Tisk článku

Vaříme, dusíme a pečeme maso

Maso nejčastěji vaříme, dusíme a pečeme. Tyto úpravy jsou sice časově o něco náročnější než minutky nebo smažené maso, ale zase jsou lépe tepelně zpracované a tím i, zvláště vařené a dušené maso, lépe stravitelné.

Vařené maso

Vařit můžeme všechny druhy masa včetně rybího. Délka vaření se řídí podle toho, jaký druh masa vaříme a jaké je maso kvality. Nejdéle se vaří hovězí, pak skopové a vepřové. Drůbež a ryby potřebují k vaření času méně. Zejména u rybího masa postupujeme opatrně, protože se brzy rozpadá.

Postup při vaření masa

Maso k vaření vkládáme vcelku vždy do vařící vody, tak se na povrchu masa srazí bílkoviny, které vytvoří ochrannou vrstvu zabraňující vylouhování masa do vody a maso je pak chutnější. Pouze v případě, že chceme mít silný vývar, vkládáme maso do studené vody. Vroucí vodu přiměřeně osolíme a podle vlastní chuti přidáváme koření jako pepř, bobkový list, nové koření nebo chilli. Kromě koření můžeme přidat i stroužky česneku, cibuli, kořenovou zeleninu nebo zelenou papriku. Vaření nám značně urychlí tlakový hrnec.

Podávání vařeného masa

Vařené hovězí maso se obvykle podává s některou klasickou omáčkou, mezi které patří rajská, koprová, cibulová, křenová nebo okurková omáčka. Jako příloha se používají knedlíky, noky nebo těstoviny. Vepřové maso z bůčku nebo plece se většinou podává jako studený nářez. Máme-li kvalitnější maso, například drůbeží nebo rybí, podáváme ho s brambory a můžeme pokrm doplnit některou ze studených omáček, zeleninovým salátem nebo zeleninovou oblohou. Vhodně zvolená příloha a doplňující přílohy k vařenému libovému masu nám umožní podávat pokrm jako dietní.

Dušené maso

Dusit můžeme všechny druhy masa a to vcelku, pokrájené na plátky, kostky či nudličky nebo plněné, přeložené na kapsy či svinuté do závitků. Čas potřebný k dušení se opět řídí druhem a kvalitou masa.

Postup při dušení masa

Dušení masa se podobá úpravě masa v páře. Na maso působí horký vzduch a pára z horké tekutiny, proto ho v průběhu dušení podléváme přiměřeným množstvím horké vody nebo vývaru. Nikdy na maso nelijeme studenou vodu, protože maso pak tvrdne. Maso očistíme a méně šťavnaté maso můžeme špikovat proužky slaniny, uzeniny nebo zeleniny. Pak ho osolíme, okořeníme podle chuti, případně i naplníme a před vlastním dušením připravené maso opečeme na troše tuku. Potom ho vložíme do hrnce nebo pekáčku, podlijeme a dusíme na plotně nebo v troubě. K masu můžeme přidávat různou zeleninu, uzeninu, houby a další přísady a vše dusit společně. Dusit maso můžeme i v tlakovém hrnci. Dušení v páře pro dietu napodobíme v tlakovém hrnci tak, že maso dáme do misky, misku položíme na nízký rošt v tlakovém hrnci a dusíme.

Podávání dušeného masa

Dušené maso můžeme podávat s jakoukoliv přílohou včetně pečiva. Doplňujeme saláty ze syrové zeleniny. Můžeme také sypat sýrem nebo přidat studenou omáčku.

Pečené maso

Pečeme všechny druhy masa, ale vybíráme si kvalitnější části. Maso pečeme buď vcelku nebo nakrájené na plátky. Možné jsou i různě plněné kapsy nebo závitky. Totéž platí pro drůbež, kterou pečeme buď vcelku, vcelku s náplní nebo rozdělenou na porce.

Postup při pečení masa

Při pečení působí na maso horký vzduch, proto očištěné, osolené a podle potřeby okořeněné maso vkládáme do předem dobře vyhřáté trouby, aby se vytvořila ochranná vrstva a maso zůstalo šťavnaté. Pod maso obvykle přidáváme trochu tuku, a to sádlo, olej nebo máslo, podle druhu masa. I maso k pečení můžeme předem opéci na tuku, bude pak šťavnatější. Během pečení maso přeléváme šťávou a hlavně seškrabujeme výpečky ze dna a okrajů nádoby, ty nám vytvoří barvu a chuť šťávy. Aby se maso nepřipálilo, podléváme ho podle potřeby pouze velmi malým množstvím horké vody nebo vývaru, a to na dno nádoby, nikoliv na maso. Pokud chceme mít kůrku masa zvlášť dobře vypečenou, potíráme povrch masa rozehřátým sádlem nebo olejem.

Podávání pečeného masa

Pokud jsme maso pekli vcelku, tak ho necháme mírně zchladnout, naporcujeme ho a podáváme s libovolnou přílohou podle druhu pokrmu. Tak jako u ostatních úprav masa, doplňujeme saláty, zeleninovou oblohou nebo různými pikantními omáčkami.
 





Příspěvky ke článku: Vaříme, dusíme a pečeme maso

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky