Tisk článku

Velikonoční dorty

Dort je moučník spojovaný s více či méně významnou událostí. V každém případě se jedná o dekorativní moučník, který vždy působí slavnostním dojmem. Peče se obvykle v kulaté formě nebo ve formách tvarovaných jako srdce, podkova a podobně. Takto upečený korpus se pak plní krémem nebo náplní a největší pozornost je věnována zdobení dortu.

Velikonoční dorty

Velikonoční dortový korpus

Dortový korpus je základem pro všechny dorty. Může být z křehkého, třeného nebo jiného těsta, ale nejčastější je korpus upečený z piškotového těsta. Pečeme jej z vajec, cukru a polohrubé nebo hladké mouky. Piškot můžeme nastavit vroucí vodou, pro zjemnění můžeme přidat i dvě lžíce oleje. Do piškotového těsta se nepřidávají žádné kypřící přísady, proto je důležité dostatečně vyšlehat celá vejce nebo žloutky do velmi husté pěny. Vzduch, který je tam tímto způsobem dodán, pak těsto kypří. Práci si ulehčíme použitím šlehače. Mouku a sníh z bílků přidáváme až nakonec, nejlépe ručně a jen zlehka je obracením vmícháme do těsta, aby těsto zůstalo co nejvíce našlehané. Podobně postupujeme i s přísadami, které přidáváme pro ochucení těsta a jimiž může být :

  • kakao: Jeden z nejčastějších přídavků, který těsto obarví a ochutí.
  • čokoláda: Přidáváme ji strouhanou nebo rozpuštěnou ve vodní lázni, případně rozehřátou v troše mléka.
  • káva: Přidáváme trochu rozpustné kávy nebo v případě nastavovaného piškotu místo vroucí vody zvolíme uvařenou a scezenou horkou kávu.
  • ořechy: Mohou to být vlašské, lískové i jiné ořechy a přidáváme je nastrouhané najemno. Pokud jimi měníme recept, ve kterém nejsou uvedeny, musíme o jejich váhu snížit objem mouky.
  • mandle: Musí být spařené, oloupané a najemno nastrouhané. Jinak postupujeme stejně jako s ořechy.
  • kokos: Přidáváme strouhanou kokosovou moučku.
  • karamel: Přidáme trochu zakoupeného karamelu. V domácnosti jej připravíme zahříváním krystalového cukru na pánvi až do jeho zezlátnutí. Pak podlijeme a rozmícháme.
  • ovoce: Do těsta někdy přidáváme strouhaná jablka, rozmělněné banány nebo rozmixované či na kousky nakrájené kompotované ovoce. Použít lze i mrazené drobné ovoce. Kromě ovoce je vhodná i najemno nastrouhaná mrkev, která dodá korpusu pěknou barvu.
  • jiné přísady: Sem patří různé likéry pro ochucení těsta, náhrada cukru medem a další přídavky.

Pečení velikonočního dortu

Jak již bylo řečeno v úvodu, základem je forma vymazaná tukem a vysypaná hrubou moukou, jemnou strouhankou nebo kokosem. Vyložení pečícím papírem je nepraktické, protože ve výsledku deformuje tvar. Pokud nemáme vhodnou dortovou formu, dá se použít koláčová forma nebo kastrol vhodné velikosti, který však nesmí mít ucha nebo jiné části z umělé hmoty. Další z možností je ta, že těsto upečeme na plechu. Zde už se může kromě vymazání a vysypání použít i pečící papír. Pečeme buď potřebný tvar, pro velikonoce se například nabízí ovál ve tvaru vejce nebo upečeme plát a z něj pak tvar vykrojíme. Zbylé okrojky buď naskládáme doprostřed dortu nebo je rozdrobíme a smícháme s krémem a použijeme při promazávání. Korpus ve formě před pečením trochu rozhrneme od středu, kde při pečení vybíhá a pečeme zvolna ve středně teplé troubě asi při 180°C. Stav propečení vyzkoušíme špejlí vpíchnutou do středu korpusu, pokud je suchá, je korpus upečen. Po upečení jej vyklopíme na rovnou podložku, necháme vychladnout a pak promazáváme, případně prokládáme ovocem a zdobíme.

Promazávání velikonočního dortu

Na promazání potřebujeme připravený krém, náplň připravenou z piškotů a dalších surovin, ušlehanou šlehačku nebo bílkový sníh. U krému dáváme přednost lehčím nastavovaným krémům, kdy máslo a cukr nastavujeme vychladlou kaší uvařenou z mouky nebo bramborové moučky nebo vychladlým pudinkem. Ještě vhodnější jsou krémy, kde máslo či jiný tuk zcela vynecháme a využijeme především tvaroh doplněný uvařeným pudinkem nebo šlehačkou. Náplně připravujeme většinou z piškotů nebo rozdrobené části dortu a zvlhčujeme likéry, kávou nebo ovocnou šťávou. Náplň pro chuť ještě většinou doplňujeme kakaem, čokoládou, rozmělněným ovocem či ovocným džemem, ořechy nebo kokosem. Šlehačku ušleháme dotuha, před šleháním ji můžeme ještě upravit přidáním příchutě. Chceme-li použít šlehačku s čokoládou, pak ji den předem svaříme s kakaem nebo čokoládou. Pak ji musíme nechat znovu vychladit v chladničce a teprve druhý den šlehat. Pro větší trvanlivost přidáváme do šlehačky ztužovač. Bílkový sníh se hodí ke korpusům připraveným jenom z bílků. Aby byl trvanlivější, tak ho připravujeme ve vodní lázni.

Zdobení velikonočního dortu

Zdobení dortů je vždy záležitost šikovnosti a fantazie. Ale i jednoduše ozdobený dort, kde jsou ozdoby vzájemně sladěny, vypadá slavnostně. Pro zdobení využíváme polevy, krémy, šlehačku, ovoce, různé bonbonky nebo ozdoby určené pro zdobení dortů. U velikonočních dortů dáváme přednost větší barevné skladbě jednotlivých ozdob.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční dorty

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...