Tisk článku

Velikonoce se blíží

Ačkoliv se to při pohledu z okna nezdá, přece jen se Velikonoce blíží. Pro někoho jsou to svátky s náboženským významem, ale pro většinu ostatních jsou to především svátky jara. A v tomto duchu, ale přitom v rámci tradic, se tyto svátky slaví a pro jejich oslavu připravují různé pochoutky. Před vlastními přípravami si zatím promyslíme co a jak budeme dělat. Až se objeví sluníčko, tak si bez zbytečné nervozity poradíme s nezbytným úklidem a přípravami na Velikonoce.

Velikonoce se blíží

Velikonoční půst

Po slavnostech masopustu začíná velikonoční půst. I když jej nemíníme přísně dodržovat, přece jen si můžeme občas připravit bezmasé jídlo. Za masitý pokrm není považováno rybí maso, takže máme důvod vyzkoušet si i některý z rybích receptů.

Co budeme péci o velikonocích

Cukroví

Téměř jistě to budou některé druhy tradičního lineckého cukroví, pak některé ořechové cukroví, možná i perníčky. Na rozdíl od vánoc bychom měli cukroví jinak zdobit. Pro velikonoce platí jarní barvy, to znamená v případě cukroví žlutá, bílá a červená. Proto nepoužíváme příliš čokolády a cukroví zdobíme spíše bílými polevami, které můžeme přibarvit. Podobně jako cukroví zdobíme i perníčky, pro ně vybíráme ještě velikonoční tvary různých zvířátek, především slepiček, zajíčků a oveček. Perníčky, které potřebují odležet můžeme upéci již dva až tři týdny předem.

Mazance a věnce

Místo, které zastává o vánocích vánočka, patří o velikonocích mazanci. Pečou se ve větší nebo menší velikosti z kynutého těsta s různými dalšími přísadami. Kromě mazance si můžeme upéct i věnec, někde nazývaný vrkoč. Je také z kynutého těsta a tvaruje se z jednotlivých pramenů. Věnec můžeme využít i na výzdobu svátečního stolu.

Drobné kynuté pečivo

Nejznámější a nejtradičnější jsou jidášky, které se pekly na Bílou sobotu k obědu a je to drobné tvarované pečivo z kynutého těsta. Místo nich můžeme atmosféru velikonoc nahradit kynutými koláči ve tvaru vejce.

Velikonoční beránek

Na velikonočního beránka je řada receptů z nejrůznějších těst. Na beránka je nutné mít formu a objemu formy se musí přizpůsobit recept. Upečený beránek se různě zdobí a na stole by měl být ozdobený mašlí se zvonečkem. Kromě beránka se objevují i formy na slepičky nebo zajíčky, takže můžeme udělat změnu, i když postup je stejný.

Co budeme vařit

Hlavní chod

Na velikonoce by mělo být maso z mladých zvířat. Bývalo to jehněčí nebo kůzlečí maso, ale to dnes není příliš běžné. Bohatě ho nahradí kuřecí maso nebo maso z jiné drůbeže. Jídla by měla být jemná, ne příliš ostrá a doplněná vejci nebo vaječnou nádivkou.

Občerstvení pro koledníky

Nejen pro koledníky, ale i pro návštěvu nebo rodinu připravíme studené občerstvení z různých chlebíčků, obložených mis, salátů a pomazánek.

Velikonoční výzdoba

Zdobení stolu

Na stůl patří ubrusy s velikonoční tématikou, kvalitní porcelán a vázy se zelenými větvičkami a jarními květinami. Dominujícími barvami jsou bílá, zelená a žlutá, doplněné červenou. Do misek a na talíře rozmístíme obarvená vajíčka, na tácek beránka s mašlí.

Zdobení velikonočních vajíček

Záleží na tom, jestli budeme zdobit vajíčka jen pro velikonoční výzdobu nebo pro koledníky na Velikonoční pondělí. Na vajíčka jen pro výzdobu je lepší si nastřádat vejdunky (nebo vejdumky), což jsou vyfouknuté vaječné skořápky. Se střádáním můžeme začít při běžném vaření ihned, ne každá skořápka se povede čistě vyfouknout a ne každá se zdárně ozdobí. Na vyfouknutí skořápky si najdeme vhodný nástroj, může to být slabý vrtáček, kulatá špízová jehla nebo špičatý nožík. Na jedné straně propíchneme otvor ve skořápce, přikryjeme a přidržíme prstem, otočíme a otvor uděláme i na druhé straně. Pak vajíčko vyfoukneme do nádoby. Vyfouknutá vajíčka můžeme namáčet v barvě, různě pomalovat barvami, polepit kousky textilií či nití nebo ozdobně zdobit klasickými technikami. Vajíčka pro koledníky den předem uvaříme natvrdo a pak je barvíme buď přirozenými barvivy, například v cibulových slupkách či čaji nebo použijeme příslušné syté barvy prodávané. Povrch obarvených vajíček zdobíme podobně jako vyfouknutá vajíčka.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoce se blíží

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...