Tisk článku

Vejce v pomazánce

Pomazánky jsou oblíbené snad ve všech domácnostech. Dají se připravit velmi rychle, ty složitější alespoň přiměřeně rychle a nabízejí nepřeberné možnosti ve využití surovin, koření a dalších ingrediencí. Jednou z oblíbených a výživných ingrediencí do pomazánek jsou i vejce.

Vejce v pomazánce

Vejce a příprava do pomazánky

Do pomazánky přidáváme vejce nejčastěji vařená. Ale výborné pomazánky jsou i s vejci míchanými neboli smaženými. Kromě toho vejci přidáváme a současně s nimi zahušťujeme různé teplé pomazánky.

Vařená vejce a pomazánka

Vejce do pomazánky uvaříme natvrdo, to znamená, že je vaříme asi 7 minut. Delší vaření je zbytečné, navíc déle vařená vejce mají u žloutku nevzhledný nazelenalý kruh. Aby se lépe loupaly, tak je ihned po uvaření vložíme do studené vody. Oloupaná vejce do pomazánky krájíme na plátky nebo na kostičky. Dobrým pomocníkem při tvorbě malých kostiček je kolečko používané na brambory při výrobě bramborového salátu a pro opravdu drobné kousky pak ostré struhadlo. Vejce také někdy do pomazánky používáme tak, že vyloupneme žloutky, rozetřeme je s některou základní surovinou do hladké hmoty a bílky pak nasekáme spolu s ostatními ingrediencemi. Pomazánku s vejci zpracováváme buď jako skutečně vajíčkovou, kdy vejce tvoří největší podíl surovin nebo je přidáváme do jiných základních surovin. Tyto pomazánky pak ještě dále doplňujeme dalšími ingrediencemi a k tomu přidáváme koření nebo dochucující přípravky tak, aby pomazánka získala lepší chuť.

Vejce a základní suroviny na pomazánku

Nejčastěji se jedná o máslo, pomazánkové máslo, tvaroh nebo sýry. Základní surovinu utřeme nebo ušleháme dohladka, většinou přidáváme i určité množství majonézy, tužší základ můžeme zjemnit smetanou. Menším množstvím vařených vajec můžeme nastavit i jiné pomazánky, například masové, uzeninové, rybí nebo zeleninové či luštěninové.

Vejce a další suroviny na pomazánku

Jedná se především o zeleninu, jemnou nebo pikantní uzeninu, které můžeme mezi sebou ještě navzájem kombinovat a sýry. Ze zeleniny se pomazánka většinou neobejde bez cibule nebo česneku, ale přidáváme i strouhanou mrkev nebo celer, ředkvičky, natě pažitky či petrželky. Hodí se i kostičky rajčat, proužky paprik, hrášek a ze sterilované zeleniny pak především sladkokyselé okurky, sterilovaný hrášek nebo některá sterilovaná zeleninová směs. Pomazánku můžeme nastavit i vařenými brambory. Uzenina může být jemná nebo pikantnější, záleží pouze na naší vlastní chuti nebo momentálních zásobách v ledničce. Krájíme ji nebo strouháme nadrobno. Sýry mohou být různých chutí. Tvrdší sýry strouháme nebo je krájíme na drobné kostičky.

Vejce a koření do pomazánky

Pomazánku s vejci samozřejmě solíme podle potřeby a chuti. Kromě ní pak použijeme například trochu pepře, kari koření, mleté sladké či pálivé papriky nebo špetku chilli koření. Využít se dají i různé kořenící směsi. Z dochucujících přípravků se hojně využívá hořčice nebo kečup, uplatní se i sardelová pasta, různé kořeněné pasty nebo protlaky a podobné přípravky.

Míchaná vejce a pomazánka

Míchaná vejce připravíme buď jednoduchým způsobem, kdy je rozklepneme na trochu rozehřátého tuku a necháme za stálého míchání ztuhnout. Podle potřeby je můžeme smažit společně s cibulí, česnekem či pórkem nebo do hotových vajec přidat vhodné koření. Takto usmažená a alespoň částečně zchladlá vejce můžeme na pomazánku doplnit některým sýrem nakrájeným na kostičky nebo nastrouhaným, uzeninou nebo najemno nastrouhanou mrkví či jinou zeleninou. Pomazánku pak dochutíme kořením, hořčicí, strouhaným křenem a podobnými ingrediencemi. Míchaná vejce také můžeme po zchladnutí zamíchat do některého základu.

Vejce a teplá pomazánka

Do pomazánek, které připravujeme úpravou na teple a pak je podáváme buď teplé nebo studené, jsou vejce vynikající přísadou, protože pomazánku vhodně doplní a současně spojí všechny použité ingredience. Mezi nejznámější takto připravované je například pomazánka z droždí. Oblíbené jsou však i pomazánky z dušené zeleniny, kterou dokončíme vejci. Podobně se vejce uplatní i v pomazánkách z masa nebo uzeniny. Hotové pomazánky po tepelné úpravě dochutíme.
 





Příspěvky ke článku: Vejce v pomazánce

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky