Přichystejte si to nejlepší sušenkové cukroví pro vánoční pohoštění. Inspirujte se!

Sladkých dobrot není nikdy dost, což o Vánocích platí dvojnásob!

Překvapte své blízké a připravte jim pečlivě vybrané recepty na vánoční sušenky.

Přijdou vám hosté a nemáte zatím odleželé klasické cukroví? Zkuste právě tyto lahůdky.

Zjistěte, která z receptur vám i vašim blízkým zachutná nejvíce.

Jednoduché vánoční sušenky

Malé cukroví je super jednohubka, kterou si zamilují děti i dospěláci. Mají dokonale jemnou texturu a v ústech se doslova rozplývají.

Je v nich jen minimální množství koření, aby byly sušenky vhodné i pro menší děti. Omrkněte také recepty na opilé cukroví, které si zamilujete.

Ingredience:

  • 250 g samokypřicí mouky
  • 125 g studeného másla nakrájeného na 1 cm velké kostky + kousek másla na vymazání plechu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 rozšlehané vejce

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si 2 velké plechy na pečení, které vymažeme tenkou vrstvou másla.
  • Do velké mísy prosejeme samokypřící mouku a přidáme máslo nakrájené na kostky. Mouku jemně třeme s máslem pomocí prstů, až se utvoří hmota připomínající drobenku.
  • Přidáme moučkový cukr, skořici, zázvor a znovu důkladně zpracováváme. Poté ještě přihodíme vejce a vypracujeme hladké těsto. Pokud by se vám zdálo, že se nechce těsto spojit, přidejte pár kapek vody, ale opravdu jen pár.
  • Jakmile se všechny ingredience spojí a utvoří se těsto, vytvarujte z něj kouli a položte na pomoučenou pracovní plochu.
  • Těsto rovněž posypeme trochou mouky a vyválíme plát o tloušťce cca 5 mm.
  • Vykrajovátky ve tvaru hvězd, která mohou mít různou velikost, vykrajujeme jednotlivé sušenky a pokládáme na máslem vymazaný plech, přičemž mezi nimi necháme aspoň 2 cm mezeru.
  • Zbylé těsto po vykrajování znovu zpracujeme do koule, dáme na pracovní plochu a postupujeme jako předtím, dokud všechno těsto nespotřebujeme.
  • Sušenky vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 10 až 15 minut, dokud nezískají hvězdičky na povrchu světle zlatý nádech a lehce tmavé okraje.
  • Hotové vyjmeme z trouby a necháme na kuchyňské mřížce vychladnout.
  • Konzumovat se dají ještě teplé. Po úplném vychladnutí se uloží do plechovky na sušenky, nebo do jiné vzduchotěsné nádoby, kde vydrží asi týden, pokud se nesní hned.
Lahodné a snadné vánoční hvězdičky s jemnou texturou a lehce kořeněnou chutí.
Zdroj: https://www.easypeasyfoodie.com

Vánoční čokoládové sušenky s karamelovou náplní

Veselí sobi jsou oblíbenými sušenkami, které se přímo rozplynou na jazyku, přičemž vaše chuťové pohárky pohladí jemná karamelová náplň a vynikající čokoláda.

Ingredience:

  • 20 máslových sušenek
  • 20 bílých mini marshmallows
  • 10 bílých marshmallow běžné velikosti
  • 40 kousků mléčné čokolády
  • 20 lentilek nebo tomu podobných bonbonů
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 1/3 hrnku hnědého cukru
  • 50 g másla
  • 1 hrnek rozpuštěné mléčné čokolády
  • 20 mini kulatých preclíků (nakrájených na 1/2, aby vznikly parohy)

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180°stupňů a připravíme si dvě nízké formy s 12 otvory. Otočíme je dnem nahoru a všech dvacet sušenek na ně rozprostřeme.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 3 až 4 minuty, aby sušenky změkly. Poté vyjmeme z trouby a rychle zatlačíme změklé sušenky pomocí lžíce do jednotlivých otvorů, aby se vytvarovaly do tvaru poháru.
  • Odložíme stranou a necháme úplně vychladnout.
  • Kuchyňskými nůžkami rozstřihneme mini marshmallow na polovinu, aby vznikly dvě kolečka. Na každou lepkavou polovinu dáme kousek mléčné čokolády, aby vznikly očka.
  • Běžně velké marshmallow rovněž rozdělíme na poloviny a na každou půlku přilepíme lentilku nebo jiný podobný bonbon, tím nám vznikne sobí nos. Obojí zatím odložíme stranou.
  • Do malého hrnce nalijeme slazené kondenzované mléko, přidáme cukr, máslo a na střední teplotu vaříme za stálého míchání do zhoustnutí, cca 10 minut.
  • Ještě teplou karamelovou směs rovnoměrně rozdělíme do pohárků ze sušenek.
  • Necháme chvilku ochladit a poté do všech otvorů rozdělíme rozpuštěnou mléčnou čokoládu.
  • Ozdobíme sobím nosem, přidáme očka, a nakonec naaranžujeme poloviny preclíků jako parohy soba Rudolfa.
  • Počkáme až vše vychladne a zatuhne. Můžeme rovnou servírovat nebo dát ještě vychladit do chladničky.
Luxusní sušenkové tartaletky s karamelovou náplní a čokoládovou polevou.
Zdroj: https://www.taste.com.au

Tip: Už jste ochutnali dánské vánoční máslové sušenky?

Co budete potřebovat: 200 g čerstvého nesoleného másla, 150 g moučkového cukru + na posyp, 1 vanilkový lusk (vyškrábnutá semínka), 1 vejce, 75 g mletých mandlí, 240 g hladké mouky.

Jak na to: Troubu předehřejete na 180 stupňů. V misce utřete máslo, vanilková semínka a cukr do krému, přidáte vejce a promícháte. Mleté mandle smíchejte s moukou a vmíchejte do máslové směsi.

Důkladně rozmíchanou směs přendejte do cukrářského sáčku s hvězdicovým nástavcem a vytlačujte na plech vyložený pečícím papírem kolečka. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 8 až 10 minut, případně dokud sušenky nedostanou zlatavě hnědý nádech.


Skořicové sušenky

Tenhle recept na první pohled připomíná populární esíčka, jen mají jinou chuť a jsou domácí. Jsou jednoduché, rychlé a rozplývají se na jazyku. Pokud milujete skořici, určitě nezůstanete jen u jedné dávky.

Ingredience:

  • 70 g čerstvého nesoleného másla
  • 80 ml Zlatého sirupu
  • 1 polévková lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 250 g samokypřící mouky
  • 3 lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky soli

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a dva velké plechy vyložíme pečicím papírem.
  • V malém hrnci rozpustíme máslo, zlatý sirup, cukr a na mírném ohni za stálého míchání vaříme, dokud se máslo nerozpustí.
  • Do mísy prosejeme mouku, skořici, sůl a vařečkou mícháme, aby se suché suroviny promísily.
  • Máslovou směs přeneseme do velké mísy a šleháme 2 až 3 minuty.
  • Po menších částech zašleháme moučnou směs, aby se vše spojilo. Nakonec rukama vypracujeme hladké těsto.
  • Odebíráme stejně velké kousky těsta, z kterých tvoříme kuličky a klademe je na plech. Necháme mezi nimi dostatečně velkou mezeru.
  • Pomoučenou vidličkou každou kuličku zmačkneme, aby se zploštila na nízkou sušenku.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 8 minut. Sušenky jsou hotové, když získají sytě zlatou barvu.
  • Hotové vyjmeme z trouby a odložíme na chvilku odpočinout. Poté přendáme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Zlaté máslové sušenky s úžasnou vůní skořice.
Zdroj: https://www.kitchenstories.com

Na jaké druhy koření nezapomínat, když chceme péct vánoční sušenky?

Vánoce jsou časem radosti, pohody a lásky. To už víme všichni, ale nezapomínejte, že jsou také dobrém jídle, zejména pak o mlsání. No a jaké by to byly sladkosti bez vhodného koření, které dokáže už jen pouhou vůní navodit tu správnou vánoční atmosféru. Které koření je nejdůležitější?

  • Anýz
  • Badyán
  • Skořice
  • Muškátový oříšek
  • Kardamom
  • Nové koření
  • Hřebíček
  • Zázvor
  • Vanilka
  • Koriandr

Kromě toho, že tyto druhy koření mají úžasné aroma, obsahují také různé látky, které jsou prospěšné našemu zdraví. Je dobré zmínit, že se dají používat také při přípravě pokrmů, ať už svátečních pochoutek, nebo klidně i celoročně.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X