Velikonoční mraky – sladký nadýchaný dezert

Velikonoční mraky – sladký nadýchaný dezert
Doba přípravy: 70 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 8

Ingredience

  • 15 dkg hladké mouky
  • 15 dkg sádla (nebo ztuženého tuku)
  • 6 vajec

Krém:

  • 1/2 l mléka
  • 10 dkg hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 25 dkg másla
  • 20 dkg moučkového cukru

Postup receptu

  1. Sádlo dáme do 1/2 l vody a na plotně zahříváme
  2. Do prudce vroucí vody s tukem sypeme tenkým pramínkem mouku a přitom stále mícháme, až se těsto nelepí na vařečku
  3. Pak odstavíme, necháme mírně zchladnout, občas zamícháme
  4. Pak postupně vmícháme vejce, každé zvlášť důkladně promícháme
  5. Těsto rozdělíme na 2 části, z každé vyválíme pláty a každý upečeme zvlášť na vymazaném a vysypaném plechu
  6. Pečeme v hodně rozpálené troubě, zpočátku pečení nesmíme troubu otevírat, jinak těsto nevyskočí
  7. Upečené a vychladlé pláty spojíme nastavovaným máslovým krémem
  8. V mléce rozšleháme hladkou mouku, žloutky, vanilkový cukr, a uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout
  9. Pak utřeme 25 dkg másla a 20 dkg moučkového cukru a postupně vešleháme vychladlou kaši
  10. Povrch spojených plátů pokapeme čokoládovou (nebo jinou) polevou
Komentáře
  1. Jednoduche,lahodne a velmi dobra chut.Odpalovane cesto pri peceni „napuchne“,vytvori rozne vlny a kolac je na reze velmi zaujimavy.Hodi sa aj na sviatocny stol.Zasluzi 5 hviezdiciek!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X