Tisk článku

Vaříme na Nový rok

"Jak na Nový rok, tak po celý rok.", praví jedno starší přísloví. A tak kromě dobré nálady a správných předsevzetí si připravíme pro sváteční den na zahájení dalšího roku něco opravdu velmi dobrého. Naše A-Z recepty vám nabízí řadu vynikajících receptů na slavnostní novoroční oběd.

Vaříme na Nový rok

Polévky

Polévky na Nový rok mohou být dvojí :

  1. Těm, kdo se jen tak nemohli rozloučit se starým rokem a příliš bujaře vítali rok nový, přijde vhod nějaká ostřejší polévka podávaná hned po ránu. Může to být ostrá zelňačka, česnečka, dršťková nebo gulášová polévka. Ale dobrý a žaludek uklidňující je i silnější hovězí bujón.
  2. Pro slavnostní oběd připravíme polévku z hovězího nebo drůbežího vývaru, doplněnou zeleninou, domácími nudlemi, nadrobno nakrájeným masem, játrovými knedlíčky nebo játrovou rýží.

Hlavní chod

Pokud bychom se i nadále drželi přísloví nebo tradovaných pověr, tak na Nový rok nemá být žádný pták, aby rodině neuletělo štěstí. Ptákem je myšlena i drůbež. Tím máme na výběr hlavní chody připravené z vepřového nebo hovězího masa, ale vyloučena není ani zvěřina.

Hlavní chod z vepřového masa

Z vepřového masa připravujeme tradiční českou pečeni doplněnou houskovými nebo bramborovými knedlíky a zelím. To však není jediný recept na výběr. Můžeme si vybrat z mnoha receptů například na plněné maso a připravit roládu, závitky nebo kapsy plněné nádivkou z masa, uzeniny, zeleniny, vajec nebo hub. Kromě toho můžeme vepřové maso z kýty, kotlety nebo plece zpracovat jako přírodní plátky, které místo nádivky zase doplňujeme sýrem či zeleninou. Vepřové maso je také vhodné k zapékání, kdy opečené maso doplněné dalšími přísadami dopečeme doměkka v troubě. I z vepřového masa připravujeme výbornou omáčku. Buď maso jen opečeme a podusíme na cibuli a prolisovanou omáčku podáváme jako přírodní šťávu nebo s kořenovou zeleninou a smetanou ji uvaříme jako svíčkovou, za přispění tzv.divokého koření můžeme omáčku pak podávat jako ke zvěřině, kterou v tomto případě nahradí.

Hlavní chod z hovězího masa

Hovězí maso ke slavnostnímu obědu připravujeme většinou z roštěnce. Mohou to být přírodní roštěnky, nejrůznější plněné závitky a samozřejmě klasická svíčková omáčka. Kromě ní to mohou být další druhy omáček nahrazujících omáčky ke zvěřině a podlévané vínem nebo pivem. Pokud má někdo štěstí a má k dispozici opravdovou a již uleželou zvěřinu, pak ji připravujeme pečenou nebo s omáčkou.

Hlavní chod ze zvěřiny

Ke zvěřině patří hodně cibule, dále koření jako bobkový list, nové koření a celý pepř, trochu divočinky z jalovčinek, pak slanina, protože zvěřina je méně tučná a na podlévání vývar i víno. Zvěřinové omáčky zahušťujeme buď tmavší jíškou nebo strouhaným chlebem, popřípadě strouhaným bramborem. Dochucujeme jednak podle receptu, jednak podle chuti. Dost často je to i trochu pikantní marmelády nebo ostřejšího kečupu.

Přílohy

Přílohy volíme podle charakteru hlavního chodu. K něčemu se hodí výhradně knedlíky, k většině slavnostních pokrmů jsou vhodné různě upravené brambory počínaje obyčejnými vařenými brambory, přes bramborovou kaši, pečené brambory až po smažené hranolky nebo krokety. Bramborového salátu jsme si užili o vánočních svátcích, takže jej většinou nyní nepodáváme. K některým pokrmům můžeme podávat i rýži nebo těstoviny. Pokud nepodáváme přímo omáčku nebo k pečeni zelí, pak je na místě chod doplnit zeleninovým salátem nebo pestrou zeleninovou oblohou..

Moučník

Na Nový rok podáváme již jen lehké moučníky. Pokud nám zbývá cukroví, pak je lepší srovnat ho do krabiček, proložit folií a zmrazit. Kromě cukroví s pudinkovým krémem je pak jako čerstvé a za takové dva až tři týdny přijde k chuti. A my si na Nový rok pochutnáme na lehkých moučnících z piškotového nebo lehkého třeného těsta s ovocem a krémem z tvarohu nebo zakysané smetany nebo podobně připraveného nepečeného moučníku.

Ovocný salát

Jestliže už nikdo nemá chuť na žádný moučník, tak sobě i rodině dopřejeme misku ovocného salátu. Osvěží nás a získáme tak navíc i dostatek vitamínů. Budeme je potřebovat, abychom celý příští rok byli zdraví.
 





Příspěvky ke článku: Vaříme na Nový rok

Vložit nový příspěvek
U nás se to nedodržuje Autor: Dášenka, vloženo 11.01.2010
OdpovědětMy to nějak nedodržujeme a prostě, když ot vyjde dáme si i ptáka na Nový rok


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...