Tisk článku

Vaříme z mořských ryb

Rybí maso je zdrojem velmi kvalitních bílkovin a přitom má většinou velmi nízký obsah tuku. U mořských ryb je pro nás důležitý obsah jódu. Velmi dlouho bylo na našem trhu k dostání pouze filé zpracovávané z tresek, pak přibyly makrely a po nich pangasius, což je druh mořského okouna. Při postupně se rozšiřujícím sortimentu mořských ryb se již můžeme setkat i s rybami, které bychom si rádi připravili, ale ne vždy víme jak na to. V tomto článku si představíme 6 druhů mořských ryb a v rubrice "Maso/Ryby" pak najdete doporučené recepty.

Vaříme z mořských ryb

Příprava mořských ryb

Pro kuchyňskou přípravu mořských ryb platí obdobné zásady jako pro sladkovodní ryby. Pokud není maso již očištěno a naporcováno, tak ho očistíme, odstraníme nežádoucí části a naporcujeme. Mražené maso necháme částečně rozmrazit, lépe se pak připravuje. Připravené maso pokapeme citronovou šťávou a necháme alespoň hodinu odležet, aby získalo lepší chuť a bylo křehčí. Pak ho osolíme a můžeme začít s tepelnou úpravou. Rybí maso můžeme vařit, pražit neboli opékat, smažit, péct, dusit nebo grilovat. Pokud maso vaříme, pak vždy v rybí várce, což je kořeněný nálev doplněný kořenovou zeleninou nebo bylinkami. Opékáme na másle nebo na oleji, smažíme na oleji, dusíme mírně podlité společně s různými zeleninovými přísadami nebo houbami. Před grilováním můžeme nechat maso marinovat v libovolné marinádě.

Druhy mořských ryb

Ďas mořský

Ďas mořský je ryba, která se prodává většinou již bez hlavy a váží asi 1-2 kg. Má pevné, bílé a suché maso. Je vhodná pro všechny tepelné úpravy a lze ji také podávat studenou jako předkrm nebo jako studenou večeři s majonézovou omáčkou.
Doporučený recept: Mořský ďas grilovaný

Mořská štika (hejk)

Mořská štika (také mník mořský), u nás známá pod názvem hejk, je treskovitá ryba s bílým masem. Menší kusy se krátce vaří nebo dusí celé, větší kusy pak krájíme na plátky. Maso z mořské štiky se používá především na smažení nebo opékání, ale může se i vařit v rybí várce. Výborné je také pro přípravu dušených nebo zapékaných pokrmů.
Doporučený recept: Mořská štika na zázvoru

Pražma

Druhů těchto ryb je velmi mnoho, ale nejznámější a nejchutnější je pražma červená. Maso všech druhů pražmy je pevné a bílé. Připravují se většinou pečené, zapékané s nádivkou nebo se grilují.
Doporučený recept: Pečena pražma se zakysanou smetanou

Mořský jazyk

Mořský jazyk je platýsovitá ryba a tím je dán její plochý tvar. Její maso je považováno za jedno z nejjemnějších. Připravuje se smažená či opékaná a to buď celá nebo porcovaná.
Doporučený recept: Mořský jazyk zapečený se žampiony

Halibut

Halibut je platýs obecný. To znamená, že se jedná o plochou platýsovitou rybu, pro kterou se hodí všechny tepelné úpravy.
Doporučený recept: Halibut s pikantní omáčkou

Žralok

Jedná se o maso z menších druhů žraloků, které pro tepelnou úpravu používáme vykostěného a bez kůže. Naporcované maso se nejčastěji opéká nebo griluje.
Doporučený recept: Žralok na víně

Přílohy k rybím pokrmům

Připravené pokrmy z ryb podáváme ihned po dokončení přípravy. Jako příloha jsou vhodné různě upravené brambory, rýže nebo kuskus. Doplňujeme zeleninovou oblohou nebo saláty.
 





Příspěvky ke článku: Vaříme z mořských ryb

Vložit nový příspěvek
Ryby by měli být skoro každý týden Autor: Olgina, vloženo 27.07.2009
OdpovědětRybi by měli být součástí každého týdne v jídelníčku, jsou zdravé a chutné když je člověk umí šikovně upravit:) Neucítíte ani rybinu, když to někomu hodně vadí:)A také jsou dietní?


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...