Tisk článku

Vejce ve studené kuchyni

Vejce se běžně používají k přípravě samostatných jídel, do polévek nebo zavářek či při pečení moučníků. Široké použití však mají i ve studené kuchyni, kde se z nich dají připravit i různé lahůdky. Ze syrových vajec vyrábíme majonézy nebo studené omáčky, ale pro přípravu jídel pro studené občerstvení, přesnídávku nebo večeři používáme především vejce vařená.

Příprava a vaření vajec

Vejce na použití ve studené kuchyni musí být čerstvá, což dnes už snad není takový problém. Vejce vkládáme do studené nebo nejvýše vlažné vody, aby výraznou změnou teploty nepraskla jejich skořápka. Pevnost skořápky podpoříme tím, že vodu osolíme nebo do ní přidáme trochu octa. Do poloměkka neboli na hniličku vaříme vejce nejvýše 5 minut, natvrdo pak nejvýše 8 minut. Po delším varu vajec natvrdo se již odděluje bílek od žloutku, takže při krájení žloutek vypadává a navíc se kolem něj vytváří nezhledný zelený okraj a vejce jsou celkově méně chutná. Správně uvařená vejce mají po rozkrojená jasně žlutý žloutek a bílek nemá gumovitou strukturu.

Použití vařených vajec

Vařenými vejci velmi často doplňujeme nebo zdobíme obložené mísy či chlebíčky či jiné výrobky, ale to není hlavní použití vařených vajec ve studené kuchyni. Hlavní surovinou jsou vařená vejce v následujících jídlech :

  • • ve vaječných pomazánkách
  • • ve vaječných salátech
  • • ve vaječném aspiku
  • • ve vaječných mísách

Vaječná pomazánka

Na vaječnou pomazánku vejce krájíme na drobné kostičky, lze je i strouhat. Na opravdu malé kousky je rychle rozdělíme pomocí kolečka na brambory určené do bramborového salátu. Protože u pomazánky potřebujeme základ, který umožní roztírání, tak se zde hodí především tvaroh, máslo nebo pomazánkové máslo, rostlinný tuk nebo měkké tvarohové či tavené sýry. Pomazánku lze připravit i tak, že vyjmeme žloutky, rozmělníme je na hladkou hmotu a spojíme se základem. Bílky pak do pomazánky nasekáme nadrobno nebo jimi sypeme pomazánkou potřené pečivo. Vaječnou pomazánku doplňujeme zeleninou podle roční doby a možností a nezapomínáme ani na čerstvé zelené natě nebo bylinky. Pomazánku dochucujeme většinou jen mírně a zjemnit ji lze trochou majonézy nebo smetany. Hotovou pomazánku můžeme nechat proležet a pak ji mažeme na bílé i tmavé pečivo a při podávání barevně zdobíme zeleninou.

Vaječný salát

Do vaječného salátu krájíme vařená vejce na libovolně velké kousky. Mohou to být osminky, plátky nebo kostky. Vaječný salát můžeme doplnit trochou uzeniny, ale vhodnější jsou sýry a to jak tvrdé, tak poloměkké sýry. Nepostradatelná je cibule a další zelenina. Hodí se rajčata, povařený květák nebo brokolice, ředkvičky a další syrová nebo krátce povařená zelenina. Suroviny použité do vaječného salátu zlehka promícháme, aby se vejce nerozpadly a spojujeme zálivkou připravenou z majonézy, tatarské omáčky nebo bílého jogurtu či zakysané smetany. Salát dochutíme a při podávání jej bohatě posypeme zelenými natěmi nebo bylinkami.

Vaječný aspik

Vejce se hodí i k zalití aspikem nebo do známé vaječné tlačenky. Aspik připravujeme buď do formy a pak jej krájíme na porce nebo do samostatných misek vhodné velikosti. Jako podklad pro aspik můžeme volit bramborový nebo jiný salát a doplňovat šunkou nebo jemným salámem, čerstvou nebo sterilovanou zeleninou i nakládanými houbami. Suroviny včetně vařených vajec skládáme do aspiku po vrstvách nebo vrstvy opakujeme. Vršek aspiku před zalitím aspikem přizdobíme podle vlastní fantazie. Vajíčkovou tlačenku připravujeme buď do formy na srnčí hřbet či chlebíček nebo do mikrotenového rukávu na masovou tlačenku. Vařená vejce i všechny další suroviny na tlačenku krájíme na kostky a zaléváme želatinou. Želatinu připravujeme podle návodu.

Vaječné mísy

Vařená vejce můžeme jako občerstvení nebo k přesnídávce či večeři podávat obložená. Jako další suroviny používáme především jemně nakrájenou uzeninu, na plátky nebo klínky nakrájené sýry a barevně doplňujeme zeleninou. Vejce přitom můžeme přelévat studenými omáčkami připravenými ze smetany, jogurtu a majonézy. Podáváme s pečivem.
 





Příspěvky ke článku: Vejce ve studené kuchyni

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky