Vánoční sušenky

Cukroví už máte poslepované a přemýšlíte, čím překvapit letos?

Nebo se naopak chystáte sladké na vánoční tabuli trochu odlehčit?

V obou případech je tu 5 nejlepších receptů na vánoční sušenky. Vánoční sušenky pečeme ze sušenkového těsta, které obsahuje méně tuku, takže jeho výsledná podoba je křehčí – jako sušenky.

 

Variace vánočních sušenek

Základní sušenkové těsto můžeme dobarvit či dochutit:

  • kakaem
  • ořechy a oříšky
  • kořením
  • strouhanou mrkví
  • citrusovou šťávou
  • ovesnými vločkyami
  • sušeným nebo kandovaným ovocem

Vánoční sušenky a tvarování

Sušenky vykrajujeme z vyválených plátů formičkami na vykrajování. Protože je sušenkové těsto méně tučné, tak plát vyválíme skutečně tenký. Můžeme péci i vícestupňové sušenky, kdy kombinujeme velikost tvarů, různost tvarů nebo odlišnou barevnost.

Recepty na vánočni sušenky nabízí variabilitu.
foto zdroj: pinterest.com

Sušenky, které budeme po upečení spojovat marmeládou nebo krémem bez následující celoplošné polevy můžeme péci již s otvorem uprostřed u poloviny sušenek. Pro tyto účely se dnes již vyrábějí vhodné formičky.

Výsledná úprava sušenek

Sušenky můžeme snadno:

  • spojovat
  • polévat
  • namáčet
  • zdobit

Vánoční sušenky s kakaem

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g cukru krystal
  • 250 g hery
  • 3 vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 80 g kakaa
  • 1 lžíce mléka

POSTUP

  1. Hladkou mouku, sůl a jedlou sodu promícháme s kakaem.
  2.  Cukr a vejce vyšleháme, přidáme máslo.
  3. Vše vyšleháme.
  4. Vyválíme tenounký plát a vykrájíme sušenky, přeneseme na pečící papír a pečeme při teplotě 175ºC  asi 10 minut (nebo do změny barvy).
  5. Necháme odležet 2 dny.

Vánoční sušenky jsou nejlepší s kakaem.

foto zdroj: google.com

Vánoční sušenky s nutelou

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g cukru krystal
  • 250 g hery
  • 3 vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce mléka
  • 1 nutela / lískooříšková pomazánka

POSTUP

  1. Hladkou mouku, sůl a jedlou sodu promícháme s kakaem.
  2.  Cukr a vejce vyšleháme, přidáme máslo a mléko.
  3. Vše vyšleháme.
  4. Vyválíme tenounký plát a vykrájíme kolečka, která překrojíme napůl.
  5. Pečeme při teplotě 175ºC  do zrůžovění.
  6. Půlkolečka spojujeme lískooříškovou pomazánkou a pak posypeme mletými ořechy.
  7. Necháme odležet 2 dny.
Netradiční sušenky s nutelou návštěvu překvapí.
foto zdroj: pinterest.com

Výborné jsou také sušenky citronové!

Vánoční sušenky s kokosem

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g cukru krystal
  • 250 g hery
  • 3 vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce mléka
  • 150 g kokosu

POSTUP

  • Hladkou mouku, sůl a jedlou sodu promícháme s kakaem.
  •  Cukr a vejce vyšleháme, přidáme máslo a mléko.
  • Vše vyšleháme.
  • Jemně vmícháme 100 g kokosu.
  • Vyválíme tenounký plát a vykrájíme kolečka.
  • Kolečka obalíme v kokosu.
  • Pečeme při teplotě 175ºC  asi 10 minut (do změny barvy kokosu).
  • Necháme odležet 3 dny.

Vánoční sušenky a kokos patří k sobě.

foto zdroj: pinterest.comVyzkoušejte také sušenky se slunečnicovými semínky!

Vánoční sušenky s marcipánem

INGREDIENCE

  • 240 g másla
  • 240 g hladké mouky
  • 4 lžíce rumu
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g marcipánu

POSTUP

  1. Příprava těsta je u těchto sušenek stejně jednoduchá jako u jiných druhů. Všechny ingredience si vyndáme předem z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu.
  2. Změklé maso umixujeme s ostatními ingrediencemi – moukou, cukrem, rumem. Těsto necháme v lednici alespoň dvě hodiny.
  3. Těsto rozválíme na mírně pomoučněné pracovní ploše na tenký plát a z toho vykrájíme kolečka.
  4. Sušenky pečeme do růžova. Hned po upečení přiložíme na každou sušenku kolečko marcipánu, dobře tam přilne.
  5. Ještě za tepla můžeme dozdobit kupovaným barevným posypem.
  6. Necháme změknout 1-2 dny (nebo přes noc v koupelně).
Marcipán udělá z vánočních sušenek téměř dekorativní doplněk.
foto zdroj: google.com

Vánoční sušenky s ořechy

INGREDIENCE

  • 200 g drcených lískových oříšků
  • 250 g másla
  • 460 g hladké mouky
  • 100 ml medu
  • 4 vejce
  • 250 g cukru
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • hrst rozinek
  • 1 lžička jedlé sody

 

POSTUP

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
  2. Vyšleháme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a medem.
  3. Přidáme i vejce. Nakonec vmícháme sůl, sodu, mouku i drcené oříšky a rozinky. Směs pořádně promícháme.
  4. Z těsta tvarujeme placičky. Pečeme 10 minut.
  5. Po vychladnutí namáčíme v bílé polevě nebo necháme jen tak.
  6. Necháme 2 dny odležet.
Vánoční sušenky s ořechy jsou vydatné a oblíbené.
foto zdroj: google.com

Lískové oříšky lze také nahradit levnějšími burskými oříšky nebo ovesnými vločkami.

Tip na závěr:

Sušenky sice nevyžadují mimořádná opatření při skladování, stačí, aby se nepolámaly a nezískaly jiné pachy. Pozor však na dobu potřebnou k jejich proležení, bývá uvedena u každého sušenkového receptu.
Povedly se? Podělte se s námi o své kulinářské zážitky v sekci komentářů pod článkem!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *