Vejce patří mezi důležité potraviny svým obsahem bílkovin, které se vyrovnají masovým nebo mléčným.
Kromě toho obsahují řadu vitamínů a minerálů.
A pokud je milujete, máme pro vás dobrou zprávu.
V tomto článku jsme pro vás připravili 5 skvělých receptů na vařená vejce.
Vařená vejce ve skořápce do skla
Chcete si připravit jednoduchou a přitom velice chutnou snídani? Zkuste vejce do skla, pokud se vám jejich příprava podaří, už nebudete chtít snídat nic jiného.
INGREDIENCE
- 3 vejce
- 1 lžíce octa
- sůl a pepř
- pažitka
POSTUP
- Vejce jedno po druhém vložíme do vroucí vody se lžící octa.
- Vaříme 3 minuty pak je přelijeme studenou vodou.
- U každého vajíčka opatrně oloupeme vršek a pak ho pomocí lžičky vyškrábneme do skleničky.
- Osolíme, opepříme a dozdobíme pažitkou.
- Můžeme podávat s nakrájenými toasty.
Vejce Benedikt vařená bez skořápky
Luxusní snídaňový recept na vejce Benedikt s přelivem z holandské omáčky. Nechte se unést.
INGREDIENCE
pro 2 osoby
- 2 vejce
- 2 britské muffiny nebo 1 houska
- 100 g dušené šunky
- 1 lžíce octa
Na omáčku:
- 1 žloutek
- 1 lžička šťávy z citronu
- ⅓ lžičky dijonské hořčice
- špetka soli
- špetka pepře
- ¼ hrnku rozpuštěného teplého másla nebo ghí
Na ozdobu:
- pažitka
POSTUP
- Nad vodní lázní si zahřejte žloutek, se šťávou z citronu a dijonskou hořčicí.
- Pak pomalu přidávejte máslo a šlehejte.
- Omáčku nevařte, pouze ohřívejte, aby se nesrazila. Dochuťte solí a pepřem.
- Odstavte z tepla a připravte si vejce.
- Do vroucí vody si dáme lžíci octa a vejce si první vyklepneme do hrnku.
- V hrnci utvoříme z vody vír a do středu víru vhodíme vejce. Žloutek se hezky obalí bílkem.
- Necháme vařit 2-3 minuty, vytáhneme děrovanou naběračkou a dáme uvařit další vejce.
- Mezitím si opečeme muffiny nebo na poloviny nakrájené housky, nahoru dáme šunku a na šunku uvařené vejce.
- Vše přelijeme holandskou omáčkou a ozdobíme pažitkou.
Objevte podobné tipy
Uvařená vejce na hniličku ve špenátové polévce
Vařená vejce jsou nejšetrnější a nejzdravější úpravou. Vychutnejte si vitamínovou bombu.
INGREDIENCE
- 1 kg čerstvého nebo 300 g mraženého listového špenátu
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- drcený kmín
- 3 vejce
- 150 ml smetany na vaření
- celozrnné krutonky
POSTUP
- Špenát dáme vařit do takového množství vody, aby byl akorát pod hladinou a zároveň neplaval v příliš velkém množství vody.
- Špenát vaříme asi 10 min.
- Mezi tím na pánvi orestujeme dozlatova najemno nakrájenou cibuli, kterou pak přidáme do hrnce ke špenátu.
- Poté si orestujeme krutóny na dozdobení a uvaříme vajíčko na hniličku.
- Vejce vložíme do vroucí vody a vaříme 4-5 minut.
- Polévku přelijeme do mixéru.
- Přidáme 1 stroužek česneku, osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín.
- Přidáme smetanu a vše mixujeme 3 minuty dohladka.
- Špenátovou polévku bez mouky podáváme s restovanými křupavými krutóny, vajíčkem na hniličku.
Náš tip: Mrkněte na recepty na ty nejoblíbenější omáčky s vejcem.
Plněná vařená vejce mimóza
Plněná vařená vejce ala vejce mimóza jsou oblíbená jako předkrm. Očarujte své hosty lahodnou kombinací.
INGREDIENCE
- 6 vajec uvařených natvrdo
- plechovka tuňáka
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- ¼ lžičky vinného octa (bílý nebo červený)
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 2 nasekané jarní cibulky
Na ozdobu:
- nasekaná pažitka
- kapary
- nakrájené olivy
POSTUP
- Vejce si nakrojíme na poloviny a opatrně vydlábneme žloutky.
- Žloutky si míse rozmačkáme, osolíme, opepříme, přidáme majonézu, hořčici, ocet, přidáme tuňáka a nasekanou cibulku.
- Vše zpracujeme v pomazánku a do bílků vzniklou pomazánku naplníme pomocí zdobičky s širším průměrem.
- Nakonec ozdobíme nasekanou pažitkou, kapary nebo olivami.
- Podáváme s kouskem pečiva.
Nakládaná vařená vejce
Už jste někdy zkoušeli vařená vajíčka naložit? Jsou famózní.
INGREDIENCE
Na nálev:
- 400 ml bílého vinného octa
- 150 ml vody
- 100 g třtinového cukru
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky černého pepře
- 1 lžíce koriandrových semínek
K naložení:
- 6 velkých vajec
POSTUP
- Vejce si uvaříme natvrdo.
- Vaříme je přesně 10 minut.
- Ingredience na nálev si dáme do hrnce a vše spolu svaříme.
- Lák necháme vychladnout.
- Vejce po uvaření hned zchladíme, oloupeme a vkládáme do zavařeninových sklenic.
- Zalijeme lákem a ukládáme do temna na dva týdny.
- Poté si můžeme pochutnat.
Vejce na tvrdo lze využít i jako součást hlavního chodu k omáčkám, vařenými vejci plníme masové či zeleninové rolády nebo závitky. Můžeme je použít i v zapékaných pokrmech jak masových, tak zeleninových.
Ve studené kuchyni mají vařená vajíčka své nezastupitelné místo. Připravujeme z nich pomazánky nebo saláty a velmi často je využíváme jako ozdobnou součást chlebíčků, slaných dortů nebo slavnostních obložených mís.
Tohle bylo našich 5 receptů na vařená vejce, pokud chcete vydatnou snídani z vajec, ale ne vařených, zkuste naše recepty na zapékaná vajíčka.