Tisk článku

Vaření v páře

Vaření v páře je zdravý a přitom velmi úsporný způsob přípravy pokrmů, byť u nás zatím ne příliš rozšířený. Tento způsob pochází z Číny, kde se používá již tisíce let. Hlavní výhodou je rychlost přípravy a uchování chuti, aroma a barvy všech ingrediencí v mnohem větší míře než při klasickém vaření ve vodě.

Při vaření v páře zůstane v jídle vysoký obsah vitaminů, minerálů a stopových prvků. Udává se, že podíl vitaminů je až o 40% vyšší než při vaření ve vodě. Jídlo má oproti klasické přípravě také intenzivnější chuť, je plné vlastní šťávy a neobsahuje žádné karcinogenní látky. Potraviny není třeba solit a kořenit jako při běžném vaření. Důvodem je šetrnost páry (oproti vodě). Vroucí voda není v přímém kontaktu s potravinami, ty jsou pouze v páře, která jemně potravinu tepelně zpracovává. Nedochází tak ani k poškození struktury potraviny.
Parní hrnec je vynikající pomocník v kuchyni. Pro přípravu různých diet (zdravotních, na hubnutí) je přímo ideální. Není znám lepší způsob přípravy potravim.

Nebojte se, nemusíte přestavět polovinu kuchyně a používat drahé parní trouby, stačí si koupit i levnější drobný parní hrnec. Základ hrnce tvoří elektrický ohřívač vody, která se odpařuje a pára je přivedena přímo do nádoby na potraviny. Většinou je hrnec vybaven několika druhy nádobek včetně speciální nádoby na rýži. Nádoby se seskládají do hrnce v pořadí podle doby přípravy. Do první nádoby dáme potraviny s nejdelší dobou přípravy (typicky maso), do druhé nádoby se dává příloha (brambory, rýže) a do poslední nádoby většinou zelenina. Ovládání parního hrnce bývá velmi jednoduché a intuitivní. Cena parních hrnců se pohybuje od 800 kč asi do 3000 kč.

Osobně mám zkušenost s hrncem TEFAL Compact (cena 1900 kč).
Základní parametry hrnce jsou:
tři nádoby
speciální nádobka na rýži
nádoba na extrakt
držák na vejce
ukazatel hladiny vody
nasazovací rukojeť
celková kapacita hrnce 10l
časový spínač
funkce auto stop
příkon: 650W

Pro běžné domácí použití je naprosto dostačující, zatím funguje výborně, žádný problém s ním nebyl. Určitě oceníte jednoduchou manipulaci s nadobami, které snadno umyjete v myčce. Má přehledné ovládání a hlavně - jídlo má výbornou chuť! Doporučuji všem vyzkoušet celé ryby, vůbec se nepoškodí a můžete je servírovat v celku.





Příspěvky ke článku: Vaření v páře

Vložit nový příspěvek
recept Autor: Ketrin, vloženo 26.01.2014
Odpovědětmuže mě někdo poslat recept na vařeni v parnim hrnci?děkuji K
parní hrnec Autor: , vloženo 15.03.2014
Odpovědětprosím o zaslání nějakych receptu na vaření v páře.Moc děkuji.Posílejte na muj email Brhelova3@seznam .cz
vareni pare Autor: Hanka, vloženo 30.03.2016
OdpovědětDobry den. Prosim o nejake jednoduche recepty idealne z beznych surovin. Dekuji Hanka (hamafa zavinac centrum.cz)


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...