Tisk článku

Vaříme z kedluben

Kedlubny jsou sice trvalou součástí zeleninové nabídky v obchodech a často i záhonků v zahrádkách, ale jejich používání v kuchyni není až tak pestré, jak by mohlo být. Přitom při dobrém výběru receptů nebo troše nápaditosti se z nich bez větších nároků na kuchyňské zpracování dá vytvořit řada zajímavých jídel s dostatkem vlákniny a zdraví prospěšných látek, které dodají právě kedlubny.

Vaříme z kedluben

Kedluben a jeho složení

Kedlubny patří ke košťálové zelenině a jsou proto příbuzné s květákem, brokolicí, zelím a různými druhy kapusty a konzumují se kulaté bulvy neboli hlízy. Hlíza kedlubny se tak, jako ostatní košťálová zelenina, vyznačuje vysokým obsahem vlákniny a dále obsahuje především vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B a z minerálních látek soli draslíku, vápníku, fosforu a železa a zdraví prospěšné kyseliny. Lékařské výzkumy jejího složení dokazují, že příznivě působí při onemocnění srdce a při prevenci rakoviny.

Kedlubny a použití v kuchyni

Hlízy kedluben bývají zelené nebo načervenalé barvy, barva přitom nemá vliv na jejich chuť. Dají se používat i nepoškozené středové lístky, slupka kedluben se odstraňuje. Bohužel se u kedluben někdy vyskytuje zdřevnatění nebo popraskání hlíz, proto v obchodě vybíráme pouze nepoškozené hlízy. Kedlubny se dělí na jarní a podzimní odrůdy, navíc se často rychlí, takže bývají k dispozici téměř po celý rok. Jarní odrůdy jsou možná o trochu křehčí, ale pokud budete zpracovávat podzimní odrůdu Gigant, která si svou velikostí toto označení jistě zaslouží, tak si připomeňte, že tato odrůda byla vyšlechtěna u nás. Kedlubny se samozřejmě snažíme konzumovat především syrové, kdy je jednoduše přikusujeme k přesnídávce nebo je syrové strouháme do salátů či pomazánek. Ale kedlubny se dají upravovat i tepelně. Tehdy z oloupaných kedluben vaříme polévky, upravujeme je jako přílohu k masovým jídlům nebo z nich rovnou připravíme hlavní chod.

Kedlubnová polévka

Kedlubny do polévky krájíme nadrobno nebo strouháme na nudličky. Můžeme je kombinovat i s jinou zeleninou, do polévky přidávat smetanu nebo sýr, rozšlehaná vejce či polévku dokončit těstovinovou nebo jinou zavářkou. Všeobecně z kedluben vaříme spíše jemnější polévky a často je také po uvaření mixujeme a vytvoříme tak krémovou polévku. Dochucujeme především zelenými natěmi nebo bylinkami, z koření se hodí kromě soli mletý pepř a muškátový květ nebo trocha strouhaného muškátového oříšku.

Kedlubnová příloha

Jedná se především o známé kedlubnové zelí, kdy nahrubo nastrouhané kedlubny podusíme s cibulí na troše tuku a dochutíme jako zelí. Kedlubnové zelí můžeme vylepšit podléváním bílým vínem, dochucením zakysanou smetanou nebo jogurtem. Z kedluben můžeme také vytvářet zeleninovou přílohu přidáním jiné zeleniny, kdy vše společně podusíme a dochutíme podle potřeby. Hodí se rajčata, papriky, cuketa nebo patisony, květák i brokolice, mrkev a celer i větší množství cibule nebo česneku.

Kedlubny jako hlavní chod

Z kedluben se dají vytvořit zajímavá zeleninová jídla a pokud omezíme i tuk, tak se dají považovat i za méně kalorická jídla vhodná pro redukční dietu. Při tepelné úpravě můžeme kedlubny smažit, dusit, péci nebo zapékat a dobře vytvarované kedlubny se dají i plnit. Podáváme je většinou s různě upravenými brambory, případně jen s pečivem. 

Smažené kedlubny

Ze syrových kedluben nastrouhaných na nudličky můžeme s přidáním vajec a mouky nebo strouhanky rychle připravit různé smažené noky nebo placičky. Chceme-li smažit kedlubny ve větších kouscích, tak je předem povaříme do poloměkka, pak nakrájíme na plátky, obalíme v trojobalu nebo těstíčku a usmažíme. Mezi tence nakrájené plátky kedlubny můžeme pro zpestření přidat kousek salámu nebo sýra.

Dušené kedlubny

Kedlubny dusíme především s další zeleninou. Kromě nezbytné cibule to budou rajčata nebo papriky, květák a cukety. V menším množství můžeme pro chuť nebo barevnost přidávat i jinou zeleninu. Kedlubny a další zeleninu dusíme nakrájené nadrobno nebo nastrouhané doměkka podobně jako běžné lečo a jídlo dokončíme vejci, uzeninou, dušenými houbami, sýry a dochutíme kořením.

Pečené a zapékané kedlubny

Před pečením nebo zapékáním nakrájené nebo nastrouhané kedlubny krátce osmažíme na tuku a podusíme je do poloměkka. Pak je kombinujeme s masem, uzeninou,sýrem, houbami nebo další zeleninou a pečeme nebo zalité smetanou či bešamelem zapečeme.

Plněné kedlubny

Před plněním kedlubny oloupeme a krátce povaříme v osolené vodě. Vnitřky kedluben pak opatrně vydlabeme, vydlabanou dužninu nasekáme nadrobno a smícháme ji s některou z náplní. Náplně připravujeme z předem tepelně upraveného mletého masa, uzeniny, sýrů a vajec. Naplněné kedlubny pak zapečeme.

 





Příspěvky ke článku: Vaříme z kedluben

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky