Jaký uvařit oběd na Nový rok? Tradiční recepty, které si zamilujete!

Novoroční oběd je posledním svátečním jídlem vánočních svátků a současně prvním svátečním jídlem nového kalendářního roku.

Dáme si na něm proto záležet.

Připravili jsme si pro vás 5 tradičních receptů na novoroční oběd, které jsou jednoduché a chutné.

Chcete vědět, které to jsou?

Tak pojďme na to!

Vepřová pečeně s mrkví a houbami

Štěstí na Nový rok přináší prasátko, tedy vepřové maso. Vyzkoušejte tento recept na pečení na houbách a mrkvi s bramborami, který je nejen snadný na přípravu, ale i velmi chutný.

INGREDIENCE

  • 800 g vepřové pečeně
  • 400 g mladé mrkve
  • 200 g směsi hub
  • 600 g brambor
  • sůl
  • mletý pepř
  • 60 g másla
  • cibule
  • slunečnicový olej
  • čerstvý rozmarýn

POSTUP

  • Maso svážeme provázkem, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na másle.
  • Potom maso přendáme do zapékací mísy, podlijeme vodou a pečeme při 170 stupních Celsia.
  • Mezitím nakrájíme cibuli, mrkev, houby a opékáme je na másle asi tři minuty.Dochutíme solí, pepřem a přidáme do zapékací mísy k masu.
  • Spolu pečeme asi 80 minut.
  • Brambory omyjeme, dáme na plech, osolíme a pokapeme olejem.
  • Pečeme je v troubě spolu s masem asi 45 minut.
  • Hotové maso nakrájíme na plátky a podáváme se zeleninou, s houbami, čerstvým rozmarýnem a pečenými bramborami.
Pečené vepřové maso se zeleninou v pekáčku.
www.dia.hnonline.sk

Vyzkoušejte i naše recepty na znojemskou omáčku nejen z hovězí pečeně. Pochutnáte si!

Kroupová polévka s uzeným masem

Jednoduchý a rychlý recept, který se perfektně hodí na Novoroční oběd. Navíc obsahuje spoustu zeleniny, která vám dodá potřebné živiny.

INGREDIENCE

  • 150 g ječných krup
  • 1 cibule
  • 1 menší pórek
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 brambory
  • 200 g uzeného masa
  • pepř černý mletý
  • sůl
  • majoránka
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  • Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Mrkev, celer, pórek, brambory a uzené maso nakrájíme a přidáme do hrnce k cibuli a vše krátce restujeme.
  • Přidáme promyté kroupy a také je krátce opečeme.
  • Přilijeme vodu a vaříme, až budou kroupy i zelenina měkké.
  • Polévku dochutíme majoránkou, solí a pepřem.
  • Dobrou chuť!
Polévka z krup s uzeným masem a zeleninou v hlubokém talíři.
www.varecha.pravda.sk

Čočka na kyselo

Čočka by u vás neměla na Nový rok chybět. Traduje se totiž, že vám přinese v příštím roce dostatek peněz. A navíc i skvěle chutná. Máme pro vás jednoduchý recept na čočku na kyselo, kterou servírujte společně s volským okem a klobáskou.

INGREDIENCE

  • 300 g čočky
  • 30 g hladké mouky
  • 50 g sádla
  • 1 bobkový list
  • ocet dle chuti
  • sůl dle chuti

POSTUP

  • Přebereme čočku, omyjeme a namočíme na 2 hodiny do studené vody.
  • Ve stejné vodě ji pak uvaříme doměkka s bobkovým listem.
  • Osolíme, zahustíme cibulovou jíškou a dochutíme octem.
  • Servírujeme s volským okem a s upečenou klobásou.
Čočka servírovaná s chlebem, kyselou okurkou, volským okem a klobásou.
www.dobruchut.aktuality.sk

Vyzkoušejte i naše další luxusní čočkové recepty v různých obměnách. Máme pro vás varianty se zelenou, červenou i černou čočkou.

Pečené vepřové koleno

Kdo z nás by nemiloval vepřové koleno! Sice se nejedná o úplně nejzdravější pokrm, ale proč na Nový rok neudělat výjimku. Připravte si ho podle našeho snadného receptu.

INGREDIENCE

  • 5 l vody
  • 200 g soli
  • 40 g krystalového cukru
  • 4 zadní vepřová kolena
  • 25 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 5 bobkových listů
  • 8 stroužků česneku
  • strouhaný křen
  • plnotučná hořčice
  • kyselé okurky
  • řemeslný chléb

POSTUP

  • Ve vodě rozmícháme sůl spolu s cukrem.
  • Na kolenou nařežeme kolem dokola kůži.
  • Pokud odložíme maso na 30 minut do mrazničky, tak se bude kůže snáze krájet.
  • Kolena přendáme do solného roztoku a přidáme černý pepř, nové koření, bobkové listy a prolisovaný česnek.
  • Necháme alespoň 3 dny marinovat v chladničce.
  • Pokud kolena nejsou celá potopená, tak je pravidelně otáčíme.
  • Marinovaná kolena vyjmeme z roztoku na plech a podlité vodou pečeme v troubě vyhřáté na 120 °C asi 5,5 hodiny.
  • Následně troubu nastavíme na 230 ° C na horký vzduch nebo gril a dopečeme do křupava.
  • Z měkkého masa před servírováním vytáhneme menší kost a podáváme ideálně na prkýnku s křenem, hořčicí, čerstvým chlebem a kyselými okurkami.
Vepřové koleno na prkýnku servírované s chlebem, kyselými okurkami, hořčicí a křenem.
www.kuchynalidla.sk

Novoroční česnečka v chlebu

Česnečka je grunt a určitě ji po náročných oslavách Nového roku uvítáte. Servírujte ji v chlebu a s pořádnou dávkou sýra a úspěch je zaručen!

INGREDIENCE

  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá cibule
  • 1 hlávka česneku
  • svazek jarní cibulky
  • 1 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 200 g krémového sýra
  • 6 brambor
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej
  • sůl
  • strouhaná mozzarella
  • strouhaný čedar
  • bochník chleba

POSTUP

  • Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a 2 stroužky česneku.
  • Přimícháme mouku a dobře ji rozmícháme, aby nevznikly hrudky.
  • Potom přilijeme vodu, ostatní prolisovaný česnek, koření, sůl a přivedeme k varu.
  • Následně přidáme na kousky pokrájené brambory a krémový sýr a počkáme, až se brambory uvaří.
  • Chléb prořízneme ve 2/3 a vnitřek vyjmeme.
  • Dáme na pár minut do vyhřáté trouby zkřupavět, po vyjmutí posypeme spodek strouhaným sýrem a přilijeme uvařenou polévku.
  • Vrch posypeme pořádným množstvím sýra a ozdobíme jarní cibulkou.
Česneková polévka servírovaná v chlebu.
www.tinkinerecepty.sk

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Jak se vydařil novoroční oběd? Pochlubte se přátelům na sociálních sítích!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X