Tisk článku

Velikonoční králík

Při jarních velkonočních svátcích bývalo zvykem připravovat hlavní masitý pokrm z mladého zvířete a vybíralo se z toho, co běhalo po dvoře. My dnes vybíráme z nabídky našich obchodů. Může to být celoročně všudypřítomné kuře, ale občas se objevuje i králík, který tak může být vítaným zpestřením. Králičí maso má vysoký obsah bílkovin a malé množství tuku, takže je velmi vhodné pro dietní nebo obecně zdravou výživu. Při správné přípravě je jemné a velice chutné.

Velikonoční králík

Příprava králíka

Králíka v obchodě pořídíme již staženého a vykuchaného, takže základní příprava se omezí na běžné očištění a naporcování. Porcujeme na zadní stehna, 2-3 porce ze hřbetu a přední stehna. Králíka nejčastěji pečeme, můžeme ho i dusit, před přípravou marinovat a jestliže potřebujeme zvětšit objem porce, tak ho připravujeme s nádivkou. Mladého králíka, což je koupený králík téměř vždy, můžeme i smažit. Při přípravě méně porcí a rozdělení králíka na dvě jídla, můžeme ze zadních stehen a hřbetu vykrájet malá filátka, ty upravit jako špíz a zbytek králíka pak upéct nebo podusit, případně připravit bílou kyselou polévku .

Pečený králík

Naporcovaného králíka osolíme, okořeníme, vložíme do pekáčku, přidáme sádlo a pečeme. Doba pečení u králíka činí asi 90 minut při 200°C. Králík je méně tučný, takže pokud chceme mít pokrm vydatnější, pečeme ho s plátky anglické slaniny, obyčejné slaniny nebo s kouskem vepřového bůčku. I pro pečeného králíka se hodí větší množství zeleniny, kterou vybíráme podle chuti. V žádném případě by však nemělo chybět větší množství cibule nebo česneku. Králičí maso se dobře snáší i s kyselejšími druhy ovoce, jako jsou jablka nebo meruňky. Králičí maso nemá žádnou výraznou chuť, proto používáme různé koření. Kořeníme podle druhu receptu. Chceme-li mít králíka nadivoko, pak použijeme bobkový list, nové koření, celý pepř a několik bobulek jalovce. Pro ostřejší chuť chilli koření nebo drobně nakrájenou feferonku. Na králíka po staročesku přidáme na porci snítku rozmarýnu, ke králíkovi po francouzsku přidáme provensálské koření, některé z asijských koření použijeme na králíka po čínsku. Ale králíka můžeme připravit i jako jemné jídlo, kdy jej solíme a kořeníme jen minimálně a pečeme na másle. Takto upečený králík je vhodný také jako dietní jídlo. Při pečení králíka přeléváme vypečenou šťávou a podléváme vývarem, vínem, lze i pivem nebo při zvoleném jemnějším receptu šlehačkou.

Marinovaný králík

Králíka rozporcujeme a naložíme do marinády, kterou připravíme z tekutiny, soli, koření, cibule, česneku, můžeme přidat i hořčici nebo kečup a případně další přísady. Jako tekutinu používáme vývar z masa nebo kostí, víno, pivo nebo smetanu. Králíka necháme v marinádě proležet alespoň 24 hodin, nejméně však přes noc. Pak jej pečeme nebo dusíme a zbylou marinádou přitom podléváme.

Dušený králík

Rozporcovaného králíka osolíme a okořeníme a opečeme na sádle. Pak jej podlijeme, případně přidáme zeleninu a zakrytého dusíme doměkka. Během dušení přiměřeně podléváme. Dušeného králíka připravujeme většinou se zeleninou ve smetanové omáčce. Měkké maso vyjmeme, zeleninu prolisujeme nebo rozmixujeme a omáčku zahustíme smetanou s rozmíchanou moukou. Porce masa pak necháme v omáčce jen prohřát. Místo smetanové omáčky lze králíka připravit i na paprice, v hořčicové omáčce nebo jen s přírodní nezahuštěnou šťávou.

Králík s nádivkou

S nádivkou králíka připravujeme pečeného. Nádivkou se pokrm zpestří a současně nastaví. Králík by se obtížně plnil tak, jako třeba kuře, takže nádivku buď pečeme zvlášť v pekáčku, což má tu výhodu, že nádivka nevsákne vypečenou šťávu. Jestliže pečeme současně, tak ji buď vršíme po zapečení masa na jednotlivé porce nebo maso skryjeme do nádivky. V tom případě můžeme porcovat i na menší kousky. Nádivku připravujeme většinou ze žemlí s vejci, játry nebo uzeninou a jako správnou velikonoční nádivku ji doplníme zelenými natěmi nebo nasekanými mladými kopřivami.

Smažený králík

Porce králíka před smažením zcela nebo alespoň částečně vykostíme. Pak jej osolíme, okořeníme a obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance nebo v některém z kořeněných těstíček.

Králičí špízy 

Z králičích zadních stehen a hřbetu vykrájíme malé kousky masa a napichujeme je na jehlu střídavě s kousky slaniny nebo jiné uzeniny, plátky cibule, stroužky česneku a zeleniny. Můžeme zkusit i méně tradiční kombinaci s plátky jablek nebo s předem namočenými sušenými švestkami, meruňkami, popřípadě s jiným ovocem.

Přílohy k pokrmům z králíka

Pečeného nebo dušeného králíka lze podávat s různými druhy knedlíků, s různě upraveným zelím nebo špenátem. Při jarních svátcích však raději podáváme různě upravené brambory a k tomu první jarní saláty.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční králík

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...