Tisk článku

Velikonoční beránek

Tradice pečení velikonočního beránka z těsta prý vznikla tak, že na bohatších stolech býval beránek skutečný, masový a ostatní jej takto nahrazovali. Ať už to tak bylo nebo nebylo, faktem zůstává, že dnes na velikonočním stole málokdy chybí upečený a ozdobený beránek.

Velikonoční beránek

Forma na velikonočního beránka

Forem na velikonočního beránka je mnoho druhů. Mohou být litinové, kameninové, hliníkové, keramické, smaltované a moderní silikonové. Některé jsou jednoduché, pak je zadní strana plochá, některé jsou dvojité, to znamená spodní část a horní část. Těžko říct, které formě dát přednost, ale zaručeně nejlepší je ta forma, ve které se nám beránek vždycky povede. Dost často to je forma zděděná, pak bývá litinová nebo kameninová. Jednou z dobrých rad je, že pokud jste si právě pořídili novou formu, tak je vhodné v něm upéct alespoň jednoho beránka předem. Forma se tak říkajíc zapeče a vyzkouší se, co forma potřebuje. Všechny formy kromě silikonových se před pečením musí důkladně vymazat tukem a vysypat hrubou moukou, krupičkou nebo jemnou prosátou strouhankou. Zvláštní pozornost musíme věnovat okrajovým částem jako je hlavička a ouška. Těsto do formy vkládáme asi do dvou třetin, protože pečením nabude. U dvojitých forem vyplňujeme celou spodní formu. Vzhledem k různosti forem bychom měli mít postup plnění ověřený vlastní zkušeností.

Těsto na velikonočního beránka

Protože beránek je vlastně jenom odlišná forma bábovky, pečeme jej ze stejných těst. Nejčastěji je to třené těsto, ale můžeme si upéci i beránka z piškotového nebo kynutého těsta. Všechna těsta můžeme přibarvit kakaem nebo strouhanou čokoládou a přidávat kokos, perníkovou příchuť, kandované ovoce nebo mleté oříšky.

Velikonoční piškotový beránek

Těsto připravíme z vajec, polohrubé mouky, cukru a horké vody. Objem surovin musíme přizpůsobit velikosti formy, ale obvyklá dávka jsou 4 vejce, 4 lžíce horké vody, 20 dkg mouky a 20 dkg cukru. Žloutky šleháme s moučkovým cukrem do pěny a během šlehání přidáváme po lžících horkou vodu. Když hmota zbělá a je krémovité hustoty, přidáváme po částech mouku a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Různých obměn docílíme tím, že pro vůni přidáme vanilkový cukr nebo tlučenou vanilku, těsto obarvíme kakaem, část mouky nahradíme pudinkovým práškem vanilkovým či s příchutí nebo část mouky nahradíme mletými ořechy. Přidat můžeme i lžíci citronové šťávy.

Velikonoční třený beránek

Třené těsto je pro beránka snad nejčastěji používaným druhem těsta. Na přípravu těsta potřebujeme vejce, tuk, cukr, polohrubou mouku, vlažné mléko nebo vodu a prášek do pečiva. Dávka surovin odpovídá velikosti formy, ale nejčastěji se jedná o 4 vejce, 25 dkg mouky, 20 dkg cukru, 2 dl oleje, 2 dl mléka nebo vlažné vody a půl až celý prášek do pečiva. Postup přípravy odpovídá třeným těstům. Utřeme do pěny tuk se žloutky a cukrem, přidáme tekutinu a postupně vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec tuhý sníh z bílků. Základní těsto obměňujeme náhradou mouky mletými ořechy, mletým kokosem nebo pudinkovými prášky. Místo prášku do pečiva lze dát prášek do perníku. Tuk se může částečně nahradit tvarohem. Těsta nebo jenom část můžeme zbarvit kakaem na tmavého nebo mramorovaného beránka. Do těsta se mohou přidávat rozinky, sekané ořechy, kandované ovoce nebo rozmačkané banány.

Velikonoční kynutý beránek

Není to tak rozšířený druh těsta, ale můžeme jím nahradit kynuté mazance. Kynutý beránek se také může plnit náplní. Na kynutého beránka si vybereme recept na jemnější kynuté těsto a připravíme jej klasickým způsobem. Jako kypřidlo použijeme normální nebo sušené droždí. Po vykynutí těsto vpravíme do vymazané formy, necháme dokynout a upečeme. Předtím však do těsta přidáme namočené rozinky, sušené ovoce nebo ořechy. Na plněného beránka vyválíme přiměřeně velký plát, naplníme jej upravenou náplní z mletého máku, tvarohu nebo povidel, můžeme dát i dvě náplně na sebe, svineme, vpravíme do připravené formy a upečeme.

Pečení velikonočního beránka

Beránka pečeme obezřetně při teplotě cca 180-200°C . Doba pečení se pohybuje kolem 45-60 minut. V této době si vyzkoušíme, zda je beránek dobře upečen. Špejli vpíchneme do beránka, vytáhneme a pokud je špejle suchá a není na ní nelepené žádné těsto, je beránek hotov. V opačném případě dopečeme. U jednoduchých forem dáváme pozor, aby se některá část, nejčastěji hlavička nepálila. V případě potřeby ji zakryjeme alobalem nebo pečícím papírem. Upečeného beránka vyjmeme z trouby, necháme trochu zchladnout a opatrně vyklopíme na rovnou podložku. Pro lepší možnost vyklopení je dobře formu postavit na vlhkou studenou utěrku.

Zdobení velikonočního beránka

Upečeného a vychladlého beránka zdobíme různě. Můžeme jej hustě pocukrovat, můžeme jej polévat bílou nebo čokoládovou polevou. Oba tyto způsoby jsou nejčastější. Chceme-li hodně vyzdobeného beránka, pak na něj ze šlehačky nebo z bílkového sněhu nastříkáme ozdobnou špičkou kudrnky. Beránka můžeme i plnit a to tak, že jej shora dolů uprostřed rozřízneme, potřeme krémem a znovu spojíme. Nakonec nezapomeneme na barevnou stužku a rolničku. Na vhodném tácku pak už může beránek pro chuť i pro radost přijít na stůl.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční beránek

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky