Tisk článku

Vaříme zdravě

Naučit se zdravě vařit nevyžaduje velké úsilí a často postačí jen pár dobrých tipů, abychom vyhnuli ze zajetých kolejí a upustili od návyků dobře míněných rad našich babiček. Za jejich časů bývalo nejdůležitější, vzhledem k malému množství potravin, připravit jídlo jako kalorickou bombu, aby všichni strávníci měli pocit sytosti. Dnes je ovšem zásoba potravin téměř neomezená a každý si může vybrat podle libosti.

Vaříme zdravě

Králík, drůbež nebo ryba?

Maso králíka je jemné, bez výraznější chuti a téměř bez tuku. Je vhodné pro dietní způsob vaření pokrmů. Králičí maso se řadí mezi masa bílá. Obsahuje lehce stravitelné bílkoviny a svou energetickou hodnotou jej můžeme přirovnat k masu drůbežímu či telecímu. Protože je maso chuťově neutrální, při jeho vaření a pečení jsme odkázáni na více druhů koření. Zpravidla se ke králíkovi přidává kořenová zelenina, česnek, houby nebo rajčata.

Drůbeží maso, stejně jako králík, patří mezi bílá masa s nízkým obsahem tuku. Abychom nespotřebovali např. při pečení kuřete příliš mnoho tuku, nejvhodnějším způsobem přípravy je grilování v troubě (za pomoci speciálního podstavce), přičemž není potřeba žádného oleje a téměř veškerý tuk, jež kuře obsahuje, steče do nádoby.

Ryby obsahují zdraví prospěšné omega 3 kyseliny, které jsou prevencí vzniku kardiovaskulárních chorob. Mořská ryba je obecně považována za nejzdravější maso a je často řazena do jídelníčku lidí s nadváhou. Rybu můžeme využít k vaření (nejlépe v páře ),ale i k pečení.

Vaření bez tuku = římský hrnec

Předností této hliněné nádoby je vaření a pečení bez přidání tuku, jídlo neztrácí vitaminy a minerální látky. Uplatnění římského hrnce je mnohostranné, můžeme v něm připravovat pečeně, polévky, nákypy nebo také chléb a různé bábovky. Již v dobách antiky lidé znali kouzlo hliněných hrnců, jež zachovávali specifickou chuť a aroma potravin. Římský hrnec je plně využíván i dnes a stává se tak levnější variantou parních hrnců. Před každým použitím je nutné hrnec i poklici naplnit na 15-20 minut vodou. Během pečení se z pórů hrnce voda postupně uvolňuje a tím je zaručeno jemné vaření v páře. Potraviny, jako např. maso a zeleninu můžeme v hrnci připravovat společně.

Recept: PEČENÁ MAKRELA S PÓRKEM

Ingredience:
4 ks mražené nebo čerstvé makrely, 2 menší pórky, sůl, pepř, kmín, olej nebo máslo

Postup:
Troubu předehřejeme na 200°C. Makrelu, pokud ji máme mraženou, nerozmrazujeme, vložíme do většího pekáčku, osolíme, opepříme, posypeme kmínem a mírně podlijeme. Jestliže máme čerstvou makrelu, podlijeme ji více. Vložíme do trouby (před pečením můžeme odříznout hlavu, ploutve i ocas). Pórek nakrájíme na tenká kolečka a po 15 minutách přidáme k rybě. Až se voda vypaří, přilijeme olej nebo máslo a dopečeme. Jako přílohu podáváme brambory či bramborovou kaši nebo jen zeleninový salát.

 





Příspěvky ke článku: Vaříme zdravě

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...