Tisk článku

Velikonoce v kuchyni

Velikonoční svátky jsou obdobím, kdy se v kuchyni ještě stále spojuje tradice s modernějšími trendy stravování. Proto se v některých domácnostech stále ještě peče domácí mazanec, především pro děti beránek a pro všechny pak oblíbené cukroví. Pozadu nezůstávají ani hlavní chody, kde většinou nechybí něco s nádivkou nebo nádivka samotná a pro mlsné jazýčky je tu ještě slané pohoštění v podobě chlebíčků, jednohubek, salátů a jiných výrobků studené kuchyně.

Velikonoce v kuchyni

Velikonoční pečení

Tradičním pečivem pro velikonoční svátky jsou mazance z kynutého těsta podobného vánočce. Přípravu zjednodušují modernější a lehčí těsta z tvarohového těsta, které je stejně vláčné jako kynuté. Kromě mazanců patří k těmto svátkům beránek pečený ve formě. Těsta na něj mohou být z různých surovin a pečou se jak ze světlého, tak i kakaem, případně mrkví nebo jinou ingrediencí obarveného těsta. Upečený beránek se dozdobí, aby byl současně i okrasou svátečního stolu. Cukroví se peče většinou lehčí nebo jej nahrazují menší zákusky s krémem a často doplněné ovocem. Dnes to už místo drobného cukroví mohou být i různé řezy pečené na plechu a krájené na řezy či kostky, takže nahrazují cukroví i zákusky. Výjimkou nejsou ani dorty pečené či nepečené, kde při plnění hrají hlavní roli odlehčené krémy s tvarohem, pudinkem a nezbytnou šlehačkou.

Velikonoční vaření

V dnešní době se samozřejmě největší možnost společného rodinného stravování soustřeďuje na hlavní sváteční dny, kde se snažíme vybrat svátečnější podobu oběda a večeře.

Velikonoční oběd

Velikonoční oběd můžeme začít lehkým předkrmem, ale po něm vždy následuje polévka. V tomto období se už soustřeďujeme spíše na méně kalorické polévky, proto se bude hodit například polévka z kuřecích odřezků a drůbků, doplněná jarní zeleninou, která už bývá k dispozici. Jako hlavní chod si vybereme samozřejmě masové jídlo a to jakéhokoliv druhu. V návaznosti na tradici by to mohlo být i z některých mladých kusů, jako je jehněčí nebo králičí maso. Ale dobře se uplatní i maso kuřecí nebo krůtí, libové vepřové maso, kvalitnější hovězí maso a pro milovníky ryb není důvod, aby si jej na velikonoční stůl nepřipravili. Maso se často připravuje s nádivkou, kterou maso plníme, takže pak podáváme rolády nebo závitky, případně nádivku pečeme zvlášť a přidáváme ji k porci masa. Protože velikonoce jsou jarní svátky, snažíme se využít nejen rané zeleniny k obohacení svátečního jídla, ale také různých přírodních zdrojů bylinek k dochucení masa nebo nádivek, případně salátů podáváných k hlavnímu chodu.

Velikonoční večeře

Chutná snídaně, slavnostní oběd, moučník a drobné slané pohoštění odpoledne nedává příliš šancí vydatné večeři. Proto se snažíme ji podávat poněkud odlehčenou, to nám ostatně ušetří i práci. Nevadí studená večeře ze sýrů a nářezu z masa nebo uzeniny, kterou vydatně doplníme zeleninou. Výborné jsou i saláty z podobných surovin, kde zeleniny může být ještě více. Vše pak podáváme jen s pečivem.

Velikonoční pohoštění

O velikonočních svátcích se velké pozornosti těšívá slané pohoštění. Můžeme předem upéci různé slané drobnosti nebo podávat pohoštění čerstvě připravené. Pokud pečeme, tak jsou na místě různé slané sušenky s přídavkem sýrů a koření. Můžeme si také upéci slané polotovary, které podle potřeby plníme pěnami a náplněmi ze sýrů či uzeniny. Výborné na tyto polotovary je listové těsto, které koupíme jako polotovar a opět si ušetříme trochu práce. Připravit se dají i různé saláty, vhodnější jsou alespoň dva či tři druhy na výběr. Mezi nejoblíbenější však jistě patří obložené chlebíčky a jednohubky. Jejich příprava nebývá složitá, často se najde i pomocník na jejich zdobení. Potřebujeme jen pečivo, vhodnou pomazánku a suroviny, kterými zdobíme. Pro pestrost, zvláště u jednohubek, je nejlepší připravit pomazánky v několika druzích. Stačí i různé dochucení jednotného základu. U zdobení neklademe meze fantazii a snažíme se o co nejlepší využití surovin, které máme k dispozici a co nejnápaditější zdobení.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoce v kuchyni

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...