Tisk článku

Vaříme v pánvi wok

Pro přípravu čínských a asijských pokrmů vůbec je charakteristická pánev wok. Je to hluboká, široká pánev podobající se kotlíku, která má k vrcholu se rozšiřující okraje. Zvláštní tvar, zvláště pak oblé dno umožňuje připravovat větší množství surovin a to na malém množství tuku. Výhodou je, že zde můžeme připravovat všechny suroviny najednou, při míchání nic nevypadává a kromě asijských jídel, můžeme wok využít i pro přípravu našich tradičních jídel.

Vaříme v pánvi wok

Pánev wok

Druhy pánví wok

K výrobě pánve wok se používají nejrůznější materiály, nejběžnější a pro spotřebitele nejlevnější je wok z ocelové slitiny, který rychle reaguje na změny teploty. Bohužel rychle rezaví, čemuž můžeme předejít tak, že jej po každém umytí před uložením lehce potřeme olejem. U woku z nerezové oceli tento problém odpadá, ale tento materiál má nižší tepelnou vodivost. Ocelový wok s teflonovým povrchem je velmi praktický, teflonový povrch však nesmíme poškrábat ostrými předměty. Wok s titanovým povrchem patří mezi dražší druh nádobí, ale umožňuje připravovat jídla bez tuku, aniž by se cokoliv připálilo.

Příslušenství k pánvi wok

Nezbytnou pomůckou je poklice, která se používá při dušení nebo vaření v páře. Poklice musí přiléhat a její držadlo by mělo být z materiálu, který se při vaření nezahřívá, nejlépe dřevěné. Dále bychom k woku měli mít napařovací mřížku k vaření pokrmů v páře. Dále nám bude dobře sloužit děrovaná lžíce, kterou můžeme vyjmout nebo naopak vložit kousky surovin a dřevěná špachtlička sloužící místo vařečky.

Postup při vaření v pánvi wok

Čínská a asijská jídla ač vařena v jedné nádobě, se našim jídlům z jednoho hrnce nepodobají. U těchto jídel jsou všechny suroviny rychle uvařeny a jednotlivé součásti jsou v pokrmu dobře rozlišitelné. Proto pro vaření v pánvi wok platí tyto zásady:

  1. potraviny musí být předem nakrájené na stejné kousky, maso může být i předem marinováno a smícháno s jinými surovinami, např. obaleno ve škrobu s vejcem, kokosu, apod.
  2. před přidáním kterékoli suroviny musí být wok opravdu horký
  3. kousky masa dáváme do dobře rozehřátého woku s horkým olejem, aby se povrch masa uzavřel, šťáva nevytékala a maso zůstalo šťavnaté
  4. při opékání wok nejdříve rozehřejeme, pak přilijeme olej, rozpálíme a pak teprve přidáváme ostatní suroviny
  5. pánev nesmí být více než ze 2/3 plná
  6. po přidání další přísady vše rychle a dobře zamícháme, míchání by nemělo být kratší než půl a delší než jedna minuta
  7. mícháme opatrně tak, abychom jemné kousky masa, zvláště ryb nepoškodili

Co vaříme v pánvi wok

V pánvi wok můžeme vařit ve vodě i v páře, dusit, opékat a smažit. To znamená, že tam můžeme připravit převážnou část pokrmů. Bez problémů je možné vařit polévky nebo si zde můžeme připravit předem přílohu. K asijským pokrmům to většinou bude rýže nebo speciální těstoviny. Připravovat můžeme i sladká jídla kašového typu nebo ovocných opékaných směsí. Vynikající je wok i pro přípravu omáček. Ovšem největší využití nám wok poskytne při přípravě jednoduchých a rychlých jídel, ať již se co nejvíce podobají asijským pokrmům nebo jsou to naše rychlá minutková jídla. Zde můžeme kombinovat jakékoliv maso se zeleninou a totéž platí pro vnitřnosti, můžeme připravovat samotnou zeleninu nebo houby. I rýži nebo těstoviny, které většinou používáme jako přílohu, ve woku připravíme společně s ostatními surovinami jako jeden pokrm.

Podávání jídel z pánve wok

Hotový pokrm přendáme na horkou mísu nebo talíře a ihned podáváme. Všechna tato jídla připravujeme jen v takovém množství, které stačíme zkonzumovat, protože ohřívání není pro rychle upravená jídla vhodné.
 





Příspěvky ke článku: Vaříme v pánvi wok

Vložit nový příspěvek
Výborná pánev Wok Autor: Martina, vloženo 16.08.2009
OdpovědětNo já si ji můžu jen a jen vynachválit, zatím jsme si v ní udělali všichni to co máme rádi a dělá se to v ní velmi dobře. jen to chce trošku víc zainvestovat a ne ji kupovat někde na stánku, opravdu se to vyplatí.
Re: Výborná pánev Wok Autor: Gábina, vloženo 03.09.2009
OdpovědětPlně souhlasím s paní, nekupovat žádný šunt za pár kaček, nemá to pak ten efekt pánve wok, aby jse zjistili co je nani tak dobrého?
Re: Re: Výborná pánev Wok Autor: Miládka, vloženo 16.09.2009
OdpovědětS paní jen souhalsím nemá cenu kupovta napodobeninu woku:)
Wok z litiny? Autor: Lucka, vloženo 06.02.2013
OdpovědětZdravím, je to moc pěkný článek. Chci se zeptat, máte někdo zkušenosti s wokem z přírodní litiny? Podle těchto stránek je to pro wok výborný materiál. http://panev-wok.cz/proc-litinovy-wok
Re: Wok z litiny? Autor: MajklM, vloženo 07.02.2013
OdpovědětAhoj, jj, je super. Mám ho doma. Info na stránce je podle mého názoru pravdivé. Mám ho zatím 2 roky a spokojenost. Rád doporučuji.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...