Velikonoční králík na svátečním stole

Slavnostní tabule o Velikonocích bývá ve znamení masitých pokrmů.

Velmi často se na svátečním stole objevuje králík.

Králičí maso obsahuje velké množství bílkovin, přitom je málo tučné. Je proto vhodné i jako dietní pokrm.

Příprava králíka

Králíka v obchodě pořídíme již staženého a vykuchaného, takže základní příprava se omezí na běžné očištění a naporcování. Porcujeme na zadní stehna, 2-3 porce ze hřbetu a přední stehna.

Králíka nejčastěji pečeme, můžeme ho i dusit, před přípravou marinovat. Jestliže potřebujeme zvětšit objem porce, tak ho připravujeme s nádivkou. Mladého králíka, což je koupený králík téměř vždy, můžeme i smažit.

Při přípravě méně porcí a rozdělení králíka na dvě jídla, můžeme ze zadních stehen a hřbetu vykrájet malá filátka, ty upravit jako špíz a zbytek králíka pak upéct nebo podusit, případně připravit bílou kyselou polévku.

1. Králík na česneku

Jednoduché jídlo a tak dobré. Králík na česneku bude určitě patřit k pokrmům, ke kterým se budeme rádi vracet díky jedinečné chuti.

INGREDIENCE:

  • 1 králík
  • česnek dle chuti
  • kmín
  • sádlo
  • cibule
  • hladká mouka

POSTUP:

  1. Králíka naporcujeme a omyjeme a potřeme utřeným česnekem se solí.
  2. Pekáč vymažeme sádlem, na dno dáme nadrobno nakrájenou cibuli a na ni vložíme králičí maso.
  3. Dochutíme kmínem.
  4. Podlijeme a v troubě pečeme doměkka.
  5. Hotovou šťávu zahustíme moukou a chvíli povaříme.
  6. Jako přílohu podáváme brambory.

Hotový recept na králíka na česneku

zdroj: thesaucysoutherner.com

2. Králík na smetaně

Co klasičtějšího ještě uvařit než králíka na smetaně? Poměrně rychlé a dobré jídlo se hodí i na Velikonoce.

INGREDIENCE:

  • 1 králík
  • 1 kelímek sladké smetany
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • cibule
  • hladká mouka
  • sádlo

POSTUP:

  1. Králíka omyjeme a naporcujeme.
  2. Maso osolíme a opepříme.
  3. V kastrolu osmažíme na tuku nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme králičí maso a opečeme.
  4. Posypeme mletou paprikou, podlijeme a dusíme doměkka.
  5. Jak je králičí maso hotové, zahustíme šťávu smetanou, v níž jsme rozkvedlali mouku.
  6. Povaříme ještě chvíli a můžeme podávat s houskovým knedlíkem.

Hotový recept na králíka na smetaně

zdroj: simplyrecipes.com

3. Králík na hořčici

Hořčice králičí maso výborně doplní a výsledek bude stát za to. Vyzkoušejte a uvidíte sami.

INGREDIENCE:

  • 1 králík
  • 1 cibule
  • česnek
  • 150 g slaniny
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • mletý pepř
  • mletá sladká paprika
  • sádlo

POSTUP:

  1. Králíka omyjeme a naporcujeme.
  2. Slaninu nakrájíme na proužky a těmi králičí maso prošpikujeme.
  3. Utřeme česnek se solí a potřeme jím králičí maso.
  4. Posypeme mletou paprikou a pepřem.
  5. V kastrole osmažíme na tuku cibuli, přidáme králičí maso, opečeme a podlijeme a dusíme doměkka.
  6. Podáváme s bramborem.

Hotový recept na králíka na hořčici

zdroj: sbs.com.au

4. Svíčková z králíka

Svíčková omáčka patří mezi nejoblíbenější omáčky vůbec. Pokud se jí nechcete zříci ani o Velikonocích a přitom chcete dodržet velikonoční zvyky, připravte si svíčkovou z králíka.

INGREDIENCE:

  • 1 králík
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • kousek celeru
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček jalovce
  • 1 lžíce sádla
  • trochu sušeného tymiánu
  • 1 cibule
  • 1 kelímek smetany

POSTUP:

  1. Králíka omyjeme a naporcujeme na jednotlivé porce.
  2. Maso osolíme.
  3. Do hrnce dáme na tuk omytou a nastrouhanou mrkev, petržel, celer a nakrájenou cibuli a chvíli osmažíme, až zavoní.
  4. Pak přidáme porce králíka a dochutíme pepřem, novým kořením, tymiánem
  5. Přidáme bobkový list a jalovec.
  6. Podlijeme a dusíme doměkka.
  7. Jak je maso hotové, vyjmeme ho z hrnce, zároveň vyjmeme i koření a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem, pak ji zahustíme smetanou, v níž jsme rozkvedlali mouku.
  8. Omáčku dobře provaříme, aby ztratila svoji moučnou chuť.
  9. Vrátíme králíka zpátky do omáčky a prohřejeme.
  10. Podáváme tradičně s houskovým knedlíkem.

Hotový recept na svíčkovou z králíka

zdroj: philosokitchen.com

5. Králík na zelenině

Už jste vyzkoušeli všechny recepty s králíkem, které znáte? Možná, že jste ale ještě nevařili králíka na zelenině.

INGREDIENCE:

  • 1 králík
  • 1 cibule
  • česnek
  • bobkový list
  • pepř
  • sůl
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 sklenice sterilované zeleniny – Kunovjanka, Moravanka
  • sádlo

POSTUP:

  1. Králíka omyjeme a naporcujeme.
  2. Maso osolíme a opepříme a prošpikujeme špalíčky anglické slaniny.
  3. V kastrolu osmažíme na tuku nakrájenou cibuli.
  4. Přidáme porce králíka a opečeme.
  5. Podlijeme, dochutíme bobkovým listem a dusíme doměkka.
  6. Po chvíli dušení přidáme sklenici sterilované zeleniny a rajský protlak. Pokračujeme v dušení.
  7. Podáváme s rýží.

Hotový recept na králíka na zelenině

zdroj: foodfromportugal.com

Pečeného nebo dušeného králíka lze podávat s různými druhy knedlíků, s různě upraveným zelím nebo špenátem. Při jarních svátcích však raději podáváme různě upravené brambory a k tomu první jarní saláty.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *