Tisk

Vegeta

Vegeta je rozšířený dochucovací přípravek pro masitá, zeleninová i další jídla a pro polévky a omáčky. Obsahuje směs koření, sušené zeleniny i některých kořenících bylinek. Jejím předchůdcem byla starším kuchařkám dobře známá Podravka. Vegeta se vyrábí v několika druzích, většinou se její hlavní složky dají určit z doplňujících názvů, jako například papriková, bylinková, atd.. 


Další pojmy slovníku:

  • Long drink

    Long drink je název pro druh alkoholického míchaného nápoje, koktejlu, který by se měl konzumovat nejméně 30 minut. Je tedy určen na popíjení a...

  • Kedlubna

    Kedlubna je zeleninou, která patří do zelných odrůd. Ve starších receptech je někdy pojmenována jako brukev, což je původní název plané nešlechtěné...

  • Cukr Demerara

    Je to nerafinovaný, granulovaný hnědý cukr vyrobený z extraktu cukrové třtiny, Pochází z kolonie kolonie Demerara v Guayaně, po níž je pojmenován,...

  • Sauté

    Je to způsob vaření, kdy se používá malé množství tuku v mělké pánvi, vysoká teplota a rychle se připraví všechny složky v pánvi najednou. Hlavní...

  • Ošlejch

    Ošlejch je název pro cibuli zimní, které se někdy také říká sečka. Nepěstuje se především pro cibuli, ale pro křehké a jemné listy připomínající...

Recepty s "Vegeta":

  • Houbové noky

    Na plátky nakrájené houby podusíme s kmínem, vegetou a solí na oleji doměkka. Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme žloutky, mouku, vychladlé houby,...

  • Ďábelské kuřecí řízky

    Kuřecí maso nakrájíme na kostičky a přidáme k němu cibuli nakrájenou nadrobno. Všechny ingredience na marinádu smícháme a zalijeme jimi nakrájené...

  • Drůbeží masová pomazánka

    Maso velmi jemně pokrájíme a smícháme s kečupem a hořčicí. Osolíme, opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibuli a některé z pikantních koření a...

  • Sýrové krokety ze dvou druhů sýra

    Eidam nastrouháme, očištěnou mrkev nastrouháme najemno, očištěný pórek nakrájíme na velmi drobné kostičky. Tavený sýr rozmělníme vidličkou. Vše...

  • Ředkvičková polévka

    Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vodou a za občasného míchání uvedeme do varu a jíšku provaříme. Potom přilijeme mléko, opět...



Nové příspěvky