Tisk článku

Vaříme ze špenátu

Na čerstvý listový špenát je ještě brzy, ale mražený špenátový protlak je dostupný téměř vždy a téměř všude. Při kuchyňské úpravě to zdaleka nemusí být jen známá hromádka špenátu, brambor a volského oka, kterou si všichni pamatují ze školní jídelny. Ze špenátu se dá připravit polévka, dušený špenát jako příloha, roláda, omáčka, pomazánka, lívanečky či omelety, špenátová náplň, smažené špenátové řízky, placičky či karbanátky nebo špenátový nákyp. Kromě toho špenát dobře využijeme i do zapékaných pokrmů s brambory nebo těstovinami.

Vaříme ze špenátu

Špenátová polévka

Ze zmrazeného špenátového protlaku připravíme špenátovou polévku velmi rychle. Do vývaru z masa nebo vody s masoxem dáme rozpustit mražený protlak, krátce jej povaříme a polévku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě nebo mléce. Dochutíme solí, trochou mletého pepře a prolisovaným česnekem. Do polévky přidáváme více mléka, smetanu, jogurt, rozšlehané vajíčko nebo vařené vejce nakrájené na kostičky. Polévku většinou podáváme s osmaženými kostičkami housky. Pro větší zpestření můžeme do špenátové polévky přidat i jinou zeleninu nebo trochu osmažené uzeniny.

Dušený špenát

Podušený špenát je velmi dobrou přílohou k masitým jídlům, která podáváme s brambory, bramborovými nebo houskovými knedlíky. Připravuje se velmi jednoduše a to tak, že na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nerozmražený špenát a necháme jej rozpustit. Po rozpuštění jej podlijeme asi 2 lžícemi mléka a necháme asi 10 minut podusit. Pokud je řidší, rozklepneme do něj 1-2 vejce, rychle zamícháme a necháme je ztuhnout. Zahustit můžeme také jemně prosátou strouhankou nebo trochou solamylu. Místo vajec můžeme použít také sýr. Špenát osolíme, lehce opepříme a dokořeníme prolisovaným česnekem. Kdo chce mít špenát takový, jak jej vařívala babička, tak předem připraví bešamel a teprve v něm podusí špenát.

Špenátová roláda

Špenátovou roládu podáváme jako hlavní chod s různě upravenými brambory. Jedná se o chutné a na talíři pěkně vypadající jídlo. Připravuje se podobně jako piškotová roláda. Do směsi žloutků a rozmraženého studeného špenátu přidáme mouku, sůl, mletý pepř a prolisovaný česnek, vmícháme sníh z bílků a rozetřeme na plech vyložený alobal pomaštěný olejem. Pečeme velmi krátce, asi 15 minut, až se do těsta neboří prst. Pak potřeme připravenou náplní po celé ploše, pomocí alobalu stočíme a v teplé vypnuté troubě necháme náplň prohřát. Roládu tím také udržíme v teple, než připravíme přílohu. Nakrájíme na plátky a podáváme.

Špenátová omáčka

Špenátovou omáčku připravíme velmi rychle z rozmraženého a podušeného špenátu, který trochu zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně nebo mléce. Okořeníme tak, aby omáčka měla výraznější chuť a podáváme ji většinou k těstovinám. Můžeme doplnit vařenými vejci, plátkem dušeného masa nebo opečenou uzeninou.

Špenátová pomazánka

Špenátovou pomazánku připravíme z dušeného špenátu. Můžeme využít i špenát, který nám zbyl od hlavního chodu. Špenát okořeníme a přidáme třeba drobně sekanou šunku nebo jinou uzeninu, strouhaný tvrdý sýr, rozdrobenou nivu, balkánský nebo jiný sýr. Pomazánku můžeme podávat teplou i studenou s bílým pečivem.

Špenátové lívanečky, špenátové palačinky a špenátové omelety

Špenátové lívanečky, palačinky nebo omelety připravujeme z dušeného špenátu, který zahustíme moukou, přidáme vejce, trochu mléka a dokořeníme. Na lívanečníku pečeme po obou stranách lívanečky nebo na pánvi placky. Místo lívanečků můžeme o trochu řidší těsto smažit jako palačinky. Z dušeného špenátu se žloutky a sněhem z bílků můžeme péci omelety. Lívance, palačinky i omelety můžeme ještě doplnit strouhaným sýrem nebo je po upečení sýrem posypat.

Špenátová náplň

Špenátovou náplň neboli nádivku připravíme z dušeného zahuštěného špenátu, ve kterém by nemělo chybět vejce a který výrazně okořeníme. Doplňujeme sýrem, uzeninou nebo drobně sekaným masem, dušenými houbami, vše podle chuti a možností. Touto náplní můžeme plnit masové rolády nebo závitky, běžné lívance nebo palačinky, slané záviny nebo slané plněné pečivo.

Špenátový nákyp

Podušený špenát doplníme dalšími surovinami jako jsou brambory, mouka, ovesné vločky, uzenina nebo drobně krájené maso, přidáme žloutky a sníh z bílků a v troubě ihned upečeme, aby byl nákyp kyprý.

Špenátové řízky, špenátové karbanátky a špenátové placičky

Špenátové řízky, karbanátky nebo placičky připravujeme z podušeného zahuštěného špenátu. Před zpracováním je nejlepší jej nechat ztuhnout v chladničce. Pak tvarujeme řízky nebo karbanátky, obalíme v trojobalu nebo těstíčku a usmažíme. Placičky většinou jen roztíráme na pánvičku s rozpáleným olejem a osmažíme, popřípadě je předem obalujeme v mouce nebo strouhance.
 





Příspěvky ke článku: Vaříme ze špenátu

Vložit nový příspěvek
špenátek s těstovinama Autor: Ema, vloženo 25.01.2010
OdpovědětŠpenátek musí mít hodně česneku a k tomu těstovinky a vajíčko a je to výborný oběd
Re: špenátek s těstovinama Autor: Silva, vloženo 25.01.2010
OdpovědětMy zase preferujeme opékanou klobásku a brambor, každej to má rád jinak no


Nové příspěvky