Tisk článku

Vaříme polévky z čerstvé zeleniny

Zelenina na polévku sice bývá po celý rok, ale v zimním období se musíme spokojit se zeleninou skladovanou, mraženou, nakládanou nebo sušenou. Proto je letní období pro zeleninové polévky nejvýhodnější a měli bychom se snažit toho co nejvíce využít. Polévka se dá uvařit z kterékoliv zeleniny, nejchutnější bývají polévky z různých směsí, ale stejně dobré jsou i z jednotlivých druhů zeleniny.

Vaříme polévky z čerstvé zeleniny

Polévka ze zeleninové směsi

U této polévky se můžeme držet oblíbeného či doporučeného receptu nebo využít vlastní fantazii. Při posledním způsobu není třeba dodržovat poměry jednotlivých druhů, naopak je to většinou příležitost ke zpracování těch druhů zeleniny, které právě máme a přitom si i trochu uklidit v ledničce. Příprava je jednoduchá, očištěnou zeleninu krájíme na různě velké kousky podle potřeby, případně ji i nastrouháme a uvaříme doměkka. Zeleninovou polévku můžeme doplnit zavářkou z masových knedlíčků, těstovin, vloček nebo rýže, kapáním a různými nočky. Jíšku v letním období většinou vynecháváme, polévka je tím méně kalorická. Kalorie neboli jouly ušetříme i tehdy, když je polévka hustá jen zeleninou a bez zavářky.

Polévka z kořenové zeleniny

Mezi kořenovou zeleninu zařazujeme mrkev, celer, petržel a v tomto případě můžeme přiřadit i červenou řepu. Z mrkve, celeru nebo petržele můžeme vařit samostatné polévky. Výborné jsou z nich polévky krémové, kdy povařenou zeleninu rozmixujeme a doplníme mlékem nebo smetanou. Do této polévky se pak může přidávat rozšlehané vejce, rozmíchaný žloutek, který už nevaříme a trochu strouhaného sýra. Také ji můžeme podávat s osmaženými kostičkami pečiva. Z červené řepy se vaří většinou různé sladkokyselé polévky. Také z ní můžeme uvařit spolu s další zeleninou letní boršč bez masa.

Polévka z cibulové zeleniny

Tyto polévky vaříme především z cibule na různé způsoby, ale rozhodně nejlepší polévka je pórková. Příprava těchto polévek je jednoduchá, očištěnou a nakrájenou zeleninu povaříme doměkka a polévku dochutíme. I do těchto polévek se přidává smetana, vejce nebo sýr. Chceme-li mít polévku hladkou, tak zeleninu rozmixujeme na jemný krém. K cibulové zelenině patří i česnek. Polévka z něj se připravuje především na spravení chuti nebo tehdy, když potřebujeme polévku rychle, protože utřený nebo prolisovaný česnek stačí jen přidat do vroucí polévky. Cibule nebo česnek se současně používají jako ochucující prvek téměř do všech polévek.

Polévka z košťálové zeleniny

Jedná se především o květák nebo brokolici, kapustu a zelí a to jak bílé, tak červené. Ze všech druhů této zeleniny se připravují vynikající polévky. Jejich chuť může být od jemné a téměř dietní až po ostřejší a poměrně sytou, kdy do polévky přidáváme třeba kousky uzeného masa nebo uzeniny. Vaříme je tak, že květák a brokolici rozebíráme na růžičky, kapustu a zelí krájíme na nudličky. Polévku s doměkka povařenou zeleninou zahušťujeme světlou nebo tmavou jíškou.

Polévka z cukety nebo tykve

Z cukety nebo menších zelených tykví, kterým se říká chřestové, se připravují i polévky. Neutrální chuť cukety i jí podobné tykve umožňuje polévky ochucovat podle vlastní chuti. Cuketa i tykev jsou mimořádně vhodné na dietní a nízkokalorické polévky.

Polévka z rajčat a paprik

Polévce z čerstvých a dobře vyzrálých rajčat se nikdy nevyrovná polévka z protlaků nebo kečupu, i když ani ta není špatná. Rajčata do polévky je lepší sloupnout, proto je u stopky nařízneme do kříže, krátce spaříme ve vroucí vodě a slupku stáhneme. Pak rajčata nakrájená na kostičky rozvaříme a prolisujeme nebo rozmixujeme. Polévku zahustíme, přidáme zavářku z rýže, těstovin nebo kapání a kořeníme nejčastěji bazalkou nebo provensálským kořením. Polévky z čerstvých paprik jsou méně obvyklé, ale lahodné. Při použití různobarevných paprik jsou i pěkně barevné. Spojením rajčat a paprik uvaříme polévku, která chutí připomíná lečo.

Polévka z ostatní zeleniny

Jak již bylo řečeno, polévku je možné uvařit téměř z každé zeleniny. Může to být polévka z ředkviček, kedluben, zelených natí včetně kopru, listového špenátu, zeleného hrášku, kukuřice nebo zelených fazolkových lusků. Použít lze i salátové okurky nebo hlávkový salát.
 





Příspěvky ke článku: Vaříme polévky z čerstvé zeleniny

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky