Nejlepších 10 receptů na jehněčí aneb kvalitní maso vyžaduje péči. Inspirujte se!

Jehněčí se ještě stále považuje za tradiční velikonoční pokrm.

Jelikož jde o maso z mladých zvířat, je velmi ceněné a kvalitní, a je proto velmi důležité jej správně připravit.

Připravili jsme si pro vás 10 luxusních receptů na jehněčí maso, podle kterých si ho zvládne připravit i úplný začátečník.

Tak pojďme na to!

Velikonoční jehněčí kýta

Luxusní oběd, který nezabere moc práce a přitom se jedná o takovou pochoutku. Ideální pokrm na Velikonoce!

INGREDIENCE

  • 2,5 kg jehněčí kýty s kostí
  • 4 stroužky česneku
  • citronová šťáva
  • rozmarýn
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP

  • Troubu předehřejeme na 220 °C.
  • Do kýty uděláme úzkým nožem otvory a snítky rozmarýnu nastrkáme do naplněných otvorů, aby lístky koukaly.
  • Maso potřeme máslem, osolíme a opepříme.
  • Kýtu ovážeme kuchyňským provázkem, aby držela tvar.
  • Pečeme 20 minut, podlijeme, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme ještě hodinu.
  • Podáváme s brambory politými výpečkem.
  • Výborně se také hodí špenát z kopřiv.
Kýta z jehněčího servírovaná na prkýnku s bramborami, česnekem a miskou špenátu se lžičkou.
www.jamieoliver.com

Možná se vám budou hodit i naše recepty na dobroty na Velikonoce, aneb pohoštění na poslední chvíli. Co hostům připravíte?

Jehněčí hřbet s houbovým ragú

Jehněčí maso a houby dušené s červeným vínem, česnekem a hovězím vývarem jsou neodolatelnou kombinací, která má tak krásnou hlubokou chuť, že vás jednoduše oslní!

INGREDIENCE

  • 300 g celozrnných těstovin pappardelle
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 350 g vykostěného jehněčího hřbetu, oříznutého a nakrájené hona cca centimetr silné medailonky
  • 1/4 lžičky každé mořské soli a čerstvě mletého černého pepře
  • 350 g různých druhů hub (například lišky, shiitake a žampiony), nahrubo nasekaných
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • 1/2 šálku suchého červeného vína
  • 8 sušených rajčat,nakrájených na tenké plátky
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu

POSTUP

  1. Ve velké pánvi na středně vysoké teplotě rozehřejeme olej.
  2. Jehněčí ochutíme solí a pepřem.
  3. Maso dáme na pánev a opékáme, dokud z obou stran nezhnědne, asi 5 až 7 minut pro medium-rare nebo 7-9 minut pro medium. (V případě potřeby pracujeme po dávkách.)
  4. Jehněčí maso přendáme na talíř a přikryjeme, aby zůstalo teplé.
  5. Snížíme teplotu na střední, přidáme houby a restujeme za častého míchání, dokud nezhnědnou, asi 7 až 10 minut.
  6. Přidáme česnek a restujeme za stálého míchání, dokud nebude voňavý, 30 sekund.
  7. Přilijeme vývar a víno a seškrabneme opečené kousky ze dna pánve.
  8. Přivedeme k varu a vaříme, dokud se tekutina nezredukuje o jednu třetinu, asi 3 minuty.
  9. Na pánev přidáme těstoviny.  
  10. Přikryjeme a vaříme za občasného míchání, dokud těstoviny nejsou al dente, 4 až 5 minut.
  11. Do pánve vrátíme jehněčí maso a veškerou nahromaděnou šťávu a prohřejeme, asi 1 minutu.
  12. Přidáme rajčata a rozmarýn a promícháme.
  13. Dobrou chuť!
Jehněčí maso a houby dušené s červeným vínem, česnekem a hovězím vývarem, to vše servírované s těstovinami na pánvi.
www.cleaneatingmag.com

Velikonoční jehněčí guláš

Tento pokrm na vynikající guláš z jehněčího masa, zeleniny a černých oliv prostě musíte vyzkoušet!

INGREDIENCE

  • 1 kg jehněčího
  • 3 mrkve
  • 3 papriky
  • 0,5 kg brambor
  • hrst bazalky
  • bobkový list
  • 1 cibule
  • sůl, pepř
  • mletá paprika
  • hrst černých oliv
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky

POSTUP

  • Jehněčí maso nakrájíme na kostičky.
  • Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kousky a zpěníme ji na rozpáleném másle společně s mrkví a paprikou.
  • Dále do hrnce přidáme nakrájené a osolené jehněčí maso a osmažíme ho.
  • Maso podlijeme vodou a přidáme brambory a bobkový list.
  • Měkké maso vyjmeme na nahřátý talíř, výpek zaprášíme moukou a osmahneme.
  • Nakonec ho zředíme trochou studené vody a za stálého míchání provaříme.
  • Maso pak vložíme zpět do šťávy k bramborám a zelenině, přidáme sůl a koření a olivy a necháme přejít varem.
  • Hotový guláš ozdobíme bazalkou.
Guláš z jehněčího masa, zeleniny a černých oliv servírovaný v mističce s vedle položeným pečivem.
www.theaustinartisan.com

Pečený jehněčí krk

Upečte si celý jehněčí krk s mrkví, nakládanou cibulkou a spoustou čerstvých bylinek, servírovaný na máslových fazolích. Je to opravdová delikatesa!

INGREDIENCE

  • 1 středně velký celý jehněčí krk
  • 4 velké mrkve, oloupané a nakrájené na poměrně velké kousky
  • 6–8 nakládaných cibulek, nakrájených podélně na poloviny
  • 2 celé stroužky česneku, neoloupané
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 bobkové listy (čerstvé, nesušené)
  • ½ šálku vody
  • sůl a černý pepř
  • extra panenský olivový olej
  • 1 konzerva máslových fazolí, scezených
  • velká hrst petrželky, pouze listy
  • 1 citron
  • rukola, k podávání

POSTUP

  1. Předehřejeme si troubu na 160 stupňů Celsia.
  2. Mrkev a cibulku dáme do velkého pekáčku s pokličkou.
  3. Přidáme snítky tymiánu, rozmarýnu, bobkové listy a česnek, pokapeme lehce olivovým olejem, osolíme a opepříme.
  4. Rozehřejeme pánev se silným dnem a přidáme trochu olivového oleje.
  5. Jehněčí krk osolíme a osmahneme na pánvi.
  6. Osmahnutý krk položíme na zeleninu v pekáčku, přidáme vodu, přiklopíme a pomalu pečeme čtyři hodiny.
  7. Jehněčí krk by se měl po čtyřech hodinách rozplývat v ústech.
  8. Nyní vmícháme máslové fazole (několik z nich rozmačkejte vidličkou) a pečeme odkryté další půl hodiny.
  9. Poté do zeleniny vymačkáme dužinu česneku, pokapeme ji citronovou šťávou a ochutnáte, zda potřebuje ještě sůl a pepř.
  10. Celý jehněčí krk naservírujemena fazole a posypeme nadrobno nasekanou petrželkou smíchanou s jemně nastrouhanou citronovou kůrou.
  11. Podávejte s pár lístky rukoly dochucených citrónovou šťávou a troškou olivového oleje.
Jehněčí krk s mrkví, nakládanou cibulkou a spoustou čerstvých bylinek, servírovaný na máslových fazolích na talíři s vidličkou. Vedle je položená mistička s rukolou.
http://www.melkkos-merlot.co.za

Jak na výběr té správné trouby pro vestavbu? Inspirujte se naším testem!

Jehněčí žebra

Jehněčí žebírka s česnekem, chilli, brusinkami a čerstvými bylinkami jsou mnohem lepší než vaše oblíbená žebra, která se dáváte obvykle v restauraci. Přesvědčte se sami!

INGREDIENCE

  • 1 kg jehněčích žebírek
  • 3 chilli papričky
  • brusinky
  • 3 stroužky česneku
  • snítku rozmarýnu a tymiánu
  • sůl, pepř
  • snítky brusinčí
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  • Na másle zprudka opečeme osolená a opepřená žebra.
  • Vyjmeme je a dáme orestovat drobně nakrájený česnek, rozmarýn a tymián.
  • Zalijeme vývarem a necháme cca 5 minut odvařit.
  • Maso, snítky brusinčí, brusinky i omáčku dáme do pekáče, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby na 150º C na 2,5 hodiny. 
  • Odklopíme a pečeme dalších 40 -60 minut.
  • Podáváme ozdobené kousky pečené zeleniny.
Žebírka z jehněčího pečená s česnekem, chilli, brusinkami a čerstvými bylinkami, servírovaná na taíři se zeleninou.
www.kidgredients.com.au

Jehněčí kotlety s citronem a česnekem

Jehněčí kotletky marinované ve směsi česneku, pepře a petrželky, pečené do měkka, jsou krásně šťavnaté a nemusíte se stydět je servírovat ani těm náročnějším hostům.

INGREDIENCE

  • 8 jehněčích kotletek
  • 1 citron
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • petrželka
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  • Jehněčí po obou stranách potřeme rozpůleným citronem.
  • Česnek, pepř a sekanou petrželku promícháme a směsí potřeme kotlety.
  • Necháme v lednici uležet přes noc.
  • Troubu předehřejeme na 220º C.
  • Kotlety dáme do vymazaného pekáčku.
  • Asi čtyři minuty zprudka zapečeme, pak snížíme teplotu na 180 stupňů, odkryjeme a pečeme 5 minut.
  • Nakonec stáhneme teplotu na 140º C a dopečeme 15 minut.
  • Servírujeme s bramborovou kaší.
Kotlety z jehněčího, marinované ve směsi česneku, pepře a petrželky, pečené do měkka, servírované na talíři s plátky citronu, rozmarýnem a vidličkou.
www.thelemonbowl.com

Máme pro vás také luxusní recepty na zapékané kotletky na 6 různých způsobů. Vyzkoušejte je všechny!

Dušené jehněčí kolínko na červeném víně se zeleninou

Luxusní dlouho dušené maso na zelenině a červeném víně, které se vám rozplyne v ústech, můžete podávat třeba jako delikátní večeři či slavnostní oběd. Servírujte se zelenými fazolkami a polentou.

INGREDIENCE

  • 6 jehněčích kolínek (celkem asi 2,5 kg)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 střední cibule, nakrájené
  • 3 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
  • 10 stroužků česneku, nasekaných
  • 1 (750 ml) láhev suchého červeného vína
  • 1 konzerva (800 ml) nakrájených rajčat se šťávou
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 5 lžiček nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky nastrouhané citronové kůry

POSTUP

  1. Kolínka posypeme solí a pepřem.
  2. V těžkém velkém hrnci rozehřejeme olej na středně vysokém plameni.
  3. Po dávkách přidáváme kolínka do hrnce a restujeme dohněda ze všech stran, asi 8 minut.
  4. Přeneste kolínka do misky.
  5. Do hrnce přidáme cibuli, mrkev a česnek a restujeme dozlatova, asi 10 minut.
  6. Vmícháme všechny zbývající ingredience.
  7. Vrátíme kolínka do hrnce a zatlačíme dolů, aby se ponořily.
  8. Tekutinu přivedeme k varu.
  9. Snížíme teplotu na středně nízkou.
  10. Zakryjeme a dusíme, dokud maso nezměkne, asi 2 hodiny.
  11. Odkryjeme hrnec a dusíme, dokud maso nezměkne, asi o 30 minut déle.
  12. Přeneste kolínka na talíř a zakryjte potravinářskou fólií.
  13. Omáčku vařte v hrnci do zhoustnutí, asi 15 minut.
  14. Dochuťte solí a pepřem.
  15. Nalijte omáčku přes kolínka a servírujte.
Dušené kolínko z jehněčího ozdobené snítkou rozmarýnu.
www.epicurious.com

Velikonoční jehněčí žebra na medu

Vyzkoušejte i další recept na jehněčí žebírka, tentokrát pečené v marinádě z medu, česneku a cibule. Zaručeně si pochutnáte!

INGREDIENCE

  • 1 kg jehněčích žeber
  • olej
  • 2 česnek
  • 2 lžíce medu
  • 2 ks cibule
  • 2 ks bobkový list
  • 4 ks nové koření
  • 2 ks hřebíček
  • sůl a pepř mletý
  • 2 lžičky pálivé papriky

POSTUP

  • Žebírka rozřežeme na části, osolíme, opepříme.
  • Do mísy s víkem nalijeme olej, med, přidáme nastrouhaný česnek a cibuli pokrájenou na čtvrtky a rozebranou na dílky.
  • Přidáme zbylé koření, pečlivě promícháme, přikryjeme víkem a necháme marinovat alespoň 3 hodiny.
  • Poté dáme do pekáčku i s marinádou podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova.
Pečená žebírka z jehněčího v marinádě.
www.howtobbqright.com

Vyzkoušejte také našich 5 skvělých receptů na žebra připravená v troubě pro opravdové gurmány!

Jehněčí kotlety na rozmarýnu

Rozmarýn se k jehněčímu masu skvěle hodí, proto pro vás máme i následující recept. Maso pečené se slaninkou, cibulí, česnekem a rozmarýnem potěší vaše chuťové buňky a užije si ho celá vaše rodina!

INGREDIENCE

  • 1 kg jehněčí kotlety
  • 3 lžíce oleje
  • 150 g slaniny
  • 500 ml vývaru
  • 1 ks velké cibule
  • 1 svazek rozmarýnu
  • 1 palice česneku
  • sůl a pepř

POSTUP

  • Slaninu nakrájíme na kostičky a nasypeme dno pekáčku.
  • Přidáme oloupanou, nahrubo nakrájenou cibuli.
  • Maso potřeme částí česneku rozetřeného se solí.
  • Vložíme očištěné maso, nakrájené na jednotlivé kotlety.
  • Kotlety předtím zprudka zatáhneme po obou stranách na pánvi (asi 2 minuty z každé strany).
  • Zbylý česnek rozložíme kolem masa, přidejte větvičky rozmarýnu, vše ještě trochu osolíme, opepříme a podlijeme vývarem.
  • Pekáček zakryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C a pečte 40 minut.
  • Hotové maso vyjmeme a udržujeme v teple.
  • Šťávu v pekáčku prudce svaříme a zredukujeme na polovinu.
  • Kotlety a podávejte přelité šťávou s bramorovou kaší, avokádovým salátem.
Kotlety z jehněčího upečené se slaninkou, cibulí, česnekem a rozmarýnem, servírované na talíři s čerstvými bylinkami.
www.vibrantmethod.com

Jehněčí hřbet na červeném víně

Dušené jehněčí na červeném víně je oblíbenou pochoutkou, která je navíc neuvěřitelně jednoduchá na přípravu. Nevěříte? Tak pojďte vařit!

INGREDIENCE

  • 750 g jehněčího hřbetu
  • 50 g másla
  • 500 ml vývaru
  • 300 ml červeného vína
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 6 kuliček nového koření a černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • mletý pepř a sůl
  • snítka rozmarýnu

POSTUP

  • Na másle restujeme hrubě pokrájenou cibuli dozlatova.
  • Maso očistíme, osolíme, opepříme.
  • Na cibulce necháme zatáhnout ze všech stran
  • Maso dáme stranou a přidáme na drobno nakrájený česnek, všechno koření a lehce zarestujeme.
  • Přidáme protlak a ještě chvilku restujeme, podlijeme vínem, to necháme odpařit.
  • Přidáme vývar, odvaříme přípečky, vrátíme maso, přikryjeme poklicí a v troubě vyhřáté na 180-200 °C pečeme cca 20 min.
  • Pak poklici odkryjeme a ještě cca 30 min dopékáme na barvu.
  • Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a udržujeme v teple.
  • Šťávu propasírujeme a dochutíme.
Maso z jehněčího servírované na talíři s omáčkou, bramborovou kaší a fazolkami.
www.foodtolove.com.au

K jehněčímu masu většinou podáváme různě upravené brambory a zeleninovou oblohu především z čerstvé zeleniny nebo zeleninové saláty a nakládané houby.

K dušenému jehněčímu masu se jako příloha hodí i bramborové knedlíky nebo dušená rýže.

K připraveným jídlům z jehněčího masa se hodí vařené nebo dušené brambory na jakýkoli způsob, americké brambory či bramborová kaše.

Na okořenění doporučujeme šafrán, zázvor a kurkumu.

Maso a brambory je dobré doplnit jogurtovým dipem.

Pochutnala si celá rodina? Pochlubte se přátelům na sociálních sítích!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X