Tisk článku

Variace z brokolice

Na pultech obchodů se již několik týdnů objevuje dovážená brokolice v poměrně příznivé cenové relaci. Z brokolice, která je květáku nejen podobná, ale je s ním i příbuzná, se dá uvařit celá řada dušených a smažených pokrmů. Velmi praktické použití má brokolice zapékaná nebo připravená jako brokolicový nákyp, protože umožňuje celou řadu variant ovlivněných přidáním dalších surovin.

Variace z brokolice

Zapékaná brokolice

Pro zapékání očištěnou brokolici krátce povaříme v osolené vodě, odkapanou rozebereme na malé růžičky a případně i posekáme. Předem si připravíme další potraviny, které budeme při zapékání potřebovat. Pokud chceme použít zapékací omáčku, uvaříme nebo namícháme si ji rovněž předem. A pak už jen vzájemně kombinujeme brokolici promícháním nebo vrstvením například s těmito surovinami :

  • s brambory: Používáme předem uvařené brambory nakrájené na plátky, osolené a případně i okořeněné. Při použití brambor nemusíme už připravovat přílohu, ale jídlo doplníme pouze zeleninovým salátem.
  • s těstovinami: Předem uvařené špagety nebo těstoviny menších tvarů, případně ploché lasagne vrstvíme střídavě s brokolicí a dalšími potravinami do vymazané zapékací misky. Opět nemusíme připravovat zvlášť přílohu.
  • s rýží: Z předem podušené rýže připravíme zapékáním jídlo podobné rizotu. Posekanou brokolici do rýže zamícháme a doplníme dalšími surovinami.
  • se sýrem: Sýr je velmi vhodnou a proto tak oblíbenou součástí zapékaných jídel. Výborně se hodí i k brokolici. Volit můžeme mezi sýry tvrdými, tavenými nebo sýry s ostřejší chutí jako je brynza, niva a balkánský sýr.
  • s houbami: Čerstvá hlíva nebo žampiony, případně houby sušené, nakládané nebo mražené, jsou velmi dobrým doplňkem k zapékané brokolici.
  • s masem: Sytější jídlo připravíme z brokolice, kterou při zapékání mícháme s masem. Může to být maso mleté, uzené nebo případný přebytek z pečeného masa od předcházejícího jídla. Hodí se i drobně nasekané kuřecí nebo rybí maso.
  • s uzeninou: Měkké salámy, párky a klobásy se k zapékání používají pro rychlost použití, protože už nepotřebují žádnou předběžnou tepelnou úpravu. Místo měkké uzeniny to může být i anglická slanina. 
  • s další zeleninou: Podle možností lze k brokolici přidávat i další zeleninu. Bude to především cibule, předvařená kořenová zelenina, hrášek, rajčata, papriky a další druhy zeleniny.

Zapékací omáčka

Omáčku k zapékání můžeme použít koupenou, která má tu výhodu, že je již ochucená a připravená k okamžitému použití. Není ale příliš složité si podobnou omáčku připravit z domácích surovin. Kromě bešamelové omáčky, kterou je třeba dobře provařit, to mohou být jednodušší omáčky z mléka a rozpuštěného sýra, dochucená šlehačka, kysaná smetana nebo bílý jogurt, do kterých případně rozšleháme vejce, palačinkové těstíčko dochucené kořením či bylinkami nebo ostřejší omáčky z kečupu a koření nebo z hořčice a koření.

Brokolicový nákyp

Na brokolicový nákyp lze použít všechny suroviny, ze kterých je připravována zapečená brokolice. Nákyp se od zapékané brokolice liší tím, že je kypřejší a kompaktnější. Této konzistence je dosaženo několika menšími změnami :

  • všechny suroviny krájíme na menší kousky nebo nahrubo strouháme
  • nákyp můžeme nastavit zvlhčenými kousky bílého pečiva, moukou nebo strouhankou
  • při použití brambor můžeme místo krájených brambor použít bramborovou kaši
  • do nákypu používáme syrová vejce a to buď celá nebo ještě lépe jenom žloutky a nakonec přidáme tuhý sníh z ušlehaných bílků
  • nepoužíváme zapékací omáčku, nákyp však můžeme poklást kousky másla nebo pokapat rozpuštěným máslem, případně před dopečením posypat strouhaným sýrem

Přílohy k brokolici

K zapékané brokolici nebo brokolicovému nákypu podáváme vařené brambory nebo bramborovou kaši. I když i brokolice je zelenina, nezapomínáme na oblohu z čerstvé zeleniny nebo na zeleninové saláty.
 





Příspěvky ke článku: Variace z brokolice

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky