Tisk článku

Velikonoce s králičím masem

Králík na velikonočním stole nejčastěji pocházel z domácích chovů. Dnes jej nabízejí i velké obchody jako chlazené nebo mražené maso. Výhodou je, že králík je stažený, očištěný a většinou i naporcovaný. Takže nám nic nebrání přidržet se velikonočních tradic, které o velikonocích upřednostňovaly maso z mladých zvířat. Současně se tak přiblížíme i zahraničním kuchyním, protože například ve Francii patří králík k velmi oblíbeným a často používaným masům.

Velikonoce s králičím masem

Výhody králičího masa

Králičí maso pochází ze zvířat, která jsou velmi rychle vykrmena pro použití v kuchyni. Jejich maso je velmi jemné, s vysokým obsahem bílkovin a ze všech druhů masa obsahuje nejméně cholesterolu, takže se může použít pro dietní jídla nebo prostě jen pro zdravé stravování. Poměrně nevýraznou chuť králičího masa nelze považovat za nevýhodu, protože umožňuje velmi pestré dochucování jídel s králičím masem.

Králík a tepelná úprava

Králičí maso je vhodné pro všechny druhy tepelné úpravy. Můžeme je péci, zapékat, to znamená předem opéci a s dalším surovinami dopéct, dusit nebo smažit. Pro všechny druhy úpravy můžeme králíka pro zpestření chuti a částečně i pro zkřehnutí masa marinovat v různých marinádách. Jejich složení a chuť volíme podle toho, jak moc chceme ovlivnit konečnou chuť králičího masa.

Pečený králík

Králíka pečeme buď celého nebo ještě lépe rozporcovaného. Nejvhodnější pro pečení je hřbet a zadní stehna. Na předních částech je méně masa, proto tyto části někdy upravujeme jiným způsobem. Králíka pečeme na sádle či másle, použít lze i rostlinný tuk. Již zmíněná méně výrazná chuť králičího masa vyžaduje použití koření. Kromě soli a tradičního kmínu na pečeni to mohou být směsi koření pro nejrůznější úpravy. Uplatní se směs provensálského koření, asijského koření nebo směs pro přípravu králíka na divoko. Králičí maso je méně tučné. Proto tam, kde netrváme na netučné úpravě, jej při pečení doplňujeme slaninou, tučnějším vepřovým masem nebo tučnější uzeninou. Pro velikonoční menu můžeme králíka péci s nádivkou, kterou porce králíka při pečení obložíme nebo je nádivkou zcela zakryjeme.

Zapékaný králík

Králičí maso pro zapékání je vždy dobré předem naporcovat. Při této příležitosti se mohou odstranit některé větší kosti, případně králík zcela vykostit. Maso předem opečeme ze všech stran na pánvi v rozehřátém tuku. Pak je vložíme do pekáčku, osolíme a okořeníme a přidáme k němu suroviny s kterými je budeme zapékat. Může to být zelenina, brambory, dušené houby a strouhaný sýr. Tuto směs pak většinou zaléváme smetanou, vínem nebo pivem. Zakryté pečeme doměkka, v případě potřeby během pečení ještě podlijeme. Maso z této úpravy je velmi měkké, protože se částečně peče a částečně dusí.

Dušený králík

Rozporcovaného, případně i částečně vykostěného králíka lze dusit na nejrůznější způsoby. Může to být jen dušený králík se zeleninou, protože dušení je velmi šetrný způsob přípravy vhodný i pro dietu. Dušení je také vhodný způsob úpravy, pokud chceme králičí maso připravit s omáčkou. Může to být jemná smetanová omáčka, omáčka se smetanou na způsob svíčkové nebo více dochucená omáčka podobná omáčce na zvěřinu. Do těchto omáček používáme téměř vždy dostatek cibule a kořenové zeleniny. Z koření používáme celý pepř, nové koření a bobkový list, případně jalovec.

Smažený králík

Ke smažení se hodí porce králičího masa, které jsou zcela nebo alespoň částečně vykostěny. Je vhodné je před smažením alespoň den předem naložit do marinády, která jim dodá chuť. Pak už kousky masa obalujeme v mouce, vejci a strouhance nebo v různě ochuceném těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Malé kousky králičího masa můžeme napíchat spolu s cibulí a slaninou a případně i jinými ingrediencemi na jehly nebo špejle a připravit si tak špízy, které obalíme a smažíme.

Přílohy ke králičímu masu

Přílohy volíme tak, aby odpovídaly základní přípravě masa. K pečeným, zapékaným a smaženým úpravám se hodí brambory či bramborová kaše, k dušenému nebo tučnějšímu pečenému králíku bramborové knedlíky, noky nebo houskové knedlíky.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoce s králičím masem

Vložit nový příspěvek
Recept Autor: Eudicella, vloženo 15.11.2011
OdpovědětSuper recept,pokud by měl někdo zájem ,tak vám mohu prodat přebytky z domácího chovu. Více na http://farma-vysocina.webnode.cz/


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...