Nejlepších recepty na tilápii na jednom místě. Vyzkoušejte je všechny!

Ryby bychom měli všichni zařadit do svého jídelníčku.

Jsou nejen zdravé, ale i chutné.

Tentokrát jsme si pro vás připravili recepty na tilápii 5x jinak.

Vyzkoušet tak můžete grilovanou, pečenou i smaženou úpravu.

Tak pojďme na to!

Pečená tilápie s citrónovým máslem

Jednoduchý a chutný pokrm, který zvládnete připravit do 20 minut! To z něj dělá ideálního kandidáta na večeři o všedním dni, na kterém si navíc celá rodina vážně pochutná.

INGREDIENCE

  • ¼ šálku másla, rozpuštěného
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy nebo více podle chuti
  • kůra z 1 citronu
  • 4 filety tilapie (každý o hmotnosti 170 g)
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželové natě

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  • Lehce naolejujte pekáč o rozměrech 23×33 cm.
  • V malé misce prošlehejte máslo, česnek, citronovou šťávu a citronovou kůru; dejte stranou.
  • Tilapii osolte a opepřete podle chuti a vložte do připraveného pekáčku.
  • Zalijte máslovou směsí.
  • Vložte do trouby a pečte asi 10-12 minut.
  • Ihned podávejte, případně ozdobte petrželkou.
Filety z tilápie v pekáčku s citronem a máslem.
www.damndelicious.net

Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na pomazánky z ryb. Jsou dietní, zdravé a prostě božské!

Smažená tilápie

Osmažte si filety z tilápie ve směsi mouky a koření a rázem vám vznikne neodolatelná pochoutka, kterou budete chtít znovu a znovu.

INGREDIENCE

  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička sušeného chilli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 4 filety z tilápie (každý o hmotnosti cca 170 g)
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce čerstvých lístků koriandru, na ozdobu
  • klínky limetky, k podávání

POSTUP

  • Ve velké míse smíchejte mouku, sušený česnek, sušenou cibuli, chilli a kmín.
  • Pořádně promíchejte.
  • Filety tilapie bohatě osolte a opepřete, poté je ponořte do směsi mouky a setřeste přebytečnou mouku.
  • Položte na čistý plech nebo pekáč.
  • Ve velké nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte olej.
  • Přidejte 2 filety a opékejte 3 až 4 minuty z každé strany, dokud kůrka .
  • Opakujte se zbývajícími filety.
  • Ihned podávejte s koriandrem a měsíčky limetky.
Obalované filety z tilápie s limetkou a čerstvým koriandrem.
www.delish.com

Bylinková tilápie s citrónem

Tilápie opečená na pánvi a poté dopečená v troubě spolu s bylinkami a citrónem je rychlou a snadnou pochoutkou, kterou si hravě připravíte naprosto kdykoli. Navíc se jedná o zdravé a bezlepkové jídlo, které uspokojí váš mlsný jazýček.

INGREDIENCE

  • 2 filety z tilapie (každý o hmotnosti 170 g)
  • 1 lžička sušeného estragonu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 2 celé citrony
  • 1 lžíce olivového oleje

POSTUP

  • Zahřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Smíchejte estragon, tymián, sůl a pepř v malé míse.
  • z citronů nakrájejte na tenké plátky (se slupkou) a dejte stranou, opatrně odstraňte všechna semínka.
  • Druhý citron nakrájejte na polovinum vymačkejte na filety a ty rovnoměrně šťávou potřete.
  • Posypte filety z obou stran sušenou bylinkovou směsí.
  • Zahřejte olivový olej na pánvi vhodné do trouby na středně vysokém plameni.
  • Přidejte tilapii na rozpálenou pánev a opékejte 3-5 minut nebo do zlatohněda.
  • Rybu otočte a přidejte další citronovou šťávu vymačkanou z rozpůleného citronu.
  • Plátky citronu položte naplocho na pánev a/nebo rybu a poté pánev vložte do trouby.
  • Pečte, dokud nebudou filety propečené, přibližně 3-5 minut.
  • Rybu podávejte s opečenými plátky citronu.
Filety z tilápie na talíři s citronem, bylinkami a chřestem.
www.asweetpeachef.com

Grilovaná tilápie

Rozpalte svůj venkovní gril a připravte si na něm tuto luxusní tilápii! Recept je neuvěřitelně jednoduchý a plný skvělé chuti. Navíc ho máte připravený za pouhých 15 minut.

INGREDIENCE

  • 4 tilápie
  • 1/4 šálku másla
  • 2 citrony
  • 2 lžíce česnekové bylinkové soli
  • 1 lžíce čerstvého kopru

POSTUP

  • Nakrájejte citron na půlkroužky.
  • Máslo nakrájejte na malé kousky.
  • Udělejte na každé tilapii malé řezy.
  • Ze všech stran vydatně osolte.
  • Naplňte tilápie máslem a plátky citronu.
  • Tilapie grilujte při 230 °C asi 5 minut z každé strany.
  • V závislosti na velikosti ryby možná budete muset grilovat déle.
  • Užijte si to!
Grilovaná celá ryba s vedle položenými čerstvými rajčátky.
www.momsdish.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze pánví na grilování. Podívejte se na náš rozsáhlý test, kde vám poradíme, podle čeho vybírat.

Tilápie v parmazánové krustě se smetanovou omáčkou z rajčat

Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale delikátní recept na tilápii v parmazánově krustě s krémovou rajčatovo-bazalkovou omáčkou, který si zamiluje celá vaše rodina.

INGREDIENCE

Na omáčku:

  • ¼ šálku másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky nasekaného česneku
  • 1 a 1/2 šálku cherry rajčat, rozpůlených
  • 3/4 šálku smetany ke šlehání
  • malá hrst čerstvých lístků bazalky

Na tilápie:

  • 4 filety tilapie
  • sůl a čerstvě drcený pepř
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 vejce, rozšlehaná
  • 1 šálek strouhaného parmazánu
  • 1 šálek panko strouhanky
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • olej na smažení

POSTUP

  • V malé pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej.
  • Přidejte česnek a restujte 1-2 minuty.
  • Přidejte cherry rajčata a vařte 2 minuty.
  • Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte smetanu.
  • Nechte 15 minut probublávat.
  • Omáčka lehce zrůžoví a pokryje zadní stranu lžíce.
  • Podle chuti dochuťte solí a pepřem.
  • Mezitím přidejte do další pánve tolik oleje, aby se pokrylo dno pánve a zahřívejte na středním plameni.
  • Filety tilapie opláchněte a osušte.
  • Obě strany ochuťte solí a čerstvým mletým pepřem.
  • Smíchejte parmazán, panko a granulovaný česnek.
  • Ochucené filety obalte v mouce.
  • Přebytek setřeste.
  • Namočte do rozšlehaných vajíček.
  • Nakonec ryby dejte do směsi parmazánu a panka.
  • Obalené ryby vložte do zahřáté pánve, v případě potřeby po dávkách a opékejte 3-4 minuty z každé strany nebo dozlatova.
  • Když rybu vyjmete z pánve, připravte si šifonádu z bazalky.
  • To uděláte tak, že srolujete několik lístků bazalky a jemně je nasekáte.
  • Nasekanou bazalku vmíchejte do omáčky.
  • V případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
  • Nandejte tilápii na servírovací talíř a zalijte omáčkou.
  • Servírujte.
Ryba v parmazánově krustě s krémovou rajčatovo-bazalkovou omáčkou servírovaná s bramborovou kaší na talíři.
www.lifesambrosia.com

Máme pro vás také recepty na 7 nejlepších polévek z ryb! Jaká bude vaší nejoblíbenější?

4 tipy, jak připravit tu nejlepší tilápii

Tilápie nepatří mezi nejoblíbenější ryby. Není křehká a tučná jako losos, ani pevná a chutná jako tuňák. Někdo ji dokonce může označit jako nezajímavou. Přitom toho má tolik co nabídnout. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel a vykouzlíte z ní skvělou pochoutku.

  1. Filety z tilápie vždy nejprve vydatně osolte a opepřete mletým černým pepřem.
  2. Pro lepší texturu filety zaprašte trochou mouky, můžete přidat i koření jako je uzená paprika či sušené oregano.
  3. Doplňte rybu klínky citronu nebo limetky, odvážní mohou sáhnout i po pomeranči či grapefruitu.
  4. Čerstvé bylinky dodají tilápii čerstvost, novou chuť i rozměr. Zkusit můžete třeba bazalku, petrželku, koriandr, pažitku, čerstvé oregáno či estragon.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X