Nejlepší recepty na vaření v páře

Vaření v páře je zdravý a přitom velmi úsporný způsob přípravy pokrmů, byť u nás zatím ne příliš rozšířený. Tento způsob pochází z Číny, kde se používá již tisíce let. Hlavní výhodou je rychlost přípravy a uchování chuti, aroma a barvy všech ingrediencí v mnohem větší míře než při klasickém vaření ve vodě.

1. Kynutý houskový knedlík v páře

Droždí je vhodné zejména pro lidi, kteří trpí zvýšenou únavou, ti by měli droždí do svého jídelníčku zařadit, protože vitaminy skupiny B se podílí na uvolňování energie ze sacharidů, tuků i bílkovin obsažených v potravě a příznivě tím ovlivňují lidský organismus. Vitaminy skupiny B v droždí mají pozitivní účinky na naši pleť, vlasy a nehty.

INGREDIENCE :

  • 250 ml mléka
  • 250 g hrubé mouky
  • 0.5 lžičky soli
  • 2 ks housky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 30 g droždí

POSTUP :

  1. V míse nebo domácí pekárně smícháme všechny suroviny kromě nakrájených housek.
  2. Necháme v teple asi 45 minut nakynout.
  3. Přidáme houskové kostky a pořádně propracujeme.
  4. Těsto na houskové knedlíky necháme kynout dalších 15 minut.
  5. Těsto rozdělíme na 2 díly, vytvoříme stejně velké šišky a necháme naposledy 15 minut kynout.
  6. Mezitím si připravíme velký hrnec, do kterého nalijeme asi 3 cm vody.
  7. Dovnitř dáme pařáček na ohřívání knedlíků a necháme vodu zavařit.
  8. Knedlíky dáme do pařáčku, přikryjeme poklicí a necháme v páře vařit 35 minut.
  9. Po uvaření knedlíky krájíme nití.

Kynutý houskový knedlík v páře

zdroj : slovakcooking.com

 TIP : Houskové knedlíky můžeme podávat ke klasickým omáčkám např. koprové, rajské, okurkové. Ale vhodné jsou i ke kysanému zelí s masem upraveným pečením

2. Nové brambory v páře s bylinkami

U brambor uchováme vitamíny, které by se při klasickém vaření brambor ve vodě dostaly do vody a navíc pokud je zpestříme bylinkami připravíme z nich opravdovou lahůdku.

INGREDIENCE :

  • 1 kg nových brambor
  • mořská sůl

na dresink

  • 2 lžíce sekané zelené cibulky
  • 1 -2 stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvé sekané petržele
  • 2 až 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • mořská sůl podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř

POSTUP :

  1. Brambory omyjeme.
  2. Do hrnce nalijeme 2-3 cm vody, do vody nasypeme lžičku kmínu.
  3. Pak do něj postavíme klasický pařák na knedlíky a narovnáme brambory, ty osolíme navrch dáme snítku petžele, přiklopíme pokličkou.
  4. Připravený hrnec postavíme na zdroj tepla a když voda začne vřít ztlumíme zdroj na polovinu a zvolna vaříme pod pokličkouasi 20 minut.
  5. Připravíme dresink.
  6. Na pánvi rozrhřejeme olivový olej, přidáme nasekaný česnek, orestujeme dozlatova.
  7. Přidáme k uvařeným bramborám spolu s bylinkami a kořením.

Nové brambory v páře s bylinkami

zdroj : rouxbe.com

3. Ovocné knedlíky v páře

Je oblíbeným letním jídlem, kdy je dostatek sezónního ovoce. Kdo by odolal šťavnatým a kyprým knedlíkům. Jsou jednoduchéí na přípravu a hodí se do nich v podstatě jakékoliv ovoce.

INGREDIENCE :

  • 40 g droždí
  • 600 g polohrubé mouky
  • 5 lžic cukru
  • 600 ml mléka
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • špetka soli
  • máslo, cukr moučka na servírování
  • ovoce dle chuti (jahody, meruňky, borůvky, švestky…)

POSTUP :

  1. Z trochy vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžíce cukru si připravíme klasický kvásek.
  2. Polohrubou a hrubou mouku se solí prosejeme, přidáme kvásek, vejce a zbytek vlažného mléka s cukrem.
  3. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě 30 minut kynout.
  4. Na pomoučněném kuchyňském válu z těsta vyválíme slabší plát a vyřízneme kolečka.
  5. Do každého kolečka vložíme omytou osušené ovoce.
  6. Zpracujeme takto zbytek těsta.
  7. Těsto s ovocm zabalíme a necháme dalších 10 minut odpočívat.
  8. Připravené ovocené knedlíky vaříme nad parou 5 – 7 minut.
  9. Uvařené ovocné knedlíky posypeme cukrem moučka a polijeme rozpuštěným máslem.

Kynuté ovocné knedlíky

zdroj : ceskatelevize.cz

Jídla připravená v páře nemusí být bez chuti. Stačí použít jednoduché triky, které potravinám dodají lahodnou chuť a vůni. Na vytváření páry nejčastěji používáme vodu, která nemá žádnou chuť, pokud ale přidáme aromatické byliny nebo vývar, víno či jinou tekutinu, která je schopná páru vytvořit, dodáme pokrmu zajímavou vůni a chuť. Pokud se Vám zdá i tento způsob dochucování nedostatečný, naučte se připravovat k jídlu omáčky.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *