Tisk článku

Vařená vejce

Vejce patří mezi důležité potraviny svým obsahem bílkovin, které se vyrovnají masovým nebo mléčným. Kromě toho obsahují řadu vitamínů s výjimkou vitaminu C a nezanedbatelný není ani jejich obsah minerálů. Ne nadarmo se vejce považují za dokonalou konzervu, byť s omezenou trvanlivostí. Jestli jsou zdravá nebo nejsou zdravá, o to se vědci ještě stále přou, ale ceněnou součástí výživy byla po staletí a jejich přiměřená spotřeba jistě neublíží. Nejšetrnější a tím i nejzdravější úprava je jejich vaření.

Vařená vejce

Vaření vajec

Vejce vařená ve skořápce

Vejce ve skořápce vaříme naměkko, nahniličku nebo natvrdo. Vejce před vařením omyjeme, vkládáme je do vroucí vody a dobu varu počítáme od té doby, kdy začala znovu vřít. Aby vejce nepopraskala, můžeme je na špičce propíchnout jehlou nebo do vody přidat lžíci octa nebo soli. Po uplynutí doby varu vejce ihned vyjmeme a zchladíme studenou vodou, lépe se pak loupou. Dobu vaření vajec ve skořápce odměřujeme na minuty takto :

  • vejce naměkko: vaříme 3 minuty - žloutek je téměř tekutý, proto je podáváme v kalíšku
  • vejce nahniličku: vaříme 4-5 minut - žloutek není tekutý, ale je měkký, bílek je o něco tužší
  • vejce natvrdo: vaříme 8-10 minut - žloutek i bílek jsou pevné

Vejce vařená bez skořápky

Zvláštní úpravou jsou vejce vařená již bez skořápky, tzv.ztracená vejce. Tato vejce vaříme v nižším hrnci a do vody přidáváme ocet a sůl. Na 3/4 litru vody dáme cca 1/8 litru octa a lžičku soli. Vejce rozklepneme a vpouštíme do mírným varem vroucí vody. Vidličkou přihrneme bílek ke žloutku, aby se příliš neroztekla. Ještě jednodušší je postup, kdy si pomůžeme naběračkou, do které vejce rozklepneme, vložíme do vody a vejce necháme částečně zpevnit, pak necháme vařit již jen ve vodě při velmi mírném varu. Obdobou ztracených vajec jsou vejce, která po rozklepnutí vaříme přímo v polévce. Potřebujeme-li konkrétní tvar, můžeme vejce vařit i ve formičkách, buď speciálních nebo si doma pomůžeme malými hrníčky, skleničkami nebo šálky. Formičky vymažeme tukem a předehřejeme v troubě. Do každé formičky vpustíme rozklepnuté vejce tak, aby žloutek zůstal uprostřed. Formičky postavíme do hlubší nádoby a zalijeme vodou tak, aby voda dosahovala přes polovinu výšky formiček. Přikryjeme pokličkou, uvedeme do varu a pak ponecháme jen mírný var. Po ztuhnutí necháme formičky trochu zchladnout a pak vejce vyklopíme. Dobu vaření vajec bez skořápky odměřujeme na minuty takto :

  • ztracená vejce: vaříme asi 3 minuty - žloutek i bílek by měly zůstat polotuhé
  • vejce ve formičkách: vaříme 10 minut, 15 minut pokud nebyly formičky předehřáty

Využití vařených vajec

Vařená vejce se dají využívat v nejrůznější další úpravě a při nejrůznějších příležitostech.

Vařená vejce s pečivem

Vařená vejce můžeme podávat samostatně nebo na pečivu ke snídani, večeři či přesnídávkám. Samostatně podávaná vejce krájíme na různé části a sypeme sýrem, křenem, sekanou pažitkou, přeléváme hořčicí, kečupem nebo jogurtovou majonézou. Pečivo podáváme zvlášť. Vařenými vejci nakrájenými na plátky můžeme obkládat chléb, toasty nebo ostatní pečivo lehce pomazané máslem nebo jinou pomazánkou a doplnit zeleninovou oblohou.

Vařená vejce v polévce

Celá nebo nadrobno nasekaná vařená vejce přidáváme do polévek. V polévkách je můžeme i povařit jako celá, kdy na závěr vaření do polévky vpustíme rozklepnutá vejce a necháme je ztuhnout. Takto je většinou přidáváme do smetanových nebo mléčných polévek. Do zeleninových a dalších polévek je přidáváme rozšlehaná s mlékem, smetanou nebo vývarem.

Vařená vejce s omáčkou

Oloupaná vařená vejce nebo ztracená vařená vejce můžeme podávat jako součást omáček místo masa. Takto se vejce využívají především u smetanových zeleninových omáček jako je omáčka koprová, křenová, okurková nebo cibulová. Někdy se využívají jen jako doplněk omáček s masem, například u Štěpánské omáčky nebo různých gulášů.

Vařená vejce v hlavních chodech

Oloupanými vařenými vejci plníme masové či zeleninové rolády nebo závitky, můžeme je použít i v zapékaných pokrmech jak masových, tak zeleninových.

Vařená vejce ve studené kuchyni

Ve studené kuchyni mají vařená vejce své nezastupitelné místo. Připravujeme z nich pomazánky nebo saláty a velmi často je využíváme jako ozdobnou součást chlebíčků, slaných dortů nebo slavnostních obložených mís.
 





Příspěvky ke článku: Vařená vejce

Vložit nový příspěvek
Z vajec se dají dělat divy Autor: Dita, vloženo 04.11.2009
OdpovědětDělám z nich vaječnou pomazánku a je výborná s bílým hogurtemjen všichni mlsaj:)
Otevřu skořápku Creegem Autor: Radek, vloženo 20.09.2011
Odpovědětvajíčka otvírám důmyslnou věcičkou. Jmenuje se to Creeg a lze to už koupit na webu za 149 Kč. Stejně tak zpívající časovač vařených vajíček na 3 stupně. Je to mazané.


Nové příspěvky