Tisk článku

Velikonoční masová roláda

K obědu o velikonočních svátcích se podává maso v různých podobách. Nejčastěji to však bývá maso pečené a to pečené buď samotné nebo s dalšími ingrediencemi. Tradice v přípravě masových jídel se projevuje v tom, že se často peče s náplní nebo nádivkou. Masová roláda s náplní nám tuto tradici alespoň částečně zachová.

Velikonoční masová roláda

Masová roláda a druh masa

Na velikonoční masovou roládu můžeme využít jakýkoliv druh masa, který buď patří mezi naše oblíbené druhy nebo jej jednoduše máme k dispozici. Na roládu tak můžeme použít například následující druhy masa :

  • hovězí maso: Hodí se kvalitní zadní maso.
  • vepřové maso: Využíváme především kýtu, ale dobrá a šťavnatá roláda je i z plece.
  • kuřecí maso: Roládu můžeme připravit z opatrně vykostěného kuřete, které ovšem nesmíme zbavovat kůže. Práci nám ulehčí prodávané již připravené kuřecí rolády.
  • krůtí maso: I z krůtího masa se dá vykrojit roláda. Záleží na velikosti krůty, zda budou stačit jen prsa nebo budeme postupovat podobně jako u kuřete. Ale i krůtí rolády jsou někdy nabízené již připravené.
  • jehněčí maso: Jehněčí maso nebývá nabízeno běžně, ale pokud jej objevíme a máme zájem o maso na roládu, tak budeme potřebovat jehněčí kýtu již vykostěnou nebo si ji vykostíme sami.
  • skopové maso: Pro skopové maso platí totéž, co pro jehněčí maso.
  • rybí maso: I milovníci ryb mohou připravit roládu z větších rybích filetů.

Masová roláda a příprava plátu

Na roládu potřebujeme masový plát v obdélníkovém tvaru. Zruční kuchaři vědí, že maso musíme vždy krájet tak, aby dlouhá vlákna byla po délce rolády a hotová roláda se pak krájela příčně přes vlákna. Méně zruční si mohou nechat plát připravit u řezníka nebo si koupit rolády již připravené k plnění. Masový plát naklepeme, u hovězího a vepřového masa můžeme postupovat trochu tvrději, u drůbežího a rybího masa budeme opatrnější. Plát pak z obu stran osolíme a dochutíme. Pro zkřehčení masa a současně i zlepšení chuti je možné maso pokapat rozpuštěným máslem nebo rozškvařenou slaninou, není to však nutné. Pak plát potřeme hořčicí, kečupem nebo některou speciálně připravenou a ochucenou pastou, do které obvykle použijeme tavený sýr nebo několik lžic smetany. Právě do těchto past se hodí různé čerstvé nebo sušené bylinky, které dodají roládě některou charakteristickou chuť. Pak už skládáme náplň podle receptu, chuti nebo možností.

Masová roláda a náplň

Náplň do rolády má nepřeberně možností v kombinacích používaných surovin. Klasické jsou různé druhy uzeniny od plátků šunky, po celé jemné párky nebo pikantní klobásy. Uplatní se i sýry a to jak plátkové, tak kousky hermelínu, nivy a podobných sýrů. Hlavní část náplně skládáme po délce rolády kousek od kraje, aby po stočení tvořila hlavní střed. Ve velikonoční roládě by neměla chybět vejce. Můžeme je do ní vkládat vařená. Ta rovnáme s mírně seříznutými špičkami těsně k sobě. Často se používají vejce míchaná, která můžeme připravit na orestované cibulce a chuťově a hlavně barevně doplnit sekanou pažitkou, petrželkou nebo jinými zelenými natěmi a kousky červených kapií, zeleného hrášku a dalších ingrediencí, které vytvoří barevnou směs. Míchaná vejce dáváme do rolády vychladlá, pak se roláda lépe tvaruje. Jemnější drůbeží nebo rybí maso i ostatní druhy masa můžeme naplnit i masovou směsí z jemně umletého jiného druhu masa včetně jater. Masovou nádivku pak dobře okořeníme solí, pepřem, mletou paprikou nebo některou kořenící směsí. Roláda se také lépe tvaruje, pokud necháme masovou směs ztuhnout v ledničce. Do rolády se hodí i kousky barevné zeleniny, které použitou náplň oživí a dochutí. Tradiční jsou okurky, ale můžeme použít i kousky vařené mrkve, proužky paprik a další zeleninu.

Masová roláda a pečení

Naplněnou masovou roládu pevně stočíme. Postupujeme opatrně, aby se nám náplň nevysouvala ven. Pak ji ovážeme provázkem nebo silnou nití tak, aby roláda i během pečení držela tvar. Vložíme ji do pekáčku, osolíme a posypeme kmínem. Pekáček před pečením vytřeme máslem, sádlem nebo olejem. Chceme-li mít chutnou šťávu, rozkrájíme pod roládu 1-2 cibule. Roláda ze suššího masa bude šťavnatější, když ji poklademe plátky másla, případně obložíme plátky slaniny. Roládu zakryjeme, necháme zapéct, pak ji podlijeme trochou horkého vývaru nebo vody a pečeme doměkka. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme a pro pěknou barvu šťávy odstraňujeme včas přípečky do šťávy. Pečeme ji zakrytou, odkrýváme až před dopečením a necháme maso zčervenat. Měkkou roládu necháme trochu zchladnout, pak odstraníme provázek nebo nitě a ostrým nožem ji nakrájíme na plátky. K velikonoční roládě se hodí různě upravené brambory, bramborová kaše a jarní zeleninový salát.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční masová roláda

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky