Ryby bychom měli všichni zařadit do svého jídelníčku.
Jsou nejen zdravé, ale i chutné.
Tentokrát jsme si pro vás připravili recepty na tilápii 5x jinak.
Vyzkoušet tak můžete grilovanou, pečenou i smaženou úpravu.
Tak pojďme na to!
Pečená tilápie s citrónovým máslem
Jednoduchý a chutný pokrm, který zvládnete připravit do 20 minut! To z něj dělá ideálního kandidáta na večeři o všedním dni, na kterém si navíc celá rodina vážně pochutná.
INGREDIENCE
- ¼ šálku másla, rozpuštěného
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy nebo více podle chuti
- kůra z 1 citronu
- 4 filety tilapie (každý o hmotnosti 170 g)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželové natě
POSTUP
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Lehce naolejujte pekáč o rozměrech 23×33 cm.
- V malé misce prošlehejte máslo, česnek, citronovou šťávu a citronovou kůru; dejte stranou.
- Tilapii osolte a opepřete podle chuti a vložte do připraveného pekáčku.
- Zalijte máslovou směsí.
- Vložte do trouby a pečte asi 10-12 minut.
- Ihned podávejte, případně ozdobte petrželkou.
Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na pomazánky z ryb. Jsou dietní, zdravé a prostě božské!
Smažená tilápie
Osmažte si filety z tilápie ve směsi mouky a koření a rázem vám vznikne neodolatelná pochoutka, kterou budete chtít znovu a znovu.
INGREDIENCE
- 125 g hladké mouky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- 1 lžička sušeného chilli
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 4 filety z tilápie (každý o hmotnosti cca 170 g)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce čerstvých lístků koriandru, na ozdobu
- klínky limetky, k podávání
POSTUP
- Ve velké míse smíchejte mouku, sušený česnek, sušenou cibuli, chilli a kmín.
- Pořádně promíchejte.
- Filety tilapie bohatě osolte a opepřete, poté je ponořte do směsi mouky a setřeste přebytečnou mouku.
- Položte na čistý plech nebo pekáč.
- Ve velké nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte olej.
- Přidejte 2 filety a opékejte 3 až 4 minuty z každé strany, dokud kůrka .
- Opakujte se zbývajícími filety.
- Ihned podávejte s koriandrem a měsíčky limetky.
Bylinková tilápie s citrónem
Tilápie opečená na pánvi a poté dopečená v troubě spolu s bylinkami a citrónem je rychlou a snadnou pochoutkou, kterou si hravě připravíte naprosto kdykoli. Navíc se jedná o zdravé a bezlepkové jídlo, které uspokojí váš mlsný jazýček.
INGREDIENCE
- 2 filety z tilapie (každý o hmotnosti 170 g)
- 1 lžička sušeného estragonu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 2 celé citrony
- 1 lžíce olivového oleje
POSTUP
- Zahřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Smíchejte estragon, tymián, sůl a pepř v malé míse.
- z citronů nakrájejte na tenké plátky (se slupkou) a dejte stranou, opatrně odstraňte všechna semínka.
- Druhý citron nakrájejte na polovinum vymačkejte na filety a ty rovnoměrně šťávou potřete.
- Posypte filety z obou stran sušenou bylinkovou směsí.
- Zahřejte olivový olej na pánvi vhodné do trouby na středně vysokém plameni.
- Přidejte tilapii na rozpálenou pánev a opékejte 3-5 minut nebo do zlatohněda.
- Rybu otočte a přidejte další citronovou šťávu vymačkanou z rozpůleného citronu.
- Plátky citronu položte naplocho na pánev a/nebo rybu a poté pánev vložte do trouby.
- Pečte, dokud nebudou filety propečené, přibližně 3-5 minut.
- Rybu podávejte s opečenými plátky citronu.
Objevte podobné tipy
Grilovaná tilápie
Rozpalte svůj venkovní gril a připravte si na něm tuto luxusní tilápii! Recept je neuvěřitelně jednoduchý a plný skvělé chuti. Navíc ho máte připravený za pouhých 15 minut.
INGREDIENCE
- 4 tilápie
- 1/4 šálku másla
- 2 citrony
- 2 lžíce česnekové bylinkové soli
- 1 lžíce čerstvého kopru
POSTUP
- Nakrájejte citron na půlkroužky.
- Máslo nakrájejte na malé kousky.
- Udělejte na každé tilapii malé řezy.
- Ze všech stran vydatně osolte.
- Naplňte tilápie máslem a plátky citronu.
- Tilapie grilujte při 230 °C asi 5 minut z každé strany.
- V závislosti na velikosti ryby možná budete muset grilovat déle.
- Užijte si to!
Možná se vám budou hodit i naše recenze pánví na grilování. Podívejte se na náš rozsáhlý test, kde vám poradíme, podle čeho vybírat.
Tilápie v parmazánové krustě se smetanovou omáčkou z rajčat
Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale delikátní recept na tilápii v parmazánově krustě s krémovou rajčatovo-bazalkovou omáčkou, který si zamiluje celá vaše rodina.
INGREDIENCE
Na omáčku:
- ¼ šálku másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky nasekaného česneku
- 1 a 1/2 šálku cherry rajčat, rozpůlených
- 3/4 šálku smetany ke šlehání
- malá hrst čerstvých lístků bazalky
Na tilápie:
- 4 filety tilapie
- sůl a čerstvě drcený pepř
- 1/2 šálku hladké mouky
- 2 vejce, rozšlehaná
- 1 šálek strouhaného parmazánu
- 1 šálek panko strouhanky
- 1 lžička granulovaného česneku
- olej na smažení
POSTUP
- V malé pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej.
- Přidejte česnek a restujte 1-2 minuty.
- Přidejte cherry rajčata a vařte 2 minuty.
- Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte smetanu.
- Nechte 15 minut probublávat.
- Omáčka lehce zrůžoví a pokryje zadní stranu lžíce.
- Podle chuti dochuťte solí a pepřem.
- Mezitím přidejte do další pánve tolik oleje, aby se pokrylo dno pánve a zahřívejte na středním plameni.
- Filety tilapie opláchněte a osušte.
- Obě strany ochuťte solí a čerstvým mletým pepřem.
- Smíchejte parmazán, panko a granulovaný česnek.
- Ochucené filety obalte v mouce.
- Přebytek setřeste.
- Namočte do rozšlehaných vajíček.
- Nakonec ryby dejte do směsi parmazánu a panka.
- Obalené ryby vložte do zahřáté pánve, v případě potřeby po dávkách a opékejte 3-4 minuty z každé strany nebo dozlatova.
- Když rybu vyjmete z pánve, připravte si šifonádu z bazalky.
- To uděláte tak, že srolujete několik lístků bazalky a jemně je nasekáte.
- Nasekanou bazalku vmíchejte do omáčky.
- V případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Nandejte tilápii na servírovací talíř a zalijte omáčkou.
- Servírujte.
Máme pro vás také recepty na 7 nejlepších polévek z ryb! Jaká bude vaší nejoblíbenější?
4 tipy, jak připravit tu nejlepší tilápii
Tilápie nepatří mezi nejoblíbenější ryby. Není křehká a tučná jako losos, ani pevná a chutná jako tuňák. Někdo ji dokonce může označit jako nezajímavou. Přitom toho má tolik co nabídnout. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel a vykouzlíte z ní skvělou pochoutku.
- Filety z tilápie vždy nejprve vydatně osolte a opepřete mletým černým pepřem.
- Pro lepší texturu filety zaprašte trochou mouky, můžete přidat i koření jako je uzená paprika či sušené oregano.
- Doplňte rybu klínky citronu nebo limetky, odvážní mohou sáhnout i po pomeranči či grapefruitu.
- Čerstvé bylinky dodají tilápii čerstvost, novou chuť i rozměr. Zkusit můžete třeba bazalku, petrželku, koriandr, pažitku, čerstvé oregáno či estragon.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!