskem oříšku, mandle či kandovaného ovoce. Můžeme péci i vícestupňové sušenky, kdy kombinujeme velikost tvarů, různost tvarů nebo odlišnou barevnost. Sušenky, které budeme po upečení spojovat marmeládou nebo krémem bez následující celoplošné polevy můžeme péci již s otvorem uprostřed u poloviny sušenek. Pro tyto účely se dnes již vyrábějí vhodné formičky.

Vánoční sušenky a pečení

Sušenky se nejlépe pečou na plechu vyloženém pečícím papírem. Pečeme je ve středně teplé troubě dorůžova a ihned po upečení je z papíru sloupneme a rovnáme na rovný tác.

Vánoční sušenky a zdobení

Sušenky, které nemáme v úmyslu dále zdobit, můžeme silně pocukrovat nebo obalit v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem ihned po upečení. Ostatní sušenky zdobíme vychladlé. Protože sušenky jsou připraveny z jednoduchého těsta, můžeme více času věnovat jejich konečné úpravě. Pokud jsme sušenky nějakým způsobem neozdobili už před pečením, tak je po upečení a vychladnutí můžeme :

  • spojovat marmeládou nebo jednoduchým málo tučným krémem
  • polévat celé libovolnou polevou nebo je polevou jen částečně ozdobit
  • jen částečně zdobit polevou nebo kombinovat světlou a tmavou polevu
  • použít způsob, kdy na jednoduché a neozdobené sušenky vytvarujeme z nepečené hmoty další tvar

Vánoční sušenky a skladování

Sušenky nevyžadují mimořádná opatření při skladování, stačí jim běžná opatření. Neměly by se poškodit, neměly by získávat jiné pachy a měla by být dodržena doba potřebná k jejich proležení, která se odvíjí od receptu.
 





Příspěvky ke článku: Vánoční sušenky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...